milforum.net - fra sikkerhetspolitikk til stridsteknikk
Milforum - Fra sikkerhetspolitikk til stridsteknikk
Side 1 av 18 12311 ... SisteSiste
Viser resultatene 1 til 40 av 701

Tråd: Nytt artilleri til Hæren: K10 Thunder

 1. #1
  OF-2 Rittmester
  Moderator
  S-3 Milforum

  Ble medlem
  2005
  Bosted
  Oslo
  Innlegg
  10.401
  Nevnt
  225 innlegg
  Sitert
  362 innlegg

  Exclamation Nytt artilleri til Hæren: K10 Thunder

  Forsvaret dropper milliardkontrakt på nytt artilleri - Aftenposten

  - Regjeringen har konkludert med at artillerisystemet Archer ikke vil fylle Forsvarets behov innenfor den tiden vi har tilgjengelig, derfor trekker vi oss ut av kontrakten, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i pressemeldingen.  Admin edit: Legger til introduksjon for de uinvidde m.fler:

  Norge avslutter kontrakten om artillerisystemet Archer

  Link til pressemelding
  Pressemelding | Dato: 06.12.2013
  | Nr: 118/2013

  -Regjeringen har konkludert med at artillerisystemet Archer ikke vil fylle Forsvarets behov innenfor den tiden vi har tilgjengelig, derfor trekker vi oss ut av kontrakten, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

  -Det norsk-svenske samarbeidet er omfattende og har på flere områder vist seg å gi gode løsninger for begge land. Jeg ønsker derfor å fortsette øvrige deler av samarbeidet, sier Søreide som også vektlegger de gode erfaringene med kjøp av nye og oppgraderte kampvogner til Hæren fra svensk industri.

  Forsvaret har et behov for å fornye artilleriet sitt fordi Hæren har endret sitt operative konsept mot å bli mer mobilt og å operere hurtigere. Det har vært, og er også, en målsetting om å anskaffe materiell gjennom flernasjonalt samarbeid.

  Norge og Sverige inngikk derfor i 2007 en avtale med mål om å oppnå økt operativ effekt blant annet gjennom felles styrkeproduksjon, samtidig med økonomisk og industriell gevinst.
  Samarbeidet omfatter også artillerilokaliseringsradar (ARTHUR), ildledningssystem (ODIN), ammunisjon, utdanning og trening.

  Priv-til-red.: Kontaktperson i Forsvarsdepartementet på denne saken er spesialrådgiver Birgitte Frisch som kan kontaktes på Birgitte.Frisch@fd.dep.no eller mobil 916 55 718.

  Bakgrunn:


  • Anskaffelsen av nytt artilleri skjer i samarbeid med Sverige.
  • Etter avtalen skulle alle 24 skyts være levert ultimo 2013 og i operativ drift fra ultimo 2014. Status i desember 2013 er at ingen skyts er levert.
  • Norge og Sverige samarbeider fremdeles om artillerilokaliseringsradar, ildledningssystem, ammunisjon, utdanning og trening.
  • NAMMO og BAE Systems Bofors samarbeider om ammunisjonsutvikling og produksjon.
  • Vi har flere eksempler på at Norge kjøper materiell fra Sverige, et godt eksempel er anskaffelsen av nye og oppgraderte CV 90 fra BAE Systems Hägglunds til en verdi av nesten 6 milliarder kroner.
  • Dagens norske artilleri kan holdes operativt frem til 2020. Hvilket artilleri vi skal ha i fremtiden vil bli klart på bakgrunn av en grundig vurdering av alternativene.
  • Forsvarets operative behov er styrende uansett hvem vi kjøper av eller samarbeider med. Dersom vi ser at Forsvarets behov ikke kan dekkes innenfor den tiden som er tilgjengelig, er det forsvarlig forvaltning å stanse.
  • Forsvaret vil nå gå i dialog med sin svenske partner om den videre prosessen.

  Fra Aftenposten.no
  Navn:		archer-artilleri-forsvaret.jpg
Visninger:	1997
Størrelse:	211,3 KB
  Forsvaret dropper milliardkontrakt på nytt artilleri  Ingen av de 24 systemene er levert som avtalt. Norge har brukt over en halv milliard på prosjektet, og det er uklart hvor mye penger Forsvaret vil tape.I en pressemelding fredag ettermiddag skriver Forsvarsdepartementet at de avslutter kontrakten om artillerisystemet Archer.

  Ingen levert

  De 24 mobile artillerikanonene skulle etter planen være levert i 2013, men ingen er så langt levert.
  Kontrakten som nå avsluttes har en verdi på rundt to milliarder kroner. Den er en del av et større samarbeidsprosjekt med Sverige som ble inngått i 2007, der målet var å øke slagkraften til de militære styrkene i begge landene gjennom felles innkjøp av nytt materiell.

  Bygget på dumper-chassis

  - Regjeringen har konkludert med at artillerisystemet Archer ikke vil fylle Forsvarets behov innenfor den tiden vi har tilgjengelig, derfor trekker vi oss ut av kontrakten, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i pressemeldingen.
  Acher-artilleriet, som produseres av BAE systems, skulle erstatte de drøyt 40 år gamle M109-skytsene. Det består av et kanonsystem montert på et Volvo A30-chassis, som ofte benyttes på dumpere og skogsmaskiner.
  Uklart hvor mye Norge taper

  - Det har vært en lang prosess mellom Forsvarets logistikkorganisasjon og deres svenske motparten. Det har vært en kravliste og en tidsprogram som ikke har blitt oppfylt, selv om vi hele tiden hadde håpet at det skulle fungere, sier spesialrådgiver Birgitte Frisch.
  Dagens M109-system kan brukes frem til 2020, anslår Forsvaret. Hva som blir alternativet til Archer-systemet er foreløpig uklart.

  Forsvarsdepartementet opplyser at Norge totalt har brukt 550 millioner kroner på prosjektet.
  - Hva blir det økonomiske tapet for Norge på grunn av at kontrakten brytes?
  - Det vet vi fremdeles ikke. Det er blir en kontraktssak. Men vi har brukt penger på utvikling sammen med svenskene, sier Frisch.

  Publisert:

  Les også:
  Det svenske forsvaret står helt uten eget artilleri
  Sist endret av Znuddel; 4 uker siden kl
  Beidh a lá leo

 2. #2
  OF-1 Fenrik
  Moderator

  Ble medlem
  2010
  Bosted
  Ja
  Innlegg
  2.954
  Nevnt
  302 innlegg
  Sitert
  368 innlegg
  Stas... For det vil jo sikkert bli mye billigere og gå mye fortere å starte en helt ny prosess fra scratch
  "Whoever reads history with a mind free from prejudice cannot fail to arrive at a conviction that of all military virtues, energy in the conduct of operations has always contributed the most to the glory and success of arms"

 3. #3
  OF-1 Løytnant
  Moderator
  S-4 Milforum

  Ble medlem
  2004
  Bosted
  Bunker på Kvarven
  Innlegg
  9.767
  Nevnt
  168 innlegg
  Sitert
  986 innlegg
  Kan nesten begynne å lure på om dette ble vedtatt under FDs julebord...

  Sent from my LT25i using Tapatalk
  Odd objects attract fire. You are odd.

 4. #4
  Milforum reservist
  Ble medlem
  2013
  Innlegg
  111
  Nevnt
  0 innlegg
  Sitert
  0 innlegg
  Skulle nesten bare mangle. Synd at det ble slik, det virket som et lovende system.
  Hva er alternativene nå?

 5. #5
  OR-4+ Korporal 1.klasse (T60)
  Ble medlem
  2004
  Innlegg
  2.350
  Nevnt
  2 innlegg
  Sitert
  0 innlegg
  Norge har brukt noen milliarder nå på artillerisystem vi ikke skal ha likevel. (MLRS, Archer). Hva blir det neste? Som vanlig så finnes ikke det produktet som oppfyller norsk kravspec, og må spesialproduseres for en enorm pris.
  We sleep soundly in our beds at night because rough men stand ready to do violence on our behalf

 6. #6
  OR-7 Stabssersjant
  Ass S-3 Milforum

  Ble medlem
  2005
  Innlegg
  5.772
  Nevnt
  234 innlegg
  Sitert
  322 innlegg
  Nå er ikke artilleri fagområdet mitt, ei heller "vogn&sånn" for den saks skyld, men bortsett fra den ganske åpenbare tid og de penger sløst på dette når vi nå trekker oss fra Archer... trenger dette seriøst å være så hinsides dumt da?
  Jeg tenker mobilitet og ildleding her - klarer et to-leddet dumperchassis å levere den mobilitet som kreves for å følge den øvrige brigaden, på belter, sin manøver? Selv om dette skulle være 30-40km bak egne framste og/eller med avansert rocket-assist ammunisjon som videre øker rekkevidden på våpensystem?
  Videre, et 155mm rør er nå, forsåvidt, stadig et 155mm rør. Det som teller her må jo heller være den maskin- og programvaren som får dette røret til å peke der det skal peke, noe som vel må sies å være svært viktig for krumbanevåpen.

  Det jeg prøver å si her, er at selv om det M109-chassis er haugammalt, så - trodde aldri jeg skulle si dette, så mye jeg misliker disse forbanna M113 Bjerkvik-modsa - må det vel være mulig å oppgradere dette med en ny kraftpakke, bredere og bedre belter og et topp-moderne ildledings- og rettesystem? Amerikanerne og Israelerne har nå ihvertfall fått til mye bra på gamle chassis av denne typen, eller? Dette er jo tross alt "bare" snakk om en våpenbærer av en vogn som skal tåle splinter og small arms, og ikke et kjøretøy som skal stå i framste linje som en stridsvogn eller stormpanservogn.

  Magefølelsen min har vært ganske lunken til dette Archer-greiene, uten at jeg egentlig har vært helt kvalifisert til å ha en altfor sterk mening om dette. Hva sier krumbane- og vognfolket?
  Sist endret av MMB; DTG 061945A Dec 13 kl
  Elite Som En Trensoldat

 7. #7
  OF-2 Kaptein
  Moderator
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.620
  Nevnt
  554 innlegg
  Sitert
  1318 innlegg
  ARCHER har aldri eksistert. Dvs. det er et system som er under utvikling, og BAE Systems Bofors har i hvert fall så langt ikke klart å få det til å fungere, bortsett fra på reklamefilmer, der det har fått god hjelp. Det er store muligheter for at det aldri vil fungere heller. Da er det bedre å kansellere nå når vi har betalt en halv milliard, enn å betale en og en halv milliard til (totalkostnaden var beregnet til 2 milliarder) og motta noe dritt som uansett ikke vil fungere. Eventuelt betale enda et par-tre milliarder og få det til å fungere om ti år.

  Kanselleringen nå er rett og slett beviset for at BAE Systems Bofors har lurt oss med på noe de ikke hadde kompetanse til å levere.

  Det er andre artillerisystemer der ute som er hyllevare, sannsynligvis like gode som ARCHER ville ha vært hvis det tilfredsstilte spesifikasjonene. Et av dem er franske CAESAR som har svært like spesifikasjoner som ARCHER, men som i motsetning til ARCHER har vært i produksjon i en god del år, er i bruk av flere hærer (også til ildstøtte i Afghanistan) og beviselig virker.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 8. #8
  OF-1 Fenrik
  Moderator

  Ble medlem
  2010
  Bosted
  Ja
  Innlegg
  2.954
  Nevnt
  302 innlegg
  Sitert
  368 innlegg
  Sitat Opprinnelig skrevet av MMB Vis post
  Jeg tenker mobilitet og ildleding her - klarer et to-leddet dumperchassis å levere den mobilitet som kreves for å følge den øvrige brigaden, på belter, sin manøver?
  Av egen lille erfaring (har faktisk så vidt prøvekjørt en dumper), så er fremkommeligheten minst like bra som jeg har inntrykk av at Leo/CV90 har. Saken er jo konstruert for å bære tunge lass i ulendt terreng, så det skal være rimelig brutalt før den gir opp.

  Men det er som du sier: et 155mm rør er jo stadig et 155mm rør: liten vits å ha konge mobilitet hvis du ikke får skutt på en dritt
  Sist endret av Eisenhower; DTG 062011A Dec 13 kl Begrunnelse: julestria
  "Whoever reads history with a mind free from prejudice cannot fail to arrive at a conviction that of all military virtues, energy in the conduct of operations has always contributed the most to the glory and success of arms"

 9. #9
  Milforum reservist
  Ble medlem
  2013
  Bosted
  Lillehammer
  Innlegg
  15
  Nevnt
  0 innlegg
  Sitert
  0 innlegg

  Forsvaret avslutter kontrakt på Archer


 10. #10
  OR-5 Sersjant
  Ble medlem
  2011
  Innlegg
  1.182
  Nevnt
  27 innlegg
  Sitert
  115 innlegg
  Er det flere som ikke greier å skjønne formuleringen "innenfor tiden som er tilgjengelig" slik det er skrevet i artikkelen, eller er det bare jeg som er fullstendig tjukk i huet?

 11. #11
  OR-5+ Senior kvartermester
  Ble medlem
  2008
  Innlegg
  2.800
  Nevnt
  23 innlegg
  Sitert
  182 innlegg
  Heheh, nei jeg også leste den et par ganger før jeg bare gikk videre.

  Er litt sjokkert, må si jeg kjøpte Archer coolaiden etter at jeg så den på discovery. Men situasjonen/uføret det svenske forsvaret har havnet i taler jo litt for seg selv.

 12. #12
  OR-5+ Sersjant 1.klasse
  Ble medlem
  2009
  Bosted
  '';
  Innlegg
  2.380
  Nevnt
  18 innlegg
  Sitert
  140 innlegg
  Uten at jeg helt forstår hele sammenhengen her: hva er problemstillingen, ettersom kontrakten avsluttes? -jeg skjønner at innenfor de tidsrammene som var satt lot det seg ikke gjøre å levere skytset.
  Dulce et decorum est pro patria mori, sed dulcius pro patria vivere, et dulcissimum pro patria bibere.

 13. #13
  OF-1 Løytnant
  Moderator
  S-4 Milforum

  Ble medlem
  2004
  Bosted
  Bunker på Kvarven
  Innlegg
  9.767
  Nevnt
  168 innlegg
  Sitert
  986 innlegg
  http://krigeren.dk/norge-bryder-sama...ing-vabenkob/#

  Norge vil nu forlade samarbejdet og købet af 24 svensk-produceret artilleri systemer, Archer. Et projekt de to lande har samarbejdet om siden 2007.
  Den svenske forsvarsminister Karin Enstrom har tidligere i dag udtalt: “Dette vil påvirke vores forhold”.

  Sverige og Norge var ellers blevet enige om, at købe 24 artilleri systemer var fra BAE Systems Bofors. Men nu vil Norge rive kontrakten i stykker, der siges at være mere end SEK 700 millioner værd.
  Grunden til Norge har valgt at rive kontrakten over er, at systemet ikke opfylder de norske krav, ifølge forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.  Den norske nyhed vil føre til øgede omkostninger for det svenske forsvar, der samtidig sætter spørgsmålstegn til det svensk-norske forsvarssamarbejde.
  De to lande havde aftalt, og beregnet at omkostningerne ville kunne nedbringes drastisk hvis man gik sammen i dette våbenkøb. Da vedligeholdelse og uddannelse ville kunne laves på tværs af de to lande. Nu stiger omkostningerne altså for det svenske forsvar, som står alene med artilleri systemerne.


  Det svensk-norske samarbejde om Archer som fælles indkøb og langsigtet vedligeholdelse/ uddannelse, har været fremhævet som det mest oplagte eksempel på et vellykket og vigtigt nordisk forsvarssamarbejde. Og man ville på 30 år kunne spare mange hundrede millioner i dette våbenkøb.
  I en skriftlig erklæring forklarer den svenske forsvarsminister Karin Enstrom at hun beklager beslutningen, og at “dette vil påvirke vores forhold.”
  Den norske forsvarsminister håber, at forsvarssamarbejdet mellem Sverige og Norge vil kunne fortsætte på andre områder.
  Odd objects attract fire. You are odd.

 14. #14
  OF-1 Løytnant
  Moderator
  S-4 Milforum

  Ble medlem
  2004
  Bosted
  Bunker på Kvarven
  Innlegg
  9.767
  Nevnt
  168 innlegg
  Sitert
  986 innlegg
  Her er de fire som skal kjempe å bli DKs nye artillerisystem:

  - BAE Systems Land & Armaments, USA
  - Elbit Systems, Israel
  - Nexter Systems, Frankrig
  - Samsun Techwin, Sydkorea
  Odd objects attract fire. You are odd.

 15. #15
  OR-7 Stabssersjant
  Ass S-2 Milforum

  Ble medlem
  2007
  Innlegg
  8.659
  Nevnt
  224 innlegg
  Sitert
  1096 innlegg
  Sitat Opprinnelig skrevet av 9echo Vis post
  Er det flere som ikke greier å skjønne formuleringen "innenfor tiden som er tilgjengelig" slik det er skrevet i artikkelen, eller er det bare jeg som er fullstendig tjukk i huet?
  Man ønsket å ha skytsene operative før 2020 da M109 bryter sammen/går av med pensjon rundt de tider, "superkanonene" kan ikke leveres før dette.

  Har lenge vært kritisk til Archer, overaskes ikke.

  Hva kjøper vi så?
  Belter?
  Hjul?
  Tauet?

  Pansret?
  Upansret?
  Død ved Kølle!
  Bla bla... Hybrid warfare is easy

 16. #16
  OR-5+ Senior kvartermester
  Ble medlem
  2010
  Bosted
  Discworld
  Innlegg
  16.448
  Nevnt
  200 innlegg
  Sitert
  1505 innlegg
  Hvis ikke noen da kommer med den geniale ideen om at vi har jo bombekastere, artilleri kan vi jo kjøpe like før det blir krig.
  Æ syns atomkrig e for jævlig / Men at høsten kan vær fin

 17. #17
  OF-2 Kaptein
  Moderator
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.620
  Nevnt
  554 innlegg
  Sitert
  1318 innlegg
  Jeg har flyttet innlegg fra den generelle nyhetstråden hit.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 18. #18
  OR-7 Stabssersjant
  Ass S-2 Milforum

  Ble medlem
  2007
  Innlegg
  8.659
  Nevnt
  224 innlegg
  Sitert
  1096 innlegg
  Sitat Opprinnelig skrevet av Eisenhower Vis post
  Av egen lille erfaring (har faktisk så vidt prøvekjørt en dumper), så er fremkommeligheten minst like bra som jeg har inntrykk av at Leo/CV90 har. Saken er jo konstruert for å bære tunge lass i ulendt terreng, så det skal være rimelig brutalt før den gir opp.

  Men det er som du sier: et 155mm rør er jo stadig et 155mm rør: liten vits å ha konge mobilitet hvis du ikke får skutt på en dritt
  Dumpere er fine i terrenget men de har et rimelig høyt marktrykk og er ikke spesielt ideele i dyp snø kombinert med bratt lende.

  Problemet er jo at den er verken fugl eller fisk, ikke like rask på vei som andre hjulkjøretøyer og ikke like allsidig som beltekjøretøyer utenfor vei.
  Død ved Kølle!
  Bla bla... Hybrid warfare is easy

 19. #19
  OF-2 Kaptein
  Moderator
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.620
  Nevnt
  554 innlegg
  Sitert
  1318 innlegg
  Det er flere alternativer som er i produksjon og som har vist at de virker, bl.a. noen som er med i den danske konkurransen, f.eks. denne franske eller denne israelske som begge har store likheter med ARCHER.

  Så har vi mer tradisjonelle med belter som denne fra Sør-Korea, tyske PzH 2000 og britiske AS-90.

  Man har jo også tauet skyts som amerikanske M777 som kan være av interesse.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 20. #20
  OF-2 Kaptein
  Moderator
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.620
  Nevnt
  554 innlegg
  Sitert
  1318 innlegg
  Jeg antar det er de jeg har nevnt minus PzH 2000 og AS-90 (dvs. CAESAR, ATMOS 2000, K9 Thunder og M777) som konkurrerer i Danmark?
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 21. #21
  OR-5+ Sersjant 1.klasse
  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  4.221
  Nevnt
  21 innlegg
  Sitert
  29 innlegg
  Norge var GANSKE nær på å kjøpe PhZ2000 før Archer tullet kom på bordet.
  Spår at det blir vår fremtidlige skyts.
  ...we few, we happy few, we band of brothers

 22. #22
  OR-5+ Sersjant 1.klasse
  Ble medlem
  2009
  Bosted
  '';
  Innlegg
  2.380
  Nevnt
  18 innlegg
  Sitert
  140 innlegg
  Dulce et decorum est pro patria mori, sed dulcius pro patria vivere, et dulcissimum pro patria bibere.

 23. #23
  OF-1 Løytnant
  Moderator
  S-4 Milforum

  Ble medlem
  2004
  Bosted
  Bunker på Kvarven
  Innlegg
  9.767
  Nevnt
  168 innlegg
  Sitert
  986 innlegg
  Sitat Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
  Jeg antar det er de jeg har nevnt minus PzH 2000 og AS-90 (dvs. CAESAR, ATMOS 2000, K9 Thunder og M777) som konkurrerer i Danmark?
  Sitat Opprinnelig skrevet av Znuddel Vis post
  Her er de fire som skal kjempe å bli DKs nye artillerisystem:

  - BAE Systems Land & Armaments, USA
  - Elbit Systems, Israel
  - Nexter Systems, Frankrig
  - Samsun Techwin, Sydkorea
  http://krigeren.dk/fire-firmaer-er-u...tillerisystem/
  Odd objects attract fire. You are odd.

 24. #24
  OF-2 Kaptein
  Moderator
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.620
  Nevnt
  554 innlegg
  Sitert
  1318 innlegg
  Med erfaringen fra ARCHER er det kanskje lurt å satse på noe som virker nå, og ikke noe som er under utvikling og kanskje virker om fem år (eller kanskje ikke).
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 25. #25
  OR-5+ Senior kvartermester
  Ble medlem
  2008
  Innlegg
  2.800
  Nevnt
  23 innlegg
  Sitert
  182 innlegg
  Må si at det føles ikke helt ueffent at noen faktisk har baller til å gi slipp på en pott så snart spillet faktisk ser håpløst ut. Er pengene tapt så er de tapt.

 26. #26
  OF-1 Løytnant
  Moderator
  S-4 Milforum

  Ble medlem
  2004
  Bosted
  Bunker på Kvarven
  Innlegg
  9.767
  Nevnt
  168 innlegg
  Sitert
  986 innlegg
  Mon tro om FD kommer til å utdype begrunnelsen for bruddet?
  Odd objects attract fire. You are odd.

 27. #27
  OR-5 Sersjant
  Ble medlem
  2011
  Innlegg
  1.182
  Nevnt
  27 innlegg
  Sitert
  115 innlegg
  Sitat Opprinnelig skrevet av Kdo_Under Vis post
  Man ønsket å ha skytsene operative før 2020 da M109 bryter sammen/går av med pensjon rundt de tider, "superkanonene" kan ikke leveres før dette.
  Aaaaaaah, hjertelig!

 28. #28
  OR-1 Menig
  Ble medlem
  2013
  Innlegg
  28
  Nevnt
  0 innlegg
  Sitert
  0 innlegg
  Tragisk og typisk transaksjonskostnads sløseri. Hyllevare burde være satsingsområde fremover...

 29. #29
  OF-1 Løytnant
  Moderator
  S-4 Milforum

  Ble medlem
  2004
  Bosted
  Bunker på Kvarven
  Innlegg
  9.767
  Nevnt
  168 innlegg
  Sitert
  986 innlegg
  Så da burde man slutte å satse på NSM?

  Sent from my LT25i using Tapatalk
  Odd objects attract fire. You are odd.

 30. #30
  OR-4 Korporal (T60)
  Ble medlem
  2005
  Innlegg
  1.410
  Nevnt
  2 innlegg
  Sitert
  1 innlegg
  Ikke skjønner jeg hvordan Bae greide å rote bort dette som i utgangspunktet skulle ha vært å sette sammen i stor grad eksisterende hyllevare med noe modifikasjoner til noe nytt. Ildrør fra FH-77B, sikte-, ildkoordinering- og navigasjonsutstyr benyttet på Bandkanon og FH77, og en lastedumper.
  Det franske systemet tror jeg neppe har så mye for seg, siden det har mindre mobilitet (kanon på lastebilchassis) og beskyttelse enn det Archer var påtenkt å skulle ha.

  Fordelen med belter er høyere potensiell hastighet i kupert lende enn hjul. + fremkommelighet i ekstremt terreng (steinrøyser, gjørme & snø).
  Fordelen med hjul er lavere driftskostnader. Hvilket var grunnen til at svenskene i sin tid ikke valgte å sette FH-77 på belter.

  Så lenge man ikke har vært direkte involvert i prosessen, og FD ikke går mer i detalj om hvorfor Archer ikke holder mål, så er det i grunn vanskelig å gjøre seg opp en fornuftig mening om saken.

  Men nå er det jo en del anskaffelsesprosesser i Forsvaret som man ikke har vært helt heldige med i den senere tid, spesielt på luftforsvarssiden, så da var vel Archer det prosjektet som var lettest å ofre får å få bedre balanse i budsjettet IMO.

  Og mht. ny vs. prøvd teknologi: "Den som intet våger intet vinner". Men da kan man til gjengjeld ikke forvente å vinne hver gang man våger heller.
  Men vinner man på å gå nye veier, så vinner man til gjengjeld ofte stort på det.
  Sist endret av Gammeloppklesk; DTG 071159A Dec 13 kl

 31. #31
  OF-2 Kaptein
  Moderator
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.620
  Nevnt
  554 innlegg
  Sitert
  1318 innlegg
  Jeg lurer svært på hva slags tekniske problemer det har vært her. Dette burde jo ha vært en forholdsvis enkel sak, enklere enn å bygge et revolusjonerende nytt helikopter i hvert fall. Første operative skulle vært levert 2012-13, og nå klarer de det ikke før 2020. Ekstrem terrengmobilitet er egentlig ikke så viktig for skyts med rekkevidde på over 30 km. De skal først og fremst kunne utgruppere litt til siden for veien.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 32. #32
  Milforum reservist
  Ble medlem
  2013
  Innlegg
  111
  Nevnt
  0 innlegg
  Sitert
  0 innlegg
  Det er jo litt merkelig at de ikke klarer å levere før 2020, når svenskene allerede har fått fire stk.

 33. #33
  OF-2 Kaptein
  Moderator
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.620
  Nevnt
  554 innlegg
  Sitert
  1318 innlegg
  Men neppe i operativ stand.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 34. #34
  Milforum reservist
  Ble medlem
  2013
  Innlegg
  111
  Nevnt
  0 innlegg
  Sitert
  0 innlegg
  Ikke vet jeg, men det ville jo vært rart å levere skyts som ikke er ikke operativ tilstand?

  http://www.mynewsdesk.com/se/forsvar...smakten-917662


 35. #35
  OF-2 Kaptein
  Moderator
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.620
  Nevnt
  554 innlegg
  Sitert
  1318 innlegg
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 36. #36
  OR-5+ Senior kvartermester
  Ble medlem
  2010
  Bosted
  Discworld
  Innlegg
  16.448
  Nevnt
  200 innlegg
  Sitert
  1505 innlegg
  Archer er vel delvis hyllevare, i og med at den er basert på en sivil maskin som det alt finnes sivile reservedelslinjer for? Tenker da på selve dumperen jeg.

  Det er vel litt av samme tankegangen som lå bak M3 Lee, som jo hadde beltedrift hentet fra en landbrukstraktor, om jeg nå ikke husker feil i farta.
  Æ syns atomkrig e for jævlig / Men at høsten kan vær fin

 37. #37
  OF-2 Kaptein
  Moderator
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.620
  Nevnt
  554 innlegg
  Sitert
  1318 innlegg
  Selve vogna kan neppe ha vært problemet, neppe kanonrøret heller. Det er vel mer sannsynlig at det er ildledning, retting etc. "Bare litt software" som skal virke (som Flexus).
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 38. #38
  OR-4 Korporal (T35)
  Ble medlem
  2007
  Innlegg
  1.877
  Nevnt
  23 innlegg
  Sitert
  141 innlegg
  Sitat Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
  Selve vogna kan neppe ha vært problemet, neppe kanonrøret heller. Det er vel mer sannsynlig at det er ildledning, retting etc. "Bare litt software" som skal virke (som Flexus).
  Tipper på ladesystem, og kanskje avansert ammunisjon. Et annet alternativ er belastningsproblemer.

 39. #39
  OF-2 Kaptein
  Moderator
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.620
  Nevnt
  554 innlegg
  Sitert
  1318 innlegg
  Blant mye Norgeshets på svensk soldatforum finner man også noen innlegg som muligens er basert på kunnskap og ikke bare synsing:

  Archer är långt ifrån färdigutvecklad. Riskerna med projektet är stora enligt Försvarsmakten själva i ÅR2012, bland annat inom ledningssystem och ammunitionshantering.
  ....Utvecklingsfas, Förseriefas, Serietillverkningsfas. Norge har inte fått leveranser i förserien. Det har vi, fast bara en sorts utbildningsversion som inte duger till operativt bruk.
  Någonstans påstods att automatladdningen inte fungerar och att leverantören till detta delsystem gick i konkurs. Förmågan att skjuta ett antal granater som slår ner samtidigt påstås fattas.

  Dessuten sies det at Kroatia har kjøpt 18 stk PzH 2000 for 230 millioner kroner. Mot altså 2 milliarder for 24 Archer som ikke virker...
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 40. #40
  OF-2 Kaptein
  Moderator
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.620
  Nevnt
  554 innlegg
  Sitert
  1318 innlegg
  Foruten at automatladingen muligens ikke fungerer (og Bofors laget vel i sin tid den første automatladede 155 mm kanon alt på 60-tallet) virker det som om ammunisjonsetterforsyningssystemet ikke har vært gitt den oppmerksomhet det burde. For å opprettholde ildvolum er det for feltartilleri helt essensielt å ha et strømlinjet system for "transport av granatene fra ammunisjonsfabrikken til kanonløpet". Flere av de nyere selvdrevne skyts opererer sammen med en dedikert ammunisjonsvogn som overfører granatene til skytsvognen med et rullebåndsystem el.l. Det gjelder i hvert fall de nyere versjonene av M109, dvs. M109A6 Paladin som er standard i US Army i dag (og skal oppgraders til såkalt PIM), og der ammunisjonsvogna regnes som en essensiell del av systemet. Paladin har plass til 39 granater (med manuell lading) og ammunisjonsvogna 93 granater. Den nye koreanske selvdrevne K9 har med en slik ammunisjonsvogn, K10, med 104 granater som overfører 12 granater til K9 i minuttet med et automatisk rullebåndsystem.

  Archer-vogna har bare med (i følge Wikipedia) 21 granater, og etter å skutt dem, må magasinet lades på nytt fra en ammunisjonsvogn som tydeligvis ennå ikke er utviklet, før den kan skyte igjen. Det jeg har sett av denne ammunisjonsvogna er en temmelig ordinær lastebil med en manuelt betjent kran som bruker minst ti minutter på lade opp Archer. Det virker på meg (ren synsing) som om alt for liten innsats er satt inn i dette elementet.

  P.S: Hvordan er ammunisjonsetterforsyning til PzH 2000?
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

Side 1 av 18 12311 ... SisteSiste


Lignende tråder

 1. Fryse kontrakt med HV-I
  By Sibir Hansen in forum Heimevernet
  Svar: 1
  Nyeste innlegg: DTG 131057A Jan 15,
 2. Archer
  By Frost in forum S-4 1. Kjøretøy, fartøy og fly
  Svar: 147
  Nyeste innlegg: DTG 082341A Oct 13,
 3. Endring i kontrakt HV-I
  By 84mm in forum Heimevernet
  Svar: 145
  Nyeste innlegg: DTG 201902A Oct 11,
 4. Svar: 21
  Nyeste innlegg: DTG 031921A Feb 08,

User Tag List

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere innleggene dine
 •