milforum.net - fra sikkerhetspolitikk til stridsteknikk


Milforum - Fra sikkerhetspolitikk til stridsteknikk
Side 23 av 24 FørsteFørste ... 1321222324 SisteSiste
Viser resultatene 881 til 920 av 931
 1. #881
  OF-1 Løytnant
  Moderator
  S-4 Milforum

  Ble medlem
  2004
  Bosted
  Bunker på Kvarven
  Innlegg
  9.870
  Nevnt
  172 innlegg
  Sitert
  1004 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Tybring-Gjedde vil ha verneplikten tilbake.

  http://www.abcnyheter.no/nyheter/pol...likten-tilbake

  Vi har da verneplikt?

  Et annet tiltak han ser for seg er spesialisering av Forsvaret. Tybring-Gjedde mener man kan se for seg en omorganisering av NATO som fordeler oppgaver bedre.

  – Alle har i dag alle våpengrener eller våpensystemer. Det er mulig om noen spesialiserer seg i sjøforsvar, noen på luftforsvar og noen i hæren. Det bør være mulig. Og så vil de store landene nok fortsatt ha alle våpengrener. Men kanskje burde vi vært mer spesialisert.
  Skulle vi bare hatt en våpengren?

  NUPI kommentar:
  Men, sier han, om Russland skulle finne på å ta nordområdene - hvorfor skulle de i så fall bare angripe i nord? Nord-Norge er strategisk viktig for russernes ubåter.

  Landmasser i landsdelen vil kunne gi disse operasjonell frihet. Men for å oppnå dette kan det være at de også angriper andre steder. Som Oslo.

  – Det er mulig for russerne å ta beslutningsevnen i Oslo. Det er mange ting man kan tenke seg at russerne heller vil gjøre. Men hva det er russerne vil, vet vi ikke, sier han og understreker at han ikke tror russerne vil okkupere Norge.

  Sent fra min SM-A520F via Tapatalk
  Odd objects attract fire. You are odd.

 2. #882
  OF-2 Kaptein
  Moderator
  S-6 Milforum
  SPONSOR

  Ble medlem
  2014
  Bosted
  Litt her og der
  Innlegg
  2.719
  Nevnt
  196 innlegg
  Sitert
  469 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Kronikk fra nordnorskdebatt.no

  En nasjonal skandale

  Øystein Steiro Sr.
  Sikkerhetspolitisk rådgiver

  Vi har brakt oss selv i en situasjon hvor vi ikke lenger har noe krigsforsvar. Vi kan om nødvendig markere vår suverenitet, men vi kan ikke forsvare vårt territorium. Det forsvaret vi har endt opp med er kun et ’trip wire’ forsvar som vil bli nedkjempet i løpet av noen ganske få dager.

  Tidligere direktør for Forsvarets Forskningsinstitutt, Nils Holme, har dokumentert det. Tidligere sjef for Etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen, har bekreftet det. Og vi er flere som har advart mot denne utviklingen i en årrekke, men blitt ignorert like lenge.

  Det er ikke bare slik at vi ikke lenger har noe troverdig førstelinjeforsvar. Prioriteringen av noen få høyteknologiske og kostbare mobile kapasiteter egnet til utenlandsoppdrag, fremfor volum og tilstrekkelige landstridskrefter med utholdenhet til å kunne fungere som en førstelinje i forsvaret av eget territorium, har ført til et nesten dobbelt så høyt forsvarsbudsjett som for eksempel Finland og Danmark, men med langt lavere forsvarsevne. De nesten 59 milliardene vi bruker på forsvaret inneværende år gir særdeles lite nasjonalt forsvar per krone og representerer en vanvittig sløsing med fellesmidlene.

  Og ikke bare forutsetter politikerne at de få soldatene vi har igjen skal gå i krig uten håp om å kunne forsvare landet, men for å bli nedkjempet i håp om at USA og våre allierte skal komme oss til unnsetning. Det er både etisk forkastelig, og det bygger på en høyst usikker forutsetning om at solidariteten i NATO er hundre prosent til enhver tid og i enhver situasjon. Det er noe alle vet ikke er tilfellet.

  Forsvarsplanleggingen har i en årrekke bygd på urealistiske forutsetninger. De sikkerhetspolitiske forutsetningene FD trakk opp omkring årtusenskiftet, og som ble lagt til grunn for Forsvarsreformen og som har resultert i det forsvaret vi har i dag, har vist seg å være grunnleggende feil. Det har blitt advart mot det manglende samsvaret mellom den sikkerhetspolitiske analysen og det faktiske sikkerhetsbildet i en årrekke.

  Advarslene er systematisk blitt ignorert. I stedet har ulike regjeringer latt forsvarsplanleggingen bestemmes av en på forhånd gitt økonomisk ramme. Det blir som å spenne kjerra foran hesten. Da går det selvsagt galt. Det har resultert i et inadekvat forsvar med for lavt volum og med feil innretning og et forsvar som det vil bli svært kostbart å gjenoppbygge med struktur og kapasiteter relevant til å forsvare landet.

  Med den økte spenningen mellom Russland og Vesten er imidlertid bevisstheten om Norges utsatte stilling økt de siste årene. De forsvarspolitiske målsettingen er brakt bedre i overensstemmelse med det faktiske trusselbildet. Nå er hovedproblemet, slik Riksrevisjonen har påpekt gjentatte ganger de siste par årene, at det ikke er samsvar mellom de forsvarspolitiske målsettingene og de midler som tildeles forsvarssektoren.

  Det er heller ikke samsvar mellom langsiktige investeringer i materiell og avsetting av nødvendige midler til drift av det samme materiellet. Det blir overlatt til fremtidige Stortings forgodtbefinnende. Dermed blir resultatet deretter med fregatter som blir liggende i fortøyningene, jagerfly vi ikke har råd til å fly, stridsvogner som det ikke er penger til å vedlikeholde, osv. Listen over denne galskapen er lang – ubegripelig lang.

  Den manglende viljen og evnen til å skikke vårt eget hus representerer også et klart brudd med Artikkel 3 i Atlanterhavspakten og vår forpliktelse om å selv opprettholde og utvikle vår evne til å motstå væpnet angrep. I tillegg vegrer Solberg-regjeringen seg for å følge opp forpliktelsen fra NATO-toppmøtet i Wales i 2014 om å bevilge 2% av BNP til forsvaret innen 2024.
  Hvordan Erna Solberg forestiller seg at det skal bygge solidaritet i NATO og motivere amerikanerne under Trumps ledelse til å komme oss til unnsetning dersom vi skulle trenge det, er en gåte.

  Politikernes omgang med rikets og befolkningens sikkerhet kan vanskelig karakteriseres som annet enn høyst uforsvarlig. Det er ikke for sterkt tatt i å si at det norske folk gjennom en årrekke er blitt ført bak lyset. Situasjonen i Forsvaret er ikke noe mindre enn en nasjonal skandale.
  https://nordnorskdebatt.no/article/e...bc_NFVk5BIgjts
  Svolten og tyst, samband fyst

 3. Liker dobrodan likte dette
 4. #883
  OR-5 Sersjant
  Ble medlem
  2017
  Innlegg
  149
  Nevnt
  9 innlegg
  Sitert
  42 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Syns ikke den var så interessant, men det er langt mer fascinerende verk på den alt-right bloggen hans enn det over:

  https://alternativtforum.wordpress.com/

  Hva med mesterverk som "ANTI-GLOBALISTENE VIL HA DEMOKRATIET OG RÅDERETTEN OVER EGET LAND TILBAKE.", "STANGHELLE SPARKER SEG SELV I BALLENE." eller "HVA HAR VESTLIGE LÆRESTEDER OG MUSLIMSKE MADRAHSER TIL FELLES?"?

 5. Liker Kdo_Under, Lille Arne likte dette
 6. #884
  OR-4+ Korporal 1.klasse (T60)
  Ble medlem
  2004
  Bosted
  Rogaland
  Innlegg
  3.213
  Nevnt
  26 innlegg
  Sitert
  202 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Kanskje burde nedleggingen av Andøya og Bodø flystasjoner bli gransket, og diverse embetsmenn og politikere bli gått grundig etter i sømmene?

  https://www.facebook.com/groups/1737...5796427688764/
  two to the heart, one to the mind...

 7. #885
  OR-7 Stabssersjant
  Ble medlem
  2014
  Bosted
  Vestlandet
  Innlegg
  3.030
  Nevnt
  185 innlegg
  Sitert
  846 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Sitat Opprinnelig skrevet av dobrodan Vis post
  Kanskje burde nedleggingen av Andøya og Bodø flystasjoner bli gransket, og diverse embetsmenn og politikere bli gått grundig etter i sømmene?

  https://www.facebook.com/groups/1737...5796427688764/
  Herlig!


  Men sånt er det altfor mye av i Norge.

  Lokalt har vi en høyrepolitiker som klarte å bende E39 innom en liten holme som familien eier. Alle utredningene viser at det er en bra løsning men omveien er så stor at selv Adolf ville iverksatt en «frontutretting» for å unngå den.

  Nigeria og andre U-land har sine klassiske typer korrupsjon men det innlegget over beskriver ganske godt hva korrupsjon i praksis er hos oss.

  Fryktelig vanskelig å rydde opp i med mindre man oppretter et sinnsykt PÅ habilitetspoliti, hvorpå man da bare finner ut at ingen egentlig er habile....
  Artillery is the God of War

 8. #886
  OR-4+ Korporal 1.klasse (T60)
  Ble medlem
  2004
  Bosted
  Rogaland
  Innlegg
  3.213
  Nevnt
  26 innlegg
  Sitert
  202 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Evenes-kostnadene har økt:

  http://www.blv.no/andoy/unnlot-a-sva...aDcr7I2_TTvypY

  – Da valget om å gå for ei løsning med både QRA og MPA på Evenes ble tatt, lå mange regnestykker til grunn. Ett var at det er 200 millioner kroner billigere i året å drifte én base, kontra to. I ettertid er det kommet behov for luftvern. Investerings- og driftskostnadene på en base blir enda billigere – det vil si at det blir enda større besparelser ved å drifte én kontra to baser, fordi vi da ville måttet ha luftvern også på Andøya, sa Bakke-Jensen.
  Det er jo ikke spesielt vanskelig å se hva den RIKTIGE avgjørelsen her ville være: Nemlig å bare ha en base, nemlig Andøya. Men har man en agenda, så har man en agenda.

  https://www.hegnar.no/Nyheter/Politi...syn-paa-Evenes

  F-35 og P-8 vil få *korrosjonsskader* for 1,5 mrd kroner på Evenes pga miljøhensyn til våtmarksområde.

  Slutte på ekstrakostnadene er nok fortsatt langt unna.
  Man brenner milliarder for å bygge ned kapasiteten i forsvaret. Erna kommer nok til å bli husket som en av de mest forsvarsfiendtlige statsministre vi har hatt noensinne.
  two to the heart, one to the mind...

 9. Liker 88charlie likte dette
 10. #887
  OR-5 Sersjant
  Ble medlem
  2006
  Bosted
  Bærgen
  Innlegg
  1.707
  Nevnt
  247 innlegg
  Sitert
  462 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Erne er ikke spesielt forsvarsfientlig,hun har bare andre prioriteringer,og ser ikke noe poeng i å bruke masse penger på stridsvogner og infanterister.
  When in doubt,empty your magazine.

 11. #888
  OR-4+ Korporal 1.klasse (T60)
  Ble medlem
  2004
  Bosted
  Rogaland
  Innlegg
  3.213
  Nevnt
  26 innlegg
  Sitert
  202 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Nei, Erna brenner masse penger på Forsvarsbygg, for å bygge opp dårligere kapasiteter enn de hun samtidig bygger ned.

  Hun ser kanskje ikke noe poeng i det, men når verden blir mer ustabil, og hun ikke tar poenget, da er hun i beste fall naiv, men vil huskes som forsvarsfiendtlig.
  two to the heart, one to the mind...

 12. #889
  OF-1 Løytnant
  Moderator
  S-2 Milforum
  SPONSOR


  Ble medlem
  2008
  Bosted
  Teigen til HV-08
  Innlegg
  2.525
  Nevnt
  172 innlegg
  Sitert
  634 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Det har vært landsmøte i Arbeiderpartiet, det har vært litt vanskelig å unngå i min Facebook feed. Men nå har jeg da deltatt der selv noen ganger, var vara denne gangen, men ikke nok forfall til å få møte selv.

  Uansett, det kan vel interessere forumet hva landsmøtet vedtok om Forsvaret. Skal jeg peke på to positive ting selv, så er det at man slutter seg til toprosentmålet uten "Men". Samt "sørge for at forsvarsstrukturen faktisk blir finansiert". Det er klart at vi alle her inne kunne ønske oss større løfter, men etter min mening er i alle fall disse to punktene svært sentrale.

  Sitat Opprinnelig skrevet av Arbeiderpartiets landsmøte
  Vårt felles forsvar
  Forsvarets grunnleggende oppgave er å ivareta Norges sikkerhet og trygghet, våre interesser og verdier. De siste årene har trusselbildet og det sikkerhetspolitiske landskapet endret seg. Norge trenger et sterkt forsvar tilpasset den nye situasjonen, moderne utrustet og med høykompetent personell. Forsvaret skal utgjøre en krigsforebyggende terskel og sikre troverdig avskrekking med basis i NATOs kollektive forsvar.

  Arbeiderpartiet slutter fortsatt opp om NATOs toprosentmål slik det ble formulert og vedtatt av NATO-toppmøtet i 2014.

  Stortinget skal våren 2020 behandle en ny langtidsplan for forsvarssektoren. Arbeiderpartiet er opptatt av å sikre brede flertall for de viktigste investeringene i Forsvaret og å sørge for at forsvarsstrukturen faktisk blir finansiert. Med våre store hav- og landområder må Forsvaret kunne håndheve norsk suverenitet. Det er spesielt viktig at Forsvaret er i stand til å løse de utfordringer Norge kan stå overfor i nordområdene. Arbeiderpartiet vil styrke forsvarsevnen i Nord-Norge med relevante bidrag fra alle forsvarsgrener. Vi er spesielt opptatt av å satse på den norske hæren – inkludert dedikert helikopterstøtte – etter at høyreregjeringen de siste årene har nedprioritert hæren og stadig utsatt viktige veivalg og investeringer.

  Vi vil holde fast ved norsk basepolitikk slik den ble knesatt av Einar Gerhardsen på NATOtoppmøtet i 1957: «[H]elt fra NATOs grunnlegging har [det] vært Norges politikk ikke å stasjonere fremmede stridskrefter på vårt territorium så lenge vi ikke er truet av eller utsatt for angrep. Vi ser ingen grunn til å endre denne politikk.» Samtidig er vi for at våre allierte øver og trener i Norge, under norske forhold og sammen med norske styrker. Det er Norge selv som bestemmer hvordan basepolitikken skal praktiseres.

  Arbeiderpartiet er motstandere av å privatisere Forsvarets vedlikeholdsvirksomhet. Privatiseringen av renholdet i Forsvaret fra 2016 har ikke overraskende vist seg å være mislykket. Når kontrakten med den private aktøren løper ut i 2020 er det nå på tide at
  Forsvaret igjen tar over ansvaret for renholdstjenester.
  TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

 13. Liker Lille Arne, LVGRP99 likte dette
 14. #890
  OR-6 Skvadronsmester
  Ble medlem
  2005
  Bosted
  Førde
  Innlegg
  2.574
  Nevnt
  91 innlegg
  Sitert
  319 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Synes siste setning og var bra.

 15. #891
  OF-1 Løytnant
  Moderator
  S-4 Milforum

  Ble medlem
  2004
  Bosted
  Bunker på Kvarven
  Innlegg
  9.870
  Nevnt
  172 innlegg
  Sitert
  1004 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Kjetil Stormark er bekymret for at vi har et lite forsvar, men også medienes manglende dekning av situasjonen.

  https://www.aldrimer.no/hva-holder-n...medier-pa-med/

  Sent fra min SM-A520F via Tapatalk
  Odd objects attract fire. You are odd.

 16. Liker LVGRP99 likte dette
 17. #892
  OR-7 Stabssersjant
  Ble medlem
  2005
  Bosted
  Stavanger
  Innlegg
  19.625
  Nevnt
  90 innlegg
  Sitert
  520 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Tilogmed i programmet prioriterer Ap å snakke ned andres politikk. Når skal vi få en politisk diskurs hvor folk faktisk sier at "dette er viktigst for meg, og det vil jeg oppnå slik - og det er gjennomførbart fordi. Kjære velger - er du enig med meg så stem på oss."
  "Gjør Ret, Frygt Intet"

 18. Liker 88charlie, Kdo_Under, hvlt likte dette
 19. #893
  OF-2 Kaptein
  Moderator
  S-6 Milforum
  SPONSOR

  Ble medlem
  2014
  Bosted
  Litt her og der
  Innlegg
  2.719
  Nevnt
  196 innlegg
  Sitert
  469 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  John O. Egeland i Dagbladet skriver,

  Solbergs doktrine

  Regjeringen har ikke råd til det forsvaret Norge trenger. I stedet knyttes vi tettere til USAs stormaktsinteresser.

  Forsvaret har blitt en tung hodepine for regjeringen. Norge har i NATO forpliktet seg til å øke forsvarsutgiftene til to prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP). En studie fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) viser at militær sektor må tilføres 500 milliarder kroner i perioden 2021 - 2037 for å nå målet. Det vil innebære at dagens nivå på forsvarsbudsjettet må opp med 20 milliarder hvert år. Tallene illustrerer hvorfor statsminister Erna Solberg har slått på bremsene. Ambisjonen er redusert til at Norges forsvarsutgifter skal bevege seg mot to prosent-målet.

  Selv med det forbeholdet har regjeringen problemer. Studien fra FFI viser at den gjeldende langtidsplanen for forsvaret, allerede etter to år, er underfinansiert med 100 milliarder. Også med et slikt økonomisk løft vil forsvarsutgiftenes andel av BNP synke betydelig under dagens nivå (1,55 prosent) i siste halvdel av planperioden. FFI har utarbeidet fire utviklingsretninger for forsvaret og kostnadene varierer fra 170 til 350 milliarder, inkludert dagens underfinansiering. Det er saftige tall i en tid der befolkningen blir eldre og Norge må gjennom store omstillinger etter hvert som petroleumsindustrien fases ut.

  Før regjeringen utformer sin forsvarsstrategi skal forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen utarbeide sitt fagmilitære råd. I mandatet for dette rådet har ikke regjeringen satt noe kostnadstak på hva forsvarssjefen kan foreslå, men legger til grunn at forslagene må være skalerbare. Regjeringen vil ha mulighet til å justere forsvarsutgiftene til hva den anser som politisk forsvarlig eller mulig. Det er ikke nødvendigvis det samme som hva et troverdig forsvar trenger av finansiering.

  Regjeringens metode har flere problematiske sider. Det legges ikke opp til noen debatt om Norges grunnleggende sikkerhetsbehov, selv om alle faginstanser peker på at et skjerpet og mer komplekst trusselbilde nå må regnes som en normaltilstand. I stedet er det mest sannsynlig at regjeringen vil videreføre det som kan kalles Solberg-doktrinen: Bruk av militær avskrekking overfor Russland, uthuling av basepolitikken, bl.a. ved stående amerikanske styrker i Norge og sterkere integrering i USAs stormaktsspill. På kort sikt kan et sterkere amerikansk nærvær gi mer sikkerhet, og det dekker i noen grad også over de store manglene i det norske forsvaret.

  Svakheten ved denne strategien er at Russland i økende grad kan se på Norge som et springbrett for amerikanske operasjoner. Det innebærer et oppbrudd fra den tradisjonelle norske politikken som forener fasthet og beroligelse. Oberstløytnant Tormod Heier er en av offiserene som er kritiske til regjeringens politikk. Han beskriver kjernespørsmålet slik: «Hvordan kan et lite allianseavhengig land med felles grense til Russland oppnå så mye sikkerhet som mulig gjennom NATO-medlemskapet – uten samtidig å fremprovosere russiske mottiltak i egne nærområder?»
  Trusselbildet er blitt farligere, mer sammensatt og er i rask endring
  Trusselbildet er blitt farligere, mer sammensatt og er i rask endring
  Kommentar

  Et nærliggende svar på det er at Norge må påta seg et vesentlig større ansvar for sin egen sikkerhet, et grep som også øker den nasjonale handlefriheten. Det vil innebære en bedre kapasitet til å håndtere krisesituasjoner selv, men også at evnen til alliert samarbeid styrkes. Studien fra FFI viser at Norge i dag, og i mange år fremover, ikke har evne til å håndtere en væpnet konflikt, og at gjeldende langtidsplan knapt vil endre på dette. Samtidig øker sikkerhetsrisikoen, bl.a. som følge av langtrekkende missiler, elektronisk krigføring og utviklingen i cyberdomenet.

  Situasjonen er ikke bare en utfordring for regjeringen, men også for venstresiden. Stillstand eller reduksjon i forsvarets ressurser vil gjøre oss mer avhengige av våre allierte, og i særlig grad USA. Det er ingen hjelp å finne på russisk side. Et nytt våpenprogram fram mot 2027 er nettopp vedtatt og moderniseringen vil fortsette. Deler av den russiske militære aktiviteten i nordområdene er antakelig signaler til Norge og NATO, ifølge FFI. Simulerte angrep mot norske installasjoner og øvingsområder, midlertidig utplassering av Iskander-missiler nær grensen, forstyrrelse av GPS-signaler i Øst-Finnmark og annonserte skyteøvelser utenfor norske kystområder kan varsle en atferdsendring.

  Alt dette krever en langt bredere og mer fundamental debatt enn det regjeringen ønsker seg. Forsvar og sikkerhet tilhører det viktigste i enhver nasjons liv.
  https://www.dagbladet.no/kultur/solb...trine/70967715
  Svolten og tyst, samband fyst

 20. Liker Lille Arne, Sofakriger likte dette
 21. #894
  OF-2 Kaptein
  Moderator
  S-6 Milforum
  SPONSOR

  Ble medlem
  2014
  Bosted
  Litt her og der
  Innlegg
  2.719
  Nevnt
  196 innlegg
  Sitert
  469 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Innlegg fra nof.no

  Norges risikoprosjekt: Forsvarspolitikkens dreining
  Stortingets vedtak om endring i Forsvarets hovedoppgave og tung vekting av «strategiske kapasiteter» utfordrer Norges handlefrihet og nasjonale trygghet med hensyn til alvorlige trusler mot statssikkerheten.
  Publisert: 2019.05.07
  Eldar Berli, tidl. Sjef Brigade Nord

  Sammendrag:
  Forsvarskonseptet og strategien vår er i tydelig endring gjennom resultatene av våre investeringer. Videre anskueliggjør endringen av forsvarets hovedoppgave fra «forebygging» til «avskrekking», en dreining i politikken.

  Å forebygge krig handler om å balansere avskrekking med beroligelse. Denne balansen forskyves i retning avskrekking, selv om Norge hittil har bidratt betydelig til beroligelse og avspenning i nordområdene gjennom sterk nasjonal kontroll og primært en strategisk defensiv innretning.

  Troverdig avskrekking hviler på to gjensidig avhengige forhold – nektelse og avstraffelse. Forsvaret må derfor besitte evne til å møte utfordringer på alle konfliktnivå. En slik evne innen nektelsesambisjonen kan være troverdig avskrekking, til forskjell fra mulige eskaleringer innen avstraffelsesambisjonen.

  Enhver medlemsstat er «first responder» til utfordringer og konflikter på eget territorium. Norge er intet unntak og må selv besitte kapasiteter som muliggjør adekvat respons på alle konfliktnivå. En slik nektelsesstrategi krever et moderne balansert forsvar.
  Endring i Forsvarets hovedoppgave – fra forebygging av krig til avskrekking

  Strategien vår for å forhindre krig og ivareta statssikkerheten (selv om den ikke er eksplisitt uttrykt som «strategi») påvirker og styrer hvordan struktur og kapasiteter i Forsvaret ser ut. Dette går imidlertid også motsatt vei – hva vi har og hva vi skaffer oss av materiell og avdelinger, samt lokalisering av disse, legger muligheter og begrensninger for hva vi kan gjøre militært. Slik sett endres også forsvarskonseptet og strategien av våre investeringer og strukturutvikling. Prioriteringene i forsvarssektoren peker derfor mot endringer i vår nasjonale strategi for statssikkerheten, noe som også kommer til kjenne i siste langtidsplan for Forsvaret. Alle Forsvarets oppgaver, som kan betraktes som oppdrag til Forsvaret, er videreført med samme ordlyd som forrige langtidsplan, med unntak av den viktigste. Oppgave nummer én har endret ordlyd fra «Utgjøre en krigsforebyggende terskel med basis i NATO-medlemskapet» til «Sikre troverdig avskrekking med basis i NATOs kollektive forsvar.» Dette peker mot en dreining av vår sikkerhetspolitikk og av Forsvaret. Forskjellen på «forebygging» og «avskrekking» er vesentlig. Å forebygge krig, som vi tradisjonelt har fokusert på, handler om å balansere avskrekking med beroligelse. Nå ser det ut til primært å fokusere på avskrekking, mens beroligelse kommer mer i bakgrunnen.
  Hva ligger i beroligelse og avskrekking?

  I norsk forsvarspolitikk har beroligelse vært meget viktig i vårt forhold til Russland. Dette har hvilt på våre selvpålagte restriksjoner innen Forsvaret og våre alliertes bidrag her. Norge har ikke bare sørget for beroligelse bilateralt opp mot Russland, men også i stormaktspolitikken og i nordområdene. En liten stat som primært sørger for sin egen sikkerhet innledningsvis gjennom egne kapasiteter gir et element av ro i større sammenheng. Gjennom sterk nasjonal kontroll og primært strategisk defensiv innretning har Norge bidratt til avspenning i nordområdene.

  Ved å overlate grunnleggende kapasiteter i eget forsvar mer til gjestende utenlandske styrker, spesielt fra store militærmakter, vil beroligelsen bli satt under press. Det hjelper heller ikke på ro og avspenning at allierte venner som har styrker i Norge kjører skarp retorikk mot Russland om nordområdepolitikken, slik USAs utenriksminister gjorde i Arktisk Råd for noen få dager siden. Om den salven fra Mike Pompeo var berettiget eller ikke, er ikke det sentrale spørsmålet i denne sammenheng. De betimelige spørsmålene er om Norge støttet opp under hans uttalelser, og er sikkerhetsinteressene for Norge og USA sammenfallende i Arktis? I forlengelsen av dette spørsmålet er det grunn til å diskutere om det blir vanskeligere for oss å få gjennomslag for vårt syn hos USA når vi gjør oss mer avhengige av dem også i den daglige tilstedeværelsen av amerikanske soldater på norsk jord?

  Nå er beroligelsesdimensjonen relatert til Forsvaret altså fjernet eller tonet ned. Forebyggingen av krig fra Forsvarets side skal hvile tyngre på avskrekking og mindre på beroligelse. Troverdig avskrekking inneholder to gjensidig avhengige forhold – nektelse og avstraffelse. For en liten stat som Norge ligger styrken i begge dimensjoner i et allianseperspektiv og ikke bare nasjonalt. Vårt nasjonale bidrag bør logisk sett baseres på nektelse, mens avstraffelseskapasiteten hviler på NATOs, og spesielt USAs militære kapasitet.

  For at en potensiell avstraffelse virkelig skal være straff i russiske øyne må den ramme helt vitale militære eller samfunnsmessige funksjoner og interesser til besluttende myndighet. De mest aktuelle avstraffelsesmetodene ligger ikke i militære midler, men i andre politiske maktmidler som diplomatiske og økonomiske tiltak. Tap av soldater og materiell i kamp er ikke avstraffelse, men en del av krigens natur og et naturlig følge av kamphandlinger. Og – vi bør vel stille oss selv spørsmålet: Når ble russerne redd for å ta tap i kamp i det omfanget Norge alene kan påføre, hvis først viljen er tilstede i Moskva for å ta kontroll på noe som er norsk? I tillegg til virkelig å være en avstraffelse av øverste beslutningsmyndighet i Russland, må den være troverdig. Det må altså kommuniseres til dem at vi virkelig vil prøve å straffe dem slik. Da må en konflikt først ha blitt presset opp til et nivå som skulle sannsynliggjøre en slik reaksjon. For å sette det på spissen: hvis det i det øyeblikket politiet vårt ikke klarer å håndheve sin myndighet overfor sammensatte utfordringer ligger bare en militær opsjon på bordet hos regjeringen – å bombe sentrale interesser i Russland, så er det ikke troverdig. En slik uproporsjonal eskalering vil utfordre krigens folkerett, stille oss i en meget vanskelig situasjon med hensyn til narrativet som må ut for å kunne få hjelp av NATO, og medføre fare for enda sterkere avstraffelse tilbake. For å kunne presse en konflikt til et nivå som skulle tilsi avstraffelse fra Norge eller allierte, må vi nekte motstanderen å kunne komme unna med noe mindre.
  Nasjonal handlefrihet og kraft i avskrekking og krisehåndtering

  Nektelsesdimensjonen i avskrekking handler for Norge i stor grad om å nekte noen å oppnå et mål uten at det blir et fait accompli, eller det blir en diskutabel situasjon som gjør det usikkert om NATO eller bilateralt USA vil gripe inn. Bare gjennom en kapasitet til å håndtere utfordringer på alle konfliktnivå, en evne til å nekte en motstander å enkelt lykkes, vil en påfølgende bruk av militær avstraffelse bli troverdig. Denne nektelsesevnen er vårt eget ansvar, med mindre vi skulle overlate denne rollen til andre lands militære styrker. Da må i så fall utenlandske styrker stasjoneres i de mest utsatte områdene i Norge. Vi må da være forberedt på å gi avkall på mye av vår nasjonale handlefrihet med hensyn til å håndtere sikkerhetspolitiske kriser på norsk territorium og styre eventuelle eskaleringer av konflikten.

  Ved å redusere eller ta bort vår egen evne til å stille norske styrker under norsk kommando inn i et konfliktområde, enten for å forsterke politiet vårt, eller ta over for dem, får det følger. Det blir ikke soldatene Ingrid, Stian og Petter som fra militær side skal samarbeide med lensmannen, fylkesmann og andre, samt snakke med lokalbefolkningen; det blir Charlie fra Alabama, Dough fra Iowa, kanskje Heinz fra Tyskland og Jack fra England. Utover å redusere vår nasjonale handlefrihet i den aktuelle krisen kan selvsagt den type avhengighet til andre land få følger for vår politiske handlefrihet i andre sammenhenger. Det blir ikke lett å si nei til et USA som ber Norge om noe når vi samtidig i det daglige er avhengig av en permanent tilstedeværelse av deres soldater i landet vårt.

  Et annet spørsmål er rett og slett hvor effektivt allierte kan være for oss med hensyn til hybride trusler. Ian Bowers ved Institutt for Forsvarsstudier trekker frem dette i IFS Insights 9/2018 – Small State Deterrence in the Contemporary World: “The integration of NATO and other forces into Norwegian deterrence planning must be tempered by the realization that third parties may not be an effective deterrent against grey zone threats.”

  Studerer vi militærteori vil vi finne at konflikters karakter bestemmes av den defensive part. Selvsagt vil den offensive part bestemme hvordan han vil gå til en offensiv. Imidlertid må han må ta hensyn til og tilpasse sine virkemidler til hva den defensive part gjør eller trolig kommer til å gjøre. Aggressoren vil alltid forsøke å nå sitt mål på det han tror vil være letteste vei. For eksempel så vi på Krim i 2014 hvordan Russland invaderte og okkuperte halvøya uten å gå til åpne krigshandlinger og kamper, rett og slett fordi ukrainerne som den defensive part ikke satte makt bak sin legitime myndighet der. Eksempelet illustrerer også hvordan et strategisk overfall kan se ut når forsvareren ikke møter konflikten med vilje og evne til å forsvare seg. Det ble ikke nødvendig for Russland å sende robuste militære enheter inn på Krim. Signaturen på angrepet ble derfor også så uklar da det skjedde at det ble diskutabelt hva som egentlig foregikk.

  Et strategisk overfall på deler av et annet lands territorium ser altså nødvendigvis ikke ut som et massivt militært angrep med bruk av bombefly, tanks og artilleri. Dersom det skulle blitt bildet på Krim måtte det ha blitt tvunget frem av ukrainerne. Tilsvarende logikk kan vi trekke fra aprildagene i 1940 her hjemme. Hvorfor ble det kamper i noen dalfører og ikke i andre under invasjonen? Det var selvsagt ikke fordi Nazi-Tyskland hadde besluttet det på forhånd, men fordi nordmenn tok opp kampen noen steder og andre ikke.

  Forsvaret må derfor besitte evne til å møte utfordringer på alle konfliktnivå. Vi må rett og slett kunne tvinge frem en handlemåte som er sterkt uønsket og dermed mindre sannsynlig – et konvensjonelt militært angrep på Norge og NATO. Vi må nasjonalt ha styrker som er tilstede og som ikke lar seg nøytralisere uten at det er en udiskutabel krig som pågår. Dette må innebære evne til også å møte de kraftigste konvensjonelle stridsmidler som kan nyttes mot oss, først alene med begrenset ambisjon og deretter sammen med allierte. En slik eskalering innen nektelsesambisjonen kan være troverdig avskrekking, til forskjell fra mulige uproporsjonale eskaleringer innen avstraffelsesambisjonen.
  Utfordringer knyttet til NATO-forsterkninger

  For Norge er det en risiko å ta med hensyn til å sikre hjelp fra NATO dersom vi med en nasjonal ambisjon skal vekte avstraffelse høyere og på bekostning av nektelse. Risikoen ligger i at vi vil stå i fare for ikke å kunne definere konfliktens karakter og sørge for en udiskutabel situasjon som vil overbevise alle NATO-land til å gå til krig med Russland fordi «noe» skjer nord for polarsirkelen. Problemstillingen med krenkelser og angrep som er uklare og diskutable på den internasjonale arena har vært spilt og simulert i NATO-instanser lenge. De viser vanskelighetene med å få beslutninger innen Artikkel 4 eller 5 i Atlanterhavstraktaten når medlemslandet som blir krenket ikke mestrer å håndheve sin myndighet med kraft.

  I NATO ligger det et uskrevet prinsipp til grunn for det kollektive forsvaret: Enhver medlemsstat er «first responder» til utfordringer og konflikter på eget territorium. Dette handler om Artikkel 3 i traktaten, noe som har hatt marginalt fokus i (for) mange år, men som NATO sentralt tar på stadig større alvor. Det enkelte medlemsland forventes å selv kunne håndtere utfordringer under terskelen som vil involvere NATO i et tydelig Artikkel 5, kollektivt forsvar. Videre forventes det at det enkelte land møter alvorligere konflikter og krig på eget territorium med egne midler som den første i NATO. Norge er intet unntak til dette.

  I utviklingen av Forsvaret her hjemme er det grunn til å spørre hva Norge skal møte en eventuell aggresjon med. Ser vi på potensielle konflikter i andre NATO-land, spesielt de som grenser opp mot Russland, er det ikke akkurat ønsket at disse skal basere seg på å bombe og skyte missiler på avstand og vente på at vi andre NATO-land skal komme og ta bakkekrigen med fotsoldater og hærstyrker. Her hjemme er det imidlertid stemmer som mener at vi bør gå en annen retning enn resten av NATO i så måte. Teorien er at vi skal legge oss unna det nære konfliktområdet, skyte langtrekkende presisjonsvåpen inn og slik sett løse problemene, håndtere konflikten og gjennomføre eventuelle krigshandlinger på avstand. Så skal vi satse på at de andre NATO-landene etter hvert stiller opp med bakkestyrkene. En slik innretning er svært vanskelig, for ikke å si urealistisk operativt sett. Alliansemessig sett er den tvilsom.
  Nektelse krever et balansert forsvar

  En strategi som utelukkende satser på avstraffelse av en motstander trenger ikke være balansert. En satsing kun på avstraffelse kan klare seg med langtrekkende kapasiteter, samt en beskyttelse av disse. Den blir imidlertid ikke mer troverdig av den grunn – tvert imot. En nektelsesstrategi krever på den annen side et balansert forsvar. Hva som er rett balanse må defineres ut fra hva Forsvaret skal gjøre – det må være balansert til sin hensikt.

  Et forsvar som er for spisset til en type scenario eller oppgave, vil fort kunne bli et dårlig verktøy, hvis det overhodet vil virke. Dette skyldes to forhold; Operative synergieffekter er avhengige av gjensidig støtte mellom styrker. Videre vil ubalanser bli registrert og utnyttet av en motstander. Et balansert forsvar medfører at man besitter en verktøykasse som skal kunne brukes ved en rekke utfordringer og problemer med hensyn til statssikkerheten. Hvis det eneste verktøyet vi har er en hammer så kan vi med ganske stor sikkerhet si at problemet ikke vil bli en spiker, rett og slett fordi vi må regne med å møte en tenkende fiende.

  Kampfly er nødvendig i et balansert forsvar. Det er ikke mulig å operere effektivt i høyintensiv strid med konvensjonelle styrker mot en motstander på land uten luftstøtte. Det er imidlertid grunn til å helle kaldt vann i blodet på alle som tror at luftmakt eller avstandslevert presisjonsild alene kan oppnå nektelse på land. Det kan de ikke uansett hvor moderne de er. De krever mål som operativt rettferdiggjør en innsats fra slike våpen. Egnede mål vil ikke være der dersom det ikke blir tvingende nødvendig for motstanderen å presentere dem for oss. Dette kan bare skje gjennom at de møter substansiell motstand på bakken.

  Forsvarssjefen anbefalte i sitt fagmilitære råd et balansert forsvar, altså et forsvar som hadde en bredere verktøykasse og bedre evne til å avskrekke Russland gjennom nektelse. I sine kommentarer til gjeldende langtidsplan skriver Forsvarssjefen: «Der hvor jeg i det fagmilitære rådet innrettet Forsvaret med en balanse av kapasiteter i alle domener for å løse de vanskeligste oppgavene på norsk territorium, har regjeringen (…) i større grad lagt til grunn en innretning som prioriterer maritime forhold (…) Regjeringen prioriterer strategiske kapasiteter (…)». Regjeringen og Stortinget har satset mer på «strategiske kapasiteter», uten at det er definert nærmere hvorfor de er «strategiske», noe som er en vekting mer mot avstraffelse enn nektelse. Dette innebærer en betydelig risiko både med hensyn til å avskrekke krig, hjelp fra allierte, og for en effektiv operativ utnyttelse av våre kapasiteter.

  Om det skulle være slik at «strategiske kapasiteter» og et forsvar i ubalanse skulle være både tryggere og billigere – hvorfor er det ikke andre som satser slik vi gjør? Svaret er at ideen om et forsvar uten mange soldater, men med langtrekkende presisjonsild virker ikke, hverken som avstraffelse eller i nektelse. Ideen bør derfor forkastes her på berget også.

  Det er forbundet med høy risiko å satse på et forsvar hvor det primære er strategiske kapasiteter som skal avskrekke gjennom avstraffelse. Norge burde innrette seg mer mot en nektelsesambisjon fordi den både er lettere å kommunisere og fordi en med større sannsynlighet vil virke. Nektelsesambisjonen vil også lettere kunne bedre dimensjonen beroligelse innen vår krigsforebygging. I tillegg vil det gi bedre forutsetninger for en sterkere nasjonal handlefrihet og kontroll i sikkerhetspolitikken generelt, og i krisehåndtering spesielt. Dette innebærer imidlertid at Forsvaret må settes i en moderne operativ balanse med hensyn til kapasiteter.

  Om forfatteren
  Eldar Berli er tidligere yrkesoffiser med tjenestebakgrunn fra Hæren, Forsvarsstaben, FFI, Forsvarets Høyskole, US Marine Corps og internasjonale operasjoner. Han har utdanning fra Krigsskolen, Forsvarets Stabsskole, US Army Command & General Staff College, US Marine Corps School of Advanced Warfighting, og NATO Defense College.
  https://www.nof.no/debattarena/Debat...Scls4sgdC3GWtc
  Svolten og tyst, samband fyst

 22. Liker gringo, loke2 likte dette
 23. #895
  OR-4 Korporal (T60)
  Ble medlem
  2008
  Innlegg
  762
  Nevnt
  6 innlegg
  Sitert
  135 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Det er mye man kan si om forsvaret og trusselbildet -- men en ting som jeg har sagt før og som jeg gjerne vil gjenta, er at det er svært stor usikkerhet knyttet til framtidig global utvikling, jeg vil særlig fremheve:

  1. Global oppvarming. FN-rapporten fra i fjor gav oss 12 år til å snu skuta, og svært lite har skjedd. En kraftig oppvarming av kloden vil kunne medføre svært dramatiske endringer i Afrika, Midt-østen og Europa, som kan også vil få store konsekvenser for Norge. Man kan se for seg mange scenarioer rundt dette.

  2. Kollaps i økologiske systemer -- dette har også sammenheng med global oppvarming men bør likevel anføres som et eget punkt siden mange av årsakene ikke er direkte knyttet til global oppvarming. Når sentrale økologiske systemer kollapser kan dette få katastrofale konsekvenser for blant annet matforsyningen.

  Svært mange tiltak må gjøres for å møte disse utfordringene, og de aller fleste vil naturlig nok ikke ha noe med forsvaret å gjøre. Samtidig så er det vel klart at hvis man ikke lykkes i å stoppe verdens globale ferd mot katastrofen, så bør man ha et forsvar som kan beskytte den norske befolkningen.


  I tillegg til ovenstående så har man også politiske risiko-faktorer knyttet til våre allierte. Trump er etter min mening et symptom på underliggende problemer i USA, og selv om dagens Amerikanske politikere i hovedsak støtter opp om NATO så er det ikke sikkert at man skal ta det for gitt i framtida. Europa er også i endring.

  Og til slutt så har vi jo den kjente faktoren Russland.

  Hvis vi da ser på kombinasjonen av ovenstående faktorer så er det komplett ubegripelig for meg at Erna ikke prioriterer forsvaret mye høyere enn hun gjør.
  https://news.un.org/en/story/2019/05/1037941

  https://edition.cnn.com/2019/04/16/h...scn/index.html

 24. Liker MWD likte dette
 25. #896
  OR-7 Stabssersjant
  Ass S-2 Milforum

  Ble medlem
  2007
  Innlegg
  8.741
  Nevnt
  227 innlegg
  Sitert
  1107 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Må heller ikke glemme at Global oppvarming antagelig slår ut mer for oss enn i Afrika med det første.

  Polisen blir borte, som gir økt trafikk av mindre robuste fartøyer langs vår kyst.
  Deler av vårt land blir så ukoselig å bo i at vi kan ende opp med å mangle befolkning langs deler av kysten.
  Større flommer og annet ekstremvær kommer til å kreve mer innsats ved katastrofer enn nå, slik som helikopter, og ingeniørkapasiteter.

  Havene dør av høyere temperatur, som fører til mindre verdiskapning i havet.

  Ja og siden dette koster penger så blir det også i fremtiden mangel på ressurser til forsvaret.
  Død ved Kølle!
  Bla bla... Hybrid warfare is easy

 26. Liker LVGRP99 likte dette
 27. #897
  OR-4 Korporal (T60)
  Ble medlem
  2013
  Bosted
  West Coast
  Innlegg
  1.379
  Nevnt
  62 innlegg
  Sitert
  321 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Som Karl Marx oppsummerte det så greit, de rike blir rikere og de fattige blir fattigere. Og en dag tar kapitalen knekken på oss alle...

 28. Liker LVGRP99 likte dette
 29. #898
  OF-1 Løytnant
  Moderator
  S-4 Milforum

  Ble medlem
  2004
  Bosted
  Bunker på Kvarven
  Innlegg
  9.870
  Nevnt
  172 innlegg
  Sitert
  1004 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Hæren revitaliserer reservistordningen og repetisjonsøvelser gjeninnføres.

  https://www.moss-avis.no/debatt/fors...4b87f7a6fc0fef

  Merk at innlegget er skrevet av en politiker, så det må nok taes med en bøtte salt.

  Sent fra min SM-A520F via Tapatalk
  Odd objects attract fire. You are odd.

 30. Liker Rittmester, hvlt likte dette
 31. #899
  OR-5 Sersjant
  Ble medlem
  2018
  Bosted
  Hær-land ;)
  Innlegg
  203
  Nevnt
  8 innlegg
  Sitert
  48 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Sitat Opprinnelig skrevet av Znuddel Vis post
  Merk at innlegget er skrevet av en politiker, så det må nok taes med en bøtte salt.
  Ikke bare en politiker, men selveste "Komiske Hårek"... Anbefaler å tredoble saltdosen i forhold til en "vanlig" politiker.

 32. Liker Znuddel, mailman likte dette
 33. #900
  OF-2 Kaptein
  Moderator
  S-6 Milforum
  SPONSOR

  Ble medlem
  2014
  Bosted
  Litt her og der
  Innlegg
  2.719
  Nevnt
  196 innlegg
  Sitert
  469 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Innlegg av Harald Høiback på stratagem.no.

  Han skriver om fredsledelse vs krigsledelse, byråkrati og endel trender i tiden. Han diskuterer også om symptomatiske trekk blant våre flaggoffiserer når det kommer til konsensus, vilje til å uttale seg og delta i debatten.

  Likte spesielt siste avsnittet i teksten hans.

  Verden drives fremover av støy og uenighet

  Hva bør vi så gjøre med situasjonen? Hva er mitt forslag til løsning? Løsningen er pinlig enkel. Sett ord på det! Verden drives ikke fremover av taushet og konsensus. Verden drives fremover av støy og uenighet, ubehageligheter og konflikt. Få det opp og frem i lyset, så vil tiden vise hvilke av tankene og ideene som har livets rett. Mugg og råte, lekkasjer og kommentarfelttroll gror og trives godt der lys og luft ikke slipper til. Når det departementale konsensustyranniet legger sin klamme hånd over dem på toppen, tyter gørra ut i bunnen. Om målet med vår profesjonelle tilværelse er å skape minst mulig «merarbeid» for våre side- og overordnede, vil situasjonen vedvare som nå. For byråkrater er det selvfølgelig en bedøvende og behagelig tanke. «Støy» er det absolutt verste en toppbyråkrat vet. Det er enda verre enn kreative og kjetterske tanker, som bryter med det vi alltid har gjort. Det er bra om byråkrater tenker slik, det er derfor vi har dem. Men vi trenger mer enn byråkrater og pengetellere, ellers blir det trist. Nitrist. Vi trenger også folk som vil noen ting, og som brenner for noe, også i uniform og på de høyeste lønnstrinn. Det er nok av dem som brenner etter at de har gått av med pensjon, men da kan de like gjerne nøye seg med å brenne ved i peisen. Den beste delen av budskapet har jeg imidlertid spart helt til slutt. Det er ingen motsetning mellom åpenhjertighet og ambisjoner på den ene siden og lojalitet og kollektiv innsats på den andre. Den kan godt hende at det er det hundespannet som gneldrer mest som løper raskest.
  https://www.stratagem.no/i-skvis-mel...GjSuj6kUiuz0lc
  Svolten og tyst, samband fyst

 34. Liker 88charlie likte dette
 35. #901
  OF-2 Kaptein
  Moderator
  S-6 Milforum
  SPONSOR

  Ble medlem
  2014
  Bosted
  Litt her og der
  Innlegg
  2.719
  Nevnt
  196 innlegg
  Sitert
  469 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Kommentar på nordnorskdebatt.no

  Ernas flokk i nord rakner
  Oddvar Nygård
  Kommentator / Nordlys

  Kent Gudmundsen er stortingsrepresentant for Høyre fra Troms, men har ikke – for å si det mildt – vært spesielt synlig i debatten om regjeringens forsvarspolitikk i nord. Inntil nylig. For plutselig, like før pinsehelga, dukket Gudmundsen opp på innlandet med et gledens budskap til alle forsvarsvenner. I et stort førstesideoppslag i avisa Nye Troms kunne stortingsrepresentanten fortelle at nå ville det komme hele 40 nye stillinger i 139 luftving, knyttet til NH-90-helikoptrene. Dette viste, ifølge Gudmundsen, hvor sterkt Høyre satset på Forsvaret i nord. Hurra, hurra!

  Dessverre for Gudmundsen og Solberg-regjeringen uteble hurraropene fra sentrale partifeller. Edgar Andersen og Britt Andreassen var inntil nylig leder og nestleder i Målselv Høyre. Deres respons på Kent Gudmundsens fortelling om Høyres «historiske satsing på Forsvaret i nord», kom på kontant vis: I løpet av pinsehelga hadde begge to meldt seg ut av Høyre! Gudmundsens opptreden og skjønnmaling av regjeringens forsvarspolitikk for Troms, var dråpen som fikk begeret til å renne over for de to sentrale Høyre-profilene i Målselv. (Tips til Erna Solberg om valgkampen: Hold Kent Gudmundsen vekk fra indre Troms. Han gjør åpenbart mer skade enn gavn).

  Reaksjonene fra Britt Andreassen og Edgar Andersen handler selvsagt ikke bare om festtalen til stortingsrepresentant Gudmundsen. Frustrasjonen hos mange i Høyre i nord over regjeringens prioriteringer har vokst over tid. I forsvarskommunene i Troms har man opplevd stadig nye flytte- og nedleggingsvedtak av sentrale forsvarskapasiteter. Det handler om flyttingen av Bell-helikoptrene fra Bardufoss til Rygge i Østfold og en hær som på flere fronter mangler både nødvendig materiell og tilstrekkelig med godt trente «støvler på bakken». Det handler ikke minst om vedtaket om å legge 2. bataljonen i «møllpose», altså omgjøre den fra en stående styrke til en bataljon som får status som en mobiliseringsstyrke.

  I Målselv kommune fikk man i slutten av mai i år vite at 100 arbeidsplasser i Forsvarsbygg skal flyttes over kommunegrensa til Bardu. Målselvs Ap-ordfører, Nils Foshaug, reagerer på at det ikke har funnet sted noen dialog mellom Forsvarsdepartementet (FD) og Målselv kommune i saken. Nå ber han om å få et møte med departementet. Sannsynligvis kan han spare seg for turen. Regjeringen har vist liten vilje til å lytte til lokale stemmer. I FD synes de at disse lokale ordførerne bare er en pest og en plage som driver med «distriktspolitikk» og ikke forstår seg på forsvarspolitikk.

  Frustrasjonen som brer seg i Høyre i nord, er slett ikke begrenset til Målselv og andre forsvarskommuner i Troms. Også i Nordland brenner det under føttene på vår Høyre-styrte regjering. Det klareste eksemplet er den omstridte nedleggingen av Andøya flystasjon og flyttingen av våre maritime overvåkningsfly (MPA) til Evenes. Her har meningsmålinger lenge vitnet om en markant velgerflukt fra Høyre som følge av det som fremstår som en mulig ny forsvarsskandale. For regjeringens argumenter om at det ble altfor dyrt å drifte baser både på Andøya og Evenes, fikk seg nylig et skudd for baugen. Vår viktigste allierte, USA, ser nemlig ut til å sette forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i en lei knipe. Amerikanerne ønsker nemlig å ha Andøya som vår viktigste beredskapsbase i nord for mottak av alliert hjelp. Det innebærer at Andøya fortsatt må driftes med betydelige militære kapasiteter. Dermed må forsvarsministeren snart be om midler til å drifte to baser likevel. Og kronargumentet for å nedlegge Andøya flystasjon er behørig smadret.

  I tillegg er det nå kommet for en dag at også Bodø blir definert som en relevant beredskapsbase ved konflikt og krig, og derfor må være rustet for mottak av alliert støtte. Dette har fått Bodø-ordfører Ida Maria Pinnerød til å hoppe i stolen, og hun har kontaktet forsvarsministeren med spørsmål om dette vil kunne legge hindringer i veien for den planlagte ny by-satsingen i Bodø. Bakke-Jensen har selvsagt forsikret at Forsvaret ikke skal komme i veien for den sivile byutviklingen. Om han kan holde det løftet, lurer nok mange på. Også i Bodø Høyre. Det vil ikke forundre noen om også dette vil medføre uro i rekkene hos regjeringspartiene lokalt i nord. Og aller mest hos Høyre.

  Ernas flokk i nord ser nå ut til å rakne mer og mer. Ikke bare i velgermassen, men også innad i Høyre, som vi nettopp har erfart i Målselv. Og den viktigste driver for frustrasjonene innad i statsministerpartiet ser ut til å være forsvarspolitikken.

  Forsvaret driver med mange slags aktiviteter. Det var imidlertid nytt for undertegnede at siden 2016 har forsvarssjefen årlig invitert til «hederskonserter». I år skal hederskonserten gå av stabelen i Øverbygd i begynnelsen av september. Presse- og informasjonsbefal i Hæren, Øyvind Baardsen, forteller til Nye Troms at Ingeniørbataljonen og 2. bataljonen er spesielt inviterte til hederskonserten. Dette som en liten gest til den nedleggingstruede 2. bataljonen, opplyser Baardsen.

  Da kan vi vel påregne at repertoaret på konserten vil by på et situasjonsrelevant stykke musikk: Et Requiem. En dødsmesse.
  https://nordnorskdebatt.no/article/e...-i-nord-rakner
  Svolten og tyst, samband fyst

 36. #902
  OF-2 Rittmester
  Moderator
  S-1 Milforum
  SPONSOR

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  22.339
  Nevnt
  591 innlegg
  Sitert
  2583 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  65 prosent mener det er svært nødvendig med et forsvar. Det er ned ni prosentpoeng fra 2017, og ned tre prosentpoeng fra i fjor. Med årets tall er man tilbake på nivået fra 2013 – året før Russland annekterte Krimhalvøya.

  https://forsvaretsforum.no/færre-men...med-et-forsvar

  Adskillig fler vil mene det er nødvendig med bedre skoler eller bedre veier, hvilket gjør det svært utfordrende å få til en ordentlig satsing på Forsvaret.
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

 37. #903
  OF-2 Kaptein
  Moderator
  S-6 Milforum
  SPONSOR

  Ble medlem
  2014
  Bosted
  Litt her og der
  Innlegg
  2.719
  Nevnt
  196 innlegg
  Sitert
  469 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Kommentar fra Hanne Skartveit i VG.
  Brått ble vår verden et farligere sted

  Erna Solbergs regjering ser ikke ut til å innse alvoret. Den sikkerhetspolitiske situasjonen er på mange måter like farlig i dag som under den kalde krigen.

  Denne uken utløp avtalen som har holdt Europa trygt gjennom flere tiår. INF-avtalen fra 1987 innebar at stormaktene USA og daværende Sovjetunionen fjernet alle landbaserte mellomdistanseraketter med atomvåpen i Europa – og forbød nye.

  Men for noen år siden begynte Russland likevel å plassere ut slike våpen. Russerne ga blaffen i protester og forsøk på dialog. I vinter trakk USA seg fra avtalen, med full støtte fra alle de andre Nato-landene. Med seks måneders oppsigelsesfrist er det nå over. INF-avtalen er død. Det er en naturlig konsekvens av at russerne gjennom mange år har brutt avtalen.

  Russland viser muskler
  Mange vil innvende at vi ikke direkte kan sammenligne den sikkerhetspolitiske situasjonen i dag med hvordan det var under den kalde krigen. Og det er sant at mye er forskjellig. Den gangen sto to supermakter mot hverandre med soldater på hver side av grensen, og hadde atomvåpen rettet mot hverandre. Det var livsfarlig, men likevel på et vis stabilt.

  Natos generalsekretær møtte fredag pressen i Brussel i forbindelse med utløpet av INF-avtalen. Foto: Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN

  I dag er trusselen mindre direkte. Knapt noen tror at Russland vil invadere Norge med det første. Men den internasjonale situasjonen er langt mer uforutsigbar og ustabil. Selv om vi har en avklart grense mot Russland, viser de muskler i våre nærområder. Russiske jagerfly flyr svært nær norsk luftrom. De har øvelser i vår nærhet uten å varsle, slik god skikk tilsier. Samtidig er det kommet nye og annerledes trusler. Propagandakrig og innblanding i valg, digitale angrep og våpenkappløp i verdensrommet er bare noe av det våre ledere nå må forholde seg til.

  Høyre var bunnsolide
  I en slik situasjon er det uansvarlig at Norge ikke strekker seg lenger for å oppfylle våre forpliktelser overfor Nato. Alle Nato-landene ble i 2014 enige om å bruke to prosent av sine nasjoners verdiskapning på forsvaret frem mot 2024. Norge er det eneste Nato-landet med grense til Russland som ennå ikke har oppfylt 2-prosentmålet. Og enda verre: I årene etter at målet ble vedtatt, har prosentandelen for Norges del ofte ligget flatt – eller til og med gått ned.

  Under den kalde krigen ble Høyre regnet som bunnsolid i forsvarspolitiske spørsmål. Nå virker det som om partiet ignorerer forsvarets behov. Statsminister Erna Solberg og hennes regjering prioriterer andre ting høyere når de lager sine forslag til statsbudsjett. Hvert år. Det er ille.

  Gro Harlem Brundtland
  Går vi tilbake til den gangen INF-avtalen ble inngått, i 1987, var det annerledes. Daværende statsminister, Aps Gro Harlem Brundtland, fremhevet i en tale til Nato-parlamentarikere den gangen at Norges forhold til Russland hvilte på to pilarer: Troverdig avskrekking og tillitsskapende tilbakeholdenhet.

  I pressemeldingen fra Statsministerens kontor het det blant annet: «Harlem Brundtland sa at den ene pilaren i norsk sikkerhetspolitikk, troverdig avskrekking, bygger på et betydelig nasjonalt forsvar som suppleres av allierte forsterkninger. Hun sa at Regjeringen har til hensikt å fortsette å øke bevilgningene til forsvarsformål med rundt 3 prosent årlig fremover». Det skjedde fra et helt annet nivå enn i dag. Den gangen brukte Norge rundt 3 prosent av sin verdiskapning på forsvaret.

  Vi i Norge burde være mye mer opptatt av det som har skjedd med INF-avtalen. For det er dramatisk. Mens langdistanserakettene bruker lang tid fra de skytes ut til de treffer målet, snakker vi for mellomdistanserakettenes del om kun få minutter. Det betyr at varslingstiden er minimal, og at tiden for å oppklare mulige misforståelser er bortimot ikke-eksisterende.

  Krigsgenerasjonen forsvinner
  I dag tar mange freden for gitt. Hukommelsen er kort. Europas historie er full av blodige og langvarige kriger. Også i nyere tid. Borgerkrigen i det tidligere Jugoslavia var nært oss, men den berørte oss ikke direkte, slik de to verdenskrigene gjorde, på ulike vis. Europa var en slagmark i første halvdel av forrige århundre. Titalls millioner døde. Fortsatt er store områder i Europa minelagt og fulle av gift.

  Jeg hadde besteforeldre som opplevde begge disse krigene. Nå dør krigsgenerasjonen ut. Min far, som er over 80 år, var guttunge under krigen. Han husker den fra et barns perspektiv. Men de som var voksne den gangen, blir borte. De som kriget, som gjorde motstand, eller som sviktet landet. De som satt i fangenskap, de som mistet noen av sine. Snart er det ingen igjen til å fortelle om egne opplevelser. Om hvordan det egentlig var.

  Hva gjør det med vår felles hukommelse? Og hva gjør det mer vår mentale beredskap, vår erkjennelse av at fred og demokrati er noe som er verdt å kjempe for? Forstår vi at de siste drøyt 70 års fred i vår del av verden er et unntak både i tid og rom? Eller tror vi at det er fred som er normaltilstanden?

  Verneplikten
  Mange nordmenn er ikke bare i ferd med å miste interessen for sikkerhetspolitikk, de mister også kontakten med det norske Forsvaret. Under den kalde krigen hadde de aller fleste norske menn vært i forsvaret. De fleste familier fikk vite hva det handlet om. De forsto krigens alvor.

  Slik er det ikke lenger. Bare en liten andel av hvert årskull unge kvinner og menn er inne til førstegangstjeneste. For de aller fleste andre er forsvar, krig og våpen noe fjernt, noe som handler om andre mennesker. Og om andre steder.

  Det er en god ting at krig oppleves som noe som er langt unna oss. Men det må ikke gjøre oss naive. I en tid der internasjonale avtaler brytes, og verden er mer urolig enn på lenge, er det enda viktigere at våre ledere oppfyller Norges forpliktelser. Og sørger for et sterkt forsvar.
  https://www.vg.no/nyheter/meninger/i...content=row-28
  Svolten og tyst, samband fyst

 38. Liker Signal_m likte dette
 39. #904
  OF-1 Løytnant
  Moderator
  S-4 Milforum

  Ble medlem
  2004
  Bosted
  Bunker på Kvarven
  Innlegg
  9.870
  Nevnt
  172 innlegg
  Sitert
  1004 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Det har vært en diskusjon om Forsvarets kapasiteter med hovedtillitsvalgt i Hæren og FMIN via leserinnlegg.

  Nå fant jeg ikke startinnlegget, men her er FMINs svar på det. Legg merke til at han ikke er redd for å bruke simple hersketeknikker i innlegget sitt.

  https://nordnorskdebatt.no/article/f...rkapasiteten-i

  Her er hovedtillitsvalgts svar til FMIN:

  https://nordnorskdebatt.no/article/f...-frank-bakke-0

  Sent fra min SM-A520F via Tapatalk
  Odd objects attract fire. You are odd.

 40. Liker Signal_m likte dette
 41. #905
  OF-2 Kaptein
  Moderator
  S-6 Milforum
  SPONSOR

  Ble medlem
  2014
  Bosted
  Litt her og der
  Innlegg
  2.719
  Nevnt
  196 innlegg
  Sitert
  469 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Sitat Opprinnelig skrevet av Znuddel Vis post
  Det har vært en diskusjon om Forsvarets kapasiteter med hovedtillitsvalgt i Hæren og FMIN via leserinnlegg.

  Nå fant jeg ikke startinnlegget, men her er FMINs svar på det. Legg merke til at han ikke er redd for å bruke simple hersketeknikker i innlegget sitt.

  https://nordnorskdebatt.no/article/f...rkapasiteten-i

  Her er hovedtillitsvalgts svar til FMIN:

  https://nordnorskdebatt.no/article/f...-frank-bakke-0

  Sent fra min SM-A520F via Tapatalk
  Her er startinnlegget.

  https://nordnorskdebatt.no/article/p...ter-nord-norge
  Svolten og tyst, samband fyst

 42. Liker Signal_m likte dette
 43. #906
  OF-2 Kaptein
  Moderator
  S-5 Milforum
  SPONSOR


  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.690
  Nevnt
  559 innlegg
  Sitert
  1351 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  I følge Aldrimer har USA trappet opp presset mot Norge for å innfri 2%-målet, og det er ikke usannsynlig at USA vil kunne komme med sterk åpen kritikk av Norge: Øker 2-prosentpresset mot Erna.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 44. Liker Znuddel likte dette
 45. #907
  OR-5+ Senior kvartermester
  Ble medlem
  2010
  Bosted
  Discworld
  Innlegg
  16.507
  Nevnt
  201 innlegg
  Sitert
  1526 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Jeg skummet kjapt igjennom de første postene i denne tråden, og spørsmålet jeg da har lyst til å stille salen:

  Har Forsvaret vært igjennom et veiskille, og, i så fall, hvordan har dette utartet seg?
  Æ syns atomkrig e for jævlig / Men at høsten kan vær fin

 46. #908
  OF-2 Kaptein
  Moderator
  S-5 Milforum
  SPONSOR


  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.690
  Nevnt
  559 innlegg
  Sitert
  1351 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Den amerikanske ambassadøren i Norge slår i dag med storslegga i et meget velskrevet innlegg i VG (det har nok også god grunn til): USAs ambassadør: – Europeisk sikkerhet kan ikke bety mer for USA enn det gjør for Europa.

  I dagens verden står vi overfor flere utfordringer enn noen gang i min levetid. Dette kan dog være vanskelig å forestille seg her i Norge. Det er lett å tro at livet vil fortsette som før, uten annet enn de hjemlige sosiale utfordringene som bekymrer ethvert lands myndigheter. Men det vil være kortsiktig å tenke slik.

  Vi trenger bare å se på nyhetene. Det er stater som i dag aktivt utfordrer, noen vil si undergraver, den liberale demokratiske status quo, og leter etter måter å forskyve maktbalansen i en annen retning. Slik har verden dessverre vært gjennom hele menneskehetens historie. Årvåkenhet og Avskrekking er vårt eneste forsvar mot dem som måtte true vårt demokratiske levesett.
  For å kunne gjøre dette, har vi måttet foreta vanskelige valg, og vi har gjentatte ganger bedt våre egne innbyggere om å gjøre oppofrelser når vi fordeler knappe nasjonale ressurser. Vi gjør dette fordi vi lenge har erkjent at disse investeringene er i vår egen interesse – et sikkert Europa betyr et sikrere USA.

  Men europeisk sikkerhet kan ikke bety mer for USA enn det gjør for Europa. Også Norge må være villig til å foreta de investeringene som forsvarseksperter anser å være nødvendige for å nå målsetningene både for det nasjonale Forsvaret og for NATO, og foreta de vanskelige budsjettvalgene og oppofrelsene dette måtte innebære.
  Og den aggresjonen har ikke avtatt med nylige russiske handlinger i Ukraina. Statsminister Solberg og daværende President Obama tok del i å inngå den avtalen. Og hvorfor 2 prosent? Fordi etter mye diskusjon, besluttet våre øverste ledere at dette ville være den mest presise og passende måten å måle hver nasjons minimale bidrag til å snu nedgangen i finansiering av forsvar.
  Ja, dette betyr at vi noen ganger må gi avkall på det vi ønsker til fordel for det vi må ha: Avskrekking gjennom styrke. Dette er grunnen til at USA, både vår foregående og nåværende regjering, har bedt Norge og andre NATO-allierte om å leve opp til løftet om 2 prosent. Selv om Norges bidrag til forsvar har økt, har de nok en gang kommet til kort etter den målestokken som ble avtalt i Wales. Det er utvilsomt mange måter å analysere og måle ens innsats og kapabiliteter. Men det var en grunn til alle NATO-allierte, inkludert Norge, ble enige om 2 prosent.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 47. Liker 88charlie, Signal_m, tiurleik, 93A, Eeo and 3 others likte dette
 48. #909
  OF-1 Løytnant
  Moderator
  S-4 Milforum

  Ble medlem
  2004
  Bosted
  Bunker på Kvarven
  Innlegg
  9.870
  Nevnt
  172 innlegg
  Sitert
  1004 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Det er ikke umiddelbart lett å vite hva Russlands intensjon er, men konklusjonen er klar, vi må styrke Forsvaret, skriver oberstløytnant Geir Hågen Karlsen.

  Russland gjennomfører storskala øvelser utenfor Norskekysten, langt vest og sør for det som er vanlige og rimelige steder å øve.


  Vi gjør da det alle nasjoner gjør i slike situasjoner, sender ut fly og fartøy for å kontrollere, identifisere og om nødvendig avskjære styrkene.
  Forsvarssjefen har gjentatte ganger påpekt at Forsvaret er på et minimum, og den økte russiske aktiviteten utfordrer vårt minimumsforsvar.

  https://www.tv2.no/a/10774279/
  Odd objects attract fire. You are odd.

 49. #910
  OR-5 Sersjant

  Ble medlem
  2016
  Bosted
  Midt-Norge
  Innlegg
  1.165
  Nevnt
  44 innlegg
  Sitert
  372 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Sitat Opprinnelig skrevet av yamaha Vis post
  Har Forsvaret vært igjennom et veiskille, og, i så fall, hvordan har dette utartet seg?
  Jeg mener jo vi kanskje ser tendensen til at @Rittmester fikk litt rett i sitt forslag om at strukturen bygges ned mot å passe finansieringen (som lekmann ser jeg ikke muligheten for overskrifter av typen «Hæren er per August i år 1,2 fantasillioner i underskudd og ALL videre aktivitet ut året legges på is», noe jeg innbiller meg forekom noen år tilbake). Jeg ser derimot ikke at spådommen videre (politikerne ser hvilke hull som oppstår og øker bevilgningene slik at strukturen fyller behovet) er en realitet enda. Jeg er heller ikke sikker på om vi i overskuelig fremtid kommer ditt.
  Aldri mer 13

 50. #911
  OR-5 Sersjant
  Ble medlem
  2018
  Bosted
  Hær-land ;)
  Innlegg
  203
  Nevnt
  8 innlegg
  Sitert
  48 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Sitat Opprinnelig skrevet av Signal_m Vis post
  (som lekmann ser jeg ikke muligheten for overskrifter av typen «Hæren er per August i år 1,2 fantasillioner i underskudd og ALL videre aktivitet ut året legges på is», noe jeg innbiller meg forekom noen år tilbake).
  Det er ikke noe du innbiller deg. Det var vel i stor grad derfor Sølvberg måtte gå, og da var det pga bare ca. 340 millioner, ikke 1,2 fantasillioner...

 51. #912
  OF-2 Kaptein
  Moderator
  S-5 Milforum
  SPONSOR


  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.690
  Nevnt
  559 innlegg
  Sitert
  1351 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  GIH generalmajor Sølvberg og adm dir i FLO, Erik Hernes, fikk begge sparken i 2005 på grunn av overskridelsene.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 52. Liker LVGRP99, 93A likte dette
 53. #913
  OF-2 Kaptein
  Moderator
  S-6 Milforum
  SPONSOR

  Ble medlem
  2014
  Bosted
  Litt her og der
  Innlegg
  2.719
  Nevnt
  196 innlegg
  Sitert
  469 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Den totale overskridelsen ble på over 1 milliard og skapte bølger i flere år etterpå. Forsvarlig forvaltning ble et begrep og det ble viktigere å ha kontroll på materiell og økonomi enn å levere kampkraft.
  Svolten og tyst, samband fyst

 54. Liker Signal_m likte dette
 55. #914
  OF-2 Rittmester
  Moderator
  S-1 Milforum
  SPONSOR

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  22.339
  Nevnt
  591 innlegg
  Sitert
  2583 innlegg

  Holder NATOs artikkel 5?

  Som et innspill i denne debatten kan vi ta med dette innlegget fra Minerva, hvor Asle Toje og kolleger gjort simuleringer for å finne ut om artikkel 5 holder.

  Minervanett er for tiden åpent og gratis, så jeg benytter anledningen til å sitere artikkelen i sin helhet under.  Holder NATOs artikkel 5?
  Sammen med kolleger har jeg simulert Norges verste mareritt. Her er hva vi fant.

  Asle Toje
  PUBLISERT Mandag 19. august 2019 - 02:00 SIST OPPDATERT Mandag 19. august 2019 - 02:00


  Norsk sikkerhetspolitikk bunner i én enkelt antagelse: at våre allierte vil komme oss til unnsetning dersom landet blir angrepet. Stemmer dette? Naturligvis, roper norske politikere, rørende overbevist om at ord fører til virkelighet og ikke omvendt. Vi vet også at allianser tidvis skuffer.

  Først en bekjennelse. Jeg har vært skeptisk til simuleringer. For å vise meg en annen verden, kodet en av nestorene i statsvitenskapen, Jacek Kugler, og undertegnede utfallet av Brexit etter folkeavstemningen. Simuleringen pekte mot ‘en meget hard Brexit’. Treffende.

  Jacek Kugler skrev klassikeren The War Ledger og har brukt sin modellkompetanse til å lage Senturion, en programvareplattform som simulerer komplekse, flerpartsforhandlinger ved å kartlegge beslutningsutfall av menneskelige prosesser. Den er designet for både å forutse og forme.

  Simuleringer er ikke destillert virkelighet, men de kan treffe bedre enn løse antagelser. Antagelser er, i bunn og grunn, simuleringer vårt sinn foretar, men uten å være bevisst analysens enkelte bestanddeler, eller hvordan disse vektes. Tidvis forveksler vi forhåpninger med forventninger.

  Vi kodet 28 NATO-lands antatte styrke, basert på åpne kilder SIPRIS Årbok for 2018 og The Military Balance 2018, og deduserte preferanser ut fra ulike NATO-medlemmers handlingsmønstre i forhold til NATO-operasjoner. Vi inkluderte også et dusin andre relevante aktører.

  Vi kunne vært abstrakte: Våre allierte arrangerte nylig en øvelse i Ukraina der det ondsinnede ‘Sortland’, en stormakt i øst, nører opp under et opprør i ‘Rødbrunland’, en utbryterprovins i ‘Roseland’. Vi er mer direkte og tar utgangspunkt i at Russland okkuperer Øst-Finnmark til Tanaelva.

  Hvorfor Russland? Fordi vi er et lite land med en grense mot en stormakt vi ikke er alliert med. Denne stormakten er den eneste tenkelige trusselen mot norsk territorium. Er dette et sannsynlig scenario? Nei. Et russisk angrep på Norge alene er høyst usannsynlig.

  Når dette er sagt, vil all forsvarsplanlegging ta utgangspunkt i hva et land frykter, ikke hva det forventer. Hvorfor stanse ved Tanaelva? Fordi det var der russerne stanset i 1944, uten at vi vet hvorfor. Hva vi vet, er at utvist oppførsel er den beste indikator på fremtidig oppførsel.

  Det interessante med simuleringen er at svarene du får ikke nødvendigvis er de du hadde forventet. Andre mønstre utkrystalliserer seg når supercomputere gjør det mulig å kjøre et høyt antall (nær 10 000) simuleringer av dette ene tilfellet. Dette er hva vi fant:

  Vil artikkel 5 iverksettes av NATO-medlemmer under et strategisk overfall på Norge?

  Dersom Russland gjennomfører en overraskende militær og territoriell inntrenging i Norge, tyder simuleringene på at alle de allierte stormaktene, inkludert USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland raskt og entydig vil støtte kollektivt forsvar av Norge gjennom NATOs artikkel 5.

  Dette vil sannsynligvis også omfatte bredere NATO-støtte samt diplomatisk støtte fra Finland og Sverige. Enstemmig NATO-godkjenning er imidlertid vrient, ettersom både Tyrkia og Ungarn forventes å motsette seg Artikkel 5.

  Hvilken grad av militær støtte kan forventes fra NATO-medlemmer og når kommer den?

  USA, Storbritannia, Canada, Nederland, Danmark og Polen forventes å være fullt ut forpliktet til å gi sterk militær støtte. Frankrike og Tyskland ventes også sende militær støtte, men på et nivå under hva som vil påvirke situasjonen på bakken.

  Hellas og mindre NATO-stater vil sannsynligvis bare gi symbolske militære bidrag, om de i det hele tatt bidrar militært. Uten en strategisk endring i tilnærming, er det lite sannsynlig at både Finland og Sverige vil tilby materiell hjelp.

  NATO-medlemmer med lav kapasitet for arktisk krigføring vil sannsynligvis utsette mobilisering. Imidlertid forventes de viktigste toneangivende NATO-medlemmene, med unntak av Frankrike, å mobilisere støtte raskt, gitt deres respektive logistikkbegrensninger, innen 12 uker.

  Gitt denne forventede militære mobiliseringen, vil Russland sannsynligvis trekke seg tilbake i møte med et enhetlig og bestemt NATO. Utfordringen for Norge vil være å eskalere fra bilateral til multilateral konflikt og på samme tid gjøre det mulig for Russland å trekke seg tilbake.

  Hvilke strategier og handlingsløp kan motivere til økt norsk politisk støtte?

  Hva med strategier som kan øke militærstøtte eller fremskynde mobiliseringstimingen for det kollektive forsvaret av Norge? Vi ser at egne norske tap i noen grad fører til en sterkere oppslutning om landets sak, det hjelper å kjempe.

  Når det er sagt vil det å påføre Russland spektakulære tap, la oss kalle det ‘Admiral Belgrano-scenariet,’ gjøre Russland mindre villig til å trekke seg ut.

  Det er diplomatiske muligheter for Norge sammen med USA til å overtale motvillige NATO-medlemmer til å godkjenne og oppnå enstemmig enighet om artikkel 5. Disse inkluderer direkte press overfor land som Ungarn og Tyrkia, men indirekte påvirkning er trolig mer effektivt.

  For å øke tilsiget av militære menn og materiell støtte, er Tyskland avgjørende for å overtale både Sverige og Finland til å bli med i den defensive koalisjonen med tilgang til sine territorier, som deretter hjelper til med å sementere NATOs militære levering og forpliktelser.

  Tyskland er, med andre ord, viktig for forsvaret av Norge, men mer i sikkerhetspolitisk enn militær-kinetisk forstand. Under disse forholdene er det dessuten mer sannsynlig at Russland vil trekke seg tilbake i møte med en overmektig mot-koalisjon.

  Imidlertid vil ethvert press for å fremskynde tidspunktet for allerede engasjerte NATO-styrker for Norges kollektive forsvar være mot sin hensikt. Kanskje dette kan kalles ‘General Ruge-tabben’ etter den norske generalen som overøste britene med henstillinger under kampene i 1940.

  Hva skjer hvis et russisk inngrep er mindre åpenlyst, for eksempel vanskelig-å-tilskrive cyberangrep, målrettede medieinnflytelsesoperasjoner eller lavintensitetskonflikt i arktiske strøk utenfor Norge?

  Vi utforsket flere andre hypotetiske konfliktscenarier. Under disse mer skjulte, mindre intense innfallene er politisk støtte blant NATO for et kollektivt forsvar som utløser artikkel 5, lite sannsynlig. Mangelen på en klar krenkelse av suverenitet vil svekke NATO-medlemmers engasjement.

  Så hva har vi lært? Den store innsikten, er at artikkel 5 holder. Norsk forsvarsplanlegging står på fast grunn. Den andre innsikten er at Norge bør investere oppmerksomhet i stater som Ungarn og Tyrkia for å unngå at forutsigbar usikkerhet omkring hva som faktisk har skjedd fører til artikkel 5-skepsis.

  Videre er Sverige og Finland viktige for å skape bred internasjonal støtte for Norges sak og Tyskland er en viktig partner for å skape slikt gehør. I tillegg bør norske forsvarsplanleggere unngå å begå generaltabber (Belgrano og Ruge).

  Mye er gjort i mediene av at norske tap er nødvendige for at NATO skal komme Norge til unnsetning. Hva simuleringen viser er at suverenitetskrenkelsen er det sentrale. Når det er sagt, kan norsk kampvilje bidra til at artikkel 5 kommer i spill som intendert og ikke ad hoc, som jo er viktig.


  https://www.minervanett.no/nato-russ...ikkel-5/193667
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

 56. #915
  OR-7 Stabssersjant
  Ass S-2 Milforum

  Ble medlem
  2007
  Innlegg
  8.741
  Nevnt
  227 innlegg
  Sitert
  1107 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Så hva har vi lært? Den store innsikten, er at artikkel 5 holder. Norsk forsvarsplanlegging står på fast grunn. Den andre innsikten er at Norge bør investere oppmerksomhet i stater som Ungarn og Tyrkia for å unngå at forutsigbar usikkerhet omkring hva som faktisk har skjedd fører til artikkel 5-skepsis.
  Dette er svært viktig for små stater som Norge, Estland ser også ut til å følge dette opp mot Frankrike i Mali.

  Tyrkia er vanskelig, de er for store til at vi kan komme til, og vi må lene oss på EU for å kunne ha makt på dem.

  Ungarn kan håndteres på kort sikt ved å "kile Orban på pungen", på sikt ved å se til at landet utvikler seg i mer demokratisk retning.


  Ingen av disse landene kan styres i positiv retning uten EU.
  Død ved Kølle!
  Bla bla... Hybrid warfare is easy

 57. Liker 88charlie, 93A likte dette
 58. #916
  OF-2 Rittmester
  Moderator
  S-1 Milforum
  SPONSOR

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  22.339
  Nevnt
  591 innlegg
  Sitert
  2583 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Interessant innlegg i Tønsbergs blad: Et sterkt norsk Forsvar er konfliktdempende

  Jeg tror overskriften er viktig og riktig - russerne har nemlig egentlig ikke så mye imot at Norge har et godt nasjonalt forsvar. Norge vil isolert sett aldri utgjøre en trussel, og dersom det kan holde amerikanerne unna, er det gode ting for dem.

  Nå vil selvsagt russerne benytte enhver anledning til å så splid mellom våre allierte, og vi må selvsagt aldri la oss forlede til å gi slipp på den tryggheten NATO-medlemsskapet og de bilaterale knytningene mot USA og Storbritannia gir. Et sterkt norsk forsvar gir en trippel sikkerhet: 1) Faren for krig minsker, fordi norske soldater oppfattes mindre truende enn amerikanske, 2) Faren for krig minsker, fordi det vil koste mer enn det smaker for en angriper og 3) Dersom det blir krig, vil vi kunne holde ut til vi får forsterkninger.
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

 59. Liker Znuddel, hvlt, SlakaBall, 93A, gringo and 2 others likte dette
 60. #917
  OR-5 Sersjant
  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  569
  Nevnt
  14 innlegg
  Sitert
  122 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Gode poenger, men når løsningen som presenteres er partipolitkk så faller jeg av. Det har vært stor konsensus rundt sikkerhetspolitikken her til lands. Når jeg møter høyrefolk vises det alltid til 2013. Hva med 2014, Ukrainakonflikten og Wales-erklæringen? Erna var selv med i Wales. Når Erna kaller toprosentmålet for tull, undergraver det så til de grader våre felles forpliktelser i alliansen. Og så har man den evindelige semantiske diskusjonen rundt "bevege seg i retning av", som blir helt meningsløs. Dama får til og med fortsette uforstyrret som kongen på haugen i høyre, selv om hun har en så viktig sak i mot seg. Jeg krever herved å få tilbake stemmen hun en gang fikk av meg.
  Si vis pacem, para bellum

 61. #918
  OR-7 Stabssersjant
  Ass S-2 Milforum

  Ble medlem
  2007
  Innlegg
  8.741
  Nevnt
  227 innlegg
  Sitert
  1107 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Sitat Opprinnelig skrevet av gringo Vis post
  Gode poenger, men når løsningen som presenteres er partipolitkk så faller jeg av. Det har vært stor konsensus rundt sikkerhetspolitikken her til lands. Når jeg møter høyrefolk vises det alltid til 2013. Hva med 2014, Ukrainakonflikten og Wales-erklæringen? Erna var selv med i Wales. Når Erna kaller toprosentmålet for tull, undergraver det så til de grader våre felles forpliktelser i alliansen. Og så har man den evindelige semantiske diskusjonen rundt "bevege seg i retning av", som blir helt meningsløs. Dama får til og med fortsette uforstyrret som kongen på haugen i høyre, selv om hun har en så viktig sak i mot seg. Jeg krever herved å få tilbake stemmen hun en gang fikk av meg.
  Høyres problem er at det mot toppen av partiet bare er hun, Ine Marie Eriksen Søreide og Monica Mæland som har evne til både å knyte egne skolisser og mene noe uten å svime av.
  Død ved Kølle!
  Bla bla... Hybrid warfare is easy

 62. Liker gringo likte dette
 63. #919
  OF-2 Rittmester
  Moderator
  S-1 Milforum
  SPONSOR

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  22.339
  Nevnt
  591 innlegg
  Sitert
  2583 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Er ikke helt enig med den analysen, men er dog enig i at man gjerne kan tone ned partipolitikken i forsvarsdebatten, fordi alle partiene har sine svin på skogen.

  Når det gjelder Høyre spesifikt, så kommer jeg om to år, før stortingsvalget, til å ta frem en linjal og en graf over forsvarsbudsjettene fra Høyre overtok og frem til da. Så legger jeg linjalen over grafen, og dersom den ikke krysser 2%-linjen ekstrapolert frem til 2024, kan de bare glemme å få min stemme.
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

 64. #920
  OR-7 Stabssersjant
  Ass S-2 Milforum

  Ble medlem
  2007
  Innlegg
  8.741
  Nevnt
  227 innlegg
  Sitert
  1107 innlegg

  Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  Sitat Opprinnelig skrevet av Rittmester Vis post
  kan de bare glemme å få min stemme.
  Så kommer det store problemet hva man skal stemme.

  Tisse i buksa for å holde varmen, eller tisse i fjeset for å holde varmen?
  Død ved Kølle!
  Bla bla... Hybrid warfare is easy

Side 23 av 24 FørsteFørste ... 1321222324 SisteSiste


Lignende tråder

 1. Eksamen: Forsvarspolitikken i Norge under den Kalde Krigen
  By jegerkitty90 in forum Mannskapsmessa
  Svar: 25
  Nyeste innlegg: DTG 271501A Jun 18,
 2. Arbeiderpartiet lar SV bestemme i forsvarspolitikken
  By tranceman in forum S-2 1. Generelle nyheter.
  Svar: 0
  Nyeste innlegg: DTG 051514A Aug 09,

User Tag List

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere innleggene dine
 •