milforum.net - fra sikkerhetspolitikk til stridsteknikk
Milforum - Fra sikkerhetspolitikk til stridsteknikk
milrab.no - gears you there
Liker Liker:  0
Viser resultatene 1 til 38 av 38

Tråd: Cold Response 2008 avlyst

 1. #1
  OR-2 Visekonstabel
  Ble medlem
  2004
  Innlegg
  134

  Cold Response 2008 avlyst

  http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/trom ... /1.3398930

  "Trening og øvelser kuttes når Forsvaret må spare en halv milliard kroner i løpet av resten av året.

  Samtlige forsvarsgrener berøres av kuttpakken som skal hindre budsjettoverskridelser.

  Generalmajor og sjef for personell, økonomi, styring og økonomi i Forsvarsstaben, Espen Amundsen, sier innsparingstiltakene er alvorlige.

  - Innsparingene vil merkes, og det blir en reduksjon på trenings- og øvingsnivået, sier han.

  Den store vinterøvelsen Cold Response 2008 er blant øvelsene som avlyses. Sist vinter samlet den 8500 soldater fra 18 land.

  - Vi har ikke råd til å arrangere vinterens store øvelse, men likevel planlegger vi mindre øvelser. Cold Response 2009 jobber vi med at skal gå som planlagt, sier han til NRK."
  Diligentia Vis Celeritas

 2. #2
  OR-4+ Ledende konstabel
  Ble medlem
  2004
  Innlegg
  2.350
  Var jo på hengende håret at det ble øvelse i 2007 også da. Penger skal spares...

  Trist for de som avtjener førstegangstjenesten sin nå å miste en slik storøvelse.
  We sleep soundly in our beds at night because rough men stand ready to do violence on our behalf

 3. #3
  OR-4 Konstabel
  Ble medlem
  2007
  Bosted
  Where i lay my head is home
  Innlegg
  1.504
  Like kjedelig for alt befalet og grenaderer også da. Taper vel mellom 50 og 100 tusen på felt tillegg. Ikke voldsom grunnlønn på den gjengen.
  Heavy is good, heavy is reliable. If it doesn't work... you can always hit them with it.

 4. #4
  OR-2 Visekonstabel
  Ble medlem
  2007
  Innlegg
  383
  Som offiser i hæren tjener jeg MED vinterøvelsen godt under det en førskolelærer tjener, og det selv om stillingen min har som minimumskrav at jeg har universitetsutdannelse eller KS. Til neste år ligger det vel an til at jeg som offiser ligger på nivå med ufaglært barnehageassistent, med studielån oppetter øra.

  Leser også at det ligger an til kutt i forsvarsbudsjettet på 1 milliard kroner til neste år.

  Kan virke som om SV har fått gjennomslag for sine tanker om å avvikle alle spor av et troverdig norsk forsvar.

  Vinterøvelsen er dessuten den eneste gangen Forsvaret har mulighet til å trene hele systemet og ikke bare de enkeltstående komponentene. Dette er en tragedie for soldater, befal, avdelingene og Forsvaret som helhet.

 5. #5
  OR-5 Sersjant
  Ble medlem
  2005
  Innlegg
  2.084
  Om ikke dette bare er enda en sak ala "Sjøforsvaret må ligge ved kai pga for lite penger".

  Forsvaret går ut med sin desperasjon over å ha for lite midler ved å komme med slike "dommedagsprofetier", noe som pleier å funke ganske bra.
  As you wish.

 6. #6
  OR-4+ Ledende konstabel
  Ble medlem
  2005
  Bosted
  Felt
  Innlegg
  17.377
  Dette er jo desverre ikke første gangen man går glipp av ØUA og ØIA alt avhengig hva ordrene sier.

  Taper rundt 75 laken på nevnte avlysning, for å ignorere årets resterende døgn som går fløyten.

  Jeg lurer på hva slags folk som sitter lengre opp i systemet og klarer å bruke så åndssvakt mye mer enn budsjettene tillater - jeg vet ikke hvor i tallrekkene penga tok veien.

  -Anyone ?

  Jaevlig skuffa, ikke bare over dårlig lederskap eller tapt inntekt men over at dette enda en gang rammer systemet selv om det ble slått hardt opp i media for tre år tilbake og "hoder skulle rulle, æresord!!!" i alle meldinger fra Firmaets militære og sivile (sic) ledelse.

  Blir å grave meg ned i jobb når mørketia starter så får jeg vel se hvor stort tapet egentlig blir - jeg tok ikke jobben for å tjene mindre enn lavtlønnsyrkene, så mye er sikkert...

  (Leser Ivar Johansen dette ??)
  Shaking the ground with the force of a thousand guns

 7. #7
  OR-5 Sersjant
  Ble medlem
  2005
  Innlegg
  3.408
  Sitat Opprinnelig skrevet av Gehenna
  Taper rundt 75 laken på nevnte avlysning, for å ignorere årets resterende døgn som går fløyten.
  Hvor mange døgn er det snakk om at du skulle ha jobbet i anledning CR? Høres jo vilt ut med 75K tapt inntekt pga. én øvelse. Jeg får inntrykk av at lønningene for dem i lavere stillinger i forsvaret generelt og Hæren spesielt er litt for tett knyttet til hvor mange døgn man sover utenfor leiren. Hadde det ikke vært bedre med en lønnsmodell hvor man hadde høyere grunnlønn, men heller fikk mindre tillegg for å krige i skogen? Man velger frivillig en jobb hvor både arbeidstaker og arbeidsgiver vet at det vil bli noen slitsomme døgn i felt, da burde fastlønnen gjenspeile dette.
  meh

 8. #8
  Banned Utestengt
  Ble medlem
  2005
  Innlegg
  9.386
  Nå er det en taper på inntekt av mista feltdøgn ,temmelig graverende for stadig tjenestegjørende personell ,samtidig kan en spekulere hvor lenge dette personell klarer å ha en idealistisk holdning-sunn -inspirende forhold til å være befalingsmenn i Det Norske Forsvar som etterhvert tar den ene graverende besluttning etter den andre ,dette hadde vært en god Aprils narr hvis det hadde vært 1-4,men det er desverre 6-9 vi skriver på dagens almanakk.

  Hvor ble det av :Aldrig mer 9 april 1940?

 9. #9
  Gjest
  Sitat Opprinnelig skrevet av ifanterist

  Hvor ble det av :Aldrig mer 9 april 1940?
  Ja det kan du spørre om..For øvrig meget bra innlegg ellers, stiller meg bak det.  http://www.nordlys.no/nyheter/article2976615.ece

  Økonomi, økonomi, økonomi...Vi bor i et land hvor økonomi holder absolutt alt i et jerngrep..Forsvaret like så. Og denne gangen går det ut over NATO-øvelsen Cold Response.

  Tro hvilke signaleffekter det gir utad for våre allianse og øvingspartnere, at vi ikke er i stand til å arrangere den faste storøvelsen på grunn av at så mange av de som skulle være med på øvelsen skal på økonomikurs i stedet.

  FLAUT.

  Og en skandale for alle de norske soldater, befal og enheter som gjennom hele utdanningsåret trener opp mot nettopp dette klimakset i utdanningsåret, hvor man skal vise hva man virkelig er gode for.

 10. #10

 11. #11
  Gjest
  Dobbeltpost - Moderator

 12. #12
  OR-2 Visekonstabel
  Ble medlem
  2007
  Bosted
  bærum
  Innlegg
  306
  så sant,så sant,husker selv da jeg var på cold response,vannvitig kul øvlese.
  mye bra vær og god trening.
  er sikkert en del land som blir skuffa over norge..
  stormere fryser ikke,de skjelver av glede

 13. #13
  OR-2 Visekonstabel
  Ble medlem
  2007
  Innlegg
  383
  Kall meg gjerne en som svartmaler, men jeg spår omfattende avgang av det lille man har av erfarent personell på bataljonsnivå og nedover i nord-norge til sommeren.

  1. Generelt lav lønn.
  2. Manglende muligheter for utvikling.
  3. Usikkerhet
  4. Få muligheter for tjeneste i internasjonale operasjoner.
  5. Avlyst vinterøvelse, som på tross av sine store feil og mangler er den eneste arenaen der vi får prøvd Forsvaret som system og ikke enkeltkomponenter. (Noe som er uvurderlig trening for en del støttefunksjoner)

  Trenden her er at det man kan se frem til ved å velge en karriere i Forsvaret er lav lønn, ugunstig arbeidstid (som kompenseres ved avspassering når arbeidsgiver vil det, ikke når det passer for deg), ugunstig arbeidssted, lite utfordrene arbeidsoppgaver (uten muligheter for øvelse blir det mye indretjeneste, primusfyring og dagsøvelser i "hundremeterskogen").

  Resultat: Kompetanseflukt og kvalitetsenking over hele fjøla.

 14. #14
  OR-4+ Ledende konstabel
  Ble medlem
  2006
  Bosted
  Oslo
  Innlegg
  4.463
  Jeg klarer ikke en gang å sette meg inn i en stiuasjon hvor arbeidsgiver hadde kommet til meg og sagt at "beklager, men du får nok ikke de 70.000 som gjør lønnen din levelig".. Det hadde ihvertfall fått meg til å vurdere om jeg gidder mer. Nesten så jeg blir glad jeg er i et litt mer stabilt sivilt miljø..
  "You are overreacting, and you can't spell overreacting without ovary. You're a girl"

 15. #15
  Banned Utestengt
  Ble medlem
  2005
  Innlegg
  9.386
  Enig med dere alle sammen som har postet på denne tråd ,er ett tankekors at jeg idag antageligvis ligger på samme lønnsnivå som en Oberst i ett praktikeryrke ,og har minimalt av allmen utdannellse , men dog kansje Artium i livets universitet=) og har itillegg gunstigere vilkår for vaktbytte -overtid på penger eller avspass.

 16. #16
  OR-4+ Ledende konstabel
  Ble medlem
  2004
  Innlegg
  2.350
  Blir vel BS-elever med pliktår som blir å ha de fleste befalstillingen på lavt nivå.. Men dem gidder vel heller ikke å fortsette når vilkårene er som dem er. Får håpe BS er flinke til å rekruttere da.

  Samtidig så driver Hæren og jobber med å få inn flere befal og grenaderer i systemet. De har visst ikke skjønt at det er en grunn til at folk slutter nå.

  Vi som jobber som soldater er vant til å snu det døve øret og blinde øyet til Forsvarets fantastiske idioti på stort sett alle nivå, og heller gjøre jobben vår. Men det er jo grenser for hvor mye man gidder.

  Som DunsScotus er inne på, tror jeg Forsvaret kommer til å gå på en smell snart. I løpet av kun få år kan vi komme i en situasjon der vi f.eks ikke klarer å stille nok befal til en utenlandskontigent.

  Og da, KANSKJE, går det opp for Forsvarsledelsen at vi trenger litt flere befal og motiverte soldater/grenaderer, samt litt færre Oberstløytnanter og Generalmajorer.

  Evt. kommer de med et nytt konsept for hvordan Forsvaret skal fungere slik at de skal kunne ha stillingene sine. "Fra innsatsforsvar til NATOs Stabsoffiserskompetanseressurs"
  We sleep soundly in our beds at night because rough men stand ready to do violence on our behalf

 17. #17
  Gjest
  MEGET bra av Prestbakmo. Skulle ønske vi hadde en toppledelse som kunne være like sterk og klar.

  http://www.itromso.no/nyheter/article106518.ece

 18. #18
  OR-1+ Ledende menig
  Ble medlem
  2005
  Innlegg
  62
  Hehe underli det der med att man jobber selv i forsvaret men første plassen man hører
  om att natoen blir avlyst er gjennom vg.måtte bare nevne det
  Plus ultra

 19. #19
  OR-5 Sersjant
  Ble medlem
  2005
  Innlegg
  2.084
  http://www.mil.no/start/article.jhtml?articleID=144356

  "Forsvarsnett: Klargjøring av sparetiltak
  - De 500 millionene Forsvaret skal spare på inneværende budsjett, har ingenting med avlysningen av øvelse Cold Response-08 å gjøre, sier Forsvarssjef, general Sverre Diesen."
  Kanskje ikke direkte relevant til det tråden handler om, men gir litt bakgrunnsinfo.
  As you wish.

 20. #20
  OR-2 Visekonstabel
  Ble medlem
  2004
  Innlegg
  134
  "Dette viser at vi har god oversikt over økonomien og at vi har etablert gode rutiner for økonomistyring"

  Og Sjef synes terminering av stort sett all aktivitet for flere avdelinger etter 2/3-deler av busjettåret vitner om god økonomistyring..??? Synes heller ikke det virker helt troverdig at man først nå oppdager at økonomi-prosjektet sammenfaller med CR -08.
  Diligentia Vis Celeritas

 21. #21
  OR-4 Konstabel
  Ble medlem
  2007
  Bosted
  Where i lay my head is home
  Innlegg
  1.504
  Sitat Opprinnelig skrevet av PF
  http://www.mil.no/start/article.jhtml?articleID=144356

  "Forsvarsnett: Klargjøring av sparetiltak
  - De 500 millionene Forsvaret skal spare på inneværende budsjett, har ingenting med avlysningen av øvelse Cold Response-08 å gjøre, sier Forsvarssjef, general Sverre Diesen."
  Kanskje ikke direkte relevant til det tråden handler om, men gir litt bakgrunnsinfo.
  Diesen:
  stans i enkelte Nato Response Force 8-forpliktelser, Vi har dessuten kansellert den norske deltakelsen i Operation Active Endeavour andre halvår i år,

  KJ:
  Dette er like ille som avlysning av Cold Response synes nå jeg da. Med tanke på at vi spesialiserer oss på internasjonale opperasjoner og toner ned forsvaret i Norge.
  Heavy is good, heavy is reliable. If it doesn't work... you can always hit them with it.

 22. #22
  OR-1 Menig
  Ble medlem
  2007
  Innlegg
  15
  Jadda, der gikk neste års høydepunkt for min del iallefall. :S

  - Anotsu

 23. #23
  OR-1+ Ledende menig
  Ble medlem
  2005
  Innlegg
  57
  Kan ikke vi på milforum starte en underskriftskampanje om mer penger til forsvaret?
  --- utestengt bruker ---

 24. #24
  OR-5+ Sersjant 1.klasse
  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  4.221
  Der gikk cold response ja, jeg som hadde gledet meg til å gjennomføre den i førstegangstjenesten med Panserbataljonen.
  ...we few, we happy few, we band of brothers

 25. #25
  OR-7 Stabssersjant
  Ass S-3 Milforum

  Ble medlem
  2005
  Innlegg
  5.743
  Den årlige NATO-øvelsen er en veldig viktig øvelse for systemet i sin helhet absolutt, men for gutta på bakken og baki CV90en har den noe av en uvane å bli noe av et antiklimaks; Den var det for meg i 2001 og folket jeg har vært på oppsettingsperioder med som just var ferdig med sin førstegangstjeneste var i det store og det hele heller ikke særlig fornøyd med den. Husker selv jeg gikk og gledet meg et i et halvt år fra innrykket og når dagen endelig kom var det ti dager med koking i bivuakk, endeløs forflytning i kjøretøy og lange marsjer til fots uten så mye som en eneste "kontakt" eller noe som helst action. Det viktige fokus på øvelsen er at de store sjefene skal gjøre sitt på deres nivå; Bataljoner skal forflyttes, samvirket mellom forskjellige nasjoner og våpengrener skal trenes, og beslutninger skal tas som følge av at f.eks. Esk2 i PBn har blitt skutt opp: "Hva gjør vi nå?". Dette er ting en vanligvis ikke får trenet på mindre øvelser. Hva dette betyr på lagsnivå er at stridsdommerne godkjenner at at èn mann med èn M72 skyter opp, Ramboreload-style, tropp på tropp med Leopard og at "beklager, men nå er deres avdeling død i 12 timer grunnet surprize, artilleri".

  Dette sagt, så slår det aldri feil at i peptalken i etterkant av øvelsen så blir gutta fortalt at deres avdeling har knust alle de andre avdelingene, inkludert Franske alpejegere og Britiske Royal Marines, og dette blir samtaleemne resten av året. God moralbooster ihvertfall... :-)
  Elite Som En Trensoldat

 26. #26
  OR-2 Visekonstabel
  Ble medlem
  2007
  Innlegg
  383
  Sitat Opprinnelig skrevet av Sivesind
  Kan ikke vi på milforum starte en underskriftskampanje om mer penger til forsvaret?
  Kan vi ikke i tillegg starte en velgerkampanje for å få SV ut av regjeringen?

 27. #27
  OR-6 Oversersjant
  Ble medlem
  2005
  Bosted
  Follo
  Innlegg
  10.809
  Sitat Opprinnelig skrevet av DunsScotus

  Kan vi ikke i tillegg starte en velgerkampanje for å få SV ut av regjeringen?
  Hehe de gikk jo på en smell i kommunevalget, måtte nedturen fortsette så er de nok ute ved neste valg....hehe
  "saaatan din lille heltjævel, du berga dæ faen mæ den hær gangen å!"

 28. #28
  OR-7 Stabssersjant
  Ble medlem
  2005
  Bosted
  Stavanger
  Innlegg
  19.591
  Sitat Opprinnelig skrevet av MMB
  Dette sagt, så slår det aldri feil at i peptalken i etterkant av øvelsen så blir gutta fortalt at deres avdeling har knust alle de andre avdelingene, inkludert Franske alpejegere og Britiske Royal Marines, og dette blir samtaleemne resten av året. God moralbooster ihvertfall... :-)
  Vi tok ut ett hangarskip !!
  "Gjør Ret, Frygt Intet"

 29. #29
  OR-3 Ledende visekonstabel
  Ble medlem
  2005
  Innlegg
  549
  Synd at vi mister CR hvis du tenker på pengepungen til grenaderer og befal, men rent utdanningsmessig synes jeg det er waste of time. Å leke andre verdenskrig kan bataljonsjefer gjøre på velutviklede krigssimulatorer på pc og la hvertfall operative soldater få trene på operasjonsrettede caser og oppdrag. Å sitte i stridsrom i 3 døgn i strekk for å gå flanke-marsj ett par timer har ingenting med afganistan f. eks. å gjøre. Det er en grunn for at Amerikanere og Briter ikke gidder å bli med på øvelsene våre lengre i stor grad. De har bedre ting og strengt mere livsviktig trening å ta seg til. Men skjønner at det kanskje er gøy for gutta i fgt. Som ikke skal oppleve så mye mere spennende i løpet av året sitt.
  Frosken

 30. #30
  Gjest
  Sitat Opprinnelig skrevet av Frosken
  Synd at vi mister CR hvis du tenker på pengepungen til grenaderer og befal, men rent utdanningsmessig synes jeg det er waste of time. Å leke andre verdenskrig kan bataljonsjefer gjøre på velutviklede krigssimulatorer på pc og la hvertfall operative soldater få trene på operasjonsrettede caser og oppdrag. Å sitte i stridsrom i 3 døgn i strekk for å gå flanke-marsj ett par timer har ingenting med afganistan f. eks. å gjøre. Det er en grunn for at Amerikanere og Briter ikke gidder å bli med på øvelsene våre lengre i stor grad. De har bedre ting og strengt mere livsviktig trening å ta seg til. Men skjønner at det kanskje er gøy for gutta i fgt. Som ikke skal oppleve så mye mere spennende i løpet av året sitt.
  Mitt inntrykk er at Amerikanerne har trappet ned noe over flere år, samtidig som de har nok operasjoner de må trene sine avdelinger på.

  Britene liker å trene i Norge, da det er store avstander å vanskelige sambandsforhold slik de møter på enkelte steder i Afghanistan.

  Tror også det er stor forskjell på hvilken avdeling du tilhører på det med å lære noe av NATO øvelse.

 31. #31
  OR-2 Visekonstabel
  Ble medlem
  2007
  Innlegg
  383
  3 Cdo Brigade skal til Norge til vinteren, og skulle være med på CR. Det er et relativt stort bidrag.

  For dem er ikke dette først og fremst scenariotrening, men vintertrening.

  For øvrig har Cr mange svakheter, som jeg nevnte innledningsvis, men det er tross alt eneste gangen vi får pisket ut en del stjernegriser tfra kontorene deres for å faktisk gjøre operasjonelt stabsarbeide.

  I tillegg er det uvurderlig trening for støttefunksjoner som logistikk, samband og etteretning, som sliter veldig med å få øvd opp mot dem de skal støtte.

 32. #32
  OR-2 Visekonstabel
  Ble medlem
  2005
  Bosted
  Norge
  Innlegg
  270
  Ifølge Erna Solberg på partilederdebatten på NRK igår, så går det nå rykter på Stortinget om at forsvarsbudsjettet for 2008 vil bli redusert i forhold til årets budsjett. Dersom dette stemmer så kan det jo godt være en sammenheng til avlysningen av CR08.
  If you can't dazzle them with facts, baffle them with bullshit!

 33. #33
  OR-4+ Ledende konstabel
  Ble medlem
  2005
  Innlegg
  2.128
  har ikke detaljene, men CR er ikke avlyst for alle. det er avdelinger som fremdeles skal nordover i dette tidsrommet...
  Mun galgga cissa du ahccis nastigaphir!

 34. #34
  OR-2 Visekonstabel
  Ble medlem
  2007
  Innlegg
  383
  Sitat Opprinnelig skrevet av pjokken
  har ikke detaljene, men CR er ikke avlyst for alle. det er avdelinger som fremdeles skal nordover i dette tidsrommet...
  Det er snakk om at det blir en form for øvelse i det tidsrommet uansett, men kanskje ikke CR. Britene kommer med 3 cdo brigade og svenskene kommer med en større styrke uansett hva Forsvaret gjør.

 35. #35
  Gjest
  Cold Response er avlyst, som Duns påpeker.

  Så enkelt er det. At noen avdelinger skal øves får de enkelte avdelinger ta stilling til.

 36. #36
  OR-4 Konstabel
  Ble medlem
  2007
  Bosted
  Where i lay my head is home
  Innlegg
  1.504
  Sitat Opprinnelig skrevet av DunsScotus
  svenskene kommer med en større styrke uansett hva Forsvaret gjør.
  Som i en invasjon?? Må legge meg i hardtrening på "du gamla du fria" :D

  of topic slutt fra meg.
  Heavy is good, heavy is reliable. If it doesn't work... you can always hit them with it.

 37. #37
  OR-1+ Ledende menig
  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  72
  Sitat Opprinnelig skrevet av DunsScotus
  3 Cdo Brigade skal til Norge til vinteren, og skulle være med på CR. Det er et relativt stort bidrag.

  For dem er ikke dette først og fremst scenariotrening, men vintertrening.

  For øvrig har Cr mange svakheter, som jeg nevnte innledningsvis, men det er tross alt eneste gangen vi får pisket ut en del stjernegriser tfra kontorene deres for å faktisk gjøre operasjonelt stabsarbeide.
  ...
  Britene er vel den av våre allierte som trener mest i Norge etter hva jeg vet, og det blir de vel fortsatt selv om CR skulle avlyses.

  Og når det kommer til den delen med at høyere offiserer skal gjøre operasjonelt arbeid i felt under CR, vil det si at forsvaret må betale mye felttillegg per offiser per døgn. La oss si en bataljon hvor 100 offiserer er ute i 10 dager med et felttillegg på 4000kr døgnet. Da er vi plutselig oppe i 4 mill kun for å lønne stabspersonell for en bataljon. I tillegg kommer lavere befal, drivstoff, ammo etc etc etc, også kan vi gange dette igjen med antall bataljoner som deltar.

  Det er helt klart en unik mulighet for å trene brigadeledelsen og de høyere deler av forsvaret, men det er samtidig akkurat dette som trekker så mye ekstra penger med den storstilte CR...

 38. #38
  OR-5 Sersjant
  Ble medlem
  2005
  Bosted
  Romerike
  Innlegg
  1.056
  Interessant artikkel om CR 2006
  Defence International analyses the annual multinational winter exercise in northern Norway

  http://www.defenceinternational.co.u...icle3-Su06.pdf
  Si Volas - MorierisLignende tråder

 1. Cold Response 2016
  By onkel smerte in forum Nasjonale & internasjonale øvelser
  Svar: 68
  Nyeste innlegg: DTG 281631A Feb 18, Wednesday
 2. COLD RESPONSE UTGÅR
  By in forum Generelt om norske militære avdelinger
  Svar: 1
  Nyeste innlegg: DTG 061847A Sep 07, Thursday
 3. Bilder i fra Cold Response 07
  By in forum Forsvarets spesialstyrker (FS)
  Svar: 5
  Nyeste innlegg: DTG 030839A Apr 07, Tuesday
 4. Bilder i fra Cold Response 07
  By spydx in forum Forsvarets spesialstyrker (FS)
  Svar: 5
  Nyeste innlegg: DTG 030839A Apr 07, Tuesday

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere innleggene dine
 •