milforum.net - fra sikkerhetspolitikk til stridsteknikk
Milforum - Fra sikkerhetspolitikk til stridsteknikk
Liker Liker:  0
Side 1 av 2 12 SisteSiste
Viser resultatene 1 til 40 av 77

Tråd: Trenger en forklaring - FSK

 1. #1
  Gjest

  Trenger en forklaring - FSK

  Har en kompis som er litt vrang, han påstår at man innen HJK kan velge FJ(som førstegangstjeneste), spesjeger og HJK, han vet ikke hva de i HJK kalles, men at det er noe annet enn spesjeger og FJ.
  Jeg mener at FSK er underlagt HJK. HJK inneholder FJ(førstegangstjeneste) og SJ(vervet personell), spesialjegerne går under navnet FSK. Dette er vel korrekt?? Vær så snill og svar litt utdypende

 2. #2
  Gjest
  Jeg bare minner om graden av gradert informasjon. Det meste innen organiseringen av hjk er ikke offentlig.

 3. #3
  Gjest
  Dette er nok alt du for vite om HJK !

  http://www.mil.no/haren/hjk/start/;jses ... tid=397211

  Mvh SpesJeg

 4. #4
  Gjest
  Er litt usikker på hva du egentlig spør om, men det er mange som jobber i HJK i stab, støtte og instruktørroller, uten å være verken FJ eller SJ. Dette går både an å være vernepliktig og vervet i en slik stilling.

 5. #5
  Gjest
  Du har nok mer rett enn din vrange kamerat. I en operativ kontekst rekrutterer HJK først og fremst mtp spesialjeger- og fallskjermjeger-utdanningen. Men HJK er en stor avdeling med mange tjeneste-kategorier, og det er en avdeling i rivende utvikling. For halvannet år siden var organisasjonen omlang som i utsnittet under, men det er den nok ikke lenger

  Stab
  Eskadron 1
  Eskadron 2
  Eskadron 6 - Luftmobilitet, Landmobilitet, Sjømobilitet, Ildstøtte
  Eskadron 5 - Stab/tren
  Utdanningsavdelingen - Fallskjermjegerutdanning, Spesialjegerutdanning
  Om du ønsker å spekulere i hvilke andre kapasiteter HJK måtte ha eller utvikler kan du jo gjøre det i ditt eget stille sinn. Men en god ide kan være å se på hvilke kapasiteter de eventuelt mangler for å løse selvstendige oppdrag eller hvilke kapasiteter andre lands spesialstyrker har knyttet til seg i den senere tid

 6. #6
  Gjest
  Det er kanskje noe av dette han tenker på:
  http://www.mil.no/haren/hjk/start/Under ... _Eskadron/ ???

 7. #7
  Gjest
  Her kommer en noget tett spørsmål. Men hadde en litt heftig diskusjon med en kar på jobben som sa at han hadde gått fra FJ til FSK. Da sa jeg at dette tror jeg ikke stemmer. (Jeg mener han lyver, men sa ikke det til han) I tilegg sa han at det ikke var noe SJ men kun FSK. Damene på jobben ble jo litt imponerte over denne gutten da han sa han hadde vært tidligere FSK. Men slik som jeg har lest på forumet her så må man innom MJK eller SJ for å bli medlem i FSK.

  Eller må jeg spise hatten min nå?

 8. #8
  Gjest
  Nå har aldri jeg vært på HJK, men har tjenestegjort med folk med bakgrunn derfra og vært på briefer hos dem. Altså sitter jeg kun på annenhåndsinformasjon.

  Ingen avdelinger i forsvaret går under navnet FSK, men betegnelsen blir brukt for spesialstyrker (HJK og MJK) når de støtter politiet. (Altså i en sivil sammenheng) Derimot har man på HJK både fallskjermjegere (førstegangstjeneste) og spesialjegere (vervete spesialstyrker). FSK er blitt et slags daglignavn for spesialjegerne.

  Man kan søke spesialjegertjeneste etter å ha gått som fallskjermjeger, eller å ha vært på kjøkkenet på Madla for den saks skyld. Alle må imidlertid igjennom samme opptaket, og da sier det seg selv at de som har vært fallskjermjegere stiller vesentlig sterkere enn de som har tjenestegjort på kjøkkenet på Madla.

 9. #9
  Gjest
  FSK er en del av HJK, de som er i FSK betegnes som spesialjegere!
  Ja det er mulig å gå fra å være fallskjermjeger til å bli spesialjeger og deretter en del av FSK.

 10. #10
  Gjest
  Men ikke FJ, direkte FSK?

 11. #11

  Ble medlem
  1970
  Innlegg
  0
  Nevnt
  innlegg
  Sitert
  innlegg
  Dette er ganske diffust. FSK er en del av HJK og består av vervede styrker. Spesialjeger/FSK, same shit sånn jeg ser det. Uansett helt meningsløst å diskutere, da ingen kan smelle fakta på bordet uansett uten å bryte med sikkerhetsklareringen sin:)

  Apropos han fyren på jobben som skryter av å ha vært i FSK...De fleste som har vært der er proffe nok til å ikke gå rundt å briefe med gradert info. Har vært borti et par wannabe eks-marinejegere osv. Er ikke alltid de vet hvor Ramsund ligger for å si det sånn.

 12. #12
  Gjest
  Bare å stille dem et par avdelingsspesifike kontroll spørsmål så vil du få en god indikasjon på om de lyver. Du må jo selvfølgelig vite svarene på forhånd, men du trenger ikke fortelle han det så han kan bygge sine løgner...
  Enhver med nogenlunde samvittighet vil skjønne tegningen og slutte med sånt tull (i hvert fall rundt deg).

 13. #13
  Gjest
  Sitat Opprinnelig skrevet av No fear
  Bare å stille dem et par avdelingsspesifike kontroll spørsmål så vil du få en god indikasjon på om de lyver. .
  F eks "What`s the color of the boathouse at Hereford?".

  For øvrig ligger Staybehind an til å måtte spise hatten sin (på faktakunnskap), selv om kompisen muligens er en luring......

  Info finnes i mengder på mil.no.

 14. #14
  Gjest
  Apropos han fyren på jobben som skryter av å ha vært i FSK...De fleste som har vært der er proffe nok til å ikke gå rundt å briefe med gradert info. Har vært borti et par wannabe eks-marinejegere osv. Er ikke alltid de vet hvor Ramsund ligger for å si det sånn
  Derfor tror jeg ikke på han, har møtt utlandske sf, og de sier aldrig hva de driver med. Derfor tror jeg at skulle jeg møte noen fra norge så ville de ha en noe mer profesjonel holdning. Når det kommer til spesifike spm om deres arbeidsmilijø så kan jeg ikke så mye selv :)

  Godt nyttår :) Med MANGE nye muligheter :)

 15. #15
  Gjest
  Må nok gi deg rett i det Zolo. *DOUGH*

 16. #16
  Gjest
  Hærens Jegerkommando ble opprettet i 1962, dengang som "Hærens Fallskjermjegerskole"(HFJS). Avdelingen utdannet Hærens oppklaringsstyrker i fallskjermtjeneste. Den første fallskjermjegertropp ved HFJS ble utdannet i 66/67. Avdelingen skiftet navn til "Hærens Jegerskole" (HJS) i 1968. Frem til begynnelsen av 1980-tallet var avdelingens primærrolle oppklarings- og sabotasjeoppdrag langt inn på dypet. Tidlig på 1980-tallet fikk avdelingen ansvar for å opprette en avdeling som skulle kunne støtte politiet i forbindelse med terrorbekjempelse. Fokus skulle rettes mot flytende og faste installasjoner på sjøen. Støttet av utenlandske instruktører ble en ny enhet etablert Forsvarets Spesialkommando (FSK). Denne innebar en ny fokus for HJS. Forsvarets Spesialkommando. En del av HJK.

  Dette er selvfolgelig ugradert info

  Mvh SpesJeg

 17. #17
  Gjest
  Så da kan jeg tolke det ditt hen at man muligens bør ha litt ærfaring fra SJ eller MJK før man eventuelt kommer in som FSK soldat?

 18. #18
  Gjest
  I startfasen av FSK gikk vel man direkte fra å være fallskjermjeger til å være i FSK. Kan det være at denen personen er såpass gammel?

 19. #19
  Gjest
  Ikke at jeg som regel gidder å uttale meg om spesialstyrker her på forumet, grunnet at jeg ikke kan så mye om de at jeg vil uttale meg som noe som helst.......men:

  Klabb har helt rett i:

  Ingen avdelinger i forsvaret går under navnet FSK, men betegnelsen blir brukt for spesialstyrker (HJK og MJK) når de støtter politiet. (Altså i en sivil sammenheng) Derimot har man på HJK både fallskjermjegere (førstegangstjeneste) og spesialjegere (vervete spesialstyrker). FSK er blitt et slags daglignavn for spesialjegerne.
  Det var en kar fra HJK på Bardufoss og omegn nå i vinter, og holdt en rekrutteringsbrief, og det er akkurat det han sa.

 20. #20
  Gjest
  haugli:
  jeg ble skutt ned da jeg sa omtrent det samme du siterte der i en annen tråd =)

 21. #21
  Gjest
  Sitat Opprinnelig skrevet av Staybehind
  Så da kan jeg tolke det ditt hen at man muligens bør ha litt ærfaring fra SJ eller MJK før man eventuelt kommer in som FSK soldat?
  Hvis du ser forklaringen min så ser du at FSK er et dagligdags navn for spess.jegerne på HJK. Altså er det SJ som befolker FSK. Man kan selvsagt bli SJ om man har vært MJ, uten at jeg vet hvordan det gjøres i praksis.

 22. #22
  Gjest
  Da sier jeg mottatt og takk for hjelpen.

 23. #23

  Ble medlem
  1970
  Innlegg
  0
  Nevnt
  innlegg
  Sitert
  innlegg

  hmm

  MJK= marinejegere (pluss stab osv)

  HJK= fallskjerm og spesialjegere (pluss stab osv)

  forsvarets spesialkommando (FSK) er spesialjegerne. dette er en underavdeling i HJK. tidligere var det kun de som hadde tjenestegjort som marinejegere og fallskjermjegere som kunne søke seg til FSK. i dag kan alle som har fullført førstegangstjeneste søke.

  FSK er IKKE en felles betegnelse på spesialstyrker i Norge.

 24. #24
  Gjest
  forsvarets spesialkommando (FSK) er spesialjegerne. dette er en underavdeling i HJK.
  Vi prøver igjen:

  Ingen avdelinger i forsvaret går under navnet FSK, men betegnelsen blir brukt for spesialstyrker (HJK og MJK) når de støtter politiet. (Altså i en sivil sammenheng)
  Ble det forståelig nå hardrock? Så enkelt er det faktisk..........

  Når det gjelder MJ som vil bli SJ så må de gjennom et eget opptak, uten at jeg vet hva det går ut på.

 25. #25

  Ble medlem
  1970
  Innlegg
  0
  Nevnt
  innlegg
  Sitert
  innlegg
  Jeg står på mitt, og sier at FSK er en del av HJK.

  Jeg støtter meg til en brosjyre om HJK hentet fra Forsvarets stand på utdanningsmessa i Tromsø sist fredag, og jeg siterer:

  Hvis du fortsatt er klar for nye utfordringer etter 1 år som fallskjermjeger så vil du være meget godt forberedt til å gjennomføre spesialjegeropptaket. Dette kvalifiserer til tjeneste i Forsvarets Spesialkommando som er en del av HJK
  Nytt sitat:

  Fallskjermjegertroppen (FJTR) er en del av utdanningsavdelingen ved HJK og har som oppgave å årlig utdanne en tropp vernepliktige soldater til å bli fallskjermjegere. Utdanningsavdelingen har også som oppgave å utdanne personell til Forsvarets Spesialkommando som er en del av HJK.
  Mer i klartekst går det vel knapt an å få det.

 26. #26
  Gjest

  Trenger en forklaring

  Skal ikke si så mye om saken men en ting er uansett helt klart: SJ = Spesialjeger. Det kan man kun bli ved å enten være ansatt i MJK el.FSK.
  Ingen bruker ordet Spesialjeger.Entn er man i MJK el FSK.

 27. #27
  Gjest
  Eller så kan man bli tatt opp fra andre avdelinger? Broren min fikk tilbud om FSK men avslo pga studier osv.

 28. #28
  Gjest
  http://www.mil.no/haren/hjk/start/utdanningen/

  At det går an å diskutere en så usaklig sak......blir jo irritert på meg selv for at jeg gidder å bry meg....argh......

 29. #29

  Ble medlem
  1970
  Innlegg
  0
  Nevnt
  innlegg
  Sitert
  innlegg
  Hehe...det har du egentlig rett i, men vi da ha noe å ta oss til på ettermiddagene her på forumet?:)

 30. #30
  Gjest
  Det jeg lurer på er hva som er viktigst for dere: Tittelen dere vil få hvis dere klarer det, eller følelesen av selvrealisering ved å klare et opptak som kun de mest motiverte klarer og jobbe i et unikt miljø i Forsvaret.

  Den vinrøde berreten og fallskjermvingen og det å kunne kalle seg SJ/FSK/HJK bør ikke være motivasjonen.

 31. #31

  Ble medlem
  1970
  Innlegg
  0
  Nevnt
  innlegg
  Sitert
  innlegg
  Skulle jeg komme så langt vil jeg neppe stikke den vinrøde bereten i lomma og ha sportsteip over fallskjermvingen:)

  Miljøet betyr jo klart mest, sammen med selvrealiseringen. Men beret og vinge er jo liksom beviset på det da.

 32. #32
  Gjest
  Sitat Opprinnelig skrevet av thaugli
  Det jeg lurer på er hva som er viktigst for dere: Tittelen dere vil få hvis dere klarer det, eller følelesen av selvrealisering ved å klare et opptak som kun de mest motiverte klarer og jobbe i et unikt miljø i Forsvaret.

  Den vinrøde berreten og fallskjermvingen og det å kunne kalle seg SJ/FSK/HJK bør ikke være motivasjonen.

  Nå sier vel hverken fargen på berreten eller fallskjermvingen at man er FJ.
  Disse fysiske symbolene virker jo stort sett bare utad for ikke militære mannskaper.

  Farge = avdeling
  Merke = kurs/sertifikat

 33. #33

  Ble medlem
  1970
  Innlegg
  0
  Nevnt
  innlegg
  Sitert
  innlegg
  Fallskjermpakkere i fgtj i HJK går vel identisk kledd med jegere under opplæring. Beret og vinge.

 34. #34
  Gjest
  FSK går ikke med berret,lite berret i MJKogå..så tror ikke man skal se etter det når man skal "dømme" folk om hvor di er.

 35. #35

  Ble medlem
  1970
  Innlegg
  0
  Nevnt
  innlegg
  Sitert
  innlegg
  Nei, men kommer man i snakk med en soldat, er det greit å vite hvilken avdelinge han/hun jobber i. Beret styrker avdelingsfølelsen, men det er neppe eneste grunn til at forsvaret bruker den som hodeplagg.

 36. #36
  Gjest
  HJK-gutta følger ikke akkurat uniformsreglementet, og er derfor lette å kjenne igjen i leir. I tilleg gir kjøretøyene de ratter rundt i et "lite" hint:)

 37. #37
  Gjest
  Sitat Opprinnelig skrevet av hoa
  FSK går ikke med berret,lite berret i MJKogå..så tror ikke man skal se etter det når man skal "dømme" folk om hvor di er.
  mjk folk går som regel med beret i garnison!

 38. #38

  Ble medlem
  1970
  Innlegg
  0
  Nevnt
  innlegg
  Sitert
  innlegg
  Sitat Opprinnelig skrevet av spider
  HJK-gutta følger ikke akkurat uniformsreglementet..
  HVA?!?

  ..nei, beklager, jeg jobber ikke i forsvaret lenger - skal ikke engasjere meg i slikt mer :)

 39. #39

  Ble medlem
  1970
  Innlegg
  0
  Nevnt
  innlegg
  Sitert
  innlegg
  Sitat Opprinnelig skrevet av Crazy_K
  Dette er ganske diffust. FSK er en del av HJK og består av vervede styrker. Spesialjeger/FSK, same shit sånn jeg ser det. Uansett helt meningsløst å diskutere, da ingen kan smelle fakta på bordet uansett uten å bryte med sikkerhetsklareringen sin:)

  Vel, nå har fakta kommet på bordet, HJK har oppdatert sine nettsider nå, og sier det krystallklart selv: FSK er en del av HJK.

  [quote:2w4quacb]HJK-FSK har gått i fra å være en kadre og utdanningsavdeling for fallskjermjegere til mobiliseringshæren, til i dag å være en profesjonell avdeling med en betydelig erfaring, robusthet, kompetanse og kapasitet. Avdelingen har flere ganger vært deployert til internasjonale operasjoner og yter anerkjennelse i inn -og utland for denne innsatsen. HJK-FSK har i dag betydelig støtte og tiltro fra både politisk og militær ledelse. Stortinget har vedtatt at spesialstyrkene ikke bare skal vedlikeholde, men også forsterke sine kapasiteter. HJK-FSK rekrutterer, selekterer og utdanner fallskjerm – og spesialjegere, samt produserer offiserer til Hæren og Forsvaret for øvrig. HJK-FSK har både nasjonal og internasjonal beredskap for spesialoperasjoner generelt og kontra-terror operasjoner spesielt. Videre er HJK-FSK våpenskole i Hæren med fagansvar for all fallskjerm - og spesialjegertjeneste, samt fallskjerm og Kontra-terror tjeneste i Forsvaret. HJK-FSK er en Nivå 2 avdeling og egen driftsenhet i Forsvaret (DIF), og dermed direkte underlagt Generalinspektøren for Hæren. Dette medfører nærhet til strategisk nivå og innebærer et betydelig forvaltningsansvar.
  [/quote:2w4quacb]

  http://www.mil.no/haren/hjk/start/Fakta_FSK/

  Case closed.

 40. #40
  Gjest
  Sitat Opprinnelig skrevet av mp_satan
  Sitat Opprinnelig skrevet av spider
  HJK-gutta følger ikke akkurat uniformsreglementet..
  HVA?!?

  ..nei, beklager, jeg jobber ikke i forsvaret lenger - skal ikke engasjere meg i slikt mer :)
  Konge!

Side 1 av 2 12 SisteSiste


Lignende tråder

 1. De umoralske fattige som forklaring på økonomisk nedgang
  By Sofakriger in forum Tema: Europa, USA og NATO
  Svar: 3
  Nyeste innlegg: DTG 261611A Feb 12,
 2. Trenger en forklaring - FSK
  By maverick86 in forum Forsvarets spesialstyrker (FS)
  Svar: 76
  Nyeste innlegg: DTG 101554A Aug 10,
 3. Forklaring på stillinger INTOPS
  By Erlendig in forum Forsvarets deltakelse i operasjoner
  Svar: 11
  Nyeste innlegg: DTG 311515A Jan 08,
 4. Forklaring på øvelser
  By No fear in forum Førstegangstjeneste og verneplikt
  Svar: 3
  Nyeste innlegg: DTG 040853A May 05,

User Tag List

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere innleggene dine
 •