Fra vegnett.no

Aftenposten skriver i dag om en hendelse der Politiet måtte bryte seg inn i en lastebil for å koble ut en GPS-jammer som slo ut signalene til et legehelekopter.
I framtidens transport vil GPS-signaler være viktig for automatisering og informasjonsutveksling. En liten GPS-jammer fra Kina kan da få langt større konsekvenser for hele transportsystemet enn i daq!
Transporten vår vil være avhengig av en eller annen form for trådløs kommunikasjon - som 5G og radiosignaler (G5) sannsynligvis i kombinasjon med hverandre. Jamming av disse signalene kan i verste fall utgjøre en betydelig trafikksikkerhetsrisiko - og innebære at tungtransporten kan undra seg kontroller eller hindre betaling.

Statens vegvesen er godt kjent med problematikken og har testet effekter av GPS-jamming sammen med blant andre Forsvarets Forskningsinstitutt og Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet. GPS-jamming står og høyt på listen over saker Vegvesenet jobber med å finne gode løsninger på i etatens ITS-program. Det skal blant annet testes ut på E6 i sommer, og resultatene derfra vil gi viktige bidrag til svaret. Dette er noe som må løses før framtidens transport virkelig kan bli intelligente!
Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)

Sent fra min SM-A520F via Tapatalk