Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

3 historier fra IFOR II

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  3 historier fra IFOR II

  Etter å ha sett gjennom alle mine analoge bilder min periode på balkan i 96 (IFOR II) tenkte jeg å dele 3 historier med dere.

  * Raise for the 3. STAR General
  * Beaver Bar
  * Didn´t you see the Abraham? (Alternativt, hvordan man får fart på logistikken rundt utdeling av termisk merking av kjøretøy)

  *** RAISE FOR THE 3. STAR GENERAL ***
  Etter 4 uker ute på diverse svenske, danske og polske FAP´er og utallige "tom-patruljer" og medevacs så var det alltid deilig å komme tilbake til basecamp (Blue factory). Dog ikke like hyggelig som det var da vi hadde eget "norsk" kjøkken, men amerikanernes PX i nabocampen var alltid et lite lyspunkt. Siden jeg selv fikk tilbud om å hospitere i akuttmottaket så dro min makker sammen med sjef for Opsen (9), en kaptein med rød beret til nevnte PX for å bunkre opp snacks og annet stash. Etter endt handel så oppdaget de at amerikanerne hadde satt opp en "rutebuss" mellom de amerikanske campene, inkludert vår egen, og siden det var en drøye 700-800 hundre meter fra PX til vår camp og de hadde hendene fulle av stash, tenkte de at rutebuss var tingen. Min makker gikk først ombord og i helene hadde han kapteinen. I det "sergant of the bus" som var bussens vognkommandør så vår eminente kaptein i RØD beret, så smalt han opp i rett og kommanderte samtlige soldater og befal på bussen opp i rett og sa "HUITTT..... RAISE FOR THE 3. STAR GENERAL" Min makker kunne vedde på at hele bussen løftet seg 10cm over asfalten da samtlige 30-40 mann hoppet i rett inne i bussen! Både min makker og kapteinen beholdt fatningen, klarte å skjule latteren og gikk inn og satte seg i nærmeste sete, sammen med sine "PX poser"... Hva denne sgt. tenkte vites ikke, men noe må han jo ha tenkt der han satt og lurte på hvilken general dette var som bar sine egne plastikkposer med stash.

  Regner med det finnes mange lignedne episoder der ute, men vi gutta fikk hvertfall oss en god latter der vi satt i vår egen "beaver bar"...

  *** BEAVER BAR ***
  Som nevnt i forrige historie, så var det en bar i Blue Factory som ble kalt Beaver Bar. Dette var ikkelåven som var den offisielle baren i campen. Beaver Bar og "Blue Sky" samt en bar inne i det ene shelteret ved helipaden som jeg ikke husker navnet på, levde under "nåde" fra leirsjefen og hadde egen "skjenkebevilgning"...

  Beaver Bar var en bar som lå mellom 3 kontainere. Taket var tett og var dekorert med kamo-nett oppunder taket. I dette nettet hang det en mengde gods og dametruser! Den hadde også noen få spesielle regler.

  1. Baren var kun for menn! Kontigenten var tilsvarende ett brett med drikke.
  Kvinner hadde ingen adgang, men det kunne søkes om disp for kvinner.
  - De måtte kysse barens hvite vegg med en knall-rød lebestift og signere med eget navn.
  - I tillegg måtte de ta med seg en helt "fersk" truse og legge i lukteboksen som var en liten pappeske med en "dør" på.

  2. Denne lukteboksen med den "ferskeste" trusa i kunne man få lov til å sosialisere med (les lukte på), ved å betale 5. tyske mark. Da kunne man åpne luken og lukte på trusen. Hvis det kom en "ferskere" truse, så skulle den gamle henges i taket.
  For å si det slik, det hang en god del truser der, og spesielt populært ble det når det amerikanske feltsykehuset ramlet inn i campen.

  *** Didn´t you see the Abraham down there? ***
  Mitt crew hadde 5 minutters beredskap og vi ble plutselig en sen, mørk og regntugn høstkveld scramblet. Vi fikk melding om at i en amerikansk camp 3-4 timers kjøring unna, var det en soldat som hadde klikket og tatt feltpresten i campen til gissel! Vi fikk i ordre om å hente stressmestringsteam i nabocamp og dra avgårde. Siden Dust-Off (Black Hawks) ikke fikk lov til å lette grunnet det dårlige være ble det bestemt å scramble 30minutters vogna også. Vips så var 2 stk Sisuer på tur over fjellet mot den amerikanske campen. Jeg har vært med på en god del heftig sisukjøring for å si det mildt, men med vår "legendariske" sisu-driver fra nord-Norge som ikke hadde gjort annet enn å kjøre sisu i sitt liv, kjørte det vogna tålte. Jeg sverger den dag i dag, at vi hadde flere 6-hjuls skrenser på denne turen, i tillegg til noen sinnsyke nødbremser før oppdukkende VKP´er fra våre allierte. For de av dere som har opplevd en nødbrems i sisu, så vet dere hva jeg snakker om!

  I det vi nærmet oss campen, så var det rukket å bli helt mørkt og plutselig ser vi campen som lå oppe på en topp. I det vi nærmer oss gaten som er opplyst, ser vi den amerikanske vakta åpne gaten og vinke oss "hastig" gjennom. 2 stk ambulanse sisuer med blålys suste vel igjennom gaten i 60-70km/t og opp på toppen og inn i campen. Da vi bråbremser oppe på toppen, så ser vi ikke en levende sjel. Både jeg, min makker og vognkommandøren spretter opp av lukene og titter. Plutselig ser vi 2 menn åpne en dør i nærmeste hus og kikker rart på oss, før den lukker seg igjen. Vi prater litt på intercomen og melder til 9 at vi er fremme. Litt rart syns vi det var, men etter en stund åpner døren seg igjen og 1 offiser kommer i brysk gange mot vogna vår og er relativt høy og morsk i stemmen. Nå husker ikke jeg alt som ble sagt, men jeg husker spesielt 1. setning VELDIG godt og det var denne.

  "Didn´t you see the Abraham down there?"... Noe vi IKKE hadde sett. (Ikke så rart når det var dekt av kamo-nett, og det var bek-mørkt ute) Vi lurte jo litt på hva alt oppstyret handlet om og hadde helt glemt oppdraget vårt.

  For å gjøre en lang historie kort. Det hadde vært aggresiv serbisk aktivitet i nærområdet og den amerikanske campen hadde forhøyet beredskap. Crewet i abramhamen en enkel oppgave. Hvis ikke gaten meldte fra om at personell og kjøretøy var klarert så hadde den stående ordre om å skyte det som passeret gaten til himmels! Problemet var at gaten "glemte" å melde at nå kom det to allierte sisuer for å ta seg av situasjonen med den krakilske soldaten i campen. Og siden våre vogner (samtlige operative norske vogner på den tiden) ikke hadde fått utlevert termisk merking så, var det kun 2 rødglødende klumper (sisuer) som braste gjennom gaten som viste seg i kikkerten til vognkommandøren av stridsvogna. Vi ble senere fortalt at det som skjedde var at vognkommandøren, i det han er på vei til å gi ild-kommando, bestemte seg for å ta en titt med egne øyne og ser da til vår store lykke, 2 sisuer med blålys og genferkors og ikke 2 fiendtlige kjøretøy hvorpå han BRØLER "HOLD YOUR FIRE, HOLD YOUR FIRE" og vips var vi ikke "BLOWN SKY HIGH" som offiseren sa hadde villet skjedd...

  For å si det slik, det tok ikke mange dagene før alle vogner i vår camp, hadde termisk merking!

  PS! Siden Cuba var ett glohett perm-objekt på denne tiden, og vår vognfører nettopp hadde oppholdt seg i dette himmelriket, så sa han under debriefen tørt på nord-norsk. Satan! Hadde han der abrahamen skutt, så hadde vi gått i bane rundt jorda! Det eneste vi kan håpe på var at vi ville lande på Cuba!

  Ha en glitrende aften!
  Lignende tråder

 • #2
  hahaha meget god histore, likte de ja=D

  Kommentér


  • #3
   Fantastisk. :-) Skjønte allerede på overskriften at Abramshistorien ville være noe ekstra.

   Kommentér


   • #4
    Haha, utrolig bra

    Kommentér


    • #5
     Begynner å bli så lenge siden IFOR at dette må jo være lov etterhvert... 1996 var et år med mye improvisasjon
     "Gjør Ret, Frygt Intet"

     Kommentér


     • #6
      Utrolig morsomt å lese slike historier! Utmerket initiativ

      Om det er flere som har historiere fra IFOR, så venligst ikke nøl med å sleng de ut.
      No combat ready unit ever passed inspection - No inspection ready unit ever passed combat

      Kommentér


      • #7
       Morsomme historier. Stemmer for fler slike fra veteranene her!

       Hørtes forresten veldig kult ut å kjøre sisu... gleder meg litt mer til januar nå :P

       Kommentér


       • #8
        Artige historier, men om Cuba er et "himmelrike," ja, der "strides vel de lærde....."
        ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

        Kommentér


        • #9
         Opprinnelig skrevet av SWATII
         Artige historier, men om Cuba er et "himmelrike," ja, der "strides vel de lærde....."
         Hehe. Burde ha kjøpt et cubansk flagg i påvente av Castros død, da skal det flagges! Men..., hvis alternativet er å sitte i en sisu som blir truffet av 120mm på 150m avstand, da tror jeg Cuba er himmelriket! "Learning by doing!"
         DYT-DYYYYYT-DYT

         Kommentér

         Forsvarets historiske filmarkiv

         Collapse

         Working...
         X
         Besøksstatistikk