Milforum - militært diskusjonsforum. Forsvaret, Luftforsvaret, Etterretningstjenesten, Hæren, Marinen, Sjøforsvaret, debatt, GeopolitikkMilrab - Milforum - Nettbutikk - Militært Utstyr - Friluftsliv
Side 2 av 2 FørsteFørste 12
Viser resultatene 41 til 47 av 47

Tråd: St Georgs dag

 1. #41
  Moderator
  Ble medlem
  Nov 2008
  Bosted
  Teigen til HV-08
  Innlegg
  2.123
  Pondusfaktor
  31

  Sv: St Georgs dag

  En høytidsdag!


  Sent from my iPhone using Tapatalk
  TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

 2. #42
  Korporal
  Ble medlem
  Jun 2006
  Bosted
  Online
  Innlegg
  787
  Pondusfaktor
  9

  Sv: St Georgs dag

  Når ble egentlig den siste hesten faset ut fra Forsvaret?
  Det er bedre å ta toget med NSB enn å fly med LSD.

 3. #43
  Battle Captain
  Ble medlem
  May 2006
  Innlegg
  20.785
  Pondusfaktor
  112

  Sv: St Georgs dag

  Nå er ikke hest og kavaleri helt ensbetydende.
  Kavaleriet sluttet brått med hester 10.april 1940. Hærens transportkorps sluttet med hester i 1984, da Kløvkompaniet ble nedlagt.
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

 4. #44
  Battle Captain
  Ble medlem
  Sep 2006
  Innlegg
  17.845
  Pondusfaktor
  96

  Sv: St Georgs dag

  Sitat Opprinnelig skrevet av Simplex Vis post
  Når ble egentlig den siste hesten faset ut fra Forsvaret?
  Som @Rittmester sier, hestetjenesten i Hæren ble avviklet ved Stortingsvedtak i 1984, etter at Forsvaret i flere år hadde ønsket å nedlegge den, men politikerne strittet imot. Det var Hærens transportkorps som sist hadde hester, oppsatt i kløvkompanier. Det var ett stående kløvkompani, på Skjold, og en rekke mobiliseringsoppsatte kløvkompanier. Antallet av disse ble sterkt redusert på 1970- og begynnelsen av 1980-tallet, og de siste ble lagt ned, sammen med Kløvkompaniet/Troms Landforsvar på Skjold. Så sent som omkring 1970 var det ca. 1000 mobilseringsoppsatte hester rulleført av Hærens Transportkorps. Dette var dels stamhester, hester eid av forsvaret, men satt ut mot betaling hos forverter, dels kvarterhester, hester som var privat eid, men hvor eieren fikk tilskudd fra Hestehjelpkassen til å holde, mot at den skulle være til forsvarets disposisjon under øvelser og ved mobilisering. Alle stam- og kvarterhester gjennomgikk en "rektruttskole" som ble kalt remonteskole. Omkring 1970 hadde Hæren stadig 400 stamhester og det var 600 kvarterhester. Pengene bøndene tjente på hesteordningen var nok en vesentlig grunn til at politikere ønsket å beholde den etter at Forsvaret mente ordningen var utgått på dato. Man kan jo gjette hvilket parti som var ivrigst til å holde på hesten. Forresten, det sveitsiske forsvaret fortsatte med bruk av kløvhester etter det norske.

  Edit: Her er bilde av den siste gjenlevende kvarterhest i Norge, Gaarderprinsen, som døde 32 år gammel 31. januar 2002.

  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 5. #45
  Battle Captain
  Ble medlem
  May 2006
  Innlegg
  20.785
  Pondusfaktor
  112

  Sv: St Georgs dag

  Og bare for å utbrodere om hester i Kavaleriet, som er litt mer relevant for trådens tema - frem til andre verdenskrig hadde Hæren tre dragonregimenter med et antall eskadroner. Så vidt jeg vet var disse satt opp som dragoner*, dvs de var forutsatt å ta seg frem til slagmarken på hesteryggen, og deretter slåss som infanteri. Bare en av disse, Skoleeskadronen (Befalsskolen for Kavaleriet), salet opp og red tyskerne i møte 10.april. Det var en sørgelig forestilling som førte til at de ble avvæpnet av en busslast tyskere uten at et skudd var avfyrt. De øvrige eskadronene ble mobilisert sammen med resten av Hæren, og for en stor del satt opp som motorisert infanteri, dvs de fant seg lastebiler, og ivaretok i så måte i hvert fall intensjonen bak konseptet med dragoner.

  Jeg tror ikke hestekavaleriet ble formelt avviklet på dette tidspunktet, men eskadronene var i hvert fall i praksis borte i slutten av april 1940, da felttoget i Sør-Norge var over, siden det ikke var noe kavaleri i Nord-Norge. Det antas at Eisbein aus Pferde mit Sauerkraut ble en yndet rett for okkupanten utover våren (eller mer sannsynlig, at hestene ble ansatt i tysk transporttjeneste). I 1945 var det noen stabukker som tydeligvis ikke hadde fått med seg noe som helst av det som hadde skjedd de siste fem årene som ville gjeninnføre hestekavaleriet, men de ble heldigvis stoppet.


  *EDIT: Det var noen hjulryttereskadroner (dvs satt opp på sykkel) også, men jeg har ingen nøyaktig oversikt.
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

 6. #46
  Battle Captain
  Ble medlem
  Sep 2006
  Innlegg
  17.845
  Pondusfaktor
  96

  Sv: St Georgs dag

  Så vidt jeg husker (har ikke tid til å sjekke kildene) var alt kavaleri i den norske hær etter ca. 1690 dragoner. Man gjorde noen forsøk med å sette opp tyngre kavaleri i Norge på 1600-tallet, men fant at man ikke hadde godt hestemateriale i Norge for det, og bøndene klarte ikke å holde gjennom kvarterordningen gode kavalerihester som kunne brukes i oppsittet strid. Konseptet ble da at i krig skulle man bringe danske kavaleriregimenter til Norge, noe man også gjorde i 1718, da man fryktet at Carl XII skulle angripe Norge (noe han jo også gjorde, men det ble hans bane). Det er litt interessant at i dragonregimentene, i hvert fall på 1700-tallet, hadde kompanier og ikke eskadroner, og kompaniene hadde kapteiner og ikke rittmestere som sjefer.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 7. #47
  Kommandérsersjant

  Ble medlem
  Mar 2005
  Innlegg
  8.409
  Pondusfaktor
  65

  Sv: St Georgs dag

  Jeg mener vagt å huske at kavaleriregimentene også satte opp mitraljøseeskadroner på vare-/lastebiler i 1940.
  "They must have the people to whom research and rigorous thought are the breath of life, and they must accordingly have tolerance for the queer bird and the eccentric with a unique talent."

Side 2 av 2 FørsteFørste 12
Milrab - Milforum - Nettbutikk - Militært Utstyr - Friluftsliv


Trådinformasjon

Users Browsing this Thread

1 stk leser denne tråden nå (0 er registrert og 1 er gjester)

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere innleggene dine
 •