Milforum - militært diskusjonsforum. Forsvaret, Luftforsvaret, Etterretningstjenesten, Hæren, Heimevernet, Sjøforsvaret, forsvarspolitikk, sikkerhetspolitikk, debatt
Milrab - Milforum - Nettbutikk - Militært Utstyr - Friluftsliv (global header)
 
Side 2 av 2 FørsteFørste 12
Viser resultatene 41 til 54 av 54

Tråd: Fremtidens rekruttskole?

 1. #41
  OR-7 Stabssersjant / Ass S-2 Milforum
  Ble medlem
  2007
  Innlegg
  8.183

  Sv: Fremtidens rekruttskole?

  Israel har noe som kan minne om det, singapore har en slags kopi.
  De har noe mer EBA, men IDF-enheter kan oppstalles i telt.

  Tyskerne hadde lignende opplegg på 30 og 40 tallet(og I 1917-1919).

  Fokuset var/er på læring og forståelse ikke perfeksjonisme. Mindre puss av sko, SLO, perfekt uniform, knivskarp sengestrekk. Mer vask for hygienens skyld. Støvler pusses for å holde vannet ute.

  SLO kunnskapene til begge de først nevnte nasjonene er noe lavere en normalt. Singapore har Gurkhasoldater som tar seg av sluttet orden.
  Død ved Kølle!
  Bla bla... Hybrid warfare is easy

 2. #42
  OF-2 Rittmester / fung S-1 & S-4 Milforum
  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  21.353

  Sv: Fremtidens rekruttskole?

  Fra nyhetstråden:
  Sitat Opprinnelig skrevet av Rittmester Vis post
  US Army øker lengde på OSUT i infanteriet til 22 uker, som en prøveordning: https://www.army.mil/article/207623/...antry_soldiers

  OSUT (One Station Unit Training) utgjør grunnutdanningen for amerikanske soldater, primært i kampvåpnene, og er todelt: BCT (Basic Combat Training) som mer eller mindre tilsvarer en rekruttskole, og AIT (Advanced Individual Training) som er videregående trening innenfor den enkeltes spesialitet. Enkelte våpengrener kjører BCT separat over ca 10 uker, og fordeler soldatene til avdeling for videre trening etter dette.

  I infanteriet har OSUT hittil vært på 14 uker, men økes altså nå til 22 for å få plass til mer og bedre trening. Nå vil altså de stående avdelingene få inn soldater som har ca et halvt års opplæring. Alle menige infanterister i US Army utdannes ved 198th Infantry Brigade på Fort Benning. Brigaden må nå utvides fra 5 til 8 bataljoner for å få plass til de nye rekruttene.

  Se også denne (gamle) tråden om rekruttskole i US Army: https://www.milforum.net/showthread....kole-i-US-Army

  Det er ikke alt som er overførbart fra amerikanske til norske forhold, men US Army har altså tatt inn over seg at soldatene trenger grundigere utdanning for å klare seg på fremtidens stridsfelt. Dette gjelder i utgangspunktet infanteriet, men jeg anter det er overføringsverdi til andre våpengrener. Er det noe vi kan lære av her?

  I gamle dager hadde vi i Norge 3 måneders rekruttskole før soldatene ble overført til avdeling, og noe lignende er under gjeninnføring. Nå mener amerikanerne at grunnutdanningen bør være nærmere et halvt år for å få tid til alt man trenger å lære. Dette har åpenbart potensiale for å gi bedre soldater inn til avdelingene, men med 12 måneders førstegangstjeneste gir det færre soldater ved avdelingene og kortere nytteverdi av dem. I US Army vil man normalt aktivt tjenestegjøre 4 år i sin første vervingsperiode, noe som gjør effekten bedre. Kanskje er norske soldater best tjent med å bare være 3 måneder på rekruttskole før de kommer til avdeling, og ha sin spesialisering der?

  Eller kunne man kanskje tenkt seg en 6-måneders grunnutdanning for alle, uansett forsvarsgren (altså, Hær, Sjø, Luft, Cyber) hvor de første 2-3 månedene er en felles rekruttskole med fokus på grunnleggende infanteridisipliner og generell opptreden som soldat/gast/flysoldat? Så kan soldatene få spørsmål om de kunne tenke seg å satse på en lengre førstegangstjeneste og kanskje en militær karriere, eller bare vil komme seg ut ved første anledning. I det siste tilfellet får de 3 måneders spesifikk HV-rettet utdannelse og blir dimittert etter 6, med 13 måneders gjenstående tid som vernepliktige i fredstid. Eventuelt kan befalsemner til HV få 6 måneder ekstra tilsvarende en gammel UB-utdanning.

  Ønsker de noe mer, blir de fordelt til forsvarsgren og våpengren/bransje etter rekruttskolen, og får 3 måneder spesialisering enten samlet eller ved avdeling. Så tjenestegjør de i ytterligere 6, 9 eller 12 måneder og forsvinner enten ut i det sivile, eller verver seg og/eller tar befalsutdanning.
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

 3. #43
  OR-4+ Seniorspesialist
  Ble medlem
  2012
  Bosted
  Helgeland
  Innlegg
  2.791

  Sv: Fremtidens rekruttskole?

  Jeg kaster bare ut et spørsmål her. Kan den fysiske formen på soldatene være en faktor som gjør at utdanningstiden må økes?
  Trenger bare litt flaks, så går det godt

 4. #44
  OR-5 Sersjant
  Ble medlem
  2016
  Bosted
  Midt-Norge
  Innlegg
  1.010

  Sv: Fremtidens rekruttskole?

  Spennende spørsmål @4312

  Hvor lang tid en trenger for å få en gruppe opp på minste felles multiplum kommer vel helt an på utgangspunktet. Men med en så minimal andel av hvert årskull som trengs i dag burde det gå an å få et svært godt utgangspunkt?
  Aldri mer 13

 5. #45
  OF-1 Fenrik
  Ble medlem
  2011
  Bosted
  I gassbua
  Innlegg
  3.821

  Sv: Fremtidens rekruttskole?

  Sitat Opprinnelig skrevet av Lille Arne Vis post
  Jeg siterer meg selv, jeg:
  Ja, det kan vi. Jeg står fortsatt ved at man kan ha tre "felles" rekruttutdanningssentre. Madla, Terningmoen og en ny Rekruttskole "Brig N" (basert på modellen til gardeskolen. Dersom nå USMC kommer til Setermoen med en BN (-) så vil dette legge beslag på tilgjengelig EBA der. Noe som medfører at dersom 2.BN videreføres med dagens modell, som var en politisk caveat for å la USMC trene i Troms, så behøver man å nybygge EBA for 400-600 rekrutter og omlag 30isj ansatte.

  Evt
  Legge ny Rekruttskole "Brig N" til Kongsberg for å gjøre det mer attraktivt for ansatte, samt benytte seg av eksisterende EBA.
  Det er faan meg på tide å BITRE... Bitre, bitre. bitre

 6. #46
  OR5+ Sersjant 1.klasse / Vingsersjant
  Ble medlem
  2010
  Bosted
  Discworld
  Innlegg
  15.709

  Sv: Fremtidens rekruttskole?

  Det med egne "rekruttutdanningssentre" er vel ikke noe nytt. Under den kalde krigen hadde man jo f.eks Infanteriets øvingsavdelinger.

  Det opplegget som f.eks Rittmesteren skisserer kunne jo godt ha funnet sted ved en slik avdeling, la oss si at utdanningen skjer over 6 måneder.

  Deretter overflytting til HV/Reserveavdelinger, eller til videre tjeneste i stående avdelinger.
  "A toast, to absent friends, In Memory Still Bright"

 7. #47
  OF-2 Kaptein / S-5 Milforum
  Ble medlem
  2006
  Innlegg
  18.147

  Sv: Vi prater piss (DIS) 2017

  På 70- og begynnelsen av 80-tallet hadde de mer tekniske troppeartene, i hvert fall Ingeniørvåpenet og Hærens samband (husker ikke om det var flere, muligens også Hærens våpentekniske korps samt MP ved Hærens transportkorps), 6 måneder rekruttskole og avdelingsutdannelse ved skole- og øvingsavdeling og 6 måneder tjeneste ved operativ avdeling.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 8. #48
  OR-5 Sersjant
  Ble medlem
  2012
  Bosted
  På kaserna
  Innlegg
  962

  Sv: Fremtidens rekruttskole?

  Ja, halvårleg grunnutdanning ved separat skule- og øvingsavdeling er noko eg verkeleg har sansen for. Hadde me vore så heldige og fått oppretta ein reservebrigade trur eg det hadde vore ein formålstenleg modell med eit «karriereløp» som kunne ligna på dette:

  Vernepliktige blir kalla inn til 6 mnd fyrstegongsteneste ved dedikert skule- og øvingsavdeling. Etter endte 6 månadar står valet mellom:
  - Overføring til HV eller Hærreserve
  - Utvida fyrstegongsteneste (Altså totalt 12 eller 18 mnd), for så verving eller overføring til HV eller Hærreserve (Gitt at tenesta har vore frivillig eller total verneplikt i fredstid ikkje er oppbrukt)
  - Verving

  Skal ein ha ein slik modell, meiner eg at utdanningsavdelingane bør ver våpen/troppeartsvise og der det er mogeleg, gje ei generell utdanning, slik at soldatane skal kunne bekle alle lågare stillingar i den troppetypen dei er utdanna i på ein tilfredsstillande måte.

  Rett ut av fantasien, «utdanningsplan» for lastevognførarar ved Hærens Transportkoprs Skule- og Utdanningsavdeling:

  1 - Rekrutt
  2 - Rekrutt
  3 - Rekrutt
  4 - Rekrutt
  5 - Rekrutt
  6 - Rekrutt
  7 - Teorikurs kl. C
  8 - Rekrutt
  9- Langperm
  10 - Intensivkurs kl. C
  11 - Intensivkurs kl. C
  12 - Diverse lastebilkurs
  13 - Diverse lastebilkurs
  14 - Diverse lastebilkurs
  15 - Skyteutdanning avd. våpen
  16 - Taktisk køyreutdanning
  17 - Øvelse
  18 - Vedlikehald/Diverse
  19 - Vinterutdanning
  20 - Øvelse
  21 - Vedlikehald/Diverse
  22 - Vedlikehold/Telling/Dimmisjon og overføring til ny avdeling
  Ubique quo fas et gloria ducunt

 9. #49
  OR-5 Sersjant
  Ble medlem
  2012
  Bosted
  På kaserna
  Innlegg
  962

  Sv: Fremtidens rekruttskole?

  Dersom landforsvaret får ansvar for utdanning av alt sitt eige personell, kan øvrige forsvarsgreiner utnytte personellet så lenge og på den måten dei ønskjer (https://forsvaretsforum.no/luft-og-s...eders-tjeneste) og ein slepp å få ein sonaroperatør frå sjøforsvaret eller idrettsassistent frå luftforsvaret inn i stilling som geværmann 4.
  Ubique quo fas et gloria ducunt

 10. #50
  OR-5 Sersjant
  Ble medlem
  2013
  Innlegg
  974

  Sv: Fremtidens rekruttskole?

  Nå mener jeg at da jeg var i fgtj i 2.bn i 2010 at rekrutten var 11 uker og infanterikursene var ca ytterligere 3 måneder.

 11. #51
  OR-2 Visekorporal
  Ble medlem
  2017
  Bosted
  Singapore
  Innlegg
  125

  Sv: Fremtidens rekruttskole?

  Naar jeg gjennomfoerte min foerstegangstjeneste i '95-'96 (Luftforsvaret), at rekrutten paa 2mdn, etterfulgt av UB-kurs 2mnd og MP-kurs 2mnd. I mine oeyne er dette altfor lite grunn trening, iallefall med tanke paa UB/MP delen. For Luft funket naa dette saann noenlunde. For en infanterist kan jeg lett se for meg at dette ville vaert altfor lite (iallefall hvis det er spesialiseringskurs med i bildet).

  Min mening er at hver vaapengren boer ha egen rekruttskole. Varigheten burde vel bestemmes av den inviduelle gren, da de har forskjellige krav til tjeneste.

 12. #52
  Rekrutt
  Ble medlem
  2018
  Innlegg
  1

  Sv: Vi prater piss (DIS) 2017

  [QUOTE = Forøvrig har @MMB et poeng tidligere i tråden om Brandseth/Mjølfjell skytefelt.

  Det har et enormt potensiale som skriker etter bedre utnyttelse.

  Men Bømoen er 50min unna, og det er lite infrastruktur i leirene som er tilknyttet, så det kreves store investeringer.

  https://en.wikipedia.org/wikicodes/Mjølfjell_skyt-_og_øvingsfelt

  Sent fra min E5603 via Tapatalk [/ QUOTE]  Takk for at du deler!!!

 13. #53
  OF-1 Løytnant / Ass S-4 Milforum
  Ble medlem
  2004
  Bosted
  Bunker på Kvarven
  Innlegg
  8.963

  Sv: Vi prater piss (DIS) 2017

  Tillater meg å legge inn lenke til korrekt wikipedia artikkel:

  https://no.m.wikipedia.org/wiki/Mjøl..._og_øvingsfelt

  Sent fra min SM-A520F via Tapatalk
  Odd objects attract fire. You are odd.

 14. #54
  OR-4+ Seniorspesialist
  Ble medlem
  2005
  Bosted
  Felt
  Innlegg
  17.312

  Sv: Fremtidens rekruttskole?

  Sitat Opprinnelig skrevet av yamaha Vis post
  Det med egne "rekruttutdanningssentre" er vel ikke noe nytt. Under den kalde krigen hadde man jo f.eks Infanteriets øvingsavdelinger.

  Det opplegget som f.eks Rittmesteren skisserer kunne jo godt ha funnet sted ved en slik avdeling, la oss si at utdanningen skjer over 6 måneder.

  Deretter overflytting til HV/Reserveavdelinger, eller til videre tjeneste i stående avdelinger.
  Altså omtrent som det Hærens heimevernskompani utøvde i forrige årtusen. Inn for å tjenestegjøre i seks måneder mot direkte overføring til lokal HVenhet.
  Omtrent som i alle andre hæravdelingen kunne man søke seg vekk i rekruttperioden om man ville tjenestegjøre lenger mot å "ikke bli" overført til HV i etterkant. Nja og mjo, det er da forsvarets behov som styrte den saken så etpar som tok lengre tjeneste fikk seg vel en overaskelse i posten noen år senere.

  Jeg har hørt GSVs HVkompani utdannet HVjegere og de som ikke nådde opp til status som det ble mer vanlige HVgubbs på objekt. Hvordan dette fungerte for oberst Hagløfs garnison og HVkompaniet der eller det siste av de tre, vet jeg ikke.
  Shaking the ground with the force of a thousand guns

Side 2 av 2 FørsteFørste 12
Milrab - Milforum - Nettbutikk - Militært Utstyr - Friluftsliv


Lignende tråder

 1. Felles rekruttskole - Luft- og sjøforsvaret
  By TheBeast in forum Førstegangstjeneste og verneplikt
  Svar: 2
  Nyeste innlegg: DTG 090050A Feb 16, Tuesday
 2. For sent å bytte rekruttskole?
  By HFL in forum Generelt om norske militære avdelinger
  Svar: 7
  Nyeste innlegg: DTG 261702A Aug 08, Tuesday
 3. Rekruttskole juli 2008
  By eHa in forum Generelt om norske militære avdelinger
  Svar: 6
  Nyeste innlegg: DTG 052316A Jun 08, Thursday
 4. Filmet voldtektsforsøk på britisk rekruttskole
  By Sofakriger in forum S-2 1. Generelle nyheter.
  Svar: 1
  Nyeste innlegg: DTG 022301A Jun 07, Saturday
 5. Rekruttskole på Madla
  By Krigs_Hisser in forum S-3 2. Totalforsvaret
  Svar: 15
  Nyeste innlegg: DTG 092114A Jun 06, Friday

Bokmerker

Bokmerker

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere innleggene dine
 •