Globalt toppbanner

Collapse

Milforum Google-søk

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Mobiliseringsoppsatte helikopterskvadroner

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Mobiliseringsoppsatte helikopterskvadroner

  La merke til at bruker MgHolen nevnte noe om mobiliseringsoppsatte helikopterskvadroner i CR09 tråden, og jeg merket at jeg ble mer enn lett nysgjerrig. Hvis det er noen som har noe informasjon om disse som de ønsker å dele med meg og de andre brukerne på forumet, så kan de få lov til det her. Er disse skvadronene fortsatt "aktive" for å si det slik? Mao kan de fortsatt mobiliseres i tilfelle krise eller krig?

  Takker på forhånd for svar.
  Last edited by Rittmester; DTG 141543 Jan 20, .

 • #2
  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Kommentér


  • #3
   Mobhelikopterskvadronene besto tidligere av sivile helikoptre som ble innkalt sammen med crew på "rep". Disse inngikk i Taktisk Helikopter Gruppe (THG) sammen med f.eks. 339 skv og 720 skv.
   Sist jeg kan huske at disse mob.skvadronene ble øvd var på Lundamo i 2002 eller 2003 (husker ikke helt år).
   Har noen panoramabilder derfra som jeg skal se om jeg finner og får lagt ut.

   Etter dette ble tanken om mob.heli. lagt på is sammen med THG og er senere lagt ned. Utstyret til skvadronene er delvis solgt, fordelt på andre avdelinger eller står lagret rundt omkring.

   Kommentér


   • #4
    hvlt har postet noe om dette på andre tråder, som jeg ikke fant, men jeg tror temaet egner seg for en egen tråd.

    Jeg fant dette på FB-gruppen til Brigadeveteranforbundet:

    Click image for larger version

Name:	mobskvadroner.jpg
Views:	299
Size:	170,2 KB
ID:	1025231
    Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

    Kommentér


    • #5
     En meget informativ hjemmside om mobiliseringsskvadronene med mange bilder (samt også reglementer etc.) fra en øvelse i 2000 (eller 2001?) var tidligere på nett, men er nå borte. Men man kan finne en del av den på >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
     At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

     Kommentér


     • #6
      Bildene er her: >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] De er fra Joint Winter 2000.
      At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

      Kommentér


      • #7
       Et par av bildene:

       Click image for larger version

Name:	Aut_1480.jpg
Views:	291
Size:	82,2 KB
ID:	1025249

       Click image for larger version

Name:	as332opplast.jpg
Views:	292
Size:	110,3 KB
ID:	1025250

       Click image for larger version

Name:	as350land.jpg
Views:	305
Size:	138,5 KB
ID:	1025251
       At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

       Kommentér


       • #8
        Noe av det som står på hjemmesiden. Det er viktig å huske at mobilseringshelikopterskvadronene eksisterte i 15-20 år, fra først halvdel av 1980-tallet til tidlig på 2000-tallet. Det foregikk selvfeølgelig en god del endringer i struktur og annetpå den tiden. Jeg regner med at dette mer gir et øyeblikksbilde av situasjonen omkring år 2000.

        Historikk.
        De norske mobiliserbare helikopterskvadronene består av totalt ca 80 middelstunge og lette helikoptere, som er registrert i norsk luftfartsregister.
        Konseptet med mobilisering av helikopterskvadronene fikk sin start på begynnelsen av 80 årene. Initiativtager og drivkraften bak ideen var Oblt Hans Chr Wilhelmsen i Hærstaben. Han hadde tro på ideen og mot nok til å ta opp konkurransen med Luftforsvaret om forvaltningen av helikoptere. Etterhvert hadde han mer enn 3 ganger så mange helikoptere under egen paraply enn hva Luftforsvaret selv disponerte. Hærstaben med Oblt Hans Chr Wilhelmsen i spissen utviklet et konsept som kan tilby Hæren betydelig økt kapasitet og mobilitet.
        Den første øvelsen som ble gjennomført med mobiliserbare helikoptere var øvelse ”VARNA” i –85`med S-61 og i samarbeide med 720 skvadronen. De første årene var preget av initiativ og innsatsvilje, men med begrensete økonomiske og materielle ressurser. Mobhelikopterskvadronene ble erklært operative i –89` i forbindelse med øvelse ”Vibe”.
        Luftforsvaret fikk ansvaret for de mobiliserbare helikopterskvadronene i januar 1996. Mobhelikopterkontoret ble opprettet med stillinger fra Luftforsvaret og Hæren.
        Luftforsvaret sin oppgave for mobhelikopterskvadronene er å forberede de sivile helikopterselskapene på innsats i krise/krig med personell og materiell.
        Organisasjon
        Mobhelikopterskvadronene er i dag organisert i 6 skvadroner:
        • 752 SKV, MEDIUM HKS S-61 (Sikorsky)
        • 753 SKV, LETTE HKS AS 350 (Ecureuil)
        • 754 SKV, MEDIUM HKS AS 332 L/L1/L2
        • 755 SKV, MEDIUM HKS AS 332 L/L1/L2 (Super Puma
        • 756 SKV, LETTE HKS BELL / AS 350 (Bell / Ecureuil)
        • 757 SKV, LETTE HKS BELL / AS 350 / BO 105(Bell / Ecureuil)
        754 skvadronen sin primæroppgave er å støtte Hæren med taktisk troppetransport. Andre oppgaver er å fly inn forsyninger og MEDEVAC. Offshore konfigurasjonen i kabinen til Super Pumaen som består av 19 seter, omkonfigureres med et . bårestativ. Fire bårestativ monteres og fungerer som sete og ryggstøtte, samt at en har muligheten å transportere inntil 8 bårepasienter ved MEDEVAC. Flygingen forgår som taktisk flyging i øvingsområde. Dette er ganske stor kontrast til den daglige rutinen fra norsk offshoreflyging for personellet.
        Under øvelser blir ofte en ving av 756 skvadronen lagt inn under 754 skvadronen. 756 skvadronen stiller med Ecureuil helikoptere, som til daglig flyr oppdrag i innlandet. Oppdragene består ofte av underhengende last oppdrag. De har derfor utviklet spesielle teknikker for dette formål og er utrolige effektive.
        Personellet

        Personellet er repetisjonsinnkallt til øvelsene. Det gjelder både befal og menige. Det er mange forskjellige yrkesgrupper som samles for å kunne drive en skvadron i felt. Dette er en klar styrke, forskjellig bakgrunn og erfaringer settes sammen og skaper en initiativrik og løsningsorientert skvadron. Skvadronen har et godt samhold, og de fleste repinnkallte soldater forlater øvelsene med en minnerik opplevelse.
        Bakgrunnen til ca. 80 % av flygerne er militær flyutdannelse med tjeneste i Luftforsvaret. Erfaringsnivået ligger på 15 til 25 år med flyging, med erfaringer fra Vietnam i sør til Svalbard i nord. Gjennomsnittet på antall flytimer for skvadronens flygere er ca 8 000 timer.
        NATO COMPOSITE FORCE

        754 skvadronen er en av tre avdelinger innen NCF. De to avdelingene er 1 Amerikansk og 1 Tysk feltartilleribataljon. De er av SACEUR øremerket til for innsats i Nord-Norge. Etter oppsetning blir OPCOM for disse avdelinger overført til Sjef 6. divisjon. Avdelingene er ment å støtte 6. divisjonen i deres operasjoner.
        At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

        Kommentér


        • #9
         Jeg har faktisk brukt tjenestene til disse ifm vinterøvelsen i Trøndelag i 2002. Vi skulle etterforsyne et sambandslag som lå gravd ned og litt vanskelig til og rekvirerte støtte til å fly inn mat, vann og drivstoff.

         Fra en lite jorde i Gauldal så tok vi ned helikopteret og jeg husker jeg stusset litt på at det ikke var en Bell 412, men istedet et sivilt AS 350.

         Pilotene slo av en prat med oss mens vi gjorde lasten klar, viste de på kartet hvor de skulle og de tok en røyk før de fullførte oppdraget. Alt i alt fungerte dette helt fint, men selvfølgelig hadde de ikke nattopptikk, kryptert samband eller mottiltak mot luftvern.
         Svolten og tyst, samband fyst

         Kommentér


         • #10
          To FB innlegg relevante for denne tråden:

          >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

          >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
          Odd objects attract fire. You are odd.

          Kommentér


          • #11
           Bumper denne tråden ifb. med diskusjonen om nytt taktisk transporthelikopter:

           >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

           Fra tråden:

           Opprinnelig skrevet av Sofakriger Vis post
           Så er et faktisk gyldig poeng at det i Norge opereres enormt mye sivile helikoptre i forhold til de fleste andre land. Dermed er både hensynet med å mobiliseringsdisponere disse og felles interesser rundt logistikk og vedlikehold interessant. Feks er Bell 525 sannsynligvis på vei inn. Kunne det også vært et innsettingshelikopter? >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] og >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] om militær bruk
           Odd objects attract fire. You are odd.

           Kommentér

           Forsvarets historiske filmarkiv

           Collapse

           Working...
           X
           Besøksstatistikk