Globalt toppbanner

Collapse

Milforum Google-søk

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Tema: Sjøforsvaret

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Znuddel
  replied
  Click image for larger version

Name:	FB_IMG_1634512803249.jpg
Views:	65
Size:	121,3 KB
ID:	1058615
  We've Got Your Back!

  Sailors assigned to the Royal Norwegian Navy frigate, HNoMS Fridtjof Nansen (F310), stand watch on the fantail during a restricted maneuvering exercise.

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Kommandantskifte ved Bergenhus Festning

  Onsdag den 18. august ble kommandør Erik Bøe innsatt som 48. kommandant ved Bergenhus festning. Avtroppende, kommandør Åsmund Andersen, pensjonerer seg etter syv år ved festningen.

  Seremonien fant sted utendørs i Borggården på Bergenhus festning. Utenfor Kommandantboligen stod påtroppende og avtroppende på hver sin side av Sjef Forsvarets Kommandantskap Oberst Knut Henry Thorvaldsen. Sjef Sjøforsvaret kontreadmiral Rune Andersen var også til stede, og holdt tale under seremonien.

  Sjøforsvarets musikkorps, med base på Bergenhus festning, stod oppstilt i Borggården og spilte under seremonien, før en salutt med 9 skudd fra Sverresborg og en mottagelse i Kommandantboligen.

  I tillegg delte Sjef Sjøforsvaret ut Sjøforsvarets fortjenstmedalje til kommandør Andersen, som takket for seg etter syv år som Kommandant. Hans oppgave som Forsvarets øverste representant på festningen er å holde den i militær hevd, profilere Forsvaret i byen og ivareta militære tradisjoner som strekker seg mange hundre år bakover i tid.

  – Etter 7 år her på festningen har jeg for lengst forstått at både Bergenhus festning og kommandanten omfattes av dette og har en spesiell plass i byen og i bergensernes hjerter, sa Kommandør Andersen i sin tale.

  Kommandør Erik Bøe kommer fra stillingen som nestkommanderende i Marinen og ser fram til en ny hverdag som kommandant.

  – Å bli kommandant ved Bergenhus Kommandantskap er en drøm i oppfyllelse. Denne stillingen er en æresrunde man får lov til å gjøre etter sin aktive tjeneste og det er spesielt å få ta del i den, sa han.

  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM][0]=AZWdQLt1OSzP99zFR3A5ubTqxD_FtxJ34O kSr9i5pmvXzZ4yVP51ZV1lIlpVT3EeWssz1 9oDNf6SQVEv7NkANQjA14od5RtlpZrgHxkB ac3MG_zU4StCUgHbnU9uFJU91eebkEnwyod S7qoXZpfFz5vD&__tn__=%2CO%2CP-R

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  5.-8. august besøkte den indiske fregatten INS TABAR Bergen.

  Noen timer etter ankomst ble det gjennomført en rutinemessig høflighetsvisitt i strålende sol for Sjef Marinen, flaggkommandør Trond Gimmingsrud og stedfortredende havnedirektør, Christian Hafstad på kaien ved Bontelabo i sentrum.

  – COVID-reglene satte store begrensninger på interaksjonen med det indiske fartøyet mens det lå i byen, men vi fikk gjennomført et kort og hyggelig møte på kaien.
  På forespørsel fra INS Tabar fikk vi også lagt til rette for samtrening med et av våre fartøyer. KNM Storm og INS Tabar gjennomførte dette på søndag utenfor Marsteinen. Samtreningen viste at oss at personellet på den indiske fregatten holder et høyt nivå, og vi hadde ingen problemer med verken å planlegge eller gjennomføre en god øvelse med ulike momenter, forteller Sjef Marinen, flaggkommandør Trond Gimmingsrud.

  Forrige visitt av et indisk fartøy (INS TARKASH) var i 2019 - hvor visitten ble gjort på Sjef Marinens kontor på Haakonsvern.

  Grunnet COVID-restriksjoner var besetningen på INS TABAR pålagt karantene under hele oppholdet og fikk dessverre ikke forlate ISPS-inngjerdingen. Agenten deres fikk derfor noen hektiske dager med å skaffe til veie suvenirer og andre varer fra omkringliggende butikker på Bryggen.

  I forbindelse med visitten ble det også gjennomført en koordinert samtrening med KNM Storm vest for Marstein.

  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • magskor
  replied
  Ikkje heilt einig, men du tar ikkje direkte feil. Det som gjere at eg er litt ueinig er at fram til eit vist tidspunkt ikkje viste kva som var på gang. Det var nok mange som forberedte seg på ei mobilisering ein periode, ikkje berre dei som faktisk mobiliserte. Blant anna så gjekk det ut forhandsordre om mobilisering til den innsatsstyrken eg tilhøyrte, med beskjed om mobilisering viss det kom fleire angrep rundt om i landet. Hadde telefoniske kontakt med både underordna og overordna om korleis vi skulle løyse det viss vi skulle mobilisere. Hadde personleg lang reisetid så det var viktig å ha ting klare viss vi måtte stille. Skulle på nattevakt den natta, så eg ringte og sjefen min og informerte om at det kunne vere at eg forsvant brått frå jobb. Var til og med i minibank og tok ut pengar så eg var sikker på at kona hadde for den første tida.
  Eg trur det var mange rundt om som forberedte seg på å kunne stille på kortast mogleg varsel. Så på den måten meinar eg det var ein merkedag.

  Leave a comment:


 • struksa
  replied
  Jeg er uenig i at 22.juli var en merkedag for Forsvaret fordi det er ikke Forsvaret sin oppgave å forhindre at slike terrorangrep skjer eller stanse dem. Forsvaret skal støtte Politiet i sin oppgave å forhindre eller stanse terrorangrep.

  Heimevernet mobiliserte fordi det sivile samfunn ba om det og HMKG høynet beredskapen fordi det er en del av oppdraget deres.

  Det ble vist handling og mobilisert, som er bra å tenke på at vi den dagen hadde viste mere kampvilje enn i 1940 og at "aldri mere 9. april" faktisk betyr noe.

  Jeg synes uansett at når "aldri mere 9. april" blir ytret i ulike sammenhenger i dag, så er det bare ord og de grepene som kan bli gjort for faktisk beredskap uteblir. Det har man ikke lært. Og det virker ikke heller som om det sivile samfunn heller har lært, så mange forbedringspotensialer som ble identifisert, men ikke gjennomført i årene etter 22. juli 2011. Men, det er en heeelt annen sak.

  Leave a comment:


 • Grasklyppertraktor
  replied
  Eg er einig i at ein godt kunne latt ver å gjennomføre skyting 22. juli, for å ikkje lage unødvendig oppstyr.

  Eg er vant med at 9. april er ein dag som ofte blir markert med KTS oppstilling, og eg kjenner litt ekstra på jobbens plikter og alvor når eg tar på 2. linje på ein dag som det. Ein tur på skytebanen etterpå tykjar eg toppar det heile, og er ein verdig måte å ta med seg lærdommen frå 9. april vidare.

  På liknande vis er også 22. juli ein merkedag for militæret. Forsvaret mobiliserte, og blant dei mest ikoniske bileta frå hendinga ser me gardistar med paradeantrekk, GRU og MG, samt HV-soldatar i sentrum.

  Det var neppe tvingande naudsynt for noregs beredskap å ha skyting igår, men eg veljer å tru at soldatane kjente litt ekstra på jobbens alvor denne dagen. Forøvrig godt svart av pressetalsmannen.

  ​​​​

  Leave a comment:


 • struksa
  replied
  Ikke det samme.

  9.april 1940 var et angrep på Norge hvor vi ble tatt på senga så det sang etter grunnet sviktende beredskap og en mye bedre dag å holde skytetrening på for å holde "aldri mere 9.april" i hevd. Det er dessuten ikke 10 år siden 9.april hendte og vi har ikke mange overlevende og etterlatte som har den dagen friskt i minne.

  Jeg tror at vedkommende som har planlagt skytingen ikke har tenkt seg om og dratt "beredsskapskortet". Visst pokker skal våpnene være innskutt, men må man skyte våpnene på 10-års dagen for det største terrorangrepet på norsk jord hvor alle avisene og tv-kanalene dekker det morgen til kveld og facebook er fullt av "hvor var du 22.juli"-statusoppdateringer?

  Leave a comment:


 • Grasklyppertraktor
  replied
  Opprinnelig skrevet av struksa Vis post
  22. juli er riktignok ikke en helligdag, men ville man hatt skytetrening 17.mai eller julaften med bakgrunn i at "at vi alltid må være forberedt og i beredskap"?

  Er svaret nei, så kunne man lagt skytetreningen en dag før eller senere.
  Er det problematisk å ha skytetrening 9. april?

  Leave a comment:


 • struksa
  replied
  22. juli er riktignok ikke en helligdag, men ville man hatt skytetrening 17.mai eller julaften med bakgrunn i at "at vi alltid må være forberedt og i beredskap"?

  Er svaret nei, så kunne man lagt skytetreningen en dag før eller senere.

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Jeg vet ikke helt. Akkurat 22.juli er såpass følelsesladd at man godt kan tenke seg om to ganger før man gjør noe som kan provosere unødig.

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Naboer til Haakonsvern rynker på nesen av det drives skytetrening der 22. juli.

  Forsvarets talsmann parerer fint:

  Vegard Finberg er oberstløytnant og pressetalsmann i Forsvaret.

  – Jeg kan forstå at det kan oppleves som ubehagelig med skyting på en slik dag, sier Finberg.

  – Men er det én ting vi lærte av 22. juli, så er det at vi alltid må være forberedt og i beredskap.

  Finberg sier at vakt- og sikringstroppen på Haakonsvern må holde skyteferdighetene ved like når de ikke har vakthold eller permisjon.

  – Soldatene må trene når de kan. Vi skal være i beredskap året rundt, sier han.
  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Fregatten KNM Fridtjof Nansen skal mot slutten av 2021 inngå i amerikansk hangarskipsgruppe for å fremme norske sikkerhetspolitiske interesser og bygge tettere bånd med vår fremste allierte, USA.

  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Sjøforsvaret øver også litt til tross for avlyst Joint Viking. Ikke så kjempeklart i teksten, men det ser ut til å henge sammen med "Arctic Cooperation", som jeg nevnte i luftforsvarstråden. Artilleribataljonen og en fransk fregatt er også med.

  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Også nevnt i Russland tråden.

  Leave a comment:


 • Grasklyppertraktor
  replied
  Rolls-Royce har solgt Bergen Engines til det russisk-kontrollerte firmaet TMH International.

  Sjøforsvaret er kunde hos Bergen Engines ved at KV Svalbard og fire andre KV-fartøy, samt dei tre nye fartøya som skal erstatte Nordkapp-klassen alle har motorar dette firmaet.

  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Det er helt riktig Eeo , derfor tilbringer jeg opptil flere timer på Wikipedia daglig for å vedlikeholde, opprette og verifisere artikler, slik at de er best mulig kildebelagt.

  Her er en god artikkel om dette av en annen Wikipedianer:

  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • Eeo
  replied
  Det er en grunn til at Wikipedia ikke anerkjennes som en kilde av de fleste seriøse institusjoner og derfor må tas med en god klype salt. Informasjonen kan like gjerne være utdatert eller usann som den kan være sann. I dette tilfellet er det utdatert informasjon som er oppgitt, da dette var Generalinspektøren for Sjøforsvarets kommandoflagg i hine hårde dager under den kalde krigen.

  Se bilde hentet fra min fars gamle UD 17-1 "Håndbok for soldaten" utgikk av Hærens Overkommando i 1966:

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Det finnes felles flagg- og fanereglement, men det ligger ikke på den åpne delen av fobid enda. Tipper det kommer, det er jo ikke akkurat forsvarshemmeligheter.

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Sånn av nysgjerrighet: Har du tilsvarende regelverk for de andre forsvarsgrenene?

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Se side 6 her (2018): >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Flagget med to kommandostaver er også betegnet som Sjøforsvarets kommandoflagg i den norske Wikipedia-artikkelen.

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Flagget med anker og krone på bildet av Stensønes er Sjøforsvarets kommandoflagg. Flagget med to kommandostaver finnes ikke i gjeldende reglement.

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  I den >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]artikkelen om Sjef Sjøforsvaret hevdes det at dette er stillingens tilhørende flagg:

  Click image for larger version

Name:	1920px-Flag_of_the_Inspector_General_of_the_Norwegian_Navy.svg.png
Views:	154
Size:	49,2 KB
ID:	1044238

  Jeg blir litt i stuss da Nils Andreas Stensønes er avbildet med et annet flagg i denne artikkelen:

  Click image for larger version

Name:	c5e36fad-afb6-4a2c-b2d4-0f4b5ff9e299?fit=crop&amp;h=541&amp;w=800&amp;s=0e659424e731b4a6a5f6f3cd00c166004852ac37.jpg
Views:	155
Size:	118,4 KB
ID:	1044240

  Noen som kan bekrefte/avkrefte?
  Attached Files

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Artikkel om Marinens nye felles sjefskurs:

  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • Crowbar
  replied
  Den ble brukt av diverse befalsskoler før, men tror det ble avviklet rundt 2013.
  Både FIH og FTBS(senere HBS) hadde tokt til Shetland og Orknøyene.

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Bare Sjøkrigsskolen.

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Brukes «Statsraad Lehmkuhl» kun av Sjøkrigsskolen, eller bruker de andre krigsskolene den også til opplæring av kadetter?

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Og frekvenser på under 100 hertz på ELF - blir passe utfordrende å bygge en dipol med en halv bølgelengdes lengde, ja...

  Leave a comment:


 • hvlt
  replied
  Jeg regner med at VLF-antennen i Novika i Gildeskål har en bitrate på under 50 bps, så da tar det sin tid å laste ned et kart.... Man må nok til overflaten for slikt.

  Leave a comment:


 • Eeo
  replied
  "Overfladiske skader" på ubåten = worst case, de skrapa opp litt av bengalakken på casing.

  //

  Ubåtene har operert med elektroniske kart en del år nå, så hvis de har vært ute en stund og ikke fått oppdaterings-CD til WECDIS med seg nordover fra Haakonsvern så kan det meget mulig være tilfelle. Før noen spør, man har ikke internettforbindelse når man er ute på havet så man får laste ned filer på den måten. >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:

Forsvarets historiske filmarkiv

Collapse

Working...
X
Besøksstatistikk