Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Jenteopprør i forsvaret.

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • #2
  Skrekkscenario: Væpnet kvinne-opprør!

  Hvorfor ikke snu argumentasjonen helt rundt? Det er menn i forsvaret som ikke er likestilt med kvinner fordi de ikke kan bo på samme rom! Med andre ord, her snakker vi om likestilt diskriminering....

  Jeg tror, at i det store og hele så er kjønnsbestemte rom og sanitære fasiliteter riktig. Man er tross alt ikke på så mange øvelser i løpet av en førstegangstjeneste.
  Men, når det, som vist i artikkelen, kun er èn(eller svært få) kvinner i troppen, så kan det nok være gunstig å ha uni-sex rom.

  Kommentér


  • #3
   Er de misfornøyde så kan de bare pelle seg vekk. Det lukter bråk lang vei av denne latterlige hypingen av kvinner i Forsvaret, som innlysende har blitt en politisk hjertesak. Lag heller et forsvar med størrelse nok til å funke i krig fremfor å bruke millioner av kroner på -heeeeeelt feil- fokus.

   Jeg er dritt lei og forbanna på hele opplegget. Forsvaret er en mannsbastion, og skal for alltid være det!

   Kommentér


   • #4
    Litt typisk, ser ut som om alle unntatt jentene sjølv er spurt:

    Sjef Jon Lilland for Hærens styrker nekter å imøtekomme jentenes krav om å få dele rom med gutter. Lilland begrunner avslaget med at Forsvaret har rådført seg med alt fra menige til bataljonssjefer og i fellesskap blitt enig om å innføre instruksen.
    Sikker på dette hadde ordna seg på en grei måte, om dei det faktisk går ut over, også hadde blitt tatt med på råd....
    Den beste historie skrivaren vinn krigen.

    Kommentér


    • #5
     Tipper det er dattera av VG redaktøren som har klaget til pappa...

     Så, endelig når jentene har trengt seg inn i Forsvaret. Skvist seg inn gjennom sprekker og hull, presset av politikken. Albuet seg vei inn i den nest siste mannsbastion (siste er båtkjøring).
     Og så klager dem!
     As you wish.

     Kommentér


     • #6
      Hvorfor er GSS untatt fra direktivet lurer jeg på da? Personlig så ser jeg ikke helt problemet med unisex rom

      Kommentér


      • #7
       Sånt noe må vi regne med da vi lever i et samfunn hvor kvinner kan gjøre ALLE mulige jobber MINST like godt som menn. Dette på tross av store fysiske og psykiske forskjeller. Og når de har karret seg inn på områder som dette, starter de å skulle ha alt spesialtillagt for seg selv. Dette fikk de. Men 4-5 jenter på CSS klaget over dette igjen. Huff da fikk dere enerom dere da! Stakkars liten!
       Jeg er generelt i mot kvinner i forsvaret fordi de påfører resten av laget/troppen en ulempe ved at de ikke greier å bære like mye like langt. Var også veldig redd på skytebanen da "soldat" kvinnen ved siden av meg forlangte å få skyte på valgfri blink da hun ikke kunne ligge rett som alle oss andre. "De æ lætt førr dæ å si! Du ha itsje puppa!" Fikk instruktørene beskjed om...

       Kommentér


       • #8
        Er dette intervjuet klarert med 9? Hvis ikke er det så bør det bli rangarok, men det slipper de kanskje unna siden de er jenter?
        DYT-DYYYYYT-DYT

        Kommentér


        • #9
         Herregud, dere bør skjerpe dere. Om jentene har lyst til å gjøre en innsats for fedrelandet må de da få lov til det. Greit nok at de er fysisk svakere en menn, men det er ikke veldig mange steder mann trenger å være i bedre form en hva jenter og gutter på den alderen er uten mye trening. Og det er sikkert veldig morro å høre på de sytingen dere kommer med dag etter dag når det er gutter som gjør en mye dårligere jobb, men de sklir under radaren fordi de ikke skiller seg ut. Jeg kunne ikke tenke meg å bo på rom med jenter under førstegangstjenesten, og da er det sikkert ti ganger så ille for jenter å bli stua inn på rom med 5 andre gutter som bor borte fra mor for første gang og skal finne ut av en del ting.

         Og det med at GSV (ikke GSS) slipper unna dette direktivet regner jeg med er av praktiske årsåker da det ikke er sikkert det er nok jenter til å fylle reine jentepatruljer.

         Kommentér

         • Trådstarter

          #10
          Nå har jeg ikke vært i førstegangstjeneste enda (skal i pbn i januar), så har ingen erfaringer å komme med. Men slik jeg ser på denne saken så ser jeg argumentet med at jenter skal bo på rom sammen med gutta for å bli en sammensveiset gjeng. Når det gjelder at jenter er fysisk svakere enn gutter så er det bare sånn det er. Greit at de kanskje ikke kan bære så mye som oss, men hva med de gutta som faktisk kan bære så mye men bare sitter der og syter og klager. Jeg tror dette kommer til å bli ett større irritasjonsmoment enn at jeg må bære ett par kilo ekstra for å avlaste en jente. Jeg kommer hvertfall til å ta imot eventuelle jenter med åpent sinn, så får vi se hva som skjer etterhvert. De har min respekt helt til det motsatte er bevist.
          * FomP *

          Kommentér


          • #11
           Jenter i forsvaret er en bra ting, så lenge de klarer de fysiske kravene til tjenesten. Og etter min erfaring så er det jenter som ikke har noen problemer med det i det hele tatt, mens andre har det, akkurat som med gutter. tror dette går på holdning og inndoktrineringen fra de er små at "jenter er så søte og skjøre", noe som fort brytes ned både hos guttene og jentene. Har selv "tvunget" jenter til å gjøre ting som de "ikke har klart" og når de har prøvd har de gjort det bedre enn de fleste gutter (Ja dette var faktisk på fysisk). Så hvis befalet som er inne setter de samme krav til jentene som til guttene så blir nok ikke dette ett problem.
           Ehh... hva gjør den knappen her?

           Kommentér


           • #12
            når man har ca 100 feltdøgn blir man en sammensveisa gjeng uansett hvilket rom man bor på.
            men nå har vel kanskje css ikke fult så mange feltdøgn og, da

            Kommentér


            • #13
             Nå er det vel strengt tatt ingen vernepliktig avdeling i norge som har 100 feltdøgn (Med unntak av GSV og HMKG).

             Kommentér

             • Trådstarter

              #14
              Nei, selvfølgelig. Jo mer tid og jo tettere man lever oppå hverandre utenfor leiren har selvfølgelig mye og si. Og som du sier, er dette veldig forskjellig fra de ulike avdelingene.
              * FomP *

              Kommentér


              • #15
               Når man leser enkelte av innleggene i denne tråden, skulle man tro at Menn er en ensartet standard, som alle tjenestegjørende på grunn av kromosoner uten problemer kan takle. Kvinner er udugelige, siden alle Menn kan bære 40-kilos sekker, springe 3000-meteren på 11:05 og ta livet av en fiende med bare hendene.

               Hvis situasjonen er så, hvorfor velger ikke FSK sine operatører via loddtrekning? Så lenge alle Menn har disse egenskapene, er det vel ingen poeng i å ha fysiske tester i forsvaret over hodet? Menn er jo, som alle vet, fysisk sterke og innehar alle de egenskapene som en god soldat skal ha, mens kvinner er svake, ynkelige intrigemakere som bare klager på at mascaraen renner når det dogger på innsiden av vernemasken. (som selvfølgelig må tvinges over munnen på disse kvinnene, siden fargetonen på vernefilteret ikke matcher neglelakken eller hårfargen deres)

               Nå har jeg bare snaue to års tjeneste i forsvaret, men jeg har møtt utrolig mange fitter (hvorav ingen var utstyrt med dette fra naturens side, det var tilegnede egenskaper…) i løpet av denne tiden - sytende, klagende, baksnakkende, umodne mammadalter som mildt sagt har lite å bidra med til samfunnet og som ikke en gang klarer å spikke til en teltplugg uten å ha en obligatorisk runde innom sykestua halvveis i øvelsen. Det var i enkelte tilfeller problematisk nok å lære opp disse i å bruke en primus uten å gå i konstant beredskap for å scramble Seaking. Ga du disse en AG3 ble de med ett Menn og poserte villig i helsetrøye, lang hvit under og påsatt bajonett, men i de tilfellene hvor de fikk selvstendige oppgaver eller ble fuktig på bena, var det ikke vanskelig å lese ut i fra kroppsholdningen at de var presset til sitt ytterste.

               Nå er det mulig at kvaliteten på norske gutter de to årene jeg var inne var spesielt lav, og at det før og etter min tjenestetid var en helt annen standard på de vernepliktige, men hvis man ser bort fra noen få unntak, som er i klart mindretall, er det ingen ting som tyder på at noen av de jeg tjenestegjorde med kommer til å bestige K2 i løpet av sitt liv.

               Med mindre jeg har gått rundt i en konstant mental tåke i løpet av min tjenestetid, tror jeg nok man kan si at det er en vesentlig forskjell på avdelingene når det gjelder arbeidsområder, fysiske krav og mentale egenskaper, og også en betydelig forskjell på hver enkeltsoldats egenskaper, uavhengig av kjønn. Jeg kan uten problemer forstå at spesialsoldater i Sør-Afghanistan utfører oppdrag som krever en spesiell fysisk styrke som kan ekskludere kvinner, men det er ikke en jævel som kan få meg til å tro at det å lunke rundt på Setermoen, eller å ratte 240 på et skytefelt er en tjeneste som innebærer oppdrag som presser soldater til det ytterste. Om noen mener at de har gjennomført en militærtjeneste i det generelle norske forsvaret som er spesielt hard, tror jeg nok at disse, med noen få unntak, tar skammelig feil.
               Skraphaugen har talt!
               - Rill og Rall

               Kommentér


               • #16
                Opprinnelig skrevet av conan
                Nå er det vel strengt tatt ingen vernepliktig avdeling i norge som har 100 feltdøgn (Med unntak av GSV og HMKG).
                Jeg har ganske grei kontroll på antall døgn vi har i felten. En kompis i HMKG har ca 40 feltdøgn, men en god del "vaktdøgn", regner med at det var det du sikta til.

                Kommentér

                • Trådstarter

                 #17
                 Ja hvor mange feltdøgn har dere i Storm? Har jeg mange morsomme feltdøgn å se frem til?
                 * FomP *

                 Kommentér


                 • #18
                  Ok. Så i løpet av ett år er du 3 mnd og en uke i felt? Er du ansatt eller vernpliktig? Mulig jeg er helt jordet her, eller ikke, men jeg er ganske sikker på at en rundt 30-45 feltdøgn i året er gjennomsnittlig for den vanlige vernepliktige soldat.

                  Kommentér


                  • #19
                   Stiller meg bak lightfoot.

                   Har og en erfaring med at det er de som har mest daukjøtt mellom øra, eller på kroppen blandt gutta som klager mest over damer i grønt.

                   Om jenter skal bo på rom med gutter kan jeg ikke helt se at er en sak for høyere ledelse, hvorfor ikke bare la de som kommanderer avdelingen finne ut hva som passer for dem etter sammråd med sine folk.

                   Rart fokus, egentlig.
                   Man burde heller bekymre seg for at folk er på kasserne istedenfor i felt.
                   Død ved Kølle!
                   Bla bla... Hybrid warfare is easy

                   Kommentér


                   • #20
                    Opprinnelig skrevet av conan
                    Nå er det vel strengt tatt ingen vernepliktig avdeling i norge som har 100 feltdøgn (Med unntak av GSV og HMKG).
                    KJK utdanningskompani?
                    meh

                    Kommentér


                    • #21
                     Det er mulig, men 100 feltdøgn er mye, tviler på at noen vernepliktige(Som har blitt kalt inn uten ekstraordinært opptak) får oppleve 100 feltdøgn..

                     Kommentér


                     • #22
                      Eg er i grunn revnande likegyldig til kjønn. I det øyeblikket du drar på deg uniformen er du i mine auge soldat, med dei rettar og plikter det medfører, og ikkje lenger mann eller kvinne.
                      Eg er derfor absolutt motstander av kvotering, differensierte krav og alle andre former for forskjellsbehandling. Du er enten soldat eller sivil.

                      Forøvrig hadde 07/98-kontigenten i Linjetroppen på Jørstadmoen 92 feltdøgn. Eg gjekk dessverre glipp av dei 2 siste, då eg måtte stå på stand på forsvarsutstillinga på Akershus festning i -99.

                      Kommentér


                      • #23
                       I 2000 hadde de prioriterte avdelingene i 6. divisjon i snitt 50-60 feltdøgn, om jeg ikke husker feil. Dette er jo også et tolkningsspørsmål, om man regner kaserne i norsk leir som ikke felt og telt i skogen eller grensehytte på GSV som felt vil jo folk på GSV ha 100 feltdøgn glatt.

                       Er leir i utenlandstjeneste å regne som i felt, eller må man være i ytre vaktpost for å generere feltdøgn?
                       Skraphaugen har talt!
                       - Rill og Rall

                       Kommentér


                       • #24
                        Hvis du tenker på vakt, i en gate eller lignende så regnes dette ikke som felt døgn.. Mer som sånn IB tjenest

                        Kommentér


                        • #25
                         Som vernepliktig fikk jeg 85 feltdøgn i førstegangstjenesten.

                         Som vernepliktig slutta jeg telle etter 250 døgn.

                         -Sett vernepliktsloven ?

                         Hva jenter angår så trenger vi dem. At de mener seg uglesett og isolert på annet rom vitner om liten innsikt i realitetene samt muligens dårlig lederskap som gir dem slike fantasier om at de blir annenrangs soldater.
                         Shaking the ground with the force of a thousand guns

                         Kommentér


                         • #26
                          Jaja si hva dere vil om at jenter i forsvaret er en bra ting. Jeg husker laget fikk strekk pga vi ikke rakk tidsfrister osv fordi hun ikke orket å gå. "Laget er ikke sterkere enn det svakeste ledd" fikk vi beskjed om så da måtte vi kjøre på en gang til. Da ble det ikke akkurat god stæmning.
                          Når det er sagt mener jeg ikke at alle damer er uduglige. Dersom det hadde vært like krav til begge kjønn, kunne det fungert helt fint. Kan vel forsåvidt tenke meg at dersom man er i felt over lengre tid (over en mnd) så vil vel kvinnene få det litt verre enn menn rent hygienisk. Men men. De om det!

                          Kommentér


                          • #27
                           Kanskje ting har forandret seg de siste årene, selv om jeg tviler sterkt, men blandt de gutta som er omtrentlig på min alder så er det en sterkt utbredt oppfatning at flesteparten av jentene i hæren fikk sydd puter under armene (og de gjelder ikke bare de fysiske kravene). Den personen som har reagert sterkest på denne oppførselen (pute sying) er naturligvis ei bra jente som ikke ville trekkes ned i søla av sine medsøstre.
                           DYT-DYYYYYT-DYT

                           Kommentér


                           • #28
                            Opprinnelig skrevet av Kdo_Under
                            Stiller meg bak lightfoot.

                            Har og en erfaring med at det er de som har mest daukjøtt mellom øra, eller på kroppen blandt gutta som klager mest over damer i grønt.
                            Dette er også den vanligste oppfatningen, ettersom det er den som er politisk korrekt, og som derfor frontes mest. Kritiske kommentarer mot dagens kjønnsdelte ordning møtes med de samme usaklige og umodne argumentene, hvor man er mer opptatte av å karakterisere personen som er kritisk til kjønnsdifferensierte krav enn man er av å diskutere selve saken. Dette utvides gjerne også til å karakterisere hele Norges mannlige befolkning mellom 19-21 år som ubrukelig ræl, ref:
                            Opprinnelig skrevet av lightfoot
                            sytende, klagende, baksnakkende, umodne mammadalter som mildt sagt har lite å bidra med til samfunnet og som ikke en gang klarer å spikke til en teltplugg uten å ha en obligatorisk runde innom sykestua halvveis i øvelsen. Det var i enkelte tilfeller problematisk nok å lære opp disse i å bruke en primus uten å gå i konstant beredskap for å scramble Seaking. Ga du disse en AG3 ble de med ett Menn og poserte villig i helsetrøye, lang hvit under og påsatt bajonett, men i de tilfellene hvor de fikk selvstendige oppgaver eller ble fuktig på bena, var det ikke vanskelig å lese ut i fra kroppsholdningen at de var presset til sitt ytterste.
                            På hvilken måte kan dette kalles et konstruktivt bidrag til noe som helst? Dere lar dere provosere av at noen generaliserer jenters bidrag til Forsvaret, så dere svarer med å generalisere menns bidrag på nøyaktig samme måte? Saken er at Forsvaret opererer med kjønnsdifferensierte krav, og det betyr at Forsvaret selv OFFISIELT mener at menn er bedre soldatemner enn kvinner. Dersom dere er interessert i å fronte tanken om at kvinner er like gode(eller bedre) soldatemner enn menn, bør dere rette skytset mot Forsvarets praksis med å gi jenter enklere innpass - det er nemlig DET som er diskriminerende. Det hjelper ingen å dra menn ned i søla for å fremme kvinner - og det blir så forbanna ynkelig når det kolliderer så kraftig med realiteten som det gjør her.
                            Beidh a lá leo

                            Kommentér


                            • #29
                             Det mange her ser ut til å glemme er at det å være soldat er mer en å bære sekk og løpe 3000. Det viktigste er at topplokket er nogenlunde riktig påskrudd.

                             Kommentér


                             • #30
                              Opprinnelig skrevet av Bestefar
                              Opprinnelig skrevet av Kdo_Under
                              Stiller meg bak lightfoot.
                              På hvilken måte kan dette kalles et konstruktivt bidrag til noe som helst? Dere lar dere provosere av at noen generaliserer jenters bidrag til Forsvaret, så dere svarer med å generalisere menns bidrag på nøyaktig samme måte?
                              Om du leser innlegget mitt en gang til, ser du at jeg overhodet ikke generaliserte Norges mannlige befolkning, men omtalte enkeltindivider, og at jeg videre understreket dette med bred plakattusj i siste avsnitt, hvor jeg framhevet at det var store forskjell både på krav og egenskaper, både avdelinger og enkeltsoldater imellom. Jeg tror sannelig jeg fristet meg til å bruke ironi et par steder i innlegget også.

                              Mye av problemet med debatten i mine øyne, er at den bruker 1960-definisjonen av forskjellene kjønnene imellom. Det er svært få tømmerhoggere som bruker sag og øks nå til dags og har denne superfysikken som visstnok skal skille menn fra kvinner. Folk forflytter seg med kjøretøy, kvinner har en noe større aksjonsradius enn komfyr - kjøleskap - vaskebenk og det er stadig flere overvektige rekrutter. På samme måte har forsvaret blitt mer mekanisert, og fysiske krav har følgelig fått en lettere vektlegging, sett opp mot mentale egenskaper. I skyttergravene ved Flandern for nesten 100 år siden var det essensielt å være fysisk sterk og lojal, nå til dags må soldatene tenke selv, og da er det andre egenskaper som vektlegges.

                              Ja, det hender at enkelte sakker etter, og dette er, som jeg ganske klart skrev i forrige innlegg, ikke noe jeg ser som akseptabelt i avdelinger som har en høy sannsynlighet for å havne i skarpe oppdrag. Likevel vil jeg tro at det at noen sakker etter ikke er avhengig av kjønn, men av generell fysisk form, og da kommer vi igjen inn på det med forskjeller individer imellom, ikke kjønnene. Debatten handler imidlertid om kvinner i forsvaret, ikke kvinner i FSK. Forsvaret er noe større enn ekstremavdelingene og jeg har vanskelig for å se at kjønn spiller noen stor rolle i en fregatt eller jagerfly, ut over risikoen for at piloten på en F-16 med ett føder barn i cockpit. (jeg vil tro de har regler for slikt…)

                              Forøvrig vil jeg si at det er et vesentlig demokratisk prinsipp at et lands forsvar skal være representativt for landets innbyggere. Da er det liten vits i å ekskludere 40% av befolkningen fordi det er en teoretisk sjanse for at en spesiell gren av forsvaret kommer i situasjoner hvor fysikken kan utgjøre en vesentlig forskjell.
                              Skraphaugen har talt!
                              - Rill og Rall

                              Kommentér

                              Working...
                              X
                              Besøksstatistikk