milforum.net - fra sikkerhetspolitikk til stridsteknikk
Milforum - Fra sikkerhetspolitikk til stridsteknikk
Liker Liker:  0
Viser resultatene 1 til 13 av 13

Tråd: all respekt til marinejegerne/minedykkerne/dykkere gen

 1. #1
  Gjest

  all respekt til marinejegerne/minedykkerne/dykkere gen

  Var på mine første havdykk idag. Hull i "tørr"drakten og hull i hanskene fra starten av gjorde jo at 6 timer (uten mat og drikke..) ble en passelig våt og kald affære. Når jeg da tenker på hva jeg ville tenkt hvis jeg visste at "nå skal jeg ligge på et skjær i 3 døgn i den våte og kalde "tørrdrakten" min uten primus/bål/noen som helst form for varmekilde", da skjønte jeg litt mer av det dykkere i marinen (og nordsjø/arbeidsdykkere generelt, dog i litt mindre grad) går igjennom. De er faenmeg tøffe!

  Ingen oppfordring til diskusjon eller noe slikt i denne tråden sånn egentlig, fikk bare lyst til å spre mine tanker=)

 2. #2
  Gjest
  Enig, kreves sterk psyke og motivasjon for å innha en slik tjeneste.

 3. #3
  Gjest
  Men nå er det jo sånn at dersom man IKKE har hull på tørrdrakten er den god og varm...faktisk nesten plagsomt varm..iallefall på land

 4. #4
  Gjest
  Jeg har frosset mye mer i feltuniform enn jeg har gjort i tørrdrakt... Med ett mulig unntak... Har du fornuftig undertøy under drakten, så kan du være svært fuktig uten å fryse i hele tatt... Du trenger ikke engang merke at du er våt.

  Uansett, er du ikke kledd for forholdene, så er du ikke verdt mye, selv om du er marinejeger eller dykker... Er du nedkjølt, så er du ikke stridsdyktig.

 5. #5
  Gjest
  Sitat Opprinnelig skrevet av Trident
  Men nå er det jo sånn at dersom man IKKE har hull på tørrdrakten er den god og varm...faktisk nesten plagsomt varm..iallefall på land
  Hmm... Snakker du av erfaring? Hva gjør kroppen under høy aktivitet? svetter. Kommer svette ut gjennom en tett tørrdrakt? hva skjer når kulde og vann kommer i kontakt med gummi? den leder.. Hva skjer når det er like bløtt innenfor drakta som utenfor? BRRrrrrrrr.....(hakke, hakke)

 6. #6
  Gjest
  Min pers er hypotermi to ganger to dager på rad. Var så kald at jeg slutta å skjelve begge gangene. Var selvfølgelig på dykker og froskemannskolen.

  Eh.. Frosken? du går ut fra at den eneste kroppsvæsken som befinner seg innenfor drakta er svette.....? :-)

 7. #7
  Gjest
  Nå har jeg ikke ligget mange timer på et skjær(med drakten full av svette og urin), men når jeg dykker bruker jeg da ull rett på kroppen, og vams hvis det er veldig kaldt..Etter min erfaring varmer fortsatt ull, selv om det er vått. Dermed har jeg bare varme erfaringer med tørrdrakt..kan bare ta utg.pkt. i det jeg har gjort selv.

 8. #8
  Gjest
  Jau, om du fryser mens du dykker har du for dårlig vams. Retten og sletten.

 9. #9
  Gjest
  Jaja... Men militær dykkertjeneste og sivil dykkertjeneste er to vidt forskjellige ting. Må le høyt når jeg leser det der med vams og ull rett på kropp. hehehe... Aner ikke hvor mye ull og vams jeg hadde på meg på 10000m. Men hadde ikke følelse i hverken bein eller armer når jeg kom fram og moderat hypotermi var vell et godt faktum hos de fleste. men dette var selvfølgelig midtvinters med 4,5 i vannet og 15 speik i lufta. Da hjalp det bare så akkurat å svømme motstrøms i 6,5 time for å holde kjernevarme. og veit dere hvor mange ganger en må pisse i løpet av 6,5 time?

 10. #10
  Gjest
  Sitat Opprinnelig skrevet av reconpack
  Jau, om du fryser mens du dykker har du for dårlig vams. Retten og sletten.
  Eller en våtdrakt?

 11. #11
  Gjest
  Gratulerer med dagen 1 mai. Arbeiderenes dag.

 12. #12
  Gjest
  All ære til gutta. Driver selv på med dykking og har hatt er par ubehagelige episoder.

  Verste episoden var vell ei helg sent i august. Dykket med våtdrakt(vannsport drakt 3mm). Fikk lånt heldigvis lånt meg ei hette, og hansker. Jeg vet ikke helt hva tempraturen var, men det var hvertfall kaldt. Vi dykket i atlanterhavet (Veiholmen/Smøla). Jeg og en kamerat fant beste dykke stedet. Masse fisk, hummer og krabber. Vi begge ville bestå manndomsprøven som gikk ut på å ta steinbit. Vi tok punktoppklaring på hele skjæret men fant aldri steinbit. Ingen av oss ville gi oss før vi hadde funnet steinbit, og ingen av oss ville gi oss først. Jeg er litt for tynn for drakten min så vannet i drakten ble skiftet ofte. Tilslutt kom broren til en kameraten min med båt og hentet oss. Mens vi satt i båten til hytta. Var jeg verdensverste komatroll. Fikk høre senere at jeg var greit udugelig. Så full ut og snakket litt rart. Etter denne episoden har jeg fått en aldri så liten promile forsmak på hvordan det kan være for dykker fra forskemannskolen.

 13. #13
  Gjest
  Tror ikke Dykkere ligger å Camper på et skjer i selve drakten over lengre perioder . Det er vel bare utstyr de bruker for å komme tørt frem .
  Det å ligge med en tørdrakt rett på stein , snø eller lignende er ikke noen langvarig løsning det kan jeg låve deg . I en tørdrakt så vil du automatisk produsere kondens pga kropstemp. Å pga drakten er eller skal være tett . Da du fryser så må kroppen produsere varme å det krever forbrenning , som igjen fører til at du må pisse . En soldat som ligger på et skjer vil neppe ønske å Ålle med rakten mer enn nødvendig . Med de gamle Viking draktene der det var bare en Åpning bak... Uff kan bare se for meg det senarioet På et liet skjer .Lignende tråder

 1. Respekt for politiet ?
  By Adlertag in forum Politiet
  Svar: 65
  Nyeste innlegg: DTG 231747A Apr 08,
 2. all respekt til marinejegerne/minedykkerne/dykkere gen
  By grensejeger in forum Forsvarets spesialstyrker (FS)
  Svar: 12
  Nyeste innlegg: DTG 110142A May 06,
 3. Ang. dykkere på Delta
  By in forum Forsvarets spesialstyrker (FS)
  Svar: 6
  Nyeste innlegg: DTG 102143A Dec 05,
 4. Ang. dykkere på Delta
  By raxe in forum Forsvarets spesialstyrker (FS)
  Svar: 6
  Nyeste innlegg: DTG 102143A Dec 05,

User Tag List

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere innleggene dine
 •