Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

CV90 - svensk pansret kjøretøy

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Bratwurst
  replied
  Sv: CV90 - svensk pansret kjøretøy

  Den første STING-vogna rullet ut fra Rinnleiret i går:
  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Fra artikkelen:
  Bare 32 vogner skal bygges opp igjen i forskjellige modeller. Vogna som ble presentert i dag er utstyrt med minerydderplog. I tillegg skal andre brukes til personelltransport og som bombekasterplattform.
  De øvrige vognene er undersøkt og Forsvaret prøver nå å selge dem til andre nasjoner. Foreløpig står de lagret på Rinnleiret.
  Synes det er latterlig at vi kvitter oss med disse skrogene samtidig som vi jobber med å fremskaffe flere oppgraderte M113... Et større antall MultiC og kanskje en ny ildledervariant >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] hadde vært gull IMO, men det blir nok et spørsmål om pris...

  Leave a comment:


 • Bratwurst
  replied
  Sv: CV90 - svensk pansret kjøretøy

  Ulvefører,

  Brigaden får snart >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] som kan ta seg av lufttrusler hvor 30mm (med >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] kan man låse seg fast på luftmål) sliter. Utover dette, mener jeg å huske at også Leo 2 kan yte effekt mot luftmål med 120mm, men hvor effektivt dette er vet jeg ikke.

  Edit:
  It is important to mention the capability of the Leopard 2 to attack slow flying aerial targets. In general, this is possible with all modern MBTs, but it is actively trained only with the Leopard crews, as well as in the Soviet/Russian Army for the T-80/90. The gunner would engage these targets, e.g. helicopters, the same way as he would do with ground targets, but using STAB EIN. Targets can be attacked, which fly with a lateral speed of up to 250km/h. Because of the fast speed of aerial targets, the chance for a successful engagement is way lower compared to targets on the ground. But normally, every hit or even rounds that just miss the target wil
  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] (s. 17-18)

  Et 105mm skyts med 20km rekkevidde? Da snakker vi trolig om lett artilleri (jeg trodde du refererte til CV90105 som er en slags lett stridsvogn/panserjager), og i dag disponerer bataljonsstridsgruppene allerede et batteri hver med selvdrevne 155mm kanoner.

  Som du kan se, så har de mekaniserte bataljonsstridsgruppene en relativt greit utrustet verktøykasse (i hvert fall når kampluftvernet omsider er på plass). Når det er sagt, så kunne sikkert en lufvernartilleri-variant av CV90 vært et fint tilskudd til kampluftvernet, og mange her har ymtet et ønske om å anskaffe lette 105mm skyts (tauede, ikke selvdrevne) som et komplement til de selvdrevne kanonene i artilleriet.

  Men slik jeg forstår deg, ønsker du å tilføre disse kapasitetene til det mekaniserte infanteriet, og det tror jeg ikke er en god ide. Det er nok allerede en krevende nok oppgave å lære opp gode infanterister og kavalerister om ikke man må bli gode på artilleri og luftvern i tillegg!

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Sv: CV90 - svensk pansret kjøretøy

  Det beste våpenet mot stridsvogner er fortsatt andre stridsvogner, og andre løsninger har en tendens til å bli hybrider som ikke blir god til hverken det ene eller andre. Bestefar er inne på stridsteknikk, og det er bare på svært lange hold at et PV-missil er bedre enn en stridsvognkanon. Typisk stridsavstand for en stridsvognkanon med pilammunisjon er rundt 2000 meter (enkelte typer ca 4000 meter), og med en utgangshastighet på 1600-1700 m/s bruker prosjektilet 1-2 sekunder før det er fremme. Javelin har ikke noe lengre rekkevidde, så skal du bekjempe en stridsvogn må du ligge veldig stille under busken din og ikke avgi noe som helst termisk signatur før du får skutt. Siden det er fire-and-forget kan du løpe i dekning de kanskje 15 sekundene før missilet er fremme, men stridsvognen kan også bruke motmidler, som røyk.

  NM-142 (M-113 med TOW-tårn) som vi utviklet på 80-tallet, hadde faktisk noe for seg, da missilet hadde lengre rekkevidde enn stridsvognkanoner. Våpen som Javelin er avhengig av at du får skutt før stridsvognen oppdager deg, og da kan det funke med en enkeltmann/gjeng som er flinke til å gjemme seg. Et chassis som CV-90 vil være mye lettere å oppdage, og vil bli slått ut med ett skudd fra stridsvognkanonen.

  Jeg er derfor skeptisk til å bruke stormpanservogner til å bekjempe stridsvogner - la dem heller bekjempe fiendens infanteri og PV-våpen, og overlat stridsvogner til stridsvogner.

  Leave a comment:


 • 4312
  replied
  Sv: CV90 - svensk pansret kjøretøy

  Fordelen med pv-missiler er at man kan bekjempe panser som ikke skulle være der å vognen har en mulighet til å stikke av i stedet for å gå tapt. Men hvis missilene tar for mye plass inne i vognen så er jeg ikke sikker på at det er så lurt, vi trener den plassen som er.

  Leave a comment:


 • Bestefar
  replied
  Sv: CV90 - svensk pansret kjøretøy

  Tilsvarende diskusjon gikk i lange drag i Tyskland når spørsmålet var om marderne skulle få pv-missiler. Det er ikke bare et spørsmål om plass, men også om rolle. PV-vogner og mekinf har veldig ulik rolle - den stridsteknikken som passer best for pv-våpen passer ikke nødvendigvis like bra for vogner som skal støtte eget infanteri. Skal man oppsøke de gode pv-stillingene, eller følge infanteriet?


  Sent from my iPhone using Tapatalk

  Leave a comment:


 • Ulvefører
  replied
  Sv: CV90

  takker for svar. Ja jeg ser den. En tenker bakke og en motstander som er infanteri. Det jeg tenker på er ikke nødvendigvis bekjempelse av panser, men luftmål og ild støtte til eget infanteri på lengre avstand. (Kan jo være nyttig i et fjell land som Norge)

  3P ammo i 57 mm. har jo rimelig lang rekke vidde, og kombinert med egnet sensor vil den vel kunne ta litt ulike luft mål. Det blir jo mer og mer vanlig med UAV'er, og en 30 mm rekker vel bare så og så høyt. En 57 mm vil vel kanskje også kunne stoppe et kamp helikopter på noe lengre avstand ?

  En 105 mm kan visstnok med enkelte typer ammo rekke ut mot 20 km, og lengden på armen til å støtte en tropp på avstand ville da vært lenger. Men du har vel rett i at i Norge (Norden?) så er vel forholdene mindre. En måtte vel hatt et større miljø med noe flere pansrede kjøretøy før slike tanker kunne bli lagt på bordet. Litt trist egentlig, men pansrede kjøretøy i den kategorien er jo dyrt.

  Utviklingen på raketter går jo også fremover, slik som SPIKE-NLOS og AGM-114J hellfire 2 (og den gamle BK'en ). De kan du jo i teorien ta på heste ryggen og er et våpen med mer fleksibilitet når det kommer til valg av kjøretøy. Det er vel sikkert mer fristende.

  Leave a comment:


 • Bratwurst
  replied
  Sv: CV90

  Veldig godt poeng. De vognene som er utstyrt med PV-missiler må som regel ofre 1-2 seteplasser, og man ender derfor opp med mindre stormlag.

  Det kan også se ut som at Javelin i Mek/Storm muligens får/har fått(?) egne M113-vogner (j.f. >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]), og dette har i så fall trolig sammenheng med at de tar mye plass i stridrommet på CV90. Kan også hende at det kun er en interimløsning mens man venter på de nye CV90ene som har lengre skrog enn forgjengeren, samt økt takhøyde i stridsrommet.

  Leave a comment:


 • orcbuster
  replied
  Sv: CV90

  Det skal også sies at det har vært forsøk på å utstyre CV90 med panservernmissiler men at dette da tar opp såpass mye plass i stridsrommet at det blir lite plass til infanteri. Tanken var at disse skulle virke som ildstøttekjøretøy, noe som det viste seg at de var lite egnet som.

  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Har selv kun erfaring fra M113 men har hørt at CVn er trang nok fra før.

  Leave a comment:


 • Bratwurst
  replied
  Sv: CV90

  Opprinnelig skrevet av Ulvefører Vis post
  Bare et lite spørsmål. Hvis en skulle hatt flere CVer, ville det vært noe poeng å hatt f.eks 7 stk med 30 mm og en med 57 mm kanon (eller 105 mm ? ) Husker at for mange år siden så ble det lagd en proto type med 57 mm kanon, og det er vel en 105 mm kanon også som proto type ? ) Men Javelin og bombekaster dekker vel kanskje behovet som slike større kanoner ville hatt ? Nå er det mange år siden jeg fikk ta en titt inn i en CV 90, og det har vel vært en rivende utvikling. Men en 57 mm med 3P ammunisjon ville vel vært god mot luftmål ? En 105 mm ville vel også kunnet gi indirekte støtte til soldater på lengre avstand ? Men det er kanskje et annet behov i dag, og jeg har ingen bakgrunn fra kavaleriet. Så dette er kanskje et dumt spørsmål.
  Hadde håpet at noen andre ville svare på dette spørsmålet, men jeg gjør et forsøk...

  Det sentrale her er nok hvilke trusler man mener stormpanservogner bør/skal være i stand til å bekjempe. I enkelte land, bl.a. de Skandinaviske landene og Storbritannia, så har tanken lenge vært at de først og fremst skal ta seg av fiendens infanteri, SPVer og PPKer, mens fiendens stridvogner skal håndteres av egne stridsvogner evt. PV-infanteri, artilleri, luftstøtte m.m. I andre land, bl.a. USA, Russland og Tyskland, ser man litt annerledes på det, og man har derfor valgt å utstyre SPVene sine med PV-missiler.

  Jeg vil også påstå at dette kommer til utrykk i organiseringen av stridsvogner og mekanisert infanteri i flere land. I Norge, for eksempel, har disse nesten utelukkende blitt organisert sammen på kompani – eller bataljonsnivå, mens i Tyskland har man egne panserbataljoner og pansergrenaderbataljoner som i større grad er i stand til å fungere uavhengig av hverandre (se for eksempel på Tysklands bidrag til NRF-styrken: Panzergrenadierbataillon 371).

  Så for vår del vil det nok ikke bli aktuelt å ruste opp vognene før kombinasjonen Bushmaster II, 7,62mm og RWS (12,7mm eller 40mm) ikke lenger er i stand til å håndtere de ovennevnte truslene på en «bra nok» måte. Per dags dato er nok ikke dette tilfelle.

  Leave a comment:


 • Ulvefører
  replied
  Sv: CV90

  Bare et lite spørsmål. Hvis en skulle hatt flere CVer, ville det vært noe poeng å hatt f.eks 7 stk med 30 mm og en med 57 mm kanon (eller 105 mm ? ) Husker at for mange år siden så ble det lagd en proto type med 57 mm kanon, og det er vel en 105 mm kanon også som proto type ? ) Men Javelin og bombekaster dekker vel kanskje behovet som slike større kanoner ville hatt ? Nå er det mange år siden jeg fikk ta en titt inn i en CV 90, og det har vel vært en rivende utvikling. Men en 57 mm med 3P ammunisjon ville vel vært god mot luftmål ? En 105 mm ville vel også kunnet gi indirekte støtte til soldater på lengre avstand ? Men det er kanskje et annet behov i dag, og jeg har ingen bakgrunn fra kavaleriet. Så dette er kanskje et dumt spørsmål.

  Leave a comment:


 • Bratwurst
  replied
  Første nye kampvogn på plass

  Hæren fekk onsdag sine første nye og oppgraderte kampvogner. Dei er proppfulle av ny og framtidsretta teknologi som gir Hæren auka slagkraft.

  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • Hawk
  replied
  Usikker på om dette er "siste" tråd om CV90 utenom oppgraderings-tråden, men søkefunksjonen vil visst ikke spille på lag.

  Spørsmål; Hvorfor var ikke CV90-ene oppsatt med MG3 for vognkommandør? Var det pga. at de regnet med at kanonen holdt, og ikke trengte noe for nærstrid?
  Sitter og leser Krig og kjærlighet av Erik Elden, hvor han sitter i toppluka med HK'en og skyter på fi på 150 m avstand.

  Leave a comment:


 • Frost
  replied
  Opprinnelig skrevet av Din_Laban Vis post
  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  Skulle akkurat skrive om han i Generell panser tråd, men det ser ut til at du kom meg i forkjøpet.

  Leave a comment:


 • Din_Laban
  replied
  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • Pinch
  replied
  dæven, den fikk meg til å tenke på Tron

  Leave a comment:


 • Frost
  replied
  Fant 2 nye bilder av CV90-120 med IR plater:

  Leave a comment:


 • Bestefar
  replied
  Opprinnelig skrevet av Wicca Vis post
  Hvordan vil CVen se ut uten tårnet?

  Hvilke andre oppgaver må ingeniører utføre i felt? Bygge broer, hente skadet kjøretøy, klarere skog/passeringer.

  Hva annet?
  Akkurat ingeniørers oppgaver i felt er det MMB som er guru på, men ingeniører har mange arbeidsoppgaver som er spredt på flere spesialiserte enheter. De har egne kjøretøy som graver, egne kjøretøy som legger bruer osv. Ingeniørene det er snakk om her er såkalte stormingeniører, som har miner og eksplosiver som hovedarbeidsområdet. Det er altså ikke de samme ingeniørene som legger broer - forskjellige underenheter.

  Leave a comment:


 • essal
  replied
  Nei, gjør et Google søk på CV 90 Armadillo og se selv. De viste den på Eurosatory i 2010.

  Leave a comment:


 • binders
  replied
  er det dataanimert? det våpnet ser jo helt merkelig ut...

  Leave a comment:


 • essal
  replied
  Opprinnelig skrevet av essal Vis post
  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]


  Edit:
  Nå med tænks porn:
  Slik ser den ut.

  Leave a comment:


 • Wicca
  replied
  Hvordan vil CVen se ut uten tårnet?

  Hvilke andre oppgaver må ingeniører utføre i felt? Bygge broer, hente skadet kjøretøy, klarere skog/passeringer.

  Hva annet?

  Leave a comment:


 • Bestefar
  replied
  Opprinnelig skrevet av Wicca Vis post
  Jeg vil bare si, at hvis problemet ligger i mangel på plass i CVen, kan man ikke bare bytte våpen system som er kompatibelt med våpenplatformen oppå CVen, eller finne et alternativt våpen til stinger systemet?
  Grunnen til plassmangelen er tårnet. Å bytte kanon vil ikke utgjøre noen forskjell for fotlaget sin del. Ved å kutte ut tårnet oppnår man en enorm plassbesparelse, men da begrenses våpensystemet til RWS, som kan settes opp med 12,7mm el 40mm granatkaster. Tilstrekkelig, spør du meg. Om man absolutt vil, kan man til og med gå for et system som gir mulighet for å feste PV-raketter på. Det vil gi en ildkraft mot stridsvogner som LANGT overgår det CV9030 er i stand til mot stridsvogner.

  Dessuten må jeg nesten spørre om hvilket våpensystem man eventuelt skal bytte til?

  Jeg vet ikke hvor dyrt det er å utdanne en ingenør soldat i Norge, men det er sannsyligvis dyrere og mer tidskrevende en en vanlig soldat. Så å gi nok beskyttelse og ildkraft der det er mulig er nok ganske viktig i slike situasjoner.
  Ser ikke helt at dette skal være noe vektig argument. Spørsmålet er hva som er rette utstyr for jobben, det er ikke et spørsmål om å "beskytte investeringene". Jeg har ikke hørt FACere be om CV90 med våpensystem enda, til tross for at det er ganske så spesialiserte soldater.

  Når det gjelder faren for bakhold, så er det flere faktorer man må ha i bakhodet.
  1) Det er lettere å pansre vogner uten tårn. Ved å fjerne tårnet kan man legge på mer pansring uten å redusere mobilitet
  2) Intet tårn = lavere profil. Det blir lettere å gjemme vogna, og vogna blir vanskeligere å treffe
  3) Ingeniørene er ikke alene og skal ikke løse alle oppdrag på slagmarken, hverken i Afghanistan eller hjemme. Det vil være manøveravdelinger rundt dem. Disse vil bidra med ildkraft. Om nødvendig kan de trekke helt opp på siden av ingeniørkjøretøyet for å gi støtte. Det er heller ingenting i veien for å la feks en egen stridsvogn trekke FORBI ing-kjøretøyet hvis man ønsker så tung støtte så langt frem.

  Og så må man i tillegg ha i bakhodet hvilke utdanningsmessige og organisatoriske konsekvenser dette vil ha. Dersom man skal gi ingeniørene et kampkjøretøy, så krever dette stridsteknisk utdanning for at de skal kunne bruke dette - utdanning som skal komme i tillegg til ingeniørutdanninga. Det krever MYE erfaring før man er en effektiv gruppesjef/troppsjef. Hvordan skal man organisere troppen slik at man kan utnytte våpenet på en tilstrekkelig måte?
  Last edited by Bestefar; DTG 031155 Oct 11, .

  Leave a comment:


 • Wicca
  replied
  CV9030 Sting Lag ing lag.

  Hei, jeg er ny her. Ganske stor fan av CV90. Har aldri vært i militæret men leser mye og ser på filmer ganske ofte!

  Jeg vil bare si, at hvis problemet ligger i mangel på plass i CVen, kan man ikke bare bytte våpen system som er kompatibelt med våpenplatformen oppå CVen, eller finne et alternativt våpen til stinger systemet?

  Da kan man ha samme ildkraft på front som andre enheter, samtidig som utskifting av deler/ammunisjon/drivstoff vil være letter hvis noen har tatt skade osv.

  Når det gjelder Ingeniør våpenet, så går jeg ut ifra at de ser etter miner, fjernstyrte explosiver og ueksplodert ammunisjon.

  Utifra det som skjer f.ex i afghanistan, så er vel mye av faren rundt miner eller IEDs, å bli ambushed. Så å gi de som må uskadeliggjøre disse farene på veien, litt ekstra ildkraft vil sannsynligvis gi dem en taktisk overkant i ett bakangrep.

  Det samme gjelder vel konvensjonell krigføring.

  Jeg vet ikke hvor dyrt det er å utdanne en ingenør soldat i Norge, men det er sannsyligvis dyrere og mer tidskrevende en en vanlig soldat. Så å gi nok beskyttelse og ildkraft der det er mulig er nok ganske viktig i slike situasjoner.

  Jeg vil også spørre om det er mulig å ha et såkalt "UAV" launch pad fra an CV90, som kan brukes til rekognisering?

  Leave a comment:


 • Bestefar
  replied
  re: CV90 - svensk pansret kjøretøy

  Opprinnelig skrevet av Gammeloppklesk
  Poenget med "gitterpansring" skal visstnok være at gitteret på et eller annet vis kortslutter den piezo-elektriske tenneren i stridsodet på panservernraketten, slik at pv-ladningen ikke går av.
  Ad fysikken bak korslutning av et piezo-elektrisk element, don't ask me.
  Ja, det gjør den ved å ødelegge stridshodet. Et piezo-elektrisk element er verdens enkleste innretning - du trykker på det, så lager det en strømimpuls, omtrent som på gassbrenneren du har med i felt. Denne impulsen går fra fronten i granaten (hvor PE-elementet sitter) til ladningen bak i stridshodet, og setter av denne. Buret er akkurat så vidt at hele stridshodet ikke får plass mellom. Dermed treffer bøssingen stengene i buret før PE-elementet kan sette av granaten(HVIS avstanden er stor nok, naturligvis, se min siste setning i foregående innlegg). Gitteret kan da rive av ledningen til hovedladningen når bøssingen deformeres av gitteret, da settes ikke granaten av - eller så kan det deformere konet, slik at jetstrålen ikke dannes slik den skal selv om granaten går av. Eller så kan hele stridshodet kile seg i gitteret før det treffer panseret - da går naturligvis ikke ladningen av.

  Leave a comment:


 • Gammeloppklesk
  replied
  re: CV90 - svensk pansret kjøretøy

  Poenget med "gitterpansring" skal visstnok være at gitteret på et eller annet vis kortslutter den piezo-elektriske tenneren i stridsodet på panservernraketten, slik at pv-ladningen ikke går av.
  Ad fysikken bak korslutning av et piezo-elektrisk element, don't ask me.

  Leave a comment:


 • Bestefar
  replied
  re: CV90 - svensk pansret kjøretøy

  Opprinnelig skrevet av krigergutt
  legger merke til at britene, og nå også danskene, sverker til utstrakt bruk av "burpansring" (jeg kjenner ikke den korrekte betegnelsen på dette tiltaket). Buret er jo tiltekt å sette av RPG'r og bryte opp jeten før den får full effekt i den egentlige pansringen og ideen virker jo bra. Men er det noen som har noe empiri rundt effekten? Fungerer det? Hva er kontroversene rundt bruken av det? Og hvorfor bruker da ikke vi dette?

  Kanskje ikke dirrekte on topic, men ansporet av bildet
  Vi har en egen tråd om dette >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Kort fortalt: Den primære hensikten er IKKE å bryte opp jeten, men å ødelegge/deformere stridshodet. Ideell stand-off for HEAT er som oftest lengre enn standoffen på selve granaten, slik at å sette den av for tidlig faktisk kan øke effekten istedet for å redusere den. Det er uansett klart at den korte avstanden det er snakk om på vognene det er påmontert ikke på langt nær er god nok til å gjøre særlig forskjell på den måten. Men når buret bare skal ødelegge stridshodet, trenger avstanden bare å være litt større enn avstanden mellom det piezo-elektriske elementet og konet.

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  re: CV90 - svensk pansret kjøretøy

  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • krigergutt
  replied
  re: CV90 - svensk pansret kjøretøy

  legger merke til at britene, og nå også danskene, sverker til utstrakt bruk av "burpansring" (jeg kjenner ikke den korrekte betegnelsen på dette tiltaket). Buret er jo tiltekt å sette av RPG'r og bryte opp jeten før den får full effekt i den egentlige pansringen og ideen virker jo bra. Men er det noen som har noe empiri rundt effekten? Fungerer det? Hva er kontroversene rundt bruken av det? Og hvorfor bruker da ikke vi dette?

  Kanskje ikke dirrekte on topic, men ansporet av bildet

  Leave a comment:


 • Frost
  replied
  re: CV90 - svensk pansret kjøretøy

  CV9035DK, her med bur. Vakkert.

  Leave a comment:


 • Frost
  replied
  re: CV90 - svensk pansret kjøretøy

  Ser på prosjekt bildene at STINGer vogna kommer til å fortsette å bære med seg RWS.
  Så nei, det blir ikke noe 30mm på STING denne gangen heller.

  Leave a comment:

Working...
X
Besøksstatistikk