Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

UNIFIL 30 år

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  UNIFIL 30 år

  Nå er det 30 år siden de første norske reiste ned til UNFIL. Det har vært mye i media og FN veteranforeninger feirer dette stort i år. Det er også en del stoff i media. Tenkte vi kunne samle alt som hadde med dette jubileet i denne tråden.

  Starter med en bilde/lyd sak fra Stavanger Aftenblad:

  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Så fyll på med stoff.
  "saaatan din lille heltjævel, du berga dæ faen mæ den hær gangen å!"
  Lignende tråder

 • #2
  Leste på mil.no i går, og 30 års jubileet for UNIFIL har fått utstilling i forsvarsmuseet. Her kan alle få informasjon om hvordan tjenesten var, og hvilke utfordringer som norske soldater sto ovenfor hver dag. Som et lite apropos, legger jeg ved linken til til mil.no. Vil anbefale enkelte på dette forumet å lese artikkel, samt å finne tid til å se utstillingen. Det akter jeg å gjøre i hvertfall

  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Kommentér

  • Trådstarter

   #3
   Må se!
   "saaatan din lille heltjævel, du berga dæ faen mæ den hær gangen å!"

   Kommentér


   • #4
    Det var 30 år i mars engang, søk på forumet og du skal finne !
    Shaking the ground with the force of a thousand guns

    Kommentér

    • Trådstarter

     #5
     Bumper denne, noen som har noen om forskjellige tilstelninger/markeringer som har vært eller som kommer?
     "saaatan din lille heltjævel, du berga dæ faen mæ den hær gangen å!"

     Kommentér


     • #6
      En del interessant audiovisuelt materiale på utstillingen på FMU, men om man ikke har deltatt selv, eller vært innsatt i konflikten på annen måte på forhånd, så blir man ikke direkte klokere av denne utstillingen.
      FMU skal visstnok ha en del effekter på lager (som nedmonterte OP'er og CP-hus) som heller ikke har blitt benyttet i utstillingen.
      På den annen siden, nå er det jo dessverre slik at FMU sliter med et akutt plassproblem.

      Kommentér


      • #7
       Noen fler enn meg som har fått medalje i forbindelse med jubileet?

       Kommentér


       • #8
        Ja det var den påsken da en del ble vekket opp ifra feriedvalen ,og det bare rett og slett var å begi seg til bla Sør gardemoen leir ,som nå er nedlagt ,og en haug med flittige damer i Ullernsaker-jessheim-Gardemotraktene fikk bruk for nål og trå ,samt at en haug med hjelmer måtte lakkeres blå ,og en fortropp ble sendt raskt avsted til målet under ledelse av XX osv Lsfh -lettfeltsykehus ble også raskt etabelert under daværende obl XXX ,litt av en tid å tenke tilbake til under påsken 1978.

        Kommentér


        • #9
         Det var tider ja. Onsdag 22. mars 1978 (dagen før Skjærtorsdag) vedtok regjeringen etter oppfordring fra FN at den norske FN-bataljonen skulle mobiliseres og sendes til Libanon (uten at det hadde vært noe særlig forvarsel eller forberedelser). Melding om mobilisering ble sendt på alle nyhetssendinger i NRK (radio og TV) samme dag og de påfølgende dagene. De som hadde forhåndsvarsel om at de tilhørte fremparti skulle møte ASAP, øvrige skulle møte på Trandum tirsdag 28. mars (3. påskedag). Grunnet påskeferie hørte jeg først om mobiliseringen på kvelden Skjærtorsdag og kom meg hjem i løpet av Langfredag. Tirsdag møtte jeg opp på Akershus festning der busser gikk i skytteltrafikk opp til Trandum, ble innkvartert i gymsal der, fikk utlevert personlig utstyr, AG3 og 100 skudd. På spørmål om hva vi skulle gjøre med ammunisjonen var svaret: Lad opp magasinene, dere skal jo i krig. De neste to dagene gikk med vaksinasjoner, innskyting av AG, litt info om miner, litt trening på litt av hvert. Første fremparti (med bataljonssjef og alle kompanisjefer) hadde reist til Beirut alt Påskeaften og 2. fremparti hadde reist etter 2. påskedag. Fredag morgen (31. mars) var jeg tildelt flight 3 av hovedstyrken. Kl. 18 samme kveld lastet vi opp på Gardermoen på en C-141 Starlifter fra US Air Force Military Airlift Command 2 stk. M621 fullastede lastevogner med fullastede tilhengere og 24 mann. Vi mellomlandet på Rhein-Main Air Base (flyplassen i Frankfurt) midt på natten for å fylle drivstoff og skifte en defekt del i autopiloten før vi fløy videre til Ben Gurion flyplassen ved Tel Aviv der vi landet tidlig om morgenen lørdag 1. april. En kort busstur utenfor flyplassen installerte vi oss i knappetelt i en israelsk militærleir like ved flyplassen og fikk samlet kompaniet i løpet av dagen. Neste morgen lastet vi kompaniet opp på M621 lastevogner og kjørte den 6 timer lange turen opp til Libanon. Vi inntok stilling i Libanon om kvelden søndag 2. april. Det var gått akkurat 11 dager siden Norge bestemte at FN-bataljonen skulle sendes til Libanon og 5 dager siden jeg møtte opp på Trandum. En brå forandring fra et liv som student til et liv som soldat i en krigssone (kompaniet hadde sin første sårede i strid 4 dager senere).
         At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

         Kommentér


         • #10
          Flott rekapitulasjon av den spesielle tiden Hvlt ,og noen fikk etterhvert Maj Haddad og hans underordnede å hanskes med.

          Kommentér


          • #11
           Warfog har nå lagt ut på nett operasjonsrapport fra Kompani 3, NORBATT I: >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]. Svært interessant lesing for meg som var i tropp 1!
           At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

           Kommentér

           Forsvarets historiske filmarkiv

           Collapse

           Working...
           X
           Besøksstatistikk