milforum.net - fra sikkerhetspolitikk til stridsteknikk
Milforum - Fra sikkerhetspolitikk til stridsteknikk
Liker Liker:  0
Viser resultatene 1 til 14 av 14

Tråd: Dykking - fly

 1. #1
  ugress
  Gjest

  Dykking - fly  Har akkurat tatt dykkerlappen (anbefales!), og lurer på om det er noen som kan svare meg på følgende:

  Marinejegere*etc.*dykker en del, og blir av og til hentet fra operasjoner m. fly/helikopter. Dykk*som krever dekompresjonsstopp gjør at du burde vente i 18 timer med å fly. 12 timer for ikke-dekompresjonsstopp... Dette grunnet trykket i kroppen, som må stabilisere seg, mener jeg.

  Helikoptertur er jo ikke så høyt at det har innvirkning?**

  Hvordan takler de dette???*

  ***  __________________
  Hardt arbeid, verken mer..

 2. #2
  Vidis
  Gjest

  RE: Dykking - fly

  Sikkert rett som du sier at helikopteret flyr såpass lavt at det ikke har noen innvirkning. Vel det må jo nesten vere det, eller hva?

  __________________
  Tren hardt, bli hard!

 3. #3
  Milforum reservist
  Ble medlem
  2004
  Innlegg
  57
  Nevnt
  0 innlegg
  Sitert
  0 innlegg

  RE: Dykking - fly

  quote:


  Originally posted by: ugress

  "Har akkurat tatt dykkerlappen (anbefales!), og lurer på om det er noen som kan svare meg på følgende: Marinejegere*etc.*dykker en del, og blir av og til hentet fra operasjoner m. fly/helikopter. Dykk*som krever dekompresjonsstopp gjør at du burde vente i 18 timer med å fly. 12 timer for ikke-dekompresjonsstopp... Dette grunnet trykket i kroppen, som må stabilisere seg, mener jeg. Helikoptertur er jo ikke så høyt at det har innvirkning?** Hvordan takler de dette???* ***"


  *

  Stemmer det*du sier der...er jo en regel som sier at man ikke bør trene før og etter et dykk.  Vet ikke hvordan de forholder seg til dette, men har hørt at de dykker sjelden dypere enn 7m i fredstid. Har selv dykkerlappen, og har ofte trent et par timer etter et langt dyk, uten problemer.  __________________
  SIC TRANSIT GLORIA MUNDEM

 4. #4
  Kroniks
  Gjest

  RE: Dykking - fly  Her kan jeg assistere litt pga min bakgrunn..

  Faremomentet her er "dykkersyken", eller "bens" som den også kalles. Det er nok det du har i tankene.

  Når det gjelder marinejeger og nesten samtlige av forsvarets "våte" avdelinger bruker de rebreathers. jeg er litt usikker på hva slags blanding de bruker, men alfa omega i "blandingen" er hvor mye nitrogen som er i den. Det er dette som er faktoren som kan gi deg dykkersyken.

  For dere som ikke er kjent med dykking ifra før:

  Ved evt for lange dykk, for fort oppstigning osv så for man da "dykkersyken" type 1 eller 2 avhengig av alvorlighetsgrad. Det er svært mye forskjellig som kan påvirke hvorvidt man får dykkersyken, og bør ikke være noen av faktorene nevt ovenfor! Dette er SVÆRT viktig å forstå.

  Marinejegerne dykker så godt som aldri under 10 m og blandingen de bruker er nok av det slaget som har lav nitrogen innhold, eller noe alternativt. Flyforbud for dykkere er gjeldende først å fremst for sivil luftfart som cruiser på 10.000 fot. Miltære har litt friere regler og tar da hensyn til sin last.

  For å svare på spørsmålet ditt, hvis de flyr etter et dykk så kan du banne på at alt er nøye kalkulert.

  Gratulerer med påbynt dykkerutdannelse, ta det rolig og hold deg innenfor de reglene de gir deg er det rådet jeg vil gi deg. Jeg snakker av smertefulle erfaringer...

  Kron
 5. #5
  ugress
  Gjest

  RE: Dykking - fly  Ja, dere har nok rett. De blir nok ikke hentet av Norwegian. Mener å ha lest at de bruker nitrox for å få lengre bunntid, altså rebreathers. Leste noe:

  "Nitrox er en blanding av nitrogen og oksygen.
  Den største fordelen med nitrox i forbindelse med dykking, er at det oppløses mindre nitrogen(inertgass) i vevene. På denne måten kan man minske risikoen for trykkfallssyke, og selv nitrogennarkosen(dybderus) avtar i noen grad.Videre kan overflateintervallene gjøres kortere og ikke-behandlingskrevende symptomer på trykkfallsyke reduseres.

  Nitrogen er i normale sammenhenger en såkalt inertgass. Det vil si at den ikke deltar i menneskets livsfunksjoner. Nitrogenets virkning på kroppen under dykking er at gassen tas opp i vevet. Jo høyere trykket er jo mer tas opp. Så ved å blande lufta de med oksygen så tynner du ut nitrogenet i pustegassen din"

  http://www.dykkesiden.com/forum/index.php/topic,10658.0  __________________
  Hardt arbeid, verken mer..

 6. #6
  OR-4 Korporal
  Ble medlem
  2004
  Bosted
  Rett over skytebanen
  Innlegg
  627
  Nevnt
  1 innlegg
  Sitert
  0 innlegg

  RE: Dykking - fly

  MJK bruker i all hovedsak ren O2 til angrepssvømming.  De bruker en re-breather som på ren O2 er hel-lukket (null bobler), men som kan benyttes med nitrox for å øke dybden. Den er da halv-lukket og gir litt bobler. På ren O2 får man ikke i seg en ”passiv” gass, (Nitrogen ved luft og nitrox dykking) og flyging ikke noe problem. Flyging og dykking er litt avhengig av type dykk og type tabell. En del tabeller krever kun 6 timers intervall mellom dykk og flyging, men da kun ved dykk uten deko.  Ved deko dykking skal man vente 24 t før flyging. Det er korrekt at dette ikke gjelder helikopter, eller lav flyging.

  Når det er sagt, så har det faktisk hendt at dykkere har fått bends ved bilkjøring over fjellet like etter dykk. Har til og med hørt om en som tok en "hit" på toget fra Bergen til Oslo. (Sivil dykker)  Når det gjelder trening og dykking, er trening før dykk helt OK, trening etter dykk er greit såfremt det ikke har vært deko-dykking.

  __________________
  Blue

 7. #7
  anonym
  Gjest

  RE: Dykking - fly  Dykking og trening:

  det har faktisk vist seg at hard trening dagen før dykk er svært gunstig med tanke på å redusere antall nitrogen bobler i vevet og reduksjon av faren for trykkfallsyke.

  trening etter dykking er et stort fy. Rett etter et dykk skal man ta det veldig rolig. Kjenner en fyr som fikk dykkersyke fordi han krabbet opp fjæresteinen rett etter dykk. Man skal ta det helt med ro. Hvis man absolutt har behov for å trene etter dykking bør man vente noen timer. Ikke lett å si hvor lenge man bør vente, fordi alt avhenger av dagsfor og personlig fysiologi. dykkertabeller er bare ren statistikk. De som brukes i norge idag er utviklet av US-Navy hvor forsøkspersoner er unge veltrente menn. Da er det ca 1 promille av oss som får dykkersyke.

  Når det gjelder bruken av rebreathere så er saken anderledes. Hvis det brukes ren oksygen, kan man gjør hardt fysisk aktivitet etterpå fordi man ikke har tilført kroppen mer nitrogen. Oksygenet blir brukt i kroppen og vil ikke bli liggende som "overskudd".

  Så det hele handler om man har dykket med nitrox eller 100% O2. Hvis nitrox er brukt, da er aktivitet og høy høyde no go.
 8. #8
  Gjest

  RE: RE: Dykking - fly

  quote:


  Originally posted by: anonym

  "Kjenner en fyr som fikk dykkersyke fordi han krabbet opp fjæresteinen rett etter dykk. "


  Det var da spes? Kjenner du omstendighetene rundt dykket hans før det smalt?


 9. #9
  OR-4 Korporal
  Ble medlem
  2004
  Bosted
  Rett over skytebanen
  Innlegg
  627
  Nevnt
  1 innlegg
  Sitert
  0 innlegg

  RE: Dykking - fly  Hvis fyren fikk bends rett etter et dykk, kan det like gjerne ha vært på gang allerede.

  Når det gjelder US Navy tabellene, har de vært modifisert en rekke ganger basert på ny statistikk. i tillegg har man kuttet ned på bunntid for kaldt vann, og mindre trente dykkere. PADI's nyere tabeller, er ikke lengre basert på US Navy i det hele tatt, men på en teori om 6t halvering av N2, pluss en god del statistikk. NB det er de "grunnere" delen av US Navy som har hatt mest tillgang på statistisk materiale, så på dykk dypere enn 42 m er det kanskje lurt å legge på litt.

  *

  *  __________________
  Blue

 10. #10
  OR-2 Visespesialist
  Ble medlem
  2004
  Innlegg
  149
  Nevnt
  0 innlegg
  Sitert
  1 innlegg

  RE: Dykking - fly  For det første brukser MJK og FSK (Ja når du har kommet igjennom spesjeger er det og en del dykking) rebreather. Dette er 100 % oksygen og derfor vil det ikke komme gasbobler forårsaket av Nitrogen.

  Et rutefly har trykkkabin som er innstilt på 2400 meter. Det er da enkle regler en skal følge om en flyr etter dykk. Hvis en har hatt decostopp skal en vente 24 timer med å fly. Hvis en ikke har hatt decostopp (avhenger av hvor dypt og hvor lang bunntid(tid det tar fra en starter dykket til en begynner oppstigning) skal en vente 12 timer.

  Decostopp er enkelt forklart at en stopper underveis for at kroppen skal klare å skille ut nitrogen fra kroppen slik at en unngår trykkfallsyke og bends. Det er nett som en brusflaske når vi dykker ned kommer kroppen under stort trykk. Til fortere vi stiger opp/skrur opp korken til mer bobler kommer det

  Hvis en allerede har fått dykkersyke og må fraktes med fly/helikopter så SKAL det fly under 300 m høyde. Derfor vil det også være trygt for en MJ å fly helikopter etter et kontrollert dykk. Regner med at de da ikke flyr høgere en 300 m.  __________________
  D e imotbakke d gåroppove

 11. #11
  OR-4 Korporal
  Ble medlem
  2004
  Bosted
  Rett over skytebanen
  Innlegg
  627
  Nevnt
  1 innlegg
  Sitert
  0 innlegg

  RE: Dykking - fly  Prohunter,

  Du har rett, men det hender at man kjører 60/40 på Siva'n og da er jo situasjonen en annen  __________________
  Blue

 12. #12
  OR-2 Visespesialist
  Ble medlem
  2004
  Innlegg
  149
  Nevnt
  0 innlegg
  Sitert
  1 innlegg

  RE: RE: Dykking - fly

  quote:


  Originally posted by: Blue

  "Prohunter, Du har rett, men det hender at man kjører 60/40 på Siva'n og da er jo situasjonen en annen"


  Siva?

  Er det et la sivilt scuba utstyr eller mer militært utsyr som brukes. HAr aldri hørt om dette  __________________
  D e imotbakke d gåroppove

 13. #13
  OR-4 Korporal
  Ble medlem
  2004
  Bosted
  Rett over skytebanen
  Innlegg
  627
  Nevnt
  1 innlegg
  Sitert
  0 innlegg

  RE: Dykking - fly

  Det er den rebreatheren MJK/FSK bruker

  __________________
  Blue

 14. #14
  OR-4 Korporal
  Ble medlem
  2004
  Bosted
  Rett over skytebanen
  Innlegg
  627
  Nevnt
  1 innlegg
  Sitert
  0 innlegg

  RE: Dykking - fly

  Takk Damien, Den som er vist på bildet er en ren O2 enhet, Siva 10, de har en som heter Siva 24 som er kombinert O2 /Nitrox. På 60/40 blanding er da max dybden 24 m, derav type-betegnelsen. Det er det optimale dykkerutstyret for grunne dykk. Bare en liten sak på magen. Føles nesten som å fridykke!

  __________________
  BlueLignende tråder

 1. Dykking som fallskjermjeger/befal
  By Amundsen93 in forum Førstegangstjeneste og verneplikt
  Svar: 3
  Nyeste innlegg: DTG 191916A Oct 11,
 2. Dykking
  By mezzo in forum Førstegangstjeneste og verneplikt
  Svar: 51
  Nyeste innlegg: DTG 192102A Apr 09,
 3. Dykking som fallskjermjeger?
  By in forum Forsvarets spesialstyrker (FS)
  Svar: 44
  Nyeste innlegg: DTG 080040A Apr 07,
 4. Dykking som fallskjermjeger?
  By Fremtidig fallskjermjeger in forum Forsvarets spesialstyrker (FS)
  Svar: 44
  Nyeste innlegg: DTG 080040A Apr 07,

User Tag List

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere innleggene dine
 •