milforum.net - fra sikkerhetspolitikk til stridsteknikk


Milforum - Fra sikkerhetspolitikk til stridsteknikk
Liker Liker:  0
Viser resultatene 1 til 23 av 23

Tråd: Morgenjogg

 1. #1
  Gjest

  Morgenjogg  Jeg lurte på om noen hadde noen tanker rundt jogging før frokost. Selv må jeg si at jeg ofte føler meg tom og slapp når jeg prøver å dra kroppen ut på ordentlig utholdenhetstrening før jeg får noe for i kroppen, men har også sett at en del anbefaler dette. Dessuten er det adskillig lettere å få tid til en 45 minutter før frokost enn å spise først, så vente i en time eller halvannen og så jogge/dusje.

  Noen som kan si noe om treningseffekten av dette i stedet for å vente etter frokosten? Hva gjør folket her?
 2. #2
  Milforum reservebefal
  Ble medlem
  2004
  Innlegg
  2.525
  Nevnt
  0 innlegg
  Sitert
  0 innlegg

  RE: Morgenjogg  Jeg personlig har hatt mine beste treningsøkter på tom mage (før frokost) eller 4-8 timer uten mat det være seg 3000m, lange joggeturer eller lange marsjer med tung sekk. Det finnes selvfølgelig andre dager hvor det bare har vært dr... Det er litt slitsomt i starten og mann vil føle seg litt ør og demotivert, men det er en vanesak. Kroppen lærer å arbeide på tom mage, men pass på å ha med vann på lange etapper. Eneste grunn til at jeg gadd å pine meg selv til det var pga. tjenestens art (det er jo dette militæret i bunn og grunn handler om - kjempe med ingen/lite søvn og /eller mat) og fordi jeg vil pushe meg selv også. Muligens at øktene gikk så bra var fordi at magemusklene ikke jobbet og dermed mere blod til musklene som var i aktivitet. Husk på at kroppen har fett- og glykogenlagre (karbohydrater) som vil brukes i slike situasjoner. Jeg ville ikke anbefalt dette til en kroppsbygger fordi ernæringsmangele n vil uten tvil tære på muskler, og de lange distanser vil en utholden/slank kropp (ikke at det er å forakte). men hvis du skal på opptak og/eller vil forbedre kroppens reaksjon på lite ernæring under fysisk arbeid så vil jeg anbefale deg å trene også før frokost. Et triks som funker for meg for at jeg skal gidde å jogge de dagene jeg ikke er så motivert er å ta på meg treningstøyet med en gang jeg våkner og gå ut umiddelbart. Funker 90% for meg. Lykke til!  __________________
  Give gas, kick ass!
  Fysisk makt er siste utvei, men misbrukes av utålmodige sjeler før grensen nås?

 3. #3
  OR-4+ Korporal 1.klasse (T60)
  Ble medlem
  2004
  Innlegg
  2.350
  Nevnt
  2 innlegg
  Sitert
  0 innlegg

  RE: Morgenjogg

  Bare litt om det med forbrenning. Karbohydrater er kroppens brennstoff. Når du spiser karbohydrater fyller du opp glykogenlagrene i muskelcellene og i leveren. Men når lagrene er fulle, vil ikke kroppen kaste bort noe brennstoff, så den lagrer det i fettceller/fettvev. Man forbrenner fett ved lav intensitet. Ved høy intensiteten, går det på glykogen.  Men hvis det er tomt for glykogen å forbrenne, går det på fett. Hvis det også er helt borte, går det proteiner. Kroppen får ikke noe protein til å bygge seg opp, og blir brutt ned i steden. Men det skjer kun i u-land. Selv om du skipper frokosten, så har du fortsatt nok energi å forbrenne. Selv om blodsukkeret kan bli ganske lavt og du blir slapp og svimmel. Når man forbrenner fett eller proteiner ved høy intensitet, er selvfølgelig energien man får ut, mye mindre enn ved glykogen, og resultatet blir generelt dårlig. Så man bør ikke trene helt uten energistoffer i kroppen. Men det er nyttig å vite hvordan kroppen reagerer når man har kute energi. Greit å ha i sekken før et opptak.

  -- Edited by Crazy_K at 20:24, 2005-02-06

  __________________
  Live fast, Die young
  We sleep soundly in our beds at night because rough men stand ready to do violence on our behalf

 4. #4
  OR-4 Korporal (T60)
  Ble medlem
  2004
  Bosted
  Rett over skytebanen
  Innlegg
  627
  Nevnt
  1 innlegg
  Sitert
  0 innlegg

  RE: Morgenjogg

  Jeg pleier å jogge om morgenen. Gjør som No Fear og hopper rett i treningstøyet, Tusler litt rundt, spiser en banan, tar en kopp kaffe og drikker ca 3 dl. vann som ikke er for kaldt. En del* hater ekstra om morgen, men for de fleste er dette kun en vane. Skal man på DFS (MD/MJ)*er det ikke dumt å venne seg til dette. Det er ganske praktisk, for de fleste dusjer jo om morgenen allikevel, så det er kun tiden løpeturen/økta tar som forlenger morgenen.

  __________________
  Blue

 5. #5
  Milforum reservebefal
  Ble medlem
  2004
  Innlegg
  2.525
  Nevnt
  0 innlegg
  Sitert
  0 innlegg

  RE: Morgenjogg  Crazy K;

  Det stemmer det du sier om forbrenning, men du må huske på at glykogenlagrene har en liten lagringskapasitet som i energi/aktivitet vil vare i ca. 1-2 timer. Og kroppen vil uansett*bruke glykogenlagrene den første halvtimen for så å gå over til fett forbrenning hvis intensiteten er fortsatt* lav dvs. rundt 120-130 hjerteslag i minuttet (som er det optimale for fettforbrenning). Hvis du ligger over 130 som er snakke tempo og glykogenlagrene er tomme, ja da bryter kroppen ned muskulatur for å fungere. Nå må det sies at det ikke er mye muskulatur som brytes ned på en enkelt tur men det er snakk om en lang periode (eks. opptak på 3 uker). Her må det påpekes at etterhvert som kroppen lærer å fungere på tom mage så vil den også lære å spare på muskulaturen/overleve lengere uten å tro at det er krise (les, matmangel)*på gang. Og som jeg påpekte om kroppsbyggeren så er ikke dette en måte for han å trene på. Oss soldater/de som ønsker å prøve seg på jegertjeneste uansett art der i mot er det ganske viktig å gjennomføre slike turer.

  Men jeg må si meg imponert*over dine kunnskaper Crazy K *; )  __________________
  Give gas, kick ass!
  Fysisk makt er siste utvei, men misbrukes av utålmodige sjeler før grensen nås?

 6. #6
  Milforum reservist
  Ble medlem
  2005
  Innlegg
  79
  Nevnt
  0 innlegg
  Sitert
  0 innlegg

  RE: Morgenjogg  Ja det er fint med en god økt på morgenen evnt. en joggetur. Bare å fylle opp mp3-spilleren med god musikk og kjøre på. Etterpå kan man belønne seg selv med en ekstra god frokost. Annbefales! :)  __________________
  SWIFT - SILENT - DEADLY

 7. #7
  Rubinen
  Gjest

  Re: RE: Morgenjogg

  Heisann!
  Angående de mange dagene uten mat vi må gjennom under opptak, vil det ikke være en fordel å ha lav forbrenning. Dvs. ha noen kilo fett utenpå musklene? Selv må jeg innrømme at flesket ikke akkurat dingler utenpå magen. Har altså relativt høy forbrenning. Hvordan stiller jeg da?

 8. #8
  OR-4 Korporal (T60)
  Ble medlem
  2004
  Innlegg
  624
  Nevnt
  1 innlegg
  Sitert
  0 innlegg
  Nå vet jeg ikke hvilket opptak du tenker på, men såvidt jeg vet er det ikke "mange dager uten mat" på noen av dem. Mht til mat tror jeg det er værre stilt på en del av kursene og øvelsene som kommer under utdannigen..

  Jeg tror du tvert om for ganske mye mat, men du må sikkert prioritere inntaket selv og du vet kanskje ikke når du får mer. Problemet er heller at du ikke får tid til å spise det, at du ikke orker å spise det, at du prioriterer feks søvn eller vedlikehold av bein og utstyr istedet, eller kanskje viktigst at det tiltross for at det er en del mat er sørgelig lite i forhold til det vanvittige aktivitetsnivået. Det er ikke alltid man tenker så rasjonelt når man er sliten

  Slik jeg ser det er det gode argumenter for å ha litt ekstra sideflesk når det starter; både ekstra næring og holde bedre på tempen. Men jeg vet ikke om jeg hadde prøvd meg på noen radikale forandringer, iallefall ikke om jeg ikke hadde prøvd det ut tidligere. Veier man mer er det mer å dra på også, og større belastning på knær og ankler
  He who dares not offend cannot be honest
  ~Thomas Paine

 9. #9
  OR-4 Korporal (T60)
  Ble medlem
  2004
  Innlegg
  624
  Nevnt
  3 innlegg
  Sitert
  4 innlegg
  Flere dager, i hvert fall 3-6 dager uten mat er omtrent standard på de fleste opptak jeg er kjent med. Så det kan lønne seg og ikke være helt rippet før et opptak.

 10. #10
  Milforum reservebefal
  Ble medlem
  2004
  Innlegg
  2.525
  Nevnt
  0 innlegg
  Sitert
  0 innlegg
  På 016 sine info sider så anbefaler de folk å ha litt fett på kroppen til opptaket og det opptaket varer bare i noen dager. Under aspirantperioden (3 uker) på befalskolen så kan mann være sikker på å gå ned 5-10 kg i vekt. Så det er ikke dumt pakke litt flesk på seg. Det vil jo bli jevnt fordelt på kroppen så lenge mann trener.
  Fysisk makt er siste utvei, men misbrukes av utålmodige sjeler før grensen nås?

 11. #11
  OR-2 Visekorporal (T35)
  Ble medlem
  2004
  Innlegg
  287
  Nevnt
  0 innlegg
  Sitert
  0 innlegg
  tror jeg hørte det på seminaret til HOU. de sa at en kan glemme å gå på stranda med sixpack og det hele rett før opptaket. en skal enkelt og greit ha litt fett på kroppen. fett er energioverskudd. alltids greit å ha ;)

  så det er dårlige nyheter for en som tror en skal dra damer ved hjelp av magen hehe :D

  Mvh Benky
  Bare å peise på gutta

 12. #12
  Milforum reservist
  Ble medlem
  2005
  Innlegg
  31
  Nevnt
  0 innlegg
  Sitert
  0 innlegg

  Re: RE: Morgenjogg

  Sitat Opprinnelig skrevet av Crazy_K
  Bare litt om det med forbrenning. Karbohydrater er kroppens brennstoff. Når du spiser karbohydrater fyller du opp glykogenlagrene i muskelcellene og i leveren. Men når lagrene er fulle, vil ikke kroppen kaste bort noe brennstoff, så den lagrer det i fettceller/fettvev. Man forbrenner fett ved lav intensitet. Ved høy intensiteten, går det på glykogen.  Men hvis det er tomt for glykogen å forbrenne, går det på fett. Hvis det også er helt borte, går det proteiner. Kroppen får ikke noe protein til å bygge seg opp, og blir brutt ned i steden. Men det skjer kun i u-land. Selv om du skipper frokosten, så har du fortsatt nok energi å forbrenne. Selv om blodsukkeret kan bli ganske lavt og du blir slapp og svimmel. Når man forbrenner fett eller proteiner ved høy intensitet, er selvfølgelig energien man får ut, mye mindre enn ved glykogen, og resultatet blir generelt dårlig. Så man bør ikke trene helt uten energistoffer i kroppen. Men det er nyttig å vite hvordan kroppen reagerer når man har kute energi. Greit å ha i sekken før et opptak.

  -- Edited by Crazy_K at 20:24, 2005-02-06

  __________________
  Live fast, Die young
  Godt artikkel/innlegg, men noen kommentarer;

  (korrekt meg hvis jeg tar feil) Men, er det ikke musklene kroppen tærer på hvis du trener på tom mage? dette kan forhindres ved høyt protein-inntak rett etter trening.

  F.eks en "scoop" protein-pulver eller 4 eggehviter.

  Personlig står jeg opp i femtiden og kjører intervaller, type kardio:

  Minutter 1-4
  Oppvarming: 50 prosent av maks fulgt av:

  Minutt 5
  Spurt i 20 sekunder
  Hvil i 10 sekunder
  Spurt i 20 sekunder
  Hvil i 10 sekunder

  Minutt 6
  Spurt i 20 sekunder
  Hvil i 10 sekunder
  Spurt i 20 sekunder
  Hvil i 10 sekunder

  Minutt 7
  Spurt i 20 sekunder
  Hvil i 10 sekunder
  Spurt i 20 sekunder
  Hvil i 10 sekunder

  Minutt 8
  Spurt i 20 sekunder
  Hvil i 10 sekunder
  Spurt i 20 sekunder
  Hvil i 10 sekunder

  Minutter 9-12
  Nedtrapping 50 prosent av maks.

  Og kjører langkjør annenhver dag.

 13. #13
  Milforum reservist
  Ble medlem
  2004
  Innlegg
  216
  Nevnt
  0 innlegg
  Sitert
  0 innlegg
  Angående det med løping/trening før frokost... Jeg har en litt slapp mage, må jeg si, og det hadde vært greit hvis jeg kunne bli kvitt denne (helst til sommern, kun 3mnd!) :-)
  Vil da trening før frokost være en bra løsning for å bli kvitt magen? Hva med situps? Er dèt også å anbefale før frokost hvis man vil bli kvitt det siste rundt magan?
  Hva med bivirkninger? Legger man ikke ekstra på seg igjen når man byner å spise og trene vanlig?? Eller blir fettet borte for alltid?

 14. #14
  Milforum reservist
  Ble medlem
  2005
  Innlegg
  31
  Nevnt
  0 innlegg
  Sitert
  0 innlegg
  Sitat Opprinnelig skrevet av buck
  Angående det med løping/trening før frokost... Jeg har en litt slapp mage, må jeg si, og det hadde vært greit hvis jeg kunne bli kvitt denne (helst til sommern, kun 3mnd!) :-)
  Vil da trening før frokost være en bra løsning for å bli kvitt magen? Hva med situps? Er dèt også å anbefale før frokost hvis man vil bli kvitt det siste rundt magan?
  Hva med bivirkninger? Legger man ikke ekstra på seg igjen når man byner å spise og trene vanlig?? Eller blir fettet borte for alltid?
  Det programmet jeg limte inn er laget for å forbrenne fett, kjør det!
  Hvis du er redd for å miste muskelmasse også så kjører du innpå med protein (se ovenfor)

 15. #15
  Milforum reservist
  Ble medlem
  2004
  Innlegg
  162
  Nevnt
  0 innlegg
  Sitert
  0 innlegg
  Det fettet du trener bort kommer garantert tilbake på magen etter en sommer med litt øl og god mat... (erfaring :-)
  Men trening og fornuftig kosthold hele året holder ting i sjakk. En treningskompis av meg fikk seg six-pack etter å ha sluttet med overspising (han spiser fortsatt dobbelt så stor lunsj som meg men drikker sjeldent øl osv.). Han har beholdt samme formen året rundt i 4 år nå.

  franksun sin intervall trening kalles ofte for Geriljacarbo. Ernæringseksperter mener at høyintensiv trening også forbrenner fett og ikke bare energilagre. Denne korte intensive treningen er lagt opp til at alle har tid til den, og pga den er meget intensiv vil forbrenningen fortsette lenge etter at du er ferdig i dusjen. Du kan bli småkvalm hvis du har dårlig kondis i starten, men det gir seg fort.
  Personlig kjører jeg kortintervall med andre intervaller. Liker det å jobbe hardt med pausene som en belønning. Er ikke glad i å jogge, men tvinger meg også til å jogge de 3km det er til jobb annenhver dag.

  Jeg kjører som oftest intervall trening før vekttrening som oppvarming pga kondis. Kan oppleves istarten som om man mister det vanlige trykket i treningen og blir fortere sliten.

  Vår/sommerstid passer det best å gå unnagjort det meste av treningen før jobb og dermed frokost. Letter å ikke skippe trening pga fint vær og samtidig forbrenne mer fett (for jeg skal ikke på noe spes. opptak)
  Excretus occurus

 16. #16
  fønix3
  Gjest
  Testet min gammle slappe kropp kl. 0615 i morges. 30 min. meget rolig joggetur.

  For å si det mildt: svært uvant.

  Skal forsøke dette to ganger i uken, men øke til 40 min rolig jogg.

 17. #17
  Storadmiral Dönitz
  Gjest

  Joggetur om morran

  For oss som driver med aktiv idrett er det ofte snakk om morgenturer. Disse foregår både med mat og uten. Ofte blir morgenturer uten mat brukt til å vekke opp kroppen, men det er ofte fordi økt nummer 2 kommer senere. Personlig vil jeg si at det å gjøre unna en økt på morran er veldig fint fordi da har man resten av dagen fri til å gjøre det man vil.

  Men jeg tror det er viktig at morgenturene ikke blir for harde. At en kjører rolige aerobe turer der en koser seg. Alt her avhenger av hvor interessert en er i å bygge en "base" i bunn for å få bedre kondis.
  Det er videre mye diskutert i toppidrettsmiljøene om hvilken trening man får best kondis av, men almennt i dag er det vanlig av langturene ofte er opp mot 1.time minst for skikkelig grunntrening, men ikke med puls høyere enn 140-150.

  Konklusjon må uansett være at det er godt å få gjort noe nyttig om morgenen.

 18. #18
  fønix3
  Gjest
  Kjørte en 35 min økt i går. Det gikk helt fint. Deretter en styrkeøkt på jobben. Skulle ut igjen på kvelden, men da sa min kjæreste at det er nok med en økt om dagen.

  Svaret var: MOTATT SLUTT

 19. #19
  OR-2 Visekorporal (T35)
  Ble medlem
  2005
  Innlegg
  190
  Nevnt
  1 innlegg
  Sitert
  0 innlegg
  Sitat Opprinnelig skrevet av Gammern
  Kjørte en 35 min økt i går. Det gikk helt fint. Deretter en styrkeøkt på jobben. Skulle ut igjen på kvelden, men da sa min kjæreste at det er nok med en økt om dagen.

  Svaret var: MOTATT SLUTT
  Nåja, det ble vel en økt hjemme under grundig overvåking av kjæresten, tenker jeg.

 20. #20
  Milforum reservist
  Ble medlem
  2007
  Innlegg
  123
  Nevnt
  0 innlegg
  Sitert
  0 innlegg
  gammel tråd men allikevel...

  nyere forskning viser at "morgenjogg" og den type trening, får kroppen til å sette ned forbrenningen og begynner å spare på energien....

  tenkte jeg bare skulle dele det...

 21. #21
  Milforum reservist
  Ble medlem
  2007
  Innlegg
  471
  Nevnt
  0 innlegg
  Sitert
  0 innlegg
  Kilder?

  bra tråd btw. Litt off topic men. Har hørt at kaffe skal være bra for kroppen på en eller annen måte? noen som vet?

 22. #22
  Milforum reservist
  Ble medlem
  2007
  Innlegg
  471
  Nevnt
  0 innlegg
  Sitert
  0 innlegg

  Re: RE: Morgenjogg

  Sitat Opprinnelig skrevet av franksun
  Godt artikkel/innlegg, men noen kommentarer;

  (korrekt meg hvis jeg tar feil) Men, er det ikke musklene kroppen tærer på hvis du trener på tom mage? dette kan forhindres ved høyt protein-inntak rett etter trening.

  F.eks en "scoop" protein-pulver eller 4 eggehviter.

  Personlig står jeg opp i femtiden og kjører intervaller, type kardio:

  Minutter 1-4
  Oppvarming: 50 prosent av maks fulgt av:

  Minutt 5
  Spurt i 20 sekunder
  Hvil i 10 sekunder
  Spurt i 20 sekunder
  Hvil i 10 sekunder

  Minutt 6
  Spurt i 20 sekunder
  Hvil i 10 sekunder
  Spurt i 20 sekunder
  Hvil i 10 sekunder

  Minutt 7
  Spurt i 20 sekunder
  Hvil i 10 sekunder
  Spurt i 20 sekunder
  Hvil i 10 sekunder

  Minutt 8
  Spurt i 20 sekunder
  Hvil i 10 sekunder
  Spurt i 20 sekunder
  Hvil i 10 sekunder

  Minutter 9-12
  Nedtrapping 50 prosent av maks.

  Og kjører langkjør annenhver dag.
  Langkjør itilegg til intervallene? Er ikke 12 min en kort treningstur? Noen andre som kan kommentere det? (vet ikke omm franksun fortsatt er aktiv)

 23. #23
  Milforum reservist
  Ble medlem
  2007
  Innlegg
  123
  Nevnt
  0 innlegg
  Sitert
  0 innlegg
  kilden er en som jobber som personlig trener på spenst... regner med han har litt peiling...
  har ikke så mye erfaring med morgenjogg og slik, personlig liker jeg å jogge med litt innabords...
  løpe på tom mage er unødvendig spør du meg... er mange måter å øke forbrenningen på en å løpe på tom mage...

  men jeg har ikke så mye peiling på slik trening...pga er greit å ha litt valpefett når en skal langt med lite mat...

  men men... tenkte jeg bare skulle dele det han sa...User Tag List

Brukere som har lest denne tråden: 0

There are no members to list at the moment.

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere innleggene dine
 •