milforum.net - fra sikkerhetspolitikk til stridsteknikk
Milforum - Fra sikkerhetspolitikk til stridsteknikk
Liker Liker:  0
Side 1 av 2 12 SisteSiste
Viser resultatene 1 til 40 av 44

Tråd: Sjefen på besøk.

 1. #1
  Gjest

  Sjefen på besøk.

  Haha, godt at den nye Forsvarssjefen har litt humor, det er smittende:

  Quoute:
  """Å bli utfordret i marinejegerøvelser skremmer ikke den ferske forsvarsjefen.
  - Veldig moro. Jeg kjenner at det er fristende å være litt mer i felt.

  Men selv med adrenalinet fortsatt i blodet slår han smilende fast:
  - Men jeg kjenner min egen begrensning, så jeg blir nok ikke å finne på det neste marinejegeropptaket.""""


  hehehe, litt tøft sagt. DVS at han vet hva som kreves, og hva som forventes. Han er jo sjef:)

  http://www.mil.no/start/article.jhtml?articleID=99149

 2. #2
  Gjest
  Militærassistenten kjenner jeg :-) Han var sjef esk2 i PBN den gang da jeg var sersjant. Husker en av fenrikene i eskadronen han malte den gamle bilen hans i forsvarets kamuflasjefarger. Kul type det der med masse humor.

 3. #3
  Gjest
  Marinejegerkommandoen er en av tre spesialstyrker i Norge.
  Lurer litt på hva journalisten mener her. Meg bekjent er det bare 2 avdelinger som blir regnet som spesialstyrker i norge, HJK og MJK.

 4. #4
  Gjest
  ER det jeg som er blind eller er det linken som kommer opp feil hos meg eller hva er det.

  JEg finner ingen av delene dere kommenterer.

  Artikkelen har fått navnet "Interessant og imponerende", er det hva dere ser? Marinejegerkommandoen er nevnt kun én gang og det er nederst i artikkelen i forbindelse med hvor sjefen skal reise til uken.

  Help, plz?

 5. #5

 6. #6
  Gjest
  Sitat Opprinnelig skrevet av Fenrik
  Marinejegerkommandoen er en av tre spesialstyrker i Norge.
  Lurer litt på hva journalisten mener her. Meg bekjent er det bare 2 avdelinger som blir regnet som spesialstyrker i norge, HJK og MJK.
  Må bare få sagt at som et ekte "nato-barn" så hevdet jeg på utsagn av min far (nå pensjonert yrkesmilitær) engang på midten av 80 tallet at det var noe som het FSK og jeg må si at så mye "latter og benektning" er det lenge siden jeg har hørt. Idag vet vi annet. Kan selveste sjefen ha kommet med en sleivete uttalelse eller er kjk tatt inn i det gode selskap.. ? "Eg berre spyr"... *glis" "Hva var det jeg sa!!!!!!!"
  Hoit!
  84mm

 7. #7

  Ble medlem
  1970
  Innlegg
  0
  Nevnt
  innlegg
  Sitert
  innlegg
  Sitat Opprinnelig skrevet av Fenrik
  Marinejegerkommandoen er en av tre spesialstyrker i Norge.
  .
  Avla for et par dager siden en prøve i Forsvarskunnskap i HVU-sammenheng. (De franske trusene, hva er en fr-2000, og alt det der...) Der var også et av spørsmålene å skrive de tre spesialavdelingene i Forsvaret. Jeg ble litt paff, men etter litt tenking, bestemte jeg meg for å skrive MJK, HJK og HV-016. Dette var riktig i henhold til fasiten..

  Befalet kommenterte forøvrig at FSK er betegnelsen som brukes når HJK samarbeider med politiet.

 8. #8
  Gjest
  Sitat Opprinnelig skrevet av Crazy_K
  Sitat Opprinnelig skrevet av Fenrik
  Marinejegerkommandoen er en av tre spesialstyrker i Norge.
  .
  HV-016.Dette var riktig iht fasiten
  Hv 016 er ikke en spesialstyrke!
  Hoit!
  84mm

 9. #9
  Gjest
  Enig med 84!

  016 er absolutt siste avdelingen som settes inn når politiets UEH, DELTA og FSK ikke strekker til.

  På grunn av at 016 består av mennesker med vanlige jobber som har skrevet en kontrakt på at de frivillig undergår ca 30 døgn trening i året, så syns ikke jeg at de skal kalles en spesialstyrke

  På grunnlag av at 016 ikke består av personell som gjør dette på heltid så vil den ikke kunne regnes som en spesialstyrke.

  Dem er bare spesialiserte på enkelte områder...

 10. #10
  Gjest
  Kanskje det er den ene vingen i 720 skvadronen som spisses mot støtte til MJK/HJK journalisten refererer til. Det er tross alt Diesen som står bak forsvarsstudien som foreslår at den vingen skal integreres som en del av spesialstyrkene

 11. #11
  Gjest
  Den vingen kan jo sammenlignes med amerikanske 160th SOAR (special operations aviation regiment). Den blir jo regna som en spesialstyrke.

 12. #12
  Gjest
  016 er absolutt siste avdelingen som settes inn når politiets UEH, DELTA og FSK ikke strekker til.

  Hører til stadighet at du sier dette, men skjønner egentlig ikka hva du mener. HV-016 er en del av Heimevernet og har i utganspunktet ingenting med kriminalitetsbekjempelse å gjøre. Det er en mobliseringsavdeling med spesielle oppgaver som HV har fått tildelt. I fredstid innebærer dette IKKE bekjempelse av kriminalitet, men beskyttelse av Forsvarets egne installasjoner og personell ved terrortrussel. Jfr beskyttelse av Jåttå i timene etter 11. sept angrepet på WTC. I følge Forsvaret er det FSK som bistår politiet ved offensive operasjoner mot terrorister, primært i nordsjøen, men også ved anslag mot skip i norsk farvann og på landterritoriet. FSK kan iht loven likevel ikke brukes mot norske statsborgere. Dette har det imidlertid vært en evig diskusjon om, både i mediene og her på forumet. HV-016 sier selv at de ikke er en spesielstyrke, men en spesiell avdeling. Det samme sier HJK/MJK, det er bare 2 spesialstyrker i Norge. Er det noen flere, er de nok unntatt offentligheten, og da tror jeg det er få her på forumet som vet noe særlig om dem. Men det er meget mulig at det var HV-016 journalisten for Forsvarsnett tenkte på.

 13. #13
  Gjest
  Spesialstyrke kan være så mangt.
  016 ER en spesialstyrke innenfor HV.
  Det hele beror på hva man kaller spesialstyrke.
  I militær sammenheng er det nok kun MJK og HJK som kan kalle seg spesialstyrke. Muligens det blir mer korrekt å kalle 016 en spesiell (les. spesial) avdeling innenfor Heimevernet.

  Dersom enkelte får det slik som de vil, vil vi muligens ha 3 spesialstyrker om ikke så allt for lenge. MJK, HJK og KJK.
  http://web3.aftenbladet.no/innenriks/article43830.ece

 14. #14
  Gjest
  Jada! Selvfølgelig skal du få lov til å kalle 016 for en spesialstyrke. Kan få lov til å kalle dem "ninja-turtles" for min del. Forsvaret selv sier imidlertid at HV-016 ikke er noen spesialstyrke, noe som er en av grunnene til at navnet på avdelingen ble endret fra HV-spes til HV-016.

 15. #15
  Gjest
  Sitat Opprinnelig skrevet av Fenrik
  Jada! Selvfølgelig skal du få lov til å kalle 016 for en spesialstyrke. Kan få lov til å kalle dem "ninja-turtles" for min del. .
  Du kan ikke sammenligne 016 med ninja turtles. Ninjaturtles er en spesialstyrke av ypperste klasse. De har det som heltitdsjobb og kan operere i alle verdenshjørner med en deployeringstid som 016 og FSK kan misunne. Hvor mange dimensjoner kan 016 og FSK operere i?

  Kunne ikke dy meg. De var heltene da jeg var yngre : )

 16. #16
  Gjest
  Blir FSK regnet for å være en egen spesialstyrke? HJK sier at FSK ikke er en egen avdeling, men HJK brukt som bistand til politiet. Altså en integrert del av HJK. Jeg tror likevel at det kan stemme at det er FSK det refereres til som den tredje spesialstyrken det refereres til i artikkelen, og ikke nødvendigvis HV-016.

 17. #17
  Gjest
  016 er ingen spesial styrke - ei heller KJK.

 18. #18
  Gjest
  hehe...
  må le litt av all spekulasjonen som foregår på denne siden
  Facts:

  HJK, MJK og 720 skvadronen(er det ikke de som holder til på rygge?)er de tre avdelingene som er definert som spesialstyrker.
  FSK er ingen avdeling, men er navnet hjk bruker ved støtte til politiet(altså ved operasjoner i norge).
  Dette en informasjon som meg bekjent ikke er gradert.
  HV 016 er IKKE en spesialstyrke
  KJK er IKKE en spesialstyrke

  Når det gjelder HV016 så tviler jeg ikke på at disse menneskene er meget kompetente i den jobben de skal gjøre, de kan dog ikke sammenlignes med spesialstyrker. MEN jeg ser ikke for meg et scenario der de faktisk vil bli benyttet. Kommandokjeden ned til HV016 er aaalt for lang.. skal bland annet godkjennes politisk osv. Eneste tilfellet jeg kan se for meg er ved en fullskala krig. Det er urealistisk å se for seg en situasjon i fredstid der politiets egne styrker og fsk ikke vil strekke til.

  Dere som ikke forstår dette får finne frem til defenisjonen på hva en spesialstyrke er. det går ikke på hvor flinke de er, men hva deres oppdrag går ut på og i hvilke situasjoner de kan benyttes.

  Det mange blander er spesialstyrker og elitestyrker.
  F.eks. HMKG er en eliteavdeling.

  dere bør se på leserinlegg på denne siden med en klype salt.. det er mange som "trur" mye rart eller har hørt ettellerannet av broren til en kompis.
  Og når det gjelder historier så er faktisk militærhistorier MYE mer overdrevne enn de klassiske jakt/fiske historiene. Marsjen blir ofte tre ganger så lang første perm etter øvelsen.
  men, men... er jo moro å spekulere.

  Ikke gidd å kritiser dette innlegget, bare å si mottatt!

 19. #19
  Gjest
  Hmm, hørtes ikke så dumt ut dette her aiabehn... Men likevel, 720 skvadronen faller da ikke inn under definisjonen på en spesialstyrke?? Selv tippet jeg at journalisten dreit seg ut:-)

 20. #20
  Gjest
  det har du faktisk helt rett i, men 720 skvadronen vil ikke utføre spesialoperasjoner alene, men i samarbeid med mjk eller hjk. derfor er de definert som spesialavdeling.

  http://www.mil.no/start/article.jhtml?articleID=72090

  ps: artikkelen er over et år gammel og dette har nå gått gjennom.

 21. #21
  Gjest
  Ikke så veldig ulikt Taktisk Båtskvadron ved MJK og Eskadron 6 ved HJK. Det er også støtteavdelinger for de operative troppene, stort sett bemannet av "vanlig dødlige", men like fullt en del av spesialstyrkene

 22. #22
  Gjest
  Jeg trodde at FSK er en underavd. av HJK?

 23. #23
  Gjest
  Det er riktig - det er to spesialavd i Norge, HJK og MJK. FSK er en enhet som settes opp for å støtte politiet dersom politiets egne ressurser ikke strekker til. I denne enheten inngår personell fra både (hovedsaklig) HJK og andre deler av Forsvaret. Ser det er lett å definere FSK som egen avdeling og ser mange definerer KJK og også 016 som spesialavdelinger.

 24. #24
  Gjest
  Sitat Opprinnelig skrevet av aiabehn
  hehe...

  MEN jeg ser ikke for meg et scenario der de faktisk vil bli benyttet. Kommandokjeden ned til HV016 er aaalt for lang.. skal bland annet godkjennes politisk osv. Eneste tilfellet jeg kan se for meg er ved en fullskala krig. Det er urealistisk å se for seg en situasjon i fredstid der politiets egne styrker og fsk ikke vil strekke til.
  Bingo. Politireserven er det Politiet tyr til hvis de går tomme for mannskap, sist gang Politireserven ble satt i tjeneste var under Lillehammer-OL. FSK settes inn i de tilfellene hvor Politiet trenger nisjekapasiteter som de ikke har selv. Forsvaret har i utgangspunktet ikke lov til å gjøre politioppgaver i Norge i fredstid.

 25. #25
  Gjest
  Jeg skjønner ikke helt hvorfor dette med statusen til 016 kommer opp igjen og igjen i en tråd etter den andre. 016 er en militær avdeling og skal løse forsvarets eget behov for prioritert livvakt, eskorte og objektsikring i krig og krise. Noe den sikkert kan gjøre på en aldeles glimrende måte. 016 skal ikke støtte politiet med noe som helst. Ikke er de satt opp for det. Ikke har de ressurser til det. Og ikke er de kommandomessig plassert for det

  Men det finnes helt sikkert krefter både i 016, i HV og ellers i forsvaret som arbeider for at avdelingen skal få et utvidet oppdrag. Dette ville føre til at avdelingen hadde blitt tilføres mer ressurser, flere stillinger, samt at det i tillegg måtte utarbeides en forskrift for et slikt oppdrag og at kommandokjeden måtte tilpasses

  Dette blir helt hypotetisk, men jeg tror at en slik prosess ville ført til at 016 ville bli plassert et helt annet sted enn der de er nå. Noe som sansynligvis hadde passet avdelingen mye bedre mht trening og kompetanse. 016 ble såvidt meg bekjent opprinnelig opprettet som et counter til Sovjets Spetznas. I Storbritania var det tilsvarende svaret 21 og 23 SAS og de avdelingene er som vi vet i høyeste grad en del av spesialstyrkene

 26. #26
  Gjest
  ALARM hjertet mitt blør når jeg leser at noen her kaller HMKG for en avdeling med elite soldater. vær så snill!!!

 27. #27
  Gjest
  Sitat Opprinnelig skrevet av Caliber50
  ALARM hjertet mitt blør når jeg leser at noen her kaller HMKG for en avdeling med elite soldater. vær så snill!!!
  Blør hjertet ditt pågrunn av ordelingsfeilen? Vet at mitt gjør det ihvertfall.

 28. #28

  Ble medlem
  1970
  Innlegg
  0
  Nevnt
  innlegg
  Sitert
  innlegg

  de tre må være...

  fallskjermjegere, fsk og mjk. ja, jeg vet at fsk er en del av hjk, men det KAN også bli sett på som en egen avdeling, spesielt av en journalist eller en som ikke er så "inn" i dette. at fsk og fj er separate avdelinger er feil ja, men jeg tror det er en generell oppfatning ute blant folk allikevel...

 29. #29

  Ble medlem
  1970
  Innlegg
  0
  Nevnt
  innlegg
  Sitert
  innlegg

  ang. HMKG

  alle fra HMKG tror de er en del av en eliteavdeling, akkurat som folk fra alle andre avdelinger tror at akkurat den avdelingen en selv er i er den beste. mange avdelinger blir spesialisert i ulike militære ferdigheter, og fordi man kanskje er bedre enn røkla i akkurat det man er spesialisert i, så betyr ikke det at man er bedre enn andre. en person fra en infateriavdeling trener stridsdriller omtrent hele året, jegere øver overlevelse og andre jegerting, HMKG er flinke til å stå veldig rett og på linje. :P (kødda, jeg bare klarte ikke å dy meg ;) tilgi meg)

 30. #30
  Gjest
  Det er ikke uvanlig at avdelinger som ikke er spesialavdelinger blir omtalt som eliteavdelinger. Er ikke sikker på om det er riktig eller ikke. Synspunkter noen?

 31. #31
  Gjest
  http://www.mil.no/haren/hmkg/start/arti ... leID=88119

  Kaplex sin definisjon på elite:
  elite (av fr. élite, gammel partisipp av élire, velge ut), den el. de beste el. fremste.

  Sånn sett er vi vel alle en eliteavdeling, for om vi er kokkelag eller i Jeger vil vi alle være de beste :-)

  I miltær terminologi er en Eliteavdeling en avdeling bestående av håndplukket menn/kvinner som er trent i å utføre spesielle oppdrag (Escorte, VIP-tjeneste etc.). Er det riktig å sammenligne eliteavdeling med det engelske ordet commandos? Commandos blir ofte betegnet som eliteavdeling. Kan lese mer om det her

 32. #32
  Gjest
  Trodde ordet commando var et annet ord for jeger?

 33. #33
  Gjest
  Det er vel mer riktig å kalle det for det ja. Liten gruppe som operere i det skulte.

 34. #34
  Gjest
  Tar den fallskjermjegeraspirant.
  Men uansett!

 35. #35
  Gjest
  Militære jegere blir da også gjerne kalt "rangers" på engelsk.

 36. #36
  Gjest
  commando = small, elite military raiding and assault unit or soldier. Although the word was coined in the Boer War (1899—1902), the role is as old as battles themselves. In 1940, when the British organized a number of such units, the term came into wide use. Made up of hand-picked volunteers, specifically trained for dangerous work

  Forøvrig er det en wiki om emnet http://en.wikipedia.org/wiki/Commando

  Det er imidlertid et poeng at det norske ordet "kommando" slik det feks er brukt i betegnelsene Hærens Jegerkommando, Kystjegerkommandoen eller tidligere Hærens Forsyningskommando har en helt annen betydning. I norsk militær sjargong betyr "kommando" enten en måte å gi en ordre på eller det er en nøytral avdelingsbetegnelse, dvs en betegnelse som ikke angir tilhørighet, struktur, størrelse eller oppdrag

 37. #37
  Gjest
  Enig med deg king, men de fleste skjønner at med utrykket¨kommando avdeling¨ så menes jeger avdeling lignende avdeling hvis du skjønner hva jeg mener.

 38. #38
  Gjest
  Er vel mest ryddig å forholde seg til de offisielle betegnelsen som Forsvaret selv bruker. Det er to spesialstyrker i Norge, MJK og HJK. Begrepet elitestyrker er ingen offisiell betegnelse som brukes i Norge.

 39. #39
  Gjest

  HV-016 spes.

  Flere steder på Forsvarets offisielle websider mil.no, så omtales HV-016 som en spesialstyrke. se linkene under

  Forsvarsnett http://www.mil.no/fu03/start/nyheter/ar ... leID=56408

  Fellesoperativt Hovedkvarter http://www.mil.no/fol/start/aktuelt/ark ... leID=77643

  Vernepliktsverket http://www.vpv.mil.no/start/vpl/fgt/Tje ... leID=79006

  Landsdelskommando Sør Norge http://www.mil.no/fol/ldks/start/LDKS_i ... leID=75460

  HV-08 http://www.mil.no/hv/hv-08/start/Tjenes ... eID=100937

  HV016.no http://www.hv016.no

  Her er etpar offisielt tilgjengelige bilder av enheten 40. #40
  Gjest
  Bruker "Caliber50" sitt innlegg og tilstøtende svar er tatt bort av naturlige årsaker. Hold dere til tema og bevar respekt. Fint om dere tipser meg hvis det kommer flere oppgulp av liknende art av det vi så idag.

Side 1 av 2 12 SisteSiste


Lignende tråder

 1. PST-sjefen blir riksantikvar
  By isak in forum Politiet
  Svar: 1
  Nyeste innlegg: DTG 261338A Jun 09,
 2. Sjefen for siste norske tysklandsbrigade
  By ifanterist in forum Generell militærhistorie
  Svar: 8
  Nyeste innlegg: DTG 160030A Jan 08,
 3. Heia Tufte på besøk hos PBN på tv 5 okt 2006
  By Herod in forum Mannskapsmessa
  Svar: 21
  Nyeste innlegg: DTG 070239A Oct 06,
 4. Sjefen på besøk.
  By P2 in forum Forsvarets spesialstyrker (FS)
  Svar: 43
  Nyeste innlegg: DTG 051807A Sep 06,

User Tag List

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere innleggene dine
 •