Globalt toppbanner

Collapse

Milforum Google-søk

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

NORBATT I: Redningsaksjon 17. juli 1978

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  NORBATT I: Redningsaksjon 17. juli 1978

  En av de mer dramatiske hendelsene under NORBATT I var redningsaksjonen som ble iverksatt 17. juli etter at seks sivile hadde gått på miner i et minefelt utenfor Ebel es Saqi. Tre var lettere skadet og kom seg ut ved egen hjelp, 2 var døde og en var alvorlig skadet. San-troppen og pi-troppen sammen med et helikopeter fra NORAIR reddet livet på den alvorlig sårede (Hassan Ghobar). En lege og en sanitetssoldat hoppet ut fra helikopteret mens det hovret over minefeltet og passet på å lande i krateret etter eksploderte miner og ga førstehjelp. Samtidig ryddet pi-troppen sti inn i feltet for videre førstehjelp og evakuering. I flere omganger etter at Forsvarets Medalje for Edel Dåd ble opprettet ble følgende (kilde: ":i kamp for fred") som hadde vært med på denne aksjonen dekorert med medaljen:

  Korporal Mangor Karl Eiane, f. 1952
  Korporal Svein Gutterup, NORBATT, f. 1943
  Menig Agnar Hadland, NORBATT, f. 1952
  Menig Trond Hval, NORBATT, f. 1951
  Løytnant Bjarne Kastnes, NORBATT, f. 1933
  Kaptein Jan G. Mjørud, NORBATT, f. 1946
  Major Arnt Nystad, NORBATT, f. 1942
  Menig Knut Sand, NORBATT, f. 1950
  Kaptein Bjarne Tveter, NORAIR, f. 1936

  Tildelt for å ha vist personlig mot og dyktighet ved den 17.07.1978, under livsfarlige forhold å ha deltatt i en redningsaksjon ved Ebel es Saqi, hvor fire libanesiske borgere ble reddet ut av et umerket minefelt.

  Jeg regner med at fenrik Peer Frode Eriksen, NORAIR, også ville ha blitt tildelt medaljen for denne aksjonen. Han fikk medaljen post mortem etter at han ble drept under helkopterstyrten 3/2-1979. Eriksen var flyver og Tveter maskinist på helikopteret som deltok. Jan Mjørud var legen som hoppet fra helikopteret ned i minefeltet (er ikke sikker på hvem som var med ham, muligens Gutterup???)

  Redningsaksjonen er beskrevet i >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]. En mer detaljert beskrivelse av hvordan denne redningsaksjonen ble foretatt burde være tilgjengelig!
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.
  Lignende tråder

 • #2
  Hadde ikke NORAIR en medevac hvor de fløy ned i selve Litanidalen (nær Blate eller deromkring) for å hente den skadde?
  Mener at ITALAIR senere nektet å utføre samme kunststykket ved en annen anledning?
  Tilliten til ITALAIR var i alle fall ikke allverdens blant de jeg omgikkes med i Norbatt XXIV.
  Ser for øvrig av bilder fra dagens UNIFIL at ITALAIR fortsatt er i teigen med de samme gamler Augusta-Bell Model 205 helikoptrene.

  Kommentér


  • #3
   Feil i link, Blue Beret - ny link: >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

   Kommentér

   Forsvarets historiske filmarkiv

   Collapse

   Working...
   X
   Besøksstatistikk