Milrab - Milforum - Nettbutikk - Militært Utstyr - Friluftsliv
Liker Liker:  0
Viser resultatene 1 til 6 av 6

Tråd: TV2: Kald Fred

  1. #1
    Guest

    TV2: Kald Fred

    TV2 viste i dag en dokumentar som omhandlet russisk militær opprustning og spenningen knyttet til det, rettet utelukkende inn mot våre nordområder. Programmet viste unike bilder inne fra den strategiske flybasen Engels, spektakulære bilder av russisk øvelsesaktivitet og intervjuer med norske jagerpiloter, russiske bombeflypiloter og politikere fra begge land.

    I tillegg ble en britisk forfatter intervjuet. Han heter Edward Lucas, og har nylig gitt ut en bok med tittelen "The New Cold War". Han argumenterer for hvordan forholdet mellom Russland og vesten har utviklet seg i en retning som innebærer økt sikkerhetspolitisk spenning, og han stiller spørsmål ved agendaen bak at russerne har gått tilbake til en atferd som har store likhetstrekk med hvordan de opptrådte frem til begynnelsen av 90-tallet.

    Dokumentaren anbefales for den forsvarsinteresserte, og kan sees gjennom TV2 Sumo:

    http://www.tv2.no/nyhetene/dokument2/article1793180.ece

    Noen som så programmet?

  2. #2
    Visekorporal 1. klasse
    Ble medlem
    Jul 2007
    Innlegg
    383
    Pondusfaktor
    6
    Ja, jeg så det. Snakk om å "hype" opp en "konflikt". Men det er nok rett det dem sier. I den surrealistiske verden som russerne befinner seg i, ville det nok vært fornuftig å konfrontere dem oftere politisk. Som eksperten sa: han er mer redd for militære ulykker enn militære angrep.

    Illusions of grandeour er det noe som heter.

  3. #3
    Ledende menig
    Ble medlem
    Aug 2007
    Innlegg
    58
    Pondusfaktor
    6
    Helt enig. Faktum er at Russland ønsker å bli fremstilt som en militær stormakt på lik linje med det de var under den kalde krigen. Dette er den eneste grunnen til at TV2 har fått tilgang til den russiske flybasen deler av dokmentaren var lagt til. Dette er i seg selv ikke så rart, men de får utrolig god hjelp av norske medier. VG og Dagbladet elsker å skrive artikler om avskjæringer av russiske jagerfly og hvor nærgående og truende Ivan har blitt. Dette er jo utelukkende for å skremme leserne, og har ikke noen rot i faktiske forhold. Russland har ingen interesse av å invadere Norge. Det er ikke rasjonell politisk adferd.
    Det samme gjelder det scenariet som ble presentert i går. Hvilket grunnlag har TV2 for å tro at Russland har interesse av å angripe oss med atomvåpen? De har tross alt aldri brukt dem før, så hvorfor mot Norge? Makan til hype!
    Følg med

  4. #4
    Visekorporal 1. klasse
    Ble medlem
    Feb 2006
    Bosted
    Oslo
    Innlegg
    281
    Pondusfaktor
    7
    Sitat Opprinnelig skrevet av 170
    Dette er jo utelukkende for å skremme leserne, og har ikke noen rot i faktiske forhold. Russland har ingen interesse av å invadere Norge. Det er ikke rasjonell politisk adferd.
    Jeg tror heller ikke Russland har noen planer om å innvandere Norge, men tror ikke dette er på grunn av Russernes frykt for å ha en irasjonell politisk adferd ;)

    Var forøvrig et veldig interessant program, og det er spennende å se det litt fra den russiske siden også.
    Så får vi bare fortsette å håpe på at ikke noen av de fantaserte scenarioer, det være agressive handlinger eller ulykker forekommer.

  5. #5
    Guest
    Det mange, noe unyansert ser for seg i et Norge-Russland scenario, er invasjon over land. Og i verste fall angrep med kjernefysiske våpen, som nevnes i denne tråden.

    Begge deler er i dag lite trolig.

    Det som dog er sett på som mer aktuelt, også i fremtiden, er krisescenarier hvor Russland bruker militært press mot oss i Nordområdene. Det er en rekke forutsetninger:

    - Kampen om natturressurser er fundamental for menneskets eksistens.
    - Olje og gassfunn er på nedadgående. Nye områder må avdekkes og utvinnes. Bl.a i nord.
    - Behovet for protein (fisk) øker i takt med den globale befolkningsveksten
    - Norge er NATO-land. Det har innvirkning på Russlands forhold til oss.
    - Norge er en småstat med grense mot en stormakt med supermaktsambisjoner
    - Vi har store uavklarte grensespørsmål i havområdene i nord
    - Norsk og russisk tolkning av de juridiske spørsmålene omkring vernesonen rundt Svalbard er vidt forskjellig
    - Norge er alliert med USA, som har store motstridende interesser ift Russland


    Det mange ikke tenker på som en faktor i tillegg, er at en krig eller en konflikt i helt andre deler av verden, hvor Russland er direkte involvert, kan dra Norge inn enten vi vil det eller ikke. Skulle det blusse opp en situasjon hvor Russlands motpart eksempelvis er NATO-medlem, er vi automatisk på motsatt ende av sjakkbrettet sett gjennom russiske øyne.
    Et eksempel kan være et fremtidig Georgisk og Ukrainsk NATO-medlemskap. Russerne har uttalt sterk motstand mot dette, ut fra at de bl.a ser på utvidelsen som at en vestlig militær allianse kryper stadig tettere innpå moderlandets grenser. Hvis man ser historisk på det, kan man forstå at russerne ikke ønsker NATO nærmere.

    Jeg er ikke tilhenger av den naive troen på at forholdet Norge-Russland vil holde seg stabilt og godt i all uoverskuelig fremtid. Sett i lys av mellom annet de forutsetningene jeg nevnte over, er det et faktum at verdensbildet forandrer seg ettersom tiden går. Nye maktbalanser dannes, nye interesser oppstår, og terskelen for å bruke militær makt er slettes ingen konstant faktor.

    Jeg ser ikke på Russland som fiende. Jeg ser på Russland som en nasjon som kan finne på å bruke militært press mot Norge i en eventuell fremtidig disputt i nord, eventuelt ved at vi dras indirekte inn i en konflikt, eksempelvis gjennom russisk involvering i krise/krig mot norske allierte andre steder i verden.

  6. #6
    Stabssersjant
    Ble medlem
    Mar 2005
    Bosted
    Stavanger
    Innlegg
    19.449
    Pondusfaktor
    18
    "Gjør Ret, Frygt Intet"

Milrab - Milforum - Nettbutikk - Militært Utstyr - Friluftsliv


Trådinformasjon

Users Browsing this Thread

1 stk leser denne tråden nå (0 er registrert og 1 er gjester)

Regler for innlegg

  • Du kan ikke starte nye tråder
  • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
  • Du kan ikke laste opp vedlegg
  • Du kan ikke redigere innleggene dine
  •