milforum.net - fra sikkerhetspolitikk til stridsteknikk
Milforum - Fra sikkerhetspolitikk til stridsteknikk
milrab.no - gears you there
Side 5 av 7 FørsteFørste ... 34567 SisteSiste
Viser resultatene 161 til 200 av 272

Tråd: NORBATT 40 år

 1. #161
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  NORBATT 40 år

  14. juni 1978

  Nær midnatt kommer første tegn på at en situasjon er under utvikling i forhold til major Haddad. Fra det felles liaison-teamet i Metulla (kalt «team 8») kommer melding om at major Haddad akter å skyte ned UNIFILs helikopter når det ankommer NORBATT i morgen på den daglige runden til bataljonene.

  Det er klart at laget som skal være på OP 4-16 trenger daglig etterforsyning av mat og vann, samt annet materiell. Forsyning med kjøretøy er umulig, og bæring med menneskelig muskelkraft vil være en enorm oppgave. Løsningen er å bruke muldyr. Den gamle mannen vil jeg ikke forstyrre mer, så jeg bruker en engelsk-arabisk lommeparlør og finner følgende ord av interesse: muldyr = barrl, én = wahid, i dag = ljåm, i morgen = bukra. Jeg får samlet en god del av landsbyens menn ved moskeen (som er en ruin etter 1975) og sier noe slikt som «Bukra, bukra! Wahid dollar ljåm, wahid dollar bukra, wahid dollar bukra bukra, wahid dollar bukra bukra bukra!», og forsøker å signalere at jeg ønsker å leie et muldyr for en US dollar pr. dag i lang tid fremover. En hyggelig mann som heter Ahmed Kamra slår til. Ved bruk av fakter etc., blir vi enige om at jeg skal bruke hans muldyr noen timer hver ettermiddag mot betaling på én dollar pr dag. Jeg skal hente muldyret hjemme hos ham, og etter at jeg er ferdig for dagen, skal jeg levere det tilbake til ham. Han skal stå for alt stell og foring av muldyret. Det var kanskje en god deal for ham, men det var i hvert fall en veldig viktig sak for oss. I dag gir Ahmed meg opplæring i hvordan sette på kløvsal på muldyr og hvordan man skal laste en kløvsal, og han følger meg i dag til OP 4-16 for å se at jeg gjør alt riktig. Fra i morgen er jeg «on my own». For resten av tjenestetiden blir dette min daglige rutine hver ettermiddag: Når middagen ankommer på termocontainere fra feltkjøkkenet i kompani-ko i Kafr Hamam henter jeg muldyret, laster opp en container, samt vannkanner og eventuelt annet de har bestilt, og rusler med muldyret ut til 4-16. Der laster jeg av og spiser middag sammen med laget der, før jeg laster opp tomgods og tar stien tilbake igjen til Kafr Chouba. Med bare tomgods rir jeg hjem igjen (jeg hadde ridd en del som barn og tidlig i tenårene, men det var en stund siden). Det går greit, selv om det er litt uvant å ri uten stigbøyler. De siste 50-100 meterne når vi nærmer oss stallen er muldyret villig til å galoppere. Kommet hjem, blir jeg alltid bedt på en kopp te hos familien Kamra, noen ganger på en ekstra middag og. Denne turen tar jeg hver dag alene, kun med min AG-3 til beskyttelse. Jeg tror aldri jeg noen gang tenkte over muligheten av å bli angrepet, når jeg tenker over de 40 år senere var egentlig ikke denne daglige turen helt ufarlig.

  Siden jeg bruker 2-3 timer hver dag som muldyrdriver, trenger vi en til i troppsstaben, og Helge, fra et av geværlagene, student på Landbrukshøyskolen, blir «ass. troppsass», slik at troppsstaben (utenom troppssjef og NK) består av troppsass (meg), vognfører (Øistein), sambandsmann (Reidar), sanitetsmann (Leif) og ass. troppsass (troppsassass?) (Helge).

  Etter at det blir mørkt observerer noen i troppen lys nedenfor Kafr Chouba, og vi sender ut en patrulje. Men den finner ikke noe mistenkelig.

  Ahmed Kamra hjelper med lasting på kløvsal under første tur:
  Navn:		7-26.jpg
Visninger:	1029
Størrelse:	316,7 KB

  Bilder tatt under en av mine flere titalls muldyrturer til OP 4-16. Jeg tror jeg fikk med Helge for at han skulle forevige meg med mitt kamera. På vei ned fra Kafr Chouba:
  Navn:		7-29.jpg
Visninger:	1048
Størrelse:	452,4 KB

  Hilser på en gutt som gjeter familiens geiter, halvveis til 4-16:
  Navn:		7-31.jpg
Visninger:	1060
Størrelse:	678,5 KB

  Videre mot 4-16, her ser vi Kafr Chouba i bakgrunnen:
  Navn:		7-33.jpg
Visninger:	1073
Størrelse:	604,9 KB

  Framme på 4-16, og vi laster av:
  Navn:		7-34.jpg
Visninger:	1059
Størrelse:	583,6 KB

  Etter at jeg har spist middag sammen med gjengen på 4-16 er det tilbake samme vei med tomgods på muldyret. Da kunne jeg ri:
  Navn:		8-1.jpg
Visninger:	1060
Størrelse:	702,8 KB

  Når det var kort igjen til stallen ville muldyret galoppere:
  Navn:		8-2.jpg
Visninger:	1052
Størrelse:	487,4 KB
  Sist endret av hvlt; DTG 140719A Jun 18 kl Thursday
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 2. #162
  OF-2 Rittmester
  S-1 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  21.719

  Sv: NORBATT 40 år

  Konge!
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

 3. #163
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  15. juni 1978

  Like etter midnatt utvikler spenningen i forhold til Haddads milits seg videre. Team 8 (liaisonteamet i Metulla) melder at Haddad sier han ikke lenger vil holde tidligere inngåtte avtaler, og at det fra nå av vil «være farlig for UNIFIL å kjøre rundt i kjøretøyer». NORBATTs OPS ringer Haddad, og han bekrefter at de fra nå av vil kunne komme til å skyte på FNs kjøretøy. En time senere melder team 8 at Haddad vil gjøre alvor av å skyte ned helikopteret som skal komme til NORBATT om morgenen. Omtrent samtidig beskytes området omkring Rachaya el Foukhar med tung BK eller artilleri. En lysgranat og tre sprenggranater treffer nær KP 1’s stillinger. De blir avfyrt fra område syd for Marjayoun og OPS ringer major Haddad igjen. Han benekter at det er hans milits som skyter, men sier det er «sivile» som skyter for å forsvare seg mot PLO (med artilleri!). Ved to-tiden om natten melder han at han nå sørger for at skytingen vil bli innstilt.

  Kl. 08:30 stenger Israel grensen ved Metulla og slipper ikke FN-kjøretøy over grensen i noen retning, men etter kort tid åpner de igjen. De gir samtidig melding til UNIFIL at fra nå av vil de ikke tillate at UNIFIL-soldater har med våpen inn i Israel. Dette har sannsynligvis ikke noe med forholdene til militsen å gjøre, men at Israel har avslørt at iranske FN-soldater har smuglet våpen for PLO fra Libanon til Vestbredden. Så vidt jeg kjenner til, var dette alltid Israels politikk etter dette, og det gjorde det jo selvfølgelig litt vanskelig for f.eks. vognførere som stadig kjørte fram og tilbake over grensen for vann, drivstoff etc., at man måtte finne en måte å oppbevare våpen før de passerte grensen.

  Ca. kl. 9 stenger Haddad-militsen veien mellom «Dovre» og resten av NORBATT, slik at geværkompaniene nå er isolert fra hovedkvarter og trenområdet.

  Ved 12-tiden kommer den store overraskelsen, major Haddad ringer og forteller at han nå er avsatt av militsen og satt i husarrest, og at et krigsråd av militsen nå har kommandoen. Ved 14-tiden beskytes igjen KP 1 ved Rachaya el Foukhar med artilleri eller tung BK fra militsens område, tre granater treffer i området og det blir gitt ordre om å gå dekning. Det er sannsynligvis «Reiret» de prøver å treffe, men skyteferdighetene er ikke så gode. Et par timer senere har NORBATT et møte med PLO-ledere ved Kaoukaba. De er forbannet for den stadige skytingen fra Haddad-militsen og sier de snart kan foreta et større angrep på Marjayoun, hvis ikke artilleriskytingen stopper.

  Kl. 17 holdes et møte mellom NORBATT, representanter fra UNIFIL HQ, den israelske hæren og «den nye milits-ledelsen» i Metulla. Haddad er til stede, men sier ikke noe. Møtet er svært følelsesladd, de «nye lederne» sier at de har fått ordre fra regjeringen i Beirut om å sette Haddad i husarrest, og de kan ikke gjøre annet, selv om han er deres elskede og store leder som de ikke kan klare seg uten. Det er en del roping og trusler, de er ekstremt opphissede og det virker ikke som om det er noen av dem som har ledelsen. Det virker på NORBATT-ledelsen som om israelerne ikke har noen kontroll med situasjonen. I hvilken grad det hele er skuespill eller noe reelt, er umulig å si. De sier videre at de tviler på UNIFILs evne og vilje til å holde PLO ute av området, og vil ta alle midler i bruk for å forsvare seg mot PLO. De forlanger å få full adgang til UNIFILs område bevæpnet og med PPK’er, og eventuelt med stridsvogner, for å bekjempe PLO. De sier at de er sterke, de har sloss i krig i to år, og de vet hvordan de skal klare opp med PLO. På spørsmål om de vil heve sperringen av veien nord for Dovre, sier de at de vil diskutere det i et «krigsråd». Situasjonen for NORBATT er nå temmelig kritisk med den nå fullstendig uforutsigbare militsen i kontroll av NORBATTs forbindelse mellom stab og tropper.

  I dag skjer en tragisk hendelse med våre nepalske venner like over teiggrensen mellom NORBATT og NEPBATT. En nepalsk soldat går på en mine og blir kritisk skadet. MEDEVAC-helikopter fra NORAIR med lege og sykepleier fra NORMEDCOY kommer raskt, og de flyr ham rett til Rambam-sykehuset i Haifa i Israel, kjent for å ha noe av verdens beste ekspertise på stridsskader, men livet står ikke til å redde.

  Oppe i Kafr Chouba er vi langt fra urolighetene. Av menige/korporaler i troppsstaben er kun sanitetsmannen og jeg til stede, sambandsmannen er på perm og vognfører og «ass troppsass» er på et oppdrag. Da vi to må sørge for kontinuerlig sambandsvakt blir det litt travelt, når også jeg skal på muldyrturen må sanitetsmannen holde ko alene. Til linjesamband har vi fått en «nødveksler», en veksler bestående av noen nærmest legolignende kontakter som man kobler sammen for å forbindelse. Det er ingen ringelyd når sentralen blir oppringt, bare et svakt lys som blusser opp som man må sitte og stirre mot hele tiden i lyse hvis man skal legge merke til det. Fra ettermiddagen får vi ordre om å holde høy beredskap på grunn av hendelsene med militsen.

  Et par bilder fra Kafr Chouba. Her er moskeen, som hadde blitt sterkt ødelagt av den israelske bombingen i januar 1975:
  Navn:		4-18.jpg
Visninger:	1040
Størrelse:	387,4 KB

  Det var faktisk to butikker i Kafr Chouba som kom i gang kort etter at vi hadde sikret landsbyen. Den ene er inn døren der det står en dame utenfor:
  Navn:		4-20.jpg
Visninger:	1042
Størrelse:	389,3 KB

  Her inne i butikken, med butikkeieren:
  Navn:		8-10.jpg
Visninger:	1024
Størrelse:	280,7 KB

  35 år senere, i mai 2013, besøker jeg Kafr Chouba igjen. Her er butikkeieren. Han har stadig butikken, men nå flyttet over til den andre siden av veien (og nå er det ingen kulehull å se):
  Navn:		Libanon98_redusert.jpg
Visninger:	1033
Størrelse:	191,6 KB
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 4. #164
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  16. juni 1978

  Situasjonen i forhold til militsen er svært labil, men de lar igjen NORBATT-kjøretøy passere veisperringen nord for «Dovre». UNIFIL HQ melder at de har avtalt med militsen at våre kjøretøy kan kjøre som normalt i området fra 07:00 til det blir mørkt. Haddad skal fortsatt være i husarrest og ikke lenger lede militsen.

  Det har vært mistanke om aktivitet av PLO-sympatisører (sannsynligvis tilknyttet Libanons kommunistparti) i Rachaya el Foukhar, og KP 1 foretar, sammen med libanesisk politi, husundersøkelse. De finner i et hus i Rachaya el Foukhar bl.a.:

  5 stk. Kalashnikov AK-47 geværer
  20 stk. fulladde magasiner til AK-47
  59 12,7 mm skudd
  1 sjokkhåndgranat og 2 splinthåndgranater
  4 granater til rekylfri kanon
  Utstyr til å lage minefeller

  Dette blir beslaglagt og sprengt av pionertroppen. Det vil komme kraftige reaksjoner fra PLO for dette beslaget. Det er tydelig at det har vært nær kontakt mellom den innesluttede gruppen i «Reiret» og sympatisører i Rachaya el Foukhar.

  KP 3’s operasjonsrapport for perioden 12. til 21. juni sier: «Mye skyting i perioden. De fleste nedslag utenfor teigen. Mye lysskyting om natten. Aktiviteten innen den innesluttede gruppe er stor. Stadige utskiftninger foregår. Mistanke til at gruppen øker sin styrke om natten. Antallet i øyeblikket uklart».

  Oppe i Kafr Chouba merker vi ikke så mye til urolighetene mange kilometer unna. Vi etablerer en lagsleir i telt ved krysset der veien til Kafr Hamam tar av fra veien mellom Rachaya el Foukhar og Kafr Chouba. Dette laget vil bemanne OP/CP 4-15. 1. tropp/KP 3 er nå ferdig gruppert slik den blir resten av kontingenten: Troppsstaben i hus i Kafr Chouba, et beredskapslag (for øyeblikket i UNIFIL HQ i Naqoura, underlagt 2. tropp) i huset nedenfor, ett lag i hus i nordenden av Kafr Chouba som bemanner CP 4-17, ett lag i telt på OP 4-16 og ett lag i telt som bemanner OP/CP 4-15 ved Kafr Hamam. Vi har en rotasjonsordning på disse plassene for lagene, slik at de veksler mellom å bo i hus og i telt.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 5. #165
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  17. juni 1978

  For NORBATT er 17. juni et forholdsvis rolig døgn, selv om situasjonen er svært uoversiktlig når det gjelder Hadddads milits. Det er umulig å klarlegge om de i det hele tatt har noen ledelse, og hvilke muligheter UNIFIL har til å samarbeide med dem. På hvert møte NORBATT har med dem deltar det flere menn med ulike meninger, men ingen av dem fremstår som noen enhetlig leder.

  Militsen holder en pressekonferanse ved grensen til Israel som NORBATT ikke er til stede ved, men som NORBATT senere får informasjon om fra det felles liaisonteamet, team 8. Der leser militsen opp en kunngjøring fra det de kaller «krigsrådet». Der fordømmer de den libanesiske regjeringens ordre om sette major Haddad i husarrest. De forlanger at denne ordren straks skal trekkes tilbake, og at major Haddad i stedet skal utnevnes til sjef for den libanesiske hær i Sør-Libanon. Videre sier de at alle avtaler som major Haddad har inngått med UNIFIL nå er opphevet, det gjelder også hvor den sydlige grense for UNIFILs AO skal være.

  UNTSOs faste OP KHIAM som nå bemannes av ubevæpnede befal og korporaler fra NORBATT melder at de ble beskutt av en gruppe på 10 militssoldater. De skjøt ca. 20 skutt mot OP’en som traff bakken foran den.

  PLO viser under møte med NORBATT i dag en meget truende holdning, og styrken i «Reiret» opptrår også truende overfor NORBATT.

  Oppe i Kafr Chouba har vi i 1. tropp/KP 3 en rolig dag. Jeg tar med en annen soldat (faktisk han som gikk amok med kniv og AG-3 den 8. juni) på muldyrturen min til OP 4-16 for å lære ham opp til «reserve-muldyrdriver». I morgen skal jeg reise på min første perm, og han skal overta muldyrturen for meg. Han ifører seg full GRU med splintbeskyttende vest og hjelm og nekter å ri, jeg bruker lettere utstyr på turen. Da jeg leverer tilbake muldyret til Ahmed Kamra, blir jeg bedt på litt mat hos ham og kona som jeg ikke kan si nei til. Jeg ble litt overrasket da jeg i en slags stuing fant tenner og biter av en geitekjeve. Om kvelden rapporterer noen i troppen igjen at de ser mystiske lys nedenfor Kafr Chouba. Denne gangen forstår vi etter hvert at dette er lysene fra vårt eget kompani-ko i Kafr Hamam!
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 6. #166
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  18. juni 1978

  Militsen har opprettet en stilling syd for El Khraibe. I El Khraibe overtok 3. tropp/KP 3 den israelske stillingen 13. juni, det var den eneste israelske stillingen som ble overtatt av NORBATT, de øvrige overlot de til Haddads milits. Det observeres i dag mye aktivitet i militsens stilling om kvelden. To M113 PPK’er ankom stillingen etter at det var blitt mørkt. Det observeres også mye kjøretøyaktivitet mellom Marjayoun og den israelske grensen. Ved 20:30-tiden blir Marjayoun mørklagt (i løpet av hele 1. kontingent er det ingen fungerende strømtilførsel i noen av landsbyene i NORBATTs område, i noen landsbyer får innbyggere etter hvert strøm fra våre generatorer). I dag starter flyttingen av NORBATTs hovedkvarter fra «Dovre» til hus i Ebel es Saqi.

  I NORBATT er det stadig meget stor misnøye med de økonomiske forholdene, noe som har gått sterkt utover moralen. Forsvarsdepartementet har gitt et tilbud om et risikotillegg på 22 kroner pr. dag, mens befalsorganisasjonene sammen med tillitsmennene for de menige soldatene har lagt fram krav om 140 kroner pr. dag. Elleve år tidligere hadde de norske FN-soldatene i Gaza fått et risikotillegg på 15 dollar pr. dag, noe som med indeks-regulering ville tilsvart omtrent 227 kroner. Det blir ingen enighet, og tvisten går til voldgift.

  Som nevnt tidligere har alle soldater i UNIFIL rett til én 7-dagers og én 10-dagers permisjon. Vi får gratis transport på lasteplanet av en M621 lastevogn til den israelske grenselandsbyen Metulla, derfra er det opp til den enkelte å dekke utgiftene, enten man skal reise til Norge, feriere i Israel eller reise et annet sted. På grunn av fordeling av permer for å ha mest mulig jevn fordeling av personell i troppen, reiser jeg alene på perm. Jeg har bestemt meg for å se mest mulig av Israel, og første mål er Jerusalem. I Metulla tar jeg en rutebuss (det nasjonale israelske busselskapet Egged [אֶגֶד på hebraisk, derfor kalt «tax» av mange utlendinger] har et godt rutenett, og bussene er billige, bortsett fra at det ikke er noen kollektivtransport på sabbaten, fra fredag kveld til lørdag kveld) til Kiryat Shemona. På bussholdeplassen treffer jeg sambandsmann Reidar og en annen soldat fra troppen som er på vei tilbake fra perm. De hadde leid bil og kjørt rundt i Israel. Jeg tar en langdistansebuss til Jerusalem og tar inn på et ungdomsherberge.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 7. #167
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  19. juni 1978.

  Om formiddagen skyter Haddad-militsen to skudd med håndvåpen fra stor avstand mot NORBATTs OP syd i Ebel es Saqi. Ett skudd treffer rett foran OP’en og ett går over. Litt ut på ettermiddagen ringer militsen til NORBATTs OPS og sier de vil starte beskytning av NORBATT kl. 18. Det sendes ut ordre om at alle skal ha på hjelm og splintbeskyttende vest. Klokken 18:45 skyter militsen to BK-granater mot Ebel es Saqi, de treffer i nord-kanten av landsbyen. Det gis ordre om at alle skal ha hjelm og splintbeskyttende vest i umiddelbar nærhet og være klar til å gå i dekning på korteste varsel gjennom natten.

  Hele 2. tropp/KP 3, med ett lag fra min tropp, 1. tropp/KP 3, underlagt, befinner seg som tidligere nevnt som vaktstyrke i UNIFIL HQ i Naqoura. Om kvelden sitter noen soldater fra vaktstyrken sammen med bl.a. en canadisk soldat i et telt og hygger seg. Varierende mengder alkohol er konsumert av de som er i teltet, fra ingenting til en god del. En av soldatene i Tr. 2/KP 3 (som i følge vitneforklaringer ikke var beruset og sannsynligvis ikke hadde drukket noe alkohol) tar forholdsvis tidlig på kvelden fram en Colt Python .357 Magnum revolver. Han var en aktiv pistolskytter og hadde våpentillatelse til denne revolveren som han hadde tatt med seg fra Norge. Samtalen kom inn på russisk rulett, og soldaten tok fram en patron og ladet revolveren med den, muligens for å demonstrere at i en godt smurt revolver vil denne gjerne havne nederst hvis man roterer tønnen. Etter dette legger han revolveren bort.

  Jeg befinner meg som turist i Jerusalem og vet ikke noe om hva som skjer i NORBATT i dag eller de neste dagene. Etter en natt på ungdomsherberge oppgraderer jeg litt til et hyggelig arabisk hotell i Øst-Jerusalem, Hotel Astoria. Jeg gjør som de fleste turister som er i Jerusalem for første gang, vandrer rundt i Gamlebyen og tar inn inntrykk både fra bibelhistorien og nyere historie. Jeg har notert at jeg så Klagemuren og var oppe på tempelhøyden og så Klippekuppelen og Al Aqsa-moskeen, jeg var i den Hellige Gravs Kirke og gikk en runde oppå bymuren. Jeg så sikkert mer og, men det er det jeg skrev i dagboken.

  Her er noen turistbilder jeg tar i Jerusalem denne dagen:

  Navn:		skann2-0018.jpg
Visninger:	909
Størrelse:	232,4 KB

  Navn:		skann2-0009.jpg
Visninger:	898
Størrelse:	199,9 KB

  Navn:		skann2-0007.jpg
Visninger:	897
Størrelse:	259,6 KB

  Navn:		skann2-0017.jpg
Visninger:	902
Størrelse:	212,3 KB
  Sist endret av Znuddel; DTG 190758A Jun 18 kl Tuesday Begrunnelse: Rettet årstall fra 2018 til 1978, Znuddel.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 8. #168
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  20. juni 1978

  Noen få minutter inn i tirsdag 20. juni tar soldaten som tidligere på kvelden hadde vist fram sin Colt Python .357 Magnum og ladet den med en patron, fram revolveren igjen. Han fikler litt med den, og tar så noen avtrekk. På det tredje eller fjerde avtrekket går et skudd av. Skuddet treffer Helge Trevland, 22 ½ år gammel fra Kodal i Vestfold, i neseroten midt mellom øynene. Helge er naturlig nok øyeblikkelig død. Helge var i laget fra min tropp (1. tropp/KP 3) som for oppdraget i Naqoura var underlagt 2. tropp/KP 3. Han som avfyrte skuddet løper ut, og en som løp etter ham hindret ham muligens fra å begå selvmord. Han blir etter hvert tatt hånd om av MP, og en eller to dager senere blir han fraktet med MP-eskorte til Norge på samme fly som fraktet kisten med Helge. Han blir i Norge siktet for uaktsomt drap. Alvorlige straffesaker gikk den gangen for lagmannsretten i første instans. Hans forsvarer prosederte på at han for det første fullstendig hadde glemt at han tidligere på kvelden hadde ladd revolveren, for det andre at hans uaktsomme håndtering av revolveren skyldtes nedsatt bevissthet, dels på grunn av væskemangel grunnet mangel på vann i UNIFIL HQ de foregående dagene, dels på grunn av den store psykiske belastningen han hadde hatt i Øvre Kaoukaba fra begynnelsen av april til midten av juni med hyppig beskytning (han var forresten ikke med på trefningen i Kaoukaba 9. mai, da var han til tannlegebehandling ved NORMEDCOY i Naqoura). Juryens kjennelse var «uskyldig», men fagdommerne satte kjennelsen til side, da de mente kjennelsen var åpenbart feil. Saken gikk deretter til ny lagmannsrett med nye dommere og ny jury. Også den nye juryen frikjente ham for uaktsomt drap. Da aktor ikke hadde lagt fram noen subsidiære tiltaleposter (f.eks. uforsiktig omgang med skytevåpen), fikk han ingen straffereaksjon.

  Ellers i NORBATT finner en patrulje fra Tr 3/KP 3 syd for El Khraibe noen steiner og to flasker stilt opp i veien. På steinene står det skrevet «PALESTIN COMMANDOS» og «ZIEW», hva nå det betyr.

  På permisjonen hører jeg ikke noe om hva som skjer i NORBATT, bortsett fra at jeg (sannsynligvis 21. juni) leser i Jerusalem Post at en UNIFIL-soldat er drept av vådeskudd i Naqoura. Men jeg har da ingen idé om at det gjelder en nordmann, for ikke å si en fra min tropp.

  På formiddagen tar jeg buss fra Jerusalem til Ein Gedi i Judeaørkenen, på vestsiden av Dødehavet. I ørkenen er det her en oase, der det kommer en (faktisk to) bekk ut av fjellet (det er et vannførende lag under Judeaørkenen) og renner ned til Dødehavet. Det er en nasjonalpark omkring oasen. Midt i den tørre ørkenen er det en frodig grønn trang dal med et rikt plante- og dyreliv. Ned dalen kommer, med et par fossefall, en elv kalt Davidelven. Jeg går en lengre fottur langs elven, prater med andre turister (israelske så vidt jeg husker), får en «dusj» i fossene og bad i kulpene under fossene. Etter dette tar jeg buss 20 km lenger syd, til Massada i syd-enden av Dødehavet. Der tar jeg inn på ungdomsherberget for natten.

  Helge Trevlands grav på Kodal kirkegård:

  Navn:		Trevland_grav.jpg
Visninger:	869
Størrelse:	244,5 KB

  Her kan man skimte at det er en smal grønn dal midt i den golde Judeaørkenen, selv om man bare ser toppen av trærne:
  Navn:		skann2-0020.jpg
Visninger:	868
Størrelse:	262,0 KB

  Den største fossen i Davidelven i Ein Gedi-oasen:
  Navn:		skann2-0021.jpg
Visninger:	858
Størrelse:	284,4 KB
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 9. #169
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  21. juni 1978

  Aktiviteten i NORBATT er normal i dag. Flyttingen av NORBATTs hovedkvarter fra «Dovre» til Ebel es Saqi er nesten fullført, bare trentroppen i stabskompaniet er igjen i «Dovre», sør for Haddad-militsens nordligste stillinger. Det virker som om major Haddad nå er i kontroll av militsen. Det er stor aktivitet i alle militsens stillinger, og det skytes en god del fra dem, men ikke not NORBATT. Stillingen sør for El Khraibe blir forsterket med en Sherman-stridsvogn. På ettermiddagen holder NORBATT et møte med en ledende offiser i PLO i Kaoukaba, representanter for UNFILs ledelse er også til stede.

  Ved 23-tiden om kvelden blir plutselig min tropps lag ved OP/CP 4-15 (der veien tar av til Kafr Hamam) beskutt med to stk. RPG-7 raketter. De treffer ca. 15 meter fra vårt personell. Det ser ut til at de er skutt fra ca. 200 meters avstand fra veien mot Rachaya el Foukhar. Alt tyder på at det er PLO-infiltratører fra «Reiret», eventuelt fra lenger nord, som har skutt dem. Det kan også være PLO-sympatisører fra Rachaya el Foukhar. Dette ses på som et direkte alvorlig angrep på UNIFIL, det er åpenbart at dette er en bevisst handling mot FN-personell. Det er sannsynlig at dette angrepet er en «hevnaksjon» etter at NOROBATT foretok beslaget av et våpenlager i Rachaya el Foukhar 16. juni.

  Jeg fortsetter permen min, og har overnattet på ungdomsherberget ved Masada. Masada er et platåfjell i Judeaørkenen der kong Herodes hadde bygget et kongelig tilfluktssted. I ca. 70 e.Kr. ble det tilholdssted for en gruppe jødiske seloter som hadde gjort opprør mot Romerriket. Etter først å ha jevnet Jerusalem med jorden foretok romerne så en beleiring av Masada i 73 eller 74 e.Kr. Da de hadde klart å bygge beleiringstårn og bryte festningsmuren skal alle de jødiske forsvarerne ha gjort kollektivt selvmord. Dvs. mennene skal først ha drept sine koner og barn, deretter trakk de lodd om å drepe hverandre inntil det var en igjen som gjorde selvmord (dette fordi selvmord var en synd som flest mulige skulle unngå). I følge den samtidige romerske historikeren Josefus var det 900 som døde i dette masseselvmordet, bare to kvinner og fem barn ble funnet i live av romerne. Nå er denne historien omstridt og ikke støttet av arkeologiske funn, men den har hatt en stor rolle i israelsk psyke. Israelske eliteavdelinger avslutter rekruttskolen med å stå på toppen av Masada og avgi eden «Masada skal ikke falle igjen». Uansett er det et spennende sted i vakker ørkennatur.

  Jeg velger å la være å ta taubanen til toppen, og står i stedet opp grytidlig og starter på den bratte stien med 300 meter stigning opp til toppen en time før soloppgang for å se soloppgangen over ørkenen i Jordan på veien opp. Det er virkelig verdt slitet, det var en flott måte å se stedet på. Etter en lengre sightseeing på toppen går jeg stien ned igjen og tar bussen tilbake til Ein Gedi for å bade i Dødehavet på stranden der. Det er ganske spesielt å flyte som en dupp i saltlake. Jeg hadde gått opp og ned på Masada i noen dårlige sandaler og hadde fått gnagsår. Det var ikke særlig behagelig i det salte vannet. Etter badet i Dødehavet tar jeg buss til Tel Aviv, og videre fra Tel Aviv til Netanya, en badeby 2-3 mil nord for Tel Aviv, der jeg ankommer sent på kvelden og tar inn på et temmelig dårlig hotell.

  Masada:

  Navn:		skann2-0024.jpg
Visninger:	841
Størrelse:	232,2 KB

  Utsikt fra Masada:

  Navn:		skann2-0027.jpg
Visninger:	844
Størrelse:	205,4 KB

  Jeg flyter som en dupp i Dødehavet:

  Navn:		skann2-0029.jpg
Visninger:	823
Størrelse:	264,2 KB
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 10. #170
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  22. juni 1978

  For annen gang kommer NORBATT i direkte kamp i dag, og besvarer beskytning med rettet ild. Det starter kl. 10:15 da to væpnede og uniformerte PLO-soldater fra «Reiret» har tatt seg inn i Rachaya el Foukhar med vannkanner for å fylle dem fra vannposten midt i landsbyen. Dette er meget strengt imot avtalen som er inngått, vannhenting skal gjøres av sivilkledd og ubevæpnet personell i elven ved Fardiss, og de skal overhodet ikke ta seg inn i Racahya el Foukhar. De har allerede kommet fram til vannposten da en patrulje fra KP 1 blir sendt ut med ordre om å avvæpne og anholde dem. Flere PLO-soldater dukker nå opp og det skytes fra flere steder, spesielt mot KP 1s kommandoplass inne i Rachaya el Foukhar. KP 1 anmoder straks om forsterkninger og to PPK’er sendes mot Racahya el Foukhar.

  Som nevnt tidligere hadde 3. tropp/KP 3 både hatt en stilling 2 km vest for Rachahya el Foukhar, der veien sydover til El Khraibe tok av, og i syd ved El Khraibe. Nå har 2. tropp, etter vådeskuddulykken, kommet tilbake fra Naqoura og overtatt El Khraibe, der de har etablert en teltleir for hele troppen, og en lagsstilling med veisperring mot militsen litt lenger syd. Tropp 3 er nå samlet i en troppsleir litt opp fra veien på åsen Tell Kherubat Aatiqa (så vidt jeg husker 4-11, senere muligens omnummerert til 4-8), samt en lagsleir ved selve veiposten i krysset (4-11A) og en egen lagsleir rett over «Reiret» på Tell Sneiber (4-11B), som har som oppgave å overvåke «Reiret» kontinuerlig. Den siste er akkurat overtatt av KP 3 fra KP1. Pionertroppen har i dag en hjullaster ved 4-11 for å hjelpe med bygging av dekningsrom.

  Litt etter at de har hørt skytingen fra Rachaya el Foukhar blir troppsleiren til 3. tropp angrepet av PLO fra «Reiret». Fra nordsiden av veien har de overhøyde på leiren, og skyter kl. 11:15 to RPG-7 raketter midt inn i teltleiren. Den ene eksploderer nesten inne i et telt, den andre rett utenfor et annet. Ingen i 3. tropp er skadet, og alle løper i stilling. Troppssjefen gir straks ordre om å besvare ilden, og to sprenggranater med tempering fra 84 mm RFK skytes mot avfyringsstedet for RPG-7. Derfra blir det nå stille. Troppssjef, løytnant Stein Rivelsrød, er bekymret for at kanongjengen ikke har overdekning. Han løper over til hjullasteren som går i tomgang med skuffen full av jord, vognføreren hadde hoppet av og tatt dekning da RPG-7 rakettene kom. Han får hjullasteren i gang og kjører den slik at han får plassert skuffen som overdekning over kanongjengen, og hopper av og tar dekning igjen. Ved slutten av kontingenten får Rivelsrød av kompanisjefen skrevet under anmerkninger på tjenesteuttalelsen: «Kan kjøre hjullaster». Kanon-ener var den daværende teologistudenten Stein Tennebø, senere prest, og etter det igjen kjent bedriftsrådgiver innen HR og organisasjonsutvikling.

  Omkring og i selve Rachaya el Foukhar fortsetter skyting, og en sivil gutt blir såret. Klokken 11:45 ringer major Haddad til NORBATTs OPS. Han vil vite hva som skjer og sier han gjerne vil hjelpe NORBATT! Tilbudet avslås, men militsen begynner å skyte med artilleri og BK mot posisjonen til «Reiret». Flere granater treffer midt i PLOs leir, men mange faller også langt utenfor og nær NORBATTs posisjoner.

  Etter hvert får man forbindelse med PLO-gruppens ledelse som sier de vil få avbrutt skytingen. Allerede ved 13-tiden er episoden over, og NORBATT senker beredskapen. Militsen fortsetter å skyte med BK og/eller artilleri mot «Reiret» et par timer til. Det er fremdeles en spent og usikker situasjon for NORBATT. Sikre kilder hevder at PLO vil forsøke å kidnappe FN-personell. Det og episoden i og rundt Rachaya el Foukhar skal være hevn for det store våpenbeslaget i Rachaya el Foukhar 16. juni.

  Ellers meldes at flyttingen av NORBATTs hovedkvarter til Ebel es Saqi i dag nesten er fullført, bare vedlikeholdslaget, proviantlaget og et element av transportlaget (alle i trentroppen i stabskompaniet) er igjen i «Dovre».

  Jeg er på perm i Netanya og hører selvfølgelig ikke noe om hva som foregår i NORBATT. Det meste av dagen tilbringes på stranda. På vei tilbake til hotellet treffer jeg tre amerikanere på min alder, to jenter og en gutt, som jeg slår følge med, i følge dagboka ble det en hyggelig kveld.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 11. #171
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  23. juni 1978

  Den spente situasjonen fra i går har roet seg ned. Den eneste episoden som meldes til OPS i løpet av dagen er at en israelsk stilling oppe i fjellet ca. 2km syd for Chebaa har skutt ti byger med 12,7 mm mitraljøse med nedslag i og rundt Chebaa.

  KP 3s operasjonsrapport for dagene 23. til 26. juni sier: «Totalt har falangistene [altså Haddad-militsen, min anm.] skutt 28 BK-granater i perioden. Stor aktivitet i falangistenes stillinger. PLO har i perioden holdt seg rolig. Forsyningstransporten [til Reiret] går uten problemer hver dag og til riktig tid.»

  Det er fredag, dvs. at fra i kveld til i morgen kveld er det sabbat og ingen offentlig transport i Israel (bortsett fra i Haifa by). Da jeg skal være tilbake i Libanon søndag morgen, reiser jeg i dag nærmere Libanon. Etter en tur på stranda i Netanya om formiddagen tar jeg buss til Tiberias ved Genesaretsjøen hvor jeg tar inn på ungdomsherberget. Jeg tilbringer kvelden på et utested på Genesaretsjø-stranda (Quiet Beach) sammen med noen amerikanske jødiske kvinnelige studenter som deltar som assistenter ved en arkeologisk utgraving.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 12. #172
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  24. juni 1978

  Det er i dag mye aktivitet hos Haddad-militsen, mens PLO holder seg i ro. Fra militsens stilling like nord for «Dovre» skytes 14-15 skudd over hodene på KP 2’s veipost ved syd-enden av Ebel es Saqi. Det skytes også fra andre av militsens stillinger, men ikke direkte mot NORBATT. KP 1 gjennomfører sammen med hundetroppen større husundersøkelser i Rachaya el Foukhar for å lete etter våpen gjemt av PLO, men intet finnes. Det letes også i underjordiske ganger laget av PLO mens de holdt landsbyen.
  Som sagt tidligere har 2. tropp/KP 3 (se kart, innlegg #159) etter at de kom tilbake fra vaktoppdraget i Naqoura etablert seg i en teltleir i El Khraibe, en tidligere landsby eller husklynge som er fullstendig jevnet med jorden, det er overhodet ikke noe å se av landsbyen utenom knuste bygningsrester. Mens området var holdt av israelerne, bygget det israelske ingeniørvåpenet en asfaltvei fra syd, gjennom landsbyen El Meri (som nå holdes av militsen) og opp til veien til Rachaya El Foukhar (der 3. tropp er ved veikrysset). Tropp 2 blir i denne teltleiren resten av kontingenten, et virkelig kjedelig, ubehagelig og støvete sted. De har ordre om på å foreta patruljering, men i dag oppdager en patrulje at de befinner seg midt inne i et minefelt, heldigvis uten at noen miner har gått av. De bruker meget lang tid på å komme seg forsiktig ut av minefeltet, og etter dette blir det slutt på patruljeringen.

  Jeg har min siste dag på perm, det er sabbat og jeg er i Tiberias. Med litt langt hår og ikke typisk FN-soldatopptreden har det hele veien vært lett å komme i kontakt med israelere som regner med at jeg er student på ferie el.l. På en fortausrestaurant der jeg spiser lunsj kommer jeg i prat med en ung dame som heter Naama, det viser seg at hun er løytnant i det israelske forsvaret, med en stilling i forsvarskommandoen i Tel Aviv. Hun gir meg jobbtelefonnummeret sitt og sier hun vil gi meg en sight seeing i Tel Aviv hvis jeg kommer dit. Om kvelden er jeg på «Blue Beach».
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 13. #173
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  25. juni 1978

  Major Haddad tar kontakt med NORBATT og forlanger at NORBATT skal ut av Kafr Chouba og kun stasjoneres nord for landsbyen. Vi må være ute senest i morgen kl. 10. NORBATT gir ordre om å rekognosere et mulig leirområde 500-600 meter nord for Kafr Chouba, og å klargjøre en eventuell evakuering av 4-16 og 4-17, men forlanger møte med Haddad for å diskutere situasjonen. Dette roer seg, og vi hører senere ikke noe om det. (Et halvt år senere, i desember 1978, midt i 2. kontingent, fortok major Haddad et nærmest regulært angrep på Kafr Chouba og NORBATT trakk seg ut av landsbyen.) Om kvelden skytes det noen skudd med håndvåpen fra et område holdt av militsen som treffer nær en NORBATT-OP i Ebel es Saqi.

  Jeg kommer om kvelden tilbake til Kafr Chouba etter «diverse reisemåter» i følge dagboken min. Jeg husker ikke nå hva dette var. Det var temmelig sjokkerende å høre om hva som hadde skjedd i Naqoura 20. juni, at Helge Trevland var drept. De som var på laget hans var stadig temmelig merket av det. Troppssjefen var i Norge, han hadde fulgt kisten til Norge og deltok i begravelsen. Troppens sanitetsmann Leif hadde reist på sin første perm.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 14. #174
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  26. juni 1978

  Også i dag har Haddads milits stor aktivitet. Det skytes spesielt en god del fra stillingene deres i El Meri og nord for El Khiam. Om morgenen ringer major Haddad til NORBATTs OPS og sier vanntilførselen til Marjayoun ikke er i orden. Han vil bombardere Hasbaya by med artilleri hvis ikke vanntilførselen til Marjayoun kommer i orden snarest.

  Jeg kommer i gang med tjenesten som troppsass og muldyrdriver igjen, men lengter etter sivilistlivet på perm. Etter at jeg er tilbake fra dagens muldyrtur til OP 4-16, kommer velferden på besøk og viser en 16 mm kinofilm i Kafr Chouba. Da den er ferdig, begynner Haddad virkelig bråket.

  Først ringer han til NORBATTs OPS kl. 20:23 og sier hans soldater mener det er palestinske terrorister i området vest og nord for El Meri, og at de nå vil begynne å beskyte dem. OPS sier at det er norske soldater i det området, men det bryr han seg ikke om. Klokken 20:28 sender OPS ut melding til alle avdelinger øst for Ebel es Saqi om å ta dekning. Jeg har sambandsvakt i tropps-ko, så jeg får fulgt godt med på kompanisambandet. Melding videre til troppene kommer en del minutter senere. Fra kl. 20:51 begynner 120 mm BK-granater å treffe midt i teltleiren til 2. tropp i El Khraibe. Heldigvis hadde de med støtte av pionertroppen gravet gode dekningsrom med god overdekning, men det var nok tvilsomt om de ville tålt fulltreff av så grovt skyts. Troppen mottok ordren om å ta dekning to minutter før den første granaten traff, og fire mann var ennå ikke i dekning ved første nedslag, men da kom de seg meget raskt i dekning. I løpet av de neste ti-femten minuttene blir leiren truffet av seks 120 mm granater, ingen av granatene treffer mer enn 75 meter fra minst ett av 2. tropps dekningsrom, det nærmeste treffet er 29 meter fra nedgangen til et dekningsrom. I Kafr Chouba var vi over 3 km unna og over 500 meter høyere, men vi så meget godt glimtene fra detonasjonene og hørte godt smellene. Kompanisjefen var ganske opphisset på sambandet og ville høre om noen var skadet, troppssjefen, løytnant Petter Kjendlie, svarte svært rolig at ingen var såret og alt sto bra til.

  Beskytningen stanset etter at bataljonssjefen ringte til major Haddad og personlig ba ham om å stanse skytingen. Kl. 21:17 sendte OPS ut melding om at ordren om å ta dekning nå var opphevet. UNIFIL HQ hadde også kontaktet Israel angående beskytningen, og det er major Haddad svært sur over. Han ringer NORBATT for å uttrykke sin misnøye med det, og sier israelerne hadde truet med å skyte på militsen hvis de ikke straks sluttet å skyte på NORBATT. Men Haddad sier han gir NORBATT en 24 timers frist til å finne og drive ut PLO-inntrengere i området, hvis ikke vil han begynne å skyte igjen.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 15. #175
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  27. juni 1978

  Det er stor aktivitet både hos Haddads milits og hos PLO. Militsen kommer med stadige trusler. I dag forsvant vannet igjen i Marjayoun, og Haddad truer med beskytning hvis ikke vanntilførselen repareres. Det tas kontakt med den libanesiske distriktsguvernøren i Hasbaya som sier at alt vil bli gjort for å få vanntilførselen i orden. Det er antatt at PLO har infiltrert inn i Ebel es Saqi, og NORBATT frykter beskytning fra militsen som hevn for dette, særlig av området Fardiss-Hebbariyah (KP 1). Haddad melder også at han tror det er PLO-infiltrasjon i området nedenfor Kafr Chouba. Vi sender ut patrulje som ikke finner noe. Om kvelden klarer 2. tropp/KP 3 å slokke en stor gressbrann i området syd for El Khraibe.

  Jeg driver diverse arbeid med troppens materiell. Middagen ankommer sent fra feltkjøkkenet i Kafr Hammam, så muldyrturen min med mat og vann til OP 4-16 blir sen.

  I dag kommer endelig resultatet av alle forhandlingene om de økonomiske forholdene. Som kjent skulle et eventuelt risikotillegg være et forhandlingsspørsmål. Forsvarsdepartementet mente opprinnelig at siden det ikke hadde vært noen krigserklæring, skulle vi ikke ha noe risikotillegg. De norske FN-soldatene i Gaza 11 år tidligere hadde mottatt et risikotillegg på 15 dollar pr. dag, som med inflasjon ville tilsvart omtrent 227 kroner. Soldatene og befalsforeningene forlangte allikevel ikke et risikotillegg på mer enn 140 kroner. Dette møtte så Forsvarsdepartementet med et tilbud på 22 kroner pr. dag. Det ble brudd i forhandlingene og det gikk til voldgift. Resultatet fra voldgiften er at vi skal motta et risikotillegg på 50 kroner pr dag fra første dag. Videre ble utenlands/ulempe-godtgjøringen øket noe, og det ble også grunnlønnen. Dessuten skulle Regjeringen foreslå for Stortinget (og det ble også der vedtatt) at risikotillegget og utenlands/ulempegodtgjøringen skulle være skattefrie (og det var også den dollaren vi fikk pr. dag fra FN, tror jeg). Vi var ikke fornøyd, men det ble i hvert fall en vesentlig økning, og den ble tilbakebetalt fra første dag. For folk som meg som ikke hadde noen økonomiske forpliktelser, betydde det at vi kunne legge oss opp en god del penger. For de med familie og forpliktelser hjemme betydde det i hvert fall at det ikke ble ruin.

  Så vidt jeg 40 år senere kan se av gamle lønnsslipper fikk jeg pr måned i mai:
  Regulativlønn: 3825,30
  Militærtillegg for vervede: 458,20
  Ledertillegg korporaler: 108,00
  FN-utenlandstillegg: 763,50

  I august måned, etter reguleringene (men ikke inkludert etterbetaling):
  Regulativlønn: 4074,10
  Militærtillegg for vervede: 479,90
  Ledertillegg korporaler: 114,00
  FN-utenlandstillegg: 994,70
  Risikotillegg: 1520,90

  Prosentvis var jo dette en god økning, spesielt når de to siste linjene var skattefrie. I følge SSB må man gange beløpene med 4,27 for å få 2017-kroner.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 16. #176
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  28. juni 2018

  I dag har NORBATT alvorlige konflikter med alle parter. Den innesluttede PLO-gruppen i «Reiret» bryter stadig avtaler om bemanning, væpning, uniformering og hvor de kan bevege seg. Til enhver tid utfordrer de de avtaler som er gjort. Om ettermiddagen anholder KP 1 ved vannposten midt i Rachaya el Foukhar PLOs leder kaptein Ismail som er sammen med seks svenske «journalister» fra den marxistisk-leninistiske svenske Palestinakomiteen. I følge avtalene skal PLO overhodet ikke nærme seg Rachaya el Foukhar. De blir bragt til Tr 3/KP 3s stilling ved «Reiret» for å gå tilbake dit. Samtidig dukker det opp tre PLO-soldater til ved denne stillingen. De hadde tatt seg over elven ved Ferdiss og hadde tatt seg opp med mat og sigaretter til «Reiret», utenfor avtalte tider og avtalte ruter. Enda tre PLO-soldater tar seg nå fra «Reiret» opp til veien. Alle blir anholdt, men en større gruppe PLO-soldater fra «Reiret» går nå i stilling mot våre styrker. Bataljonssjefen kommer og etter forhandling med kaptein Ismael blir man enig om en løsning: De PLO-soldatene som tilhører «Reiret» får gå tilbake dit, mens de svenske «journalistene» og øvrige PLO-soldater blir bragt av MP til NEPBATT i Kaoukaba og derfra overlatt til PLO. Denne episoden løste seg uten skyting fra noen parter.

  Omtrent samtidig som episoden med PLO ved Rachaya el Foukhar pågår, blir NORBATTs sjekkposter der de to veiene tar av til Ebel es Saqi fra hovedveien beskutt med BK av Haddads milits. En sprenggranat og en forsforgranat treffer 150 meter fra den ene sjekkposten, mens en fosforgranat treffer midt i teltleiren til styrken (KP 2) som bemanner den andre sjekkposten, 10 meter fra nærmeste telt, og en sprenggranat treffer rett utenfor leiren, 25 meter fra nærmeste telt. Tre av teltene får hull av splinter. Major Haddads forklaring på denne beskytningen er den følgende: Haddad har hatt mistanke om at PLO-soldater har hatt tilhold blant befolkningen i Ebel es Saqi og har forlangt at politi fra Marjayoun skal få gjennomsøke landsbyen for å undersøke dette. Beskytningen i dag var en protest mot at UNIFIL ikke har svart på henvendelsen hans i løpet av dagen. De bommet med vilje, men neste gang, ved et tilsvarende tilfelle, ville ildgivningen bli rettet nøyaktig mot norske stillinger.

  Faktisk hadde UNIFIL HQ mange ganger i løpet av dagen forsøkt å få kontakt med Haddad for å avtale en slik gjennomsøkning av Ebel es Saqi, men han hadde aldri tatt telefonen. Det avtales nå at fire ubevæpnede gendarmer fra Marjayoun i morgen skal eskorteres av KP 2 og MP til Ebel es Saqi, og sammen med vår MP avpatruljere landsbyen.

  Den alvorligste episoden denne dagen skjer i min tropp, Tr 1/KP 3, i Kafr Chouba. Det er også den alvorligste episoden NORBATT har med israelske styrker i løpet av kontingenten. Om kvelden, etter at det er blitt mørkt, sender vi en patrulje gjennom landsbyen og videre opp og sydover langs den asfaltveien det israelske ingeniørvåpenet hadde bygget fra Kafr Chouba til grensen til israelsk-okkupert Syria. Det er ca. 2 km til grensen som er på ca. 1300 meters høyde, og Israel har bygget et grensegjerde. Patruljen består av tre soldater fra beredskapslaget i min tropp pluss en hundefører med hund fra stabskompaniet. Patruljefører er lagfører på berskapslaget, en HV-sersjant. Jeg har sambandsvakt og ansvar for radiosambandet med patruljen (som så vidt jeg husker brukte SEM-52N). Patruljen har med seg en lysforsterkende kikkert etter datidens teknologi. Oppdraget er å gå stille og først se etter natteaktivitet i landsbyen og deretter legge seg til over landsbyen og se etter eventuell aktivitet, f.eks. fra infiltrert PLO som vil angripe israelske styrker.

  Med nattkikkerten oppdager patruljen to kjøretøy, sannsynligvis jeeper, fulgt av ca. 11 mann til fots inne på libanesisk område, 200-300 meter fra grensegjerdet. Det er ikke mulig å komme dit med kjøretøy fra andre steder enn fra Israel. Vår patrulje går nærmere inntil den blir oppdaget av den fremmede styrken på ca. 50 meters avstand. Vår patrulje ble anropt på et språk patruljefører mente var hebraisk. Han svarte på fransk (jeg vet ikke hvorfor han brukte fransk, men i Libanon var det det best forståtte fremmedspråket, det var det ikke i Israel) at det var «Norvegiens». Det blir da fra den fremmede patruljen skutt et skudd mot ham, som treffer bakken 50 cm fra føttene hans. Vår patrulje trekker seg tilbake langs veien ca. 400 meter, og stopper der, men da blir de kraftig beskutt fra den fremmede patruljen. Det blir skutt med 12,7 mm mitraljøse fra jeepene, og med gevær og MG fra soldatene. Ilden er direkte rettet mot patruljen, men ingen blir truffet på tross at de er i åpent terreng med dårlig dekning. Patruljen løper så til bedre dekning over et åpent område som vi tidligere hadde regnet med var et minefelt. Israelerne skjøt 200-250 skudd mot vår patrulje, og skjøt opp et stort antall lysraketter. Vår patrulje besvarer aldri ilden.

  Jeg transiterte meldinger videre til kompani og bataljon. UNIFIL tok straks kontakt med liaison-teamet i Metulla. Israel påsto at de ikke hadde folk inne i Libanon i det området, men det var åpenbart uriktig. PPK-troppen og forsterkning kom oppover til oss, og det ble sett at den israelske patruljen trakk seg opp til grensegjerdet. Vår patrulje trakk seg deretter tilbake til Kafr Chouba. De hadde mildt sagt høy adrenalin da de kom tilbake. Det hadde klart vært en meget krevende opplevelse.


  Sambandsvaktens plass i troppsko (med ass. troppsass Helge på plass):

  Navn:		Sambandsvakt.jpg
Visninger:	626
Størrelse:	278,5 KB

  Sambandsutstyret består av en AN/PRC-77 på kompaninettet, en "nødveksler" for linjesambandet (ga ingen lyd fra seg når noen ringte, bare svake lysglimt) og en TP-6N felttelefon til veksleren. Vi hadde linje til kompani og bataljon og til OP'ene og CP'ene våre.
  Sist endret av hvlt; DTG 281356A Jun 18 kl Thursday
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 17. #177
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  29. juni 1978

  Om kvelden starter en meget kraftig artilleriduell mellom major Haddads milits og PLO, men de involverte PLO-styrkene er vest fro Litani-elven og ikke nord for NORBATT. Det ser ut til at Haddads milits først beskyter Chateau de Beaufort og området rundt, og deretter beskyter PLOs artilleri der å beskyte området holdt av militsen, spesielt i Marjayoun og i landsbyen Qlaiaa litt syd for Marjayoun. Det er omkring Qlaiaa det meste av Haddads artilleri er plassert. I løpet av kvelden teller NORBATT 69 granatnedslag i Marjayoun og Qlaiia. Denne gangen er PLO ganske treffsikre, og ingen granater går over til NORBATTs område.

  KP 3s operasjonsrapport for perioden 29. juni til 4. juli sier: «Stor skyteaktivitet i perioden, særlig fra falangistenes [Haddad-militsen] side. Mye skyting med håndvåpen fra PLOs side. Ingen såret.» Jeg har ikke skrevet noe i dagboken min i dagene 29. juni til 2. juli, mulig jeg var i dårlig humør de dagene.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 18. #178
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  30. juni 1978

  Begrunnet i det dødelige vådeskuddet 20. juni, gir NORBATT direktiv til alle avdelinger om at det fra i dag er forbudt å oppbevare private våpen, det er kun lov å bruke utlevert militært våpen. Om morgenen kommer en bil fra syd (El Meri) til Tr 2/KP 3s veisperring syd for El Khraibe. I bilen er to soldater fra Haddad-militsen som spør om det er blitt observert noe PLO i området. Dette gjentar seg senere på dagen. PLO skifter i dag ut mannskapet sitt i en liten leir ved «steinknuseriet» like øst for Tell Quesi. Det er en 7-8 mann, væpnet med AK-47 og RPG-7.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 19. #179
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  1. juli 1978

  I løpet av dagen har NORBATT igjen mye aktivitet med PLO-gruppen i «Reiret» som til stadighet bryter avtalene med NORBATT. Gruppen består i følge observasjoner nå av 22 mann. I følge observasjonene har de fire maskingevær og én RPG-7. Tidlig om morgenen blir en gruppe på seks PLO-soldater, blant dem deres leder kaptein Ismail, observert på vei ut fra «Reiret». De blir omringet av overlegen styrke fra NORBATT og overgir seg uten skyting. De avvæpnes og blir etter avhør overlatt til PLO ved Kaoukaba. Der får også PLO våpnene deres, men ammunisjonen blir beslaglagt. Dette er den vanlige fremgangsmåten når PLO-infiltratører blir tatt. Senere på dagen overgir i flere omganger mer enn ti PLO-soldater som har infiltrert fra nord og har vært på vei mot «Reiret» utenom de avtalte utskiftingen av personell seg og blir tatt hånd om på samme måte.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 20. #180
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  2. juli 1978

  Det er i dag 3 måneder siden vi kjørte inn i Libanon fra Israel. Om kvelden skyter major Haddads artilleri et par lysgranater over området til 2. tropp/KP 3, 3-4 km vest for Kafr Chouba. Det gis ordre om at 2. tropp skal ta dekning, hvis skytingen følges opp med sprenggranater, men det skjer ikke.

  I Kafr Chouba har troppens sambandsmann Reidar fått utstyrt seg på skikkelig arabisk vis:

  Navn:		6-16.jpg
Visninger:	608
Størrelse:	1,60 MB
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 21. #181
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  3. juli 1978

  Ingen vesentlige hendelser i NORBATT i dag, det eneste som meldes i krigsdagboken er at veien mellom Chtaura (i Bekaa-dalen) og Beirut er stengt, slik at transport mellom NORBATT og Beirut ikke er mulig den dagen.

  Antall sivile i Kafr Chouba har økt vesentlig på de tre ukene som har gått etter at vi ankom 12. juni. Flyktninger vender stadig tilbake fra områder lengre nord som ikke ble rammet av Litani-operasjonen, f.eks. fra Beirut. Mange har vært flyktninger siden PLO brukte Kafr Chouba som en hovedbase for angrep mot Israel og den ble bombet sønder og sammen i 1975. Ahmed Kamra som jeg leier muldyret av har hatt sin familie boende hos slektninger i Joub Jannine, ca. 60 km lenger nord. Spesielt mange yngre menn som er fremmedarbeidere i utlandet (spesielt i Kuwait, UAE etc.) kommer hjem i løpet av sommeren for å støtte familiene sine med å gjenoppbygge hus og å vende tilbake fra flyktningetilværelse. De er også hovedinntektskilden i de fleste familiene. Etter at jeg har gått ettermiddagens muldyrtur til OP 4-16 blir jeg bedt på festlig lag hos noen av de hjemvendte ungdommene med arak.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 22. #182
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  4. juli 1978

  Tidlig på ettermiddagen oppdages ved to tilfeller sivilkledde PLO-soldater inne i FN-sonen utenom det som er avtalt. Først påtreffes to som har tatt seg fra «Reiret» inn til Rachaya el Foukhar. Da de skal anholdes av soldater fra KP 1 kommer det til håndgemeng. En PLO-soldat slår albuen i mellomgulvet på en norsk soldat, som svarer med å slå geværkolben i ansiktet på PLO-soldaten, som får et blått øye. Dette tar de muligens som et tap av «ære» som de ønsker å hevne siden. Litt senere blir to PLO-soldater som har tatt seg over elven og veien vest for Ferdiss oppdaget da de er på vei til å ta seg opp til «Reiret». De overgir seg uten motstand, og etter avhør av MP blir de overlevert PLO ved Kaoukaba. Litt senere har bataljonssjefen og alle geværkompanisjefene et møte med PLO i Koukaba der NORBATT igjen poengterer de avtalene som er inngått om «Reiret» og forlanger at de skal følges.

  Etter at det har blitt mørkt om kvelden skytes en RPG-7 rakett fra PLO-leiren i olivenlunden mot en norsk leir (KP 2) vest for Ferdiss. Den detonerer ni meter foran spiseteltet, og det sitter en gruppe soldater foran teltet. Hadde den gått litt høyere, ville den truffet dem. Ingen av dem blir truffet av splinter. Kompanisjefen for KP 2 reiser til Kaoukaba og videre til Hasbaya for å protestere overfor PLO-ledelsen om denne beskytningen, men PLO stiller seg helt uforstående til dette.

  I Kafr Chouba føler jeg meg uvel, jeg har kraftig hodepine og er svimmel. Dette er gjerne startsymptomene på «jallamage». Jeg får allikevel gjennomført dagens muldyrtur med vann og mat til OP 4-16.

  Utsikten vestover fra Kafr Chouba. Til høyre ser vi åsen med OP 4-16, et åpent 22 kvm. telt er over selve OP'en på toppen. Man ser at denne OP'en har svært bra utsikt over hele området vestover. OP 4-16 var til enhver tid bemannet med et geværlag fra troppen min, og jeg gikk hver dag en muldyrtur med vann og mat til dem:

  Navn:		7-19.jpg
Visninger:	508
Størrelse:	273,4 KB
  Sist endret av hvlt; DTG 041119A Jul 18 kl Wednesday
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 23. #183
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  5. juli 1978

  Grytidlig om morgenen (kl. 02:30) hører 2. tropp/KP 3 i El Khraibe to meget kraftige dumpe drønn i syd. Hva dette er, er uvisst, det høres ikke ut som hverken avfyring eller detonasjon av granater. Like etter åpner en stridsvogn tilhørende Haddad-militsen, plassert i deres stilling ved El Meri, ild mot 2. tropps veipost syd for El Khraibe. Først skyter de fire granater mot et område omtrent 400 meter fra posten, deretter to granater som treffer veien 200 meter syd for veiposten og til slutt to granater som treffer ca. 50 meter fra posten. 2. tropp skyter opp en rekke lysraketter for å markere sin posisjon, og for å vise at det ikke finnes annet personell i området. Men dette besvares med en rekke byger med mitraljøsebeskytning, til dels rett over hodene på 2. tropp.

  Om formiddagen holdes et møte ved Kafr Chouba med offiserer fra det israelske forsvaret, bataljonssjefen, kompanisjefen, troppssjefen min og lagføreren som var patruljeføreren for patruljen som ble beskutt av en israelsk patrulje 28. juni. De går gjennom området ovenfor (SØ) for Kafr Chouba og israelerne innrømmer delvis at det var en israelsk patrulje der som beskjøt den norske patruljen. De påstår at det foregikk inne på israelsk område (dvs. egentlig israelskokkupert Syria etter Yom Kippur-krigen), fordi grensegjerdet ikke følger grensen, men er et stykke inne på israelsk område.

  «Jallamagen» min, dvs. kraftig diaré og oppkast, sammen med hodepine, slår til av full kraft…
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 24. #184
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  Terrenget der vår patrulje ble beskutt av en israelsk patrulje 28. juni (ovenfor Kafr Chouba):

  Navn:		9-8.jpg
Visninger:	480
Størrelse:	516,0 KB

  Navn:		9-7.jpg
Visninger:	468
Størrelse:	490,0 KB
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 25. #185
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  6. juli 1978

  I dag skjer den mest alvorlige hendelsen troppen min er med i i løpet av 1. kontingent. På tross av «jallamage» kommer jeg meg inn i troppsko for å høre hva som skjer på sambandet etter at vi har hørt skyting fra Rachaya el Foukhar tre km nordvest for oss, for der vet vi at et av våre lag er med. Det er enkelte mindre deler av handlingsforløpet som 40 år senere er uklart for meg. De som deltok som jeg har snakket med, krigsdagboken til NORBATT og operasjonsrapporten til KP 3 har detaljene litt forskjellige.

  Det starter med at beredskapslaget i min tropp blir beordret til å forsterke 3. tropp som er gruppert vest for Rachaya el Foukhar (se kart i innlegg #159) og har som spesiell oppgave å «passe på» Reiret. Ett lag ligger for seg (merket blått på kartet) like ved Reiret. Det er det samme laget som ligger der hele tiden, med sersjant, fra 1. juli fenrik, Olav Eggum som lagfører. Lagfører på vårt beredskapslag er på perm, og lagfører på et annet lag (den samme 32-årige HV-sersjanten som ledet patruljen som ble beskutt av israelerne 28. juni) overtar dette laget for anledningen. Vårt beredskapslag er fra morgenen i troppsleiren til 3. tropp.

  Ved 15-tiden høres skudd fra området nær Reiret, og beredskapslaget blir sendt ut som patrulje for å undersøke hva som foregår. De krysser veien nordover, og går i retning Reiret. Etter en stund oppdager de to PLO-soldater som ser ut om de hviler under et tre. Det ser ut til at de er ubevæpnet. Laget nærmer seg inntil de er på en avstand av ca. 100 meter, hvor lagføreren anroper dem. Fram kommer to stk. AK-47 og de to PLO-soldatene skyter ca. fem skudd mot vårt beredskapslag. PLO-soldatene løper så mot Reiret, mens de flere ganger snur seg og skyter mot vårt lag, som foreløpig ikke åpner ild. Lagføreren beordrer så tre mann, inklusive nestlagføreren til å løpe etter de to, og prøve å avskjære dem. Lagføreren med resten av laget går i stilling der de er. Lagføreren har glemt å ta med radioen da de gikk ut fra leiren til 3. tropp, så de er uten samband. Hva som videre skjer med lagføreren og resten av laget er den delen av handlingsforløpet som er uklart. Så vidt jeg er blitt fortalt dukket laget senere opp i troppsleiren til 3. tropp, mens lagføreren dukket opp senere, uten å gi noen fornuftig forklaring på hvor de hadde vært. Dette er ikke nevnt i krigsdagboken eller i operasjonsrapporten. De tre fra laget som løp etter de to PLO-soldatene blir tatt under ild av en større PLO-styrke (muligens hele styrken som var i Reiret, ca. 20 mann) som kommer ut fra Reiret og ser ut til å angripe mot dem. De tre ligger i dårlig dekning bak noen steiner i litt avstand fra hverandre. Nestlagføreren er helt stivnet og passiv, men den ene av soldatene tar mer ledelse.

  Olav Eggum hører all skytingen, og selv om han ikke vet hva som foregår, setter han igjen to mann i stillingen og tar resten av laget raskt på skytterlinje ned mot der de hører skytingen. De blir også tatt under ild, og Eggum gir straks ordre om ild, og angrep med ild og bevegelse mot PLO. Han får oversikt og ser de tre soldatene fra min tropp som er gått i bakken og er nedholdt av ilden fra PLO. Han lar laget gi dem dekningsild mens han roper til de tre at de skal trekke ut med ild og bevegelse. Det tar litt tid før de reagerer, men etter hvert kommer de etter at den ene soldaten som hadde tatt ledelse fikk ristet i de andre. Eggum gir så ordre om tilbaketrekning med ild og bevegelse, men omtrent da blir MG 1’er Svein Johansen truffet av en AK-kule som går gjennom den ene underarmen og splintrer begge beina i den, gjennom den splintbeskyttende vesten, på tvers gjennom magen helt foran, og deretter stopper i den splintbeskyttende vesten på den andre siden. MG 2’er tar straks over MG og fortsetter skytingen, mens en annen hjelper Johansen, som var bevisst og i stand til å gå, tilbake. Sporadisk skyting fortsetter ca. en halv time etter dette, men PLO trekker seg raskt tilbake. PLOs eventuelle tap er ukjente. I Eggums lag er det skutt 225 skudd med MG-3 og 78 skudd med AG-3. Det antas at ildvolumet fra PLO var betydelig større.

  MEDEVAC-helikopter fra NORAIR med lege og sykepleier fra NORMEDCOY kommer raskt, og de flyr Svein Johansen direkte til Rambam-sykehuset i Haifa. Det viser seg at skaden er mindre alvorlig enn den så ut til. Kulen har passert på tvers av magen kort under huden i ufarlig vev, og ingen indre organer er skadet. Han blir derfor overført til ortopedisk avdeling for operasjon av den skadede armen som den vesentligste skaden. Jeg vet ikke om han siden gjenvant full førlighet i den.

  I 2008 blir en av de tre soldatene som ble liggende med hodet lavt (han som skal ha tatt ledelse under uttrekningen) tilkjent en erstatning på ca. 4,2 millioner kroner for påført PTSD. I 2012 blir han og Olav Eggum tildelt Forsvarets Innsatsmedalje.
  Sist endret av hvlt; DTG 060952A Jul 18 kl Friday
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 26. #186
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  Jeg kan legge til at MG 2'eren som tok over lagets MG da Svein Johansen ble såret het Knut Brattgjerd og var fra Namsos. I følge de andre som var til stede var han spesielt rolig og utførte jobben som MG-skytter under tilbaketrekningen på en særs god måte. Han var en meget religiøs person og sa senere på spørsmål om hvordan han kunne være så rolig, at "Æ følt Gud var med mæ". Dessverre druknet han sammen med en kamerat i 1991 da de gikk gjennom isen på et vann på Fosen under en skitur.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 27. #187
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  Olav Eggum la nettopp sin meget gode versjon av hendelsen på Facebook:

  Tell Sneiber, utenfor Rachaya el Foukhar, Syd-Libanon, 6. Juli 1978:

  4.12 Bravo, dette er 4.12 – Hva faen er det som skjer? hvem skyter? er dere tatt under ild? - "Dette er 4.12 Bravo – jeg vet ikke jeg – laget er på patrulje – og jeg sitter i bunker’n". Det er ikke sant! Patruljen hadde gått ut uten å ta med radio; det var ikke annet enn å dra opp glidelåsen på flack-jacketen, sette bereten(!) godt fast på hodet, og ta ladegrep. Så gikk vi 7 mann ut i striden. Ut fra OP’en vår hvor vi hadde vært siden 22. juni, det var dagen etter jeg fylte 22 år.. Jeg var nylig forfremmet til fenrik; plikttjenesten som sersjant var over :-)

  Vi ante ikke hva som lå foran oss – eller hva som foregikk. Vi fulgte en liten åsrygg nedover, og snart ble vi beskutt. Jeg ga ordre om å åpne ild, og vi gjennomførte et regelrett lagsangrep! Men ett litt merkelig ett – med MG i midten. Jeg visste ikke helt hvordan PLO-styrkene lå, eller hvor egne styrker var – om de da var i live. Instinktivt lot jeg MG bli med nedover åsryggen. Da kunne den gi ildstøtte uansett om PLO lå på den ene eller andre siden... Og så hadde jeg den tyngste ilden i retningen hvor vi trodde våre kamerater var. Geværsoldatene gikk på hver side og dekket flankene våre – vi hadde den kraftigste ilden i front.

  Et stykke nede i lia, ut mot den lille sletta hvor vi hadde stoppet så mange infiltrasjonsforsøk tidligere, lå tre av våre soldater i bakken, tatt under ild. Og selvfølgelig livredde. Lagføreren deres var ikke å se, så jeg ga dem ordre om å trekke tilbake – bak våre linjer og under vår kraftige ild. De reiste seg opp og gikk!! – ble tatt under ild fra PLO igjen – og gikk i bakken! Men i hælvete, har dere ikke hørt om ild og bevegelse før!! Adrenalinet gjorde nok raseriet mitt fullstendig. Kan vi skyte igjen? kom det fra en av dem. Ja, hva faen tror du? Skyt og sett i gang! Det gikk bra, de ble fort enige om hvem som skulle dekke hverandre. Drillen slo inn, og de oppførte seg som infanterister.

  ”Svein er skutt i magan !” Svein var en glimrende MG 1’er – og mageskudd er ikke bra! Men MG’en spilte opp igjen MG 2’er hadde kastet over våpenet og gjorde jobben. Akkurat da hadde jeg pokker ikke tid til å tenke på hva som skjedde videre med Svein. Så var endelig alle bak våre fremste linjer, da var det bare meg igjen. Beskytningen fra PLO begynte å bli heftig. Jeg ropte tilbake til Knut som hadde overtatt MG’en at han skulle dekke meg og at jeg kom til å hoppe over steingjerdet han lå bak – på hans venstre side. DIN venstre side – skyt faen ikke hue av meg! Knut, som var dypt kristen, likte ikke at jeg bannet, men sa senere at han la ilden 50 cm over huet mitt, og slik føltes det også. Jeg var nesten døv i lang tid etterpå.

  Da jeg kom over steingjerdet var adrenalinet helt i hundre. I rent raseri siktet jeg meget nøye og skjøt på et par PLO-soldater som var så dumme at de ikke holdt seg i skjul. Så: ”Trekk tilbake!” Geværgjengen flytter, MG gjengen dekker! Drillen slo igjen igjennom. Umiddelbart. Vi ville tilbake til vår opparbeidede stillinger. Praktfullt! Geværgjengen dekket, MG gjengen flyttet – så spilte mitraljøsen til PLO opp. Vi kunne se ilden fulgte MG-gjengen – omtrent som på film. Knut tverrvendte, gikk ned på kne, med MG’n på hofta og med godt tak i to-foten besvarte han ilden. Rettet den i korte byger mot PLO. Det ble stille derfra. Knut kastet seg rundt og fortsatt tilbaketrekningen. Fy fanden for en soldat!!

  På vei tilbake fikk jeg anledning til å kalle opp troppen. Det var nok en lettere hysterisk fenrik som ba om støtte i tilfelle PLO skulle finne på å følge etter. Det ble tross alt sagt at det skulle være en 40–60 mann der og vi var bare 13–14. Underveis fikk jeg også vite at Svein hadde klart å gå tilbake på egen hånd. Asbjørn hjalp ham – det var under rimelig kontroll...

  Da vi endelig kom tilbake til OP’en hadde han blitt tatt vare på. Vi satte noen morfinsprøyter, så han hadde det rimelig bra – ble kjørt tilbake, plukket opp av helikopter og fløyet til Haifa.

  Debrief var ikke funnet opp på den tida. Jeg forklarte kort hva som hadde skjedd. Kompanisjefen gikk ned mot PLO, de kom vel til en enighet, man fant AG’en til Knut; PLO-sjefen fant sin kikkert. Ja, så dro alle til sitt – og laget som nettopp hadde gjennomført sitt første angrep i strid, fått sin ilddåp, og fått en av sine egne alvorlig såret, - ble igjen overlatt til seg selv og en 22 år gammel fenrik som sjef.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 28. #188
  OF-2 Rittmester
  S-1 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  21.719

  Sv: NORBATT 40 år

  Begge fremstillingene er veldig interessante. Det kunne også vært morsomt om noen kunne grave frem en noenlunde troverdig versjon fra PLO.

  Jeg bet meg merke i én ting: «Kan vi skyte igjen?» Hvordan var ROE, og på hvilken måte var de blitt formidlet til geværsoldater? Jeg antar at man også den gang hadde rett til å skyte i selvforsvar, så kan noen ha trodd at angrepet ikke var rettet mot dem?
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

 29. #189
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  Våpen kunne brukes i selvforsvar og også hvis vi med trussel om vold ble hindret i å utføre oppdraget vårt.

  Jeg tror nok det som skjedde her var handlingslammelse i mangel av ordre fra befal (som var forsvunnet) eller fra nestlagfører/korporal som sannsynligvis var grepet av panikk og apatisk.
  Sist endret av hvlt; DTG 081212A Jul 18 kl Sunday
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 30. #190
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  7. juli 1978

  Dagen i dag er forholdsvis rolig i NORBATT. På formiddagen ringer major Haddad til NORBATTs OPS og forlanger at UNIFIL skal kontakte elektriker i Nabatieh for å få tilbake strømmen i Marjayoun som er gått. Hvis ikke strømmen kommer tilbake vil han starte skyting.

  Om kvelden melder vår OP 4-16 at de observerer to skudd med et grovkalibret våpen (12,7 mm eller tyngre) avfyrt fra militsens område nord for El Khiam mot UNIFILs område med nedslag mellom to av NORBATTs stillinger og rikosjett over en av dem. Det viser seg at det ene skuddet treffer dusjen til KP 2’s kompanistab, og bommer på en soldat som står i dusjen med en halv meter.

  Operasjonsrapporten til 3. kompani for perioden 7. til 10. juli sier: «Stor aktivitet i perioden fra falangistenes [Haddad-militsen] side. Daglige skyteepisoder. Stor aktivitet ved grensen av israelerne. Gruppen i Rachaya el Foukhar holder ikke tidligere inngåtte avtaler. Daglig problemer i forbindelse med forsyiningstransport».

  I Kafr Chouba er jeg på bedringens vei fra «jallamagen».
  Sist endret av hvlt; DTG 081212A Jul 18 kl Sunday
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 31. #191
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  8. juli 1978

  Like etter midnatt dukker noen PLO-soldater opp på en av NORBATTs stillinger mellom Ferdiss og Rachaya el Foukhar. De har med seg en alvorlig såret PLO-soldat som har fått en geværkule gjennom ben og hofte. NORBATTs lege kjøres fram til posten, men da han kommer fram har PLO selv evakuert ham til Kaoukaba for transport til deres egen lege i Hasbaya.

  Om kvelden begynner Haddads milits å beskyte områder i nærheten av 2. tropp/KP 3 (El Khraibe) med tung BK og 12,7 mm mitraljøse, og etter hvert også med stridsvognkanon. De nærmeste nedslagene er ca. 700 meter fra 2. tropp. En god del av mitraljøseilden er rettet mot et område mellom vår OP 4-16 og kompanistaben i Kafr Hamam. Militsen skyter også med artilleri mot et PLO-holdt område mellom Hasbaya og Ferdiss/Hebbariyeh. NORBATTs S3 ringer major Haddad og får ham til å slutte skytingen, men Haddad truer med at hvis ikke vanntilførselen til Marjayoun kommer i gang i morgen med minst 1200 kubikkmeter vil hans artilleri beskyte Hasbaya by. En rørlegger fra Marjayoun blir med NORBATTs ingeniøroffiser og pitroppssjef for å sjekke vannledningen.

  Mens Haddads skyting pågår går PLO-soldater i Olivenlunden i stilling med front mot NORBATTs stillinger, men det kommer ikke til skyting.

  I Kafr Chouba er jeg nesten helt frisk av «jallamagen» fra de foregående dagene. Nedenfor huset vårt beredskapslag bor i, nedenfor veien, bor en ekstra fattig familie i et meget ødelagt hus, nærmest en ruin. Vi har gitt dem mat og forsøkt å hjelpe dem med utstyr som de kan få huset i stand med. Om ettermiddagen kommer mannen opp til oss i troppsko med et sprellende lam, og sønnen hans kommer med en trekullgrill. Mannen gir tegn på at han er svært takknemlig, og vil gi oss en gave. Mens sønnen fyrer opp grillen foran huset vært, slakter mannen lammet. Han flår det og kutter kjøttet i små biter, shish kebab, som han griller på spidd og gir til oss. Det er seigt, men smaker godt.

  Navn:		6-17.jpg
Visninger:	360
Størrelse:	302,7 KB

  Navn:		6-18.jpg
Visninger:	376
Størrelse:	309,0 KB

  Navn:		6-19.jpg
Visninger:	366
Størrelse:	367,3 KB

  Her er den samme mannen 35 etterpå i 2013:

  Navn:		Libanon102_kuttet.jpg
Visninger:	335
Størrelse:	118,8 KB
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 32. #192
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  9. juli 1978

  Etter at en rørlegger fra Marjayoun sammen med NORBATTs ingeniøroffiser og pionertroppssjef har gått over og reparert vannledningen til byen, har nå Marjayoun vannforsyning igjen og Haddad avblåser skytningen for denne gang. PLO forhandler med NORBATT om å få utvidet tiden for vannhenting til «Reiret». De forlanger å få en periode på to timer hver morgen for vannhenting.

  Jeg reiser på perm igjen. Vi har rett på én 7-dagers og én 10-dagers perm i løpet av tjenestetiden. Det er bare 14 dager siden jeg kom tilbake fra 7-dagers-permen, og jeg skulle helst ventet noen uker med 10-dagers-permen, men for å ikke få for mange på perm samtidig i troppen, må jeg ta 10-dagers nå. Denne gangen er vi to fra troppsstaben som har perm samtidig, jeg og «ass. troppsass» Helge. Vi er enige om å starte sammen, deretter ha noen dager hver for oss, og så møtes igjen. Mens jeg forrige gang måtte ha med meg permuniformen hele veien, er vi innom et pensjonat i Metulla der vi får oppbevart uniformene for en mindre betaling, slik at vi straks kan kle oss i sivil. Vi tar buss til Akko, en by nord for Haifa som er kjent for gamlebyen. Under korsfarertiden var Akko, den gangen kalt Acre (i Snorre Akersborg), den viktigste havnebyen til korsfarerkongedømmet Jerusalem. Det var sannsynligvis her (dvs. noen kilder sier Jaffa, men i følge historikere ville det mest naturlige være Acre) Sigurd Jorsalfare kom i land med 60 skip og ca. 5000 mann i august 1110 som den første europeiske konge som besøkte «det hellige land» etter at det var blitt «befridd» av de kristne under det første korstoget i 1099.

  Helge og jeg tar inn på et motell og tilbringer resten av dagen på stranden. Det er svært varmt, høyt opp på 30-tallet.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 33. #193
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  10. juli 1978

  Det er få hendelser i NORBATT i dag. Om ettermiddagen blir det observert at fire PLO-soldater fra Reiret beveger seg ut av det tillatte området og mot en NORBATT-stilling. KP 1 sender ut en patrulje som avskjærer dem. De trekker seg da tilbake til Reiret uten å åpne ild. Litt senere blir en PLO-soldat pågrepet inne i Rachaya el Foukhar. Han blir som vanlig for pågrepne avvæpnet og ført til Tell Quesi der MP fotograferer ham og avhører ham før han blir gitt tilbake til PLO ved NEPBATTs stilling i Nedre Kaoukaba.

  Jeg er på min andre permdag sammen med Helge. Vi er turister i gamlebyen i Akko, som for det meste er bebodd av arabere. Selv om Akko ble jevnet fullstendig med jorden da korsfarerne ble kastet ut på slutten av 1200-tallet, ble den gjenoppbygd på de gamle ruinene. Det meste av bygninger er fra 1700-tallet, men mange av murene er fra korsfarertiden eller eldre. Akkos gamleby er virkelig verdt et besøk! Akko regnes forresten som en av de byer i verden som har vært lengst sammenhengende bebodd, over 3500 år. Det er hetebølge og ekstremt varmt, og vi kommer oss etter hvert til stranda. Om kvelden reiser vi videre til Haifa.

  Gamlebyen i Akko sett fra sjøsiden:

  Navn:		skann2-0031.jpg
Visninger:	280
Størrelse:	250,3 KB
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 34. #194
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  11. juli 1978

  En ny rolig dag i NORBATT. PLO-gruppen i «Reiret» består nå dels av soldater fra Fatah og dels fra PFLP. De har telt litt fra hverandre og er klart ikke venner og ikke under samme kommando. Etter forhandlinger går NORBATT med på kravet de satte fram for to dager siden om lengre tid til å hente vann. De gis nå tillatelse til å hente vann mellom kl. 09:00 og 11:00. Pionertroppen har tatt på seg en oppgave for sivilbefolkningen i Hasbaya-distriktet: med hjullasteren har de i noen dager jobbet med å utbedre veien fra Mimes til Ain Tanta, Mimes er en landsby nordøst for Hasbaya og Ain Tanta en liten landsby eller husklynge sydøst for Mimes. Pionertroppen holder stadig på med å reparere vannledningen som gir vann fra nord til Marjayoun. Den går gjennom PLO-kontrollert område og blir stadig sabotert. Major Haddad kommer stadig med trusler om skyting hver gang det blir problemer med denne vannledningen. Nå regner troppen med å ha vannledningen bra igjen i morgen.

  Under den daglige mineklareringen tidlig om morgenen oppdager Tr 2/KP 3 at det er satt opp en anti-kjøretøyfelle ved veien fra El Khraibe sydover mot El Meri og milits-kontrollert område: En snubletråd er spent over veien, og vil utløse to panservernraketter som er innstilt mot veien.

  Jeg er stadig på perm i Israel sammen med Helge. Vi er i Haifa, men på grunn av hetebølgen tilbringer vi det meste av dagen på stranda.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 35. #195
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  12. juli 1978

  Om ettermiddagen og kvelden blir et større antall (31) FN-personell på forskjellige oppdrag i PLO-kontrollert område omkring Tyr stoppet av PLO og tatt til fange. De fleste ble sluppet fri igjen i løpet av natten.

  Sent på ettermiddagen skytes et skudd fra styrken i Reiret mot leiren til 3. tropp/KP 3. Det går rett over teltene. PLOs leder i Reiret sier på telefon at det ble skutt fra PFLP-soldatene som han ikke har noen kontroll over. Han tilhører Fatah, men han skal snakke med PFLP-gjengen og få dem til å slutte å skyte.

  Major Haddad har forlangt at gendarmer fra politiet i Marjayoun skal være på NORBATTs post mot syd, syd for Ebel es Saqi, slik som gendarmer fra Hasbaya er på veipostene mot nord. Libanons regjering har ikke godtatt dette, og derfor har ikke UNIFIL foreløpig tillatt at gendarmer fra Marjayoun skal operere sammen med NORBATT. I dag ringer major Haddad til NORBATTs OPS og sier at han forlanger at utplassering av gendarmer fra Marjayoun må skje umiddelbart. Militsens tålmodighet er oppbrukt og de mener UNIFIL ikke tar dem alvorlig. Derfor vil de starte beskytning av Ebel es Saqi i morgen kl. 12:00 hvis ikke straks NORBATT godtar at gendarmer fra Marjayoun blir utplassert på NORBATTs veipost syd for Ebel es Saqi. Haddad sier at NORBATT må ta dette varselet alvorlig, og bør treffe nødvendige tiltak for beskyttelse.

  Vannledningen til Marjayoun fungerer igjen etter pionertroppens reparasjon, men reparasjonen tok lang tid da PLO eller PLO-sympatisører forsøkte å sabotere reparasjonen.

  På perm i Israel reiser «ass. troppsass» Helge og jeg fra Haifa til Netanya, og tar inn på Residence Hotel. Vi bader for det meste, på grunn av hetebølgen.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 36. #196
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  13. juli 1978

  NORBATT setter alle i Ebel es Saqi (stabskompaniet og deler av KP 2) i full beredskap på grunn av trusselen fra Haddads milits om å starte beskytning fra kl. 12.00. Men foreløpig blir det ikke noe av denne beskytningen. Om natten skytes det heftig mot 2. tropps OP mot sør, og mannskapene i OP’en blir trukket ut. Skytingen kommer fra militsen og er både med håndvåpen og med 12,7 mitraljøse.

  Helge og jeg er stadig på perm i Israel, nå i Netanya. Jeg kommer fram på telefonen til en dame jeg traff i Tiberias på forrige perm og som da lovte å gi meg en sightseeing i Tel Aviv. Vi avtaler å møtes i Tel Aviv søndag 16. juli. Helge og jeg tar det rolig i Netanya.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 37. #197
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  14. juli 1978

  Personell fra militsen kommer fram til veisperringen til 2. tropp/KP 3 og forteller at på åsryggen sydvest for Kafr Hammam er det et stort antall ueksploderte clusterbomber. Eksplosjoner hørt 8. juli skyltes at en del av disse var gått av i gressbrann. På formiddagen skytes det mye, med både tung mitraljøse og kanon, fra militsens stilling nordøst for El Khiam, men dette er ikke mot NORBATTs område.

  Tidlig på ettermiddagen oppdages tre uniformerte menn som krysser elven fra nord og tar seg inn i druserlandsbyen Ferdiss. KP 1 sender ut en patrulje som anholder disse. De påstår at de er soldater i den libanesiske regjeringshæren, men det står ikke til troende. De er helt klart PLO-soldater. De sendes tilbake til PLO-kontrollert område. På kvelden skytes to skudd like over KP 2s OP syd for Ebel es Saqi.

  KP 3s operasjonsrapport for perioden 13. til 23. juli sier: «I denne perioden har Tr. 2 gjort radarplott (Bataljonen var fra midten av juni utstyrt med 3 stk. AN/PPS-15 lette overvåkingsradarer, KP 3 hadde en av dem som ble operert av 2. tropp i El Khraibe. Den hadde rekkevidde på ca. 1,5 km mot gående personell og var godt egnet til å oppdage PLO-patruljer som om natten beveget seg mot syd fra Rachaya el Foukhar-området, enten de kom fra Reiret eller direkte fra nord) som indikerer at det er ferdsel fra Racahya el Foukhar og ned mot El Meri. Radaren fungerer utmerket. Fremdeles mye skyting i området. Daglig nedslag av enkeltskudd i kompaniets teig.»

  Jeg er stadig på perm i Israel sammen med Helge. Vi tar buss fra Netanya til Jerusalem og tar inn på hotell Astoria i Øst-Jerusalem. Vi går i Gamlebyen, og om kvelden (det er fredag og altså sabbatskvelden) er vi ved Klagemuren.

  Helge finner ut at det blir vanskelig å få med disse suvenirene tilbake til NORBATT og videre hjem til Norge. Derfor blir det ikke noen handel, selv om selgeren mener vi er "his best friend":

  Navn:		skann2-0034.jpg
Visninger:	163
Størrelse:	258,3 KB
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 38. #198
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  15. juli 1978

  PLO har forholdsvis normal aktivitet i dag, men de bringer unormalt mye forsyninger inn i «Reiret» under den avtalefestede forsyningstransporten. Sent på kvelden grupperer plutselig fire PLO-soldater ut mot norsk OP vest for Ferdiss, men det skjer ikke noe mer.

  Haddads milits har stor aktivitet i dag. Fem milits-soldater forsøker å passere 2. tropps (KP 3) veisperring sør for El Khraibe, men blir tilbakevist. Omtrent samtidig kommer en M113 PPK fra Marjayoun fram mot KP 2’s veisperring på hovedveien sør for der veien tar av til Ebel es Saqi, men den blir også vist tilbake. Om kvelden skyter igjen milits-soldater fra en stilling nord for El Khiam 15-20 skudd like over NORBATTs OP syd for Ebel es Saqi. Denne gangen ringer NORBATTs OPS til Haddad og sier at hvis ikke dette opphører vil NORBATT neste gang besvare ilden. Litt senere skytes det igjen fra denne milits-stillingen, men ikke mot NORBATTs OP. Derimot observerer man at milits-soldatene vinker og peker mot OP’en, og at militsens stridsvogn stiller kanonen rett mot OP’en.

  Vannledningen til Marjayoun er igjen sabotert i PLO-kontrollert område ved at det er skutt en rekke hull i den. Pionertroppen er igjen ute for å reparere den etter trusler fra Haddad.

  Jeg er stadig på perm i Jerusalem, mens Helge reiser videre. Det er lørdag og sabbat i Israel, og derfor er mye stengt. Jeg går rundt i gamlebyen i Jerusalem og om kvelden, etter at sabbaten er slutt, ser jeg et interessant folkloreshow.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 39. #199
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  16. juli 1978

  En spesielt rolig dag i NORBATT der intet rapporteres i Krigsdagboken bortsett fra at det blir observert en stor brann med eksplosjoner i et ammunisjonslager i Nord-Israel, litt syd for grensen.

  Jeg er fortsatt på perm og tar buss fra Jerusalem til Tel Aviv, der jeg tar inn på Marina Hotel. På ettermiddagen dukker Naama opp (jente jeg traff i Kiryat Shemona på forrige perm som hadde lovt å gi meg en sightseeing i Tel Aviv). Hun kom i uniform, var i førstegangstjeneste/plikttjeneste etter offisersutdannelse, og skiftet til sivil. Pistolen tok hun med i en liten skulderveske. Det er første og eneste gang jeg har vært på byen med bevæpnet dame. Etter rotur på HaYarkon-elven og sightseeing i gamle Jaffa hadde vi en hyggelig kveld.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 40. #200
  OF-2 Kaptein
  S-5 Milforum

  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.335

  Sv: NORBATT 40 år

  17. juli 1978

  I dag utfører NORBATT og NORAIR en virkelig heltemodig redningsaksjon. Tidlig om morgenen kommer melding om at en gruppe med seks bønder fra Ebel es Saqi har forsøkt å se til oliventrærne sine i dalen sør for landsbyen, og der har gått på miner. Tre av dem er lettere såret og har klart å ta seg ut på egen hånd, mens tre ligger igjen i minefeltet. Helikopter fra NORAIR blir tilkalt, og samtidig starter pionertroppen under ledelse av bataljonens ingeniøroffiser major Arnt Nystad å rydde vei inn i minefeltet som er helt tett av israelskproduserte antipersonellminer, som ser ut til å være nylig lagt, sannsynligvis av militsen. Vi hører siden at bøndene hadde gått denne veien tidligere uten å bli skadet eller se spor av miner, så alt tyder på at militsen har lagt dette minefeltet i skjul i løpet av de siste dagene eller ukene.

  Helikopteret ankommer fra Naqoura med fenrik Peer Frode Eriksen som flyver og kaptein Bjarne Tveter som maskinist. De tar opp NORBATTs bataljonslege kaptein Jan G. Mjørud og sanitetsbefal i sanitetstroppen løytnant Bjarne Johs. Kastnes og tar av igjen. Hovrende like over ulykkesstedet kan de se at to av de som ligger der er åpenbart døde, de er nærmest sprengt i filler. Den ene av dem hadde gått på en mine, blitt slengt gjennom luften og landet på toppen av en annen mine som så hadde gått av. Den andre døde var også sterkt maltraktert med avrevne lemmer. Men én ser ut til stadig å leve, men er meget hardt skadet.

  Eriksen holder helikopteret hovrende et par meter over bakken og Mjørud og Kastnes tar sjansen på å hoppe fra helikopteret ned på bakken, der de passer på å lande i kratrene etter minene like ved den hardt skadede. Svært forsiktig, i tilfelle han skulle ha en udetonert mine under seg, gir Mjørud og Kastnes livreddende førstehjelp. Den skadde, som heter Hassan Ghobar og er druser, har skutt av et ben, en finger på en hånd og har skadet begge øynene. Pionertroppen får proddet en vei inn gjennom minefeltet til den skadde og de døde, så flere fra sanitetstroppen kan komme til. Etter en halv time tar Eriksen og Tveter av igjen med helikopteret. Der den skadede ligger er det for bratt terreng til å lande, så de holder igjen helikopteret hovrende like over bakken slik at båren med den skadde kan bli løftet inn i helikopteret. De flyr ham rett til Rambam-sykehuset i Israel, der han blir operert. Legene der klarer å redde synet hans på de ene øyet, selv om det ble noe svekket. Det andre øyet var helt ødelagt. Hassan levde i femten år i Ebel es Saqi etter dette, han døde for 25 år siden. Pionertroppen må også prodde kirkegården i Ebel es Saqi for eventuelle miner før de to døde kan begraves.

  For å sitere bataljonens avis «Blue Beret»: «Hele operasjonen må sies å være en kombinasjon av dristighet og dyktig fagkunnskap hos de som var med på denne redningsaksjonen.»

  Fenrik Peer Frode Eriksen (f. 1956) omkom 3. februar 1979 under et MEDEVAC-oppdrag der han fløy taktisk for å unngå beskytning fra PLO og fløy helikopteret inn i en umerket høyspentledning. Han ble tildelt Forsvarets medalje for edel dåd post mortem i 1985. Flere av de andre som deltok i redningsaksjonen ble også senere dekorert med Forsvarets medalje for edel dåd:
  Korporal Mangor Karl Eiane, f. 1952 (1984)
  Korporal Svein Gutterup, NORBATT, f. 1943 (1987)
  Menig Agnar Hadland, NORBATT, f. 1952 (1987)
  Menig Trond Hval, NORBATT, f. 1951 (1987)
  Løytnant Bjarne Kastnes, NORBATT, f. 1933 (1985)
  Kaptein Jan G. Mjørud, NORBATT, f. 1946 (1985)
  Major Arnt Nystad, NORBATT, f. 1942 (1985)
  Menig Knut Sand, NORBATT, f. 1950 (1987)
  Kaptein Bjarne Tveter, NORAIR, f. 1936 (1985)

  To bilder tatt av bataljonens presse- og informasjonsoffiser Per Jevne:

  Navn:		Mineulykke1.JPG
Visninger:	97
Størrelse:	254,4 KB

  Navn:		Mineulykke2.JPG
Visninger:	90
Størrelse:	368,6 KB

  Om ettermiddagen blir ni personer anholdt som mistenkelige innen NORBATTs område og avhørt av MP. To blir funnet å ikke ha lovlig opphold og blir utvist, mens de øvrige syv har lovlig opphold.

  Jeg er på perm i Tel Aviv, bader og ser på utsikten fra Shalom Tower. Om ettermiddagen er jeg med Naama til familien hennes i Rehovot.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

Side 5 av 7 FørsteFørste ... 34567 SisteSiste


Lignende tråder

 1. DIS: NORBATT I 40 år etter
  By hvlt in forum Fagdiskusjoner
  Svar: 27
  Nyeste innlegg: DTG 072137A Sep 18, Friday
 2. Operasjonsrapport fra Norbatt 1
  By rangle in forum S-5 4. Veteranforum
  Svar: 11
  Nyeste innlegg: DTG 030832A Oct 11, Monday
 3. NORBATT XXV
  By 94VA in forum S-5 4. Veteranforum
  Svar: 14
  Nyeste innlegg: DTG 220805A Apr 08, Tuesday
 4. 30 år siden oppstart NORBATT
  By Gehenna in forum S-5 4. Veteranforum
  Svar: 1
  Nyeste innlegg: DTG 261407A Mar 08, Wednesday

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere innleggene dine
 •