Milforum - militært diskusjonsforum. Forsvaret, Luftforsvaret, Etterretningstjenesten, Hæren, Marinen, Sjøforsvaret, debatt, GeopolitikkMilrab - Milforum - Nettbutikk - Militært Utstyr - Friluftsliv
Liker Liker:  0
Viser resultatene 1 til 6 av 6

Tråd: Medaljer 1945 vs 2007

 1. #1
  Sersjant
  Ble medlem
  Mar 2005
  Innlegg
  2.084
  Pondusfaktor
  14

  Medaljer 1945 vs 2007

  Fortjener dagens soldater de samme medaljene som heltene fra 2. verdenskrig?
  Dette er tittelen på dagens spørreundersøkelse på VGNett. Mange av dere har nok allerede svart hva dere synes, men jeg ble selv i tvil. Ønsker litt diskusjon rundt hva folk synes om dette slik at jeg kan få nyansert meg litt på dette området.

  Det er klart at det som skjedde under andre verdenskrig og det som skjer idag er to vidt forskjellige scenario, men er krig krig uansett med alt som følger av medaljer?
  As you wish.

 2. #2
  Banned
  Ble medlem
  Jul 2005
  Innlegg
  9.386
  Pondusfaktor
  0
  Personlig er jeg ike noe særlig begeistret for medaljer , da jeg hadde sett at en tok vare på fulgte,hedret personell som har vært aktive i em krigssituasjon på en bedre måte enn det som har bitt gjort i fra den annen verdenskrig og opp til dags dato,men det er å håpe at det blir en bedring på dette punkt.

  Husk at en medalje har to sider
  1.blank på den ene siden
  2.mørk og upolert på den andre siden

 3. #3
  Battle Captain
  Ble medlem
  Sep 2006
  Innlegg
  17.646
  Pondusfaktor
  93
  Under 2. verdenskrig ble det opprettet følgende medaljer for deltagelse i 2. verdenskrig: Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med eikegren (dvs. St. Olavsmedaljen hadde eksistert før og deles ut i dag også for de som har spesielt fremmet Norges sak i utlandet, men medaljen med eikegren er for spesiell innsats i krig), Krigsmedaljen, Deltagermedaljen og dessuten Kong Haakon VIIs frihetskors og Kong Haakon VIIs frihetsmedalje.

  Deltagermedaljen var for alle som hadde deltatt aktivt i krigen 1940-1945 på en eller annen måte, nærmere spesifisert i statuttene, mens Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med eikegren og Krigsmedaljen ble delt ut for ytelse ut over det vanlige, og der Krigskorset henger høyest og St. Olavsmedaljen med eikegren også krevet noe helt spesielt.

  I hvert fall i statuttene for Krigskorset med sverd er det intet i statuttene som sier at den kun er for 2. verdenskrig, statuttene sier: "Krigskorset kan utdeles for personlig innsats i kamp eller lignenede bedrift til norske eller utenlandske sivile og militære som under krig på særlig fremragende måte har utmerket seg ved personlig tapperhet eller ved ledelsen av en troppeavdeling, fartøy eller flyavdeling under kamp".

  Spørsmålet dreier seg om hvordan man skal kunne gi dekorasjoner for tapperhet i krigslignende situasjoner der Norge ikke offisielt er i krig, dvs. i fredsbevarende opeasjoner og i operasjoner som i Afghanistan. I statuttene for Krigskorset står det "under krig" og det har vært tolket slik at det kun kan deles ut hvis Norge er i krig.

  En norsk militærlege som utmerket seg helt spesielt i kampene i Katanga under FN-operasjonen i Kongo ble faktisk utnevnt til ridder av St. Olavs orden som dekorasjon for dette, men det var temmelig unikt. H.M. Kongen innstiftet i 1982 Forsvarets medalje for edel dåd, begrunnet i at man ønsket å dekorere enkelte som hadde gjort en helt spesiell innsats i Libanon. De første av denne medaljen ble gitt til soldater for spesiell innsats i Libanon 1978-1982. I 2005 ble det også innstiftet Forsvarets medalje for sårede i strid og dessuten Forsvarets medalje for falne i strid som er en minnemadlje som familien får (tidligere ble alle som døde i f.eks. UNIFIL gitt Forsvarets medalje for edel dåd posthumt).

  For tiden pågår det tydeligvis en strid mellom Forsvarssjefen og Kongehuset (eller Kongen personlig) om dette. Så vidt jeg har forstått ønsker Forsvarssjefen å innstifte et nytt sett medaljer omtrent parallelt til Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med eikegren og Krigsmedaljen, men som kan deles ut for opersjoner som den i Afghanistan, der Norge ikke offisielt er i krig. Kongen mener tydeligvis at vi har nok med de medaljene vi har (dvs. at Forsvarets medalje for edel dåd vel er den som kan brukes), og har nektet å approbere en ny medalje for tapperhit i strid. Siste er at Forsvarssjefen vil opprette en slik medalje selv, noe som betyr at den ikke blir en medalje utdelt av Kongen, og dermed vil den offisielt rangere svært lavt.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 4. #4
  Korporal 1. klasse
  Ble medlem
  Oct 2005
  Bosted
  Felt
  Innlegg
  16.791
  Pondusfaktor
  13
  Den siste bolken med tekst du har her, som nevner FSJs ønske om å anskaffe et nytt sett medaljer for stridshandlinger e.l skyldes i all hovedsak at de gamle vi fikk rundt WW.II har nedfelt i sine statutter at det kun dreier seg om tidsspennet 080440 - 080545.

  Hva St.Olav angår så er den militære utgaven med sverd lett å skille fra den "sivile" St.Olavs Orden, noen har den og de fleste har den ikke. Carl Hamilton har den ;-D
  I must kill all free radicals

 5. #5
  Battle Captain
  Ble medlem
  Sep 2006
  Innlegg
  17.646
  Pondusfaktor
  93
  Det du sier er feil. Statuttene for Krigskorset sier IKKE at den kun er for 2. verdenskrig. De sier at den er for hendelser "under krig", den vil derfor også kunne brukes under neste krig Norge er deltager i. Men Ordenskanseliet, Medaljerådet etc. har funnet at siden Norge ikke er i krig, og ikke har vært det etter 1945, kan Krigskorset ikke brukes ved stridshandlinger der Norge ikke er i krig. Dvs. vi må vente til Ivan kommer, da kan vi kanskje dele ut Krigskors i haugevis... Statuttene for Krigsmedaljen sier at den er for hendelser under "KRIGEN". Med det menes sannsynligvis kun 2. verdenskrig, så den er neppe særlig aktuell for senere kriger. Jeg har ikke statuttene for St. Olavsmadelajen med eikegen (NB, eikeggren, IKKE sverd).

  Det Forsvarssjefen har ønsket er å innføre en medalje "Militærkorset" som skal være nærmest helt lik i krav til Krigskorset med sverd, men som også kan brukes i internasjonale operasjoner der Norge ikke formelt er i krig. Kongen har visstnok personlig satt seg imot det, da han mener Forsvarets medalje for edel dåd er dekkende. Av norske dekorasjoner i dag rangerer Krigskorset med sverd som nr. 1, St. Olavsmedaljen med eikegren som nr. 6, Krigsmedaljen som nr. 10, Forsvarets medalje for edel dåd som nr. 11, Deltagermedaljen 1940-1945 som nr. 21, Forsvarets medalje for sårede i strid (den nye fra 2005) som nr. 40, Intops.-medaljen som 41 og Vernedyktighetsmedaljen som nr. 46. Sistnevnte er den lavest rangerte av de medaljer som er godkjent av Kongen. Forsvarssjefen kan trumfe gjennom Militærkorset (mulig han har gjort det alt), men det vil da offisielt rangere lavere enn alle dekorasjoner godkjent av Kongen, dvs. det vil rangere lavere enn Vernedyktighetmedaljen!
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 6. #6
  Korporal
  Ble medlem
  Nov 2004
  Bosted
  NSTR
  Innlegg
  1.911
  Pondusfaktor
  7
  Hadde kanskje vært bedre å endret statuttene slik at man kunne fått Krigskorset under intops som formelt ikke er krig også. Tror de som tilfredstiller kravene til å få medaljen følte det var krig nok.
  Ehh... hva gjør den knappen her?

Milrab - Milforum - Nettbutikk - Militært Utstyr - Friluftsliv


Trådinformasjon

Users Browsing this Thread

1 stk leser denne tråden nå (0 er registrert og 1 er gjester)

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere innleggene dine
 •