Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Skibotndalen

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Skibotndalen

  Jeg har jo enkelte trekk som vanlige dødelige vil anse som på grensen til det mentalt ustabile. Blant annet kan jeg bli funnet letende rundt i landskapet etter befestninger og kanonstillinger, skyttergraver og bunkere.

  Det er her Skibotndalen i de nordlige deler av Troms kommer inn. Da jeg var mindre pleide familien min å være mye i Skibotndalen. Jeg fikk da den store glede å fly rundt i skogene å saumfare de utallige stillingene som er oppover dalen etter rødplast, piggtråd og andre spennende ting.

  Denne formen for aktivitet har jeg nok ikke sluttet med den dag i dag. Og Skibotn er fortsatt av sterk fascinasjon for meg. Den ene antatte invasjonsakse for motoriserte sovjetiske avdelinger. De skulle gå gjennom Lappland og ned Skibotndalen mot Lyngenfjorden, for deretter å sette kursen inn mot brigadeteigen i indre Troms.

  Og i Skibotndalen skulle vi sinke de kraftig, og eventuelt stoppe de. Hele dalen er befestet med bunkere i alle størrelser, lassevis av skyttergraver, enhetsstillinger gravd ned i jorda og forsterket med tømmer, kanonstillinger, maskingeværbunkere og nisjer i bergene som var fylt med sprengstoff osv osv. Og det beste forsvarsverket i dalen er topografien i seg selv. På flere steder er dalen trang, dyp og meget bratt. For motoriserte avdelinger var hovedveien det eneste alternativet for fremrykning på flere steder.
  Det er to leire i Skibotndalen. Helligskogen leir som ligger helt øverst, ikke fryktelig mange kilometer fra finskegrensa, nesten på knekkpunktet hvor dalen ebber ut og går over i viddelandskapet. Lengre ned ligger Brennfjell Leir.

  Jeg hadde en fetter som tjenestegjorde som MG-skytter på Skjold første halvdel av 90-tallet. Slik jeg forstår det hadde de en beredskapsturnus, hvor kompanierne fra bataljonen skiftet på å være i Skibotndalen. Fetteren min er dessverre ikke mer, og har ikke mulighet til å fortelle hvordan det var å tjenestegjøre i ett av de strategisk mest viktige punktene i landet mht en sovjetisk landinvasjon av Norge.

  Er det noen her som har tjenestegjort i Skibotndalen og kan gi noen inntrykk av hvordan det var å være der oppe? Eventuelt er det kanskje en avdelingssjef eller to som kanskje kan berette litt om hvilke tanker som lå til grunn dersom det skulle komme en divisjon mot Skibotn?


  Her er forøvrig en link som sier litt om hvordan tjenesten var. Veldig artig og spennende lesning. Gode, gamle tider.

  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

 • #2
  Jeg tjenestegjorde 3 mnd i Skibotndalen på slutten av 80 tallet. Jeg var sersjant og bodde på Brennfjell.

  I Skibotndalen er det veldig lite nedbør og som regel mye bedre vær enn i resten av Troms. Jeg var der fra 1.juli til ut september. Kan ikke huske noen skyer :-)

  Gev kompaniene på Skjold bemannet Skibotndalen. 3 mnd av gangen. En tropp på grensa dvs Helligskogen og 3 tropper på Brennfjell.

  Tjenesten bestod stort sett av vaktjeneste i porten og kontroll av objekter. Og sist men ikke minst, sørge for at det var varme i den vedfyrte badstua. Uslåelig.
  Det var x - antall sprengladninger forskjellige steder under veien og de var IKKE små.
  Man kjørte runder og sjekket at låsene på dørene inn til sprengladninger var OK.
  Som vakthavende på Brennfjell måtte man være på kontoret på et bestemt tidspunkt hver dag. På det tidspunktet ringte en tlf fra stor sjef og man fikk et kodeord. Et var ok, men ved et bestemt ord skulle VH åpne safen og iverksette en ordre som lå der. Beredskapen var høy. Skarp ammo i magasinet som var i våpenet.

  En gang hvert kvartal var det en stor øvelse i dalen. Øvelse Hollywood. Da hadde Panser Bn samlet alt av rullende stålkasser ved grensa og simulerte et angrep fra mek infanteri med mye panser.
  Scenariet man så for seg den gangen var at den store bjørnen i øst ville ha isfrie havner. Nordnorge kunne avskjæres via tre akser. Skibotendalen var en av disse. Oppgaven til kompaniet i dalen var å drive oppholdende strid. Derfor var det ferdige stillinger nedover hele dalen.

  Selv om vaktbelastningen var høy, var Skibotn et populært sted å tjenestegjøre. God stemning, god mat og kort vei til Finnland eller Sverige for å handle røyk og snus!

  Kommentér


  • #3
   Dette var en morsom tråd! Jeg har selv da jeg var mindre feriert masse i Lyngen, dvs innerst i Storfjord. Her er også noen vanvittige bunkersanlegg, en del ligger litt oppe i høyden, mens den nyeste delen ligger inne i dalen, langs hovedveien mot Balsfjorden. (er det E6 tro?). Er der noen som vet om disse ble ferdigstilt? Mener å huske at dette arbeidet ble påbegynt ganske sent.

   Ellers håper jeg virkelig at det finnes noen som har tjenestegjort i disse områdene som kan fortelle hvordan det var!

   Kommentér


   • #4
    Hele forsvarsanlegget i Lyngen og Skibotndalen ble vel kalt Lyngen-linjen? Norske styrker hadde som mål å holde den i 14 dager, som var det som trengtes for å få inn tilstrekkelig med allierte forsterkninger, så vidt jeg husker. Tårn fra kondemnerte Chaffee stridsvogner samt 40 mm L/60 luftvernkanoner (som ble tatt ut av Hærens luftvern ca. 1975 og erstattet med 20 mm) som landmål-sperreskyts var vel bl.a. i bruk. Til disse faste installasjonene var det mob-oppsatt en eller to "festningsbataljoner" samt en del Heimevern. Må heller ikke glemme Brig 5, den høyest prioriterte (på utstyr og trening) mob-brigaden. Den besto av mannskaper fra Oslo og det sentrale Østlandsområdet, men hadde alle kjøretøyer og tyngre utstyr i Troms. Det var omtrent den mob-avdeling som skulle mobiliseres først ved et forholdsvist lavt beredskapstrinn, da den var av typen "use it or loose it", dvs. den ville være totalt ubrukelig hvis den ikke var overført til Troms før smellen kom... Tidlig på 1980-tallet ble en rep-øvelse for en fullstendig Brig 5 foretatt på temmelig utradisjonelt vis. Normalt var det jo først en avdelingsperiode med ca. 10-12 dager samtrening før man hadde feltøvelse før puss og innlevering, totalt 20 dager. Denne øvelsen ble gjennomført som en mobiliseringsøvelse der alle mannskaper møtte opp på mob-fremmøtestedene på Østlandet, fikk personlig utstyr, ble overført med fly til Bardufoss og Evenes, tok ut det tunge materiellet fra mob-lagrene der og meldte klar til strid i de uttatte Alpha-områder. Deretter var det rett på feltøvelse uten noen samtrening på forhånd, avdelingsperioden ble utført etter feltøvelsen. Den organisatoriske delen av mobiliseringen foregikk perfekt, brigaden meldte KTS i indre Troms under 48 timer etter at første soldat møtte på mob-lager på Østlandet. Men under feltøvelsen ble det svært åpenbart at brigaden hadde blitt svært mye mer stridsdyktig hvis man bare hadde hatt mulighet til 1-2 uker trening før man "gikk i krigen".... Men selvfølgelig, 3. verdenskrig ville vel bli en "come as you are" krig....

    Brig 6 fikk tilsvarende oppgave utover på 80-tallet, etter tidligere å skulle være reserve på indre Østland. Jeg her ikke helt sikker på om oppbygging av lagre av tungt utstyr/kjøretøyer for Brig 6 i Troms ble fullført, eller om de ved mobilisering ville måtte bringe noe av det med seg.
    At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

    Kommentér


    • #5
     Var i 5'ern i 99, mens den var underlagt DIV 6 og det var som HVLT sier et regiment med søringer som ble dytta kjapt som F nordover og skulle ut så hurtig at de kunne sikre andre avdelingers ankomst, som jeg oppfatta det vi dreiv med.

     Vi fikk folket på Terningmoen Dag 1 før andre økt var over, hadde alle i det KP jeg var admoff i sin matpakke og var vel påvei til MIL/Gardermoen og sivil flight til Evenes. Husker jeg hadde en 1.8 sugediesel VW transporter som jeg lempa bagasjen til folket i, overlasta den antakeligvis på første tur opp i 20-fots container hvor jeg lossa bil før andre runde ble utført.

     Deretter leverte jeg bil & nøkkel til HV 05 sin mann, selv om jeg var H-avdelingens representant i SØR, og så ble jeg skyssa nordover samme vei.

     Gutta i BRIG 5 hjortet opp og ned fjellsidene da jeg kom opp til egen enhet, og jeg fikk en kort brief om at avdelingen hadde som funksjon å være med å sikre ankomsten til andre "treigere" avdelinger som skulle til samme område - riktig helt hvordan dette foregikk i 99 er jeg usikker på, ble nappa ut av hele rep'en fordi en tidligere sersjant hadde funnet ut jeg skulle gi ham troverdig forsvar i en rettssak utenfor teig.
     (Og tro meg, jeg var i allefall troverdig - sikkerhetsklareringa hadde han mista fra før av, og vips! Så var mulighetene for videre tjeneste også vekk...)


     Men det ble nevnt at overnevnte linje på kart skulle holdes, og at BRIG 5 var styrkebrønnen i så måte.

     ...men da er vi litt på siden av topic.
     Shaking the ground with the force of a thousand guns

     Kommentér


     • #6
      Jeg lurer på om Riksvei 87 fra E6 mellom Setermoen og Bardufoss til Skjold og videre opp gjennom Tamokdalen til E6 øst for Nordkjosbotn ble anlagt av militære grunner, for å ha en indre akse fra indre Troms til Lyngenlinjen, Skibotndalen etc. Er det noen som vet om det stemmer?
      At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

      Kommentér

      • Trådstarter

       #7
       Opprinnelig skrevet av hvlt
       Jeg lurer på om Riksvei 87 fra E6 mellom Setermoen og Bardufoss til Skjold og videre opp gjennom Tamokdalen til E6 øst for Nordkjosbotn ble anlagt av militære grunner, for å ha en indre akse fra indre Troms til Lyngenlinjen, Skibotndalen etc. Er det noen som vet om det stemmer?

       Etter det jeg vet stemmer dette godt. Den kalles på folkemunne her for "beredskapsveien". Det ligger flere stillingsområder langs denne veien i mellom Øverbygd (Skjold) og Bardufoss. Jeg har selv vært og krøpet inn i noen av de, og funnet gamle Canadiske klistremerker på bunkerveggene.

       Forøvrig helt genialt å høre fra Skibotndalen fra sersjanten som tjenestegjorde der!! More of that.

       Kommentér


       • #8
        Morsom tråd! Morro å høre gamlegutta fortelle røverhistorier fra da kompaniene på Maukstadmoen hadde beredskap i Skibotndalen. Var på seminar på Brennfjell en gang på 90 tallet og fikk guidet tur der. Spennede og veldig interessant å høre planene for operasjon sink Ivan !
        Charlie don't surf

        Kommentér

        • Trådstarter

         #9
         Opprinnelig skrevet av Fenrikinf
         Spennede og veldig interessant å høre planene for operasjon sink Ivan !
         Er den typen informasjon gradert den dag i dag?

         Kommentér


         • #10
          Uten at jeg vet så antar jeg det meste av det spesielle planverket er gradert. Det var vel beredskap der helt til starten av 90-tallet, så det er jo tross alt ikke så lenge siden gutta lå og ventet på helligskogen Tror nok du må vente noen år på den fulle og hele sannhet. Enig i at det hadde vært interessant å sett hele pakka. Var enda i Forsvaret da jeg var der oppe, slutten av 90-tallet.
          Charlie don't surf

          Kommentér


          • #11
           54. motoriserte infanteridivisjon var stasjonert i Alakurti like over grensen fra Finland. Det var sannsynligvis denne som ville ledet an angrepet mot Skibotn. Divisjonen er nedlagt, men jeg kikket på Alakurti på Google Earth, og jamen meg, der er det fremdeles ganske svære installasjoner som ser ut som om de er i aktiv bruk! Et google søk ga meg at det der nå skal være et "Base of storage of military equipment". Det ser ikke ut til om det skal så veldig mye til å få opp aktiviteten der igjen....
           At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

           Kommentér


           • #12
            Jeg blir rent nostalgisk av å lese dette! Avdelinger på beredskap, minelagte veier, stillinger klare til å bli besatt og øvelser i divisjonsforband... Og dette er kun for en liten del av landforsvaret. Slik var det også i mitt element, det maritime.

            Hvorfor fikk ikke jeg ta del i dette?
            Flere historier fra "gamle dager", da forsvaret faktisk var noe ønskes sterkt!

            Kommentér


            • #13
             Skarp ammo ble vel oppbevart i eget skap på rom helt fram til tidlig 90-tall. (91-92?) 1 uke på, 1 av, troppsvis.

             Var på Helligskogen seinvinteren 94 med mye snø og lite å se da vi var underlagt StabsEsk. PBn hadde infil på Helligskogen der det kun var et vaktlag dengang. Deres største bekymring når vi kom var at tempraturen hadde økt fra noe å 30- til rundt null den siste natta med den følge at parabolantennen hadde sprukket og var lite virksom.

             Kommentér

             • Trådstarter

              #14
              Jeg driver forresten og leser boken "Brigaden i Nord Norge 1953 - 1995" av Leif Lundesgaard. Hittil en MEGET bra bok som beskriver samtlige garnisoner som ble bygd/rustet opp da beslutningen om å danne en stående brigade ble fattet. Brennfjell og Helligskogen leir var uten tvil viktige elementer i beredskapstiden. Men jeg ser for meg den fremskutte troppen oppe på Helligskogen skulle fått det hett dersom det kom en divisjon rullende inn over grensa. Av boka fremgikk det at det faktisk forelå planer om å permanent demolere veien inn mot finskegrensa i fredstid. Men dette ble det ikke gjort noe av, øyensynlig med tanke på sivil trafikk.

              Men kan noen av de som tjenestegjorde der fortelle hva slags kanoner det var i de grøvste bunkerne? Jeg husker fra da jeg var liten at det lå tre bunkere relativt langt nede i dalen med rimelig grovkalibrede skyts. Nå er kanonene tatt vekk, men bunkerne kledt i slitne kamuflasjenett står der naturligvis fremdeles. Jeg har også sett at det står en svær kanonbunker på andre siden av elva fra Rovjok-fossen.

              Kommentér


              • #15
               Hele temaet her, forsvarsplaner, forberedelser og utbygging av fortifikasjoner under den kalde krigen er jo kjempespennende, siden det kunne angått meg selv hadde historiens gang vært annerledes. Men en del av dette må vel kanskje forbli gradert en god stund fremover, i tilfelle man må grave frem planene igjen?

               I Lyngenlinjen har jeg sett at i hvert fall 40mm L/60 luftvernkanoner satt opp fortifikatorisk som sperreskyts mot landmål og 75 mm kanoner tatt fra kondemnerte M-24 Chaffee stridvogner i kassematter (og også med tårn) var satt opp. Men det er mulig også tyngre skyts var permanent montert? I oversikt over Hærens avdelinger fra 1999 inngikk fremdeles 2 festningsbataljoner i Troms (for å sloss fra de faste installasjoner i Lyngenlinjen i følge beskrivelsen). Skulle være artig å høre fra noen som har vært mob-oppsatt og rep-øvet med disse! I Finnmark hadde man Banak fort i lia vest for Banak flyplass. Så vidt jeg har hørt var det bestykket med 105 mm M1 felthaubitser, men jeg har ikke sett det bekreftet. Noen som vet? Det var omtalt som det eneste artillerifort mot landfront i Norge, så man hadde kanskje ikke tilsvarende i Lyngenlinjen/Skibotn-dalen?

               Fra fottur i Skibotn-dalen i midten av 1980-årene husker jeg at mange av anleggene var meget godt kamuflert, og hadde vært vanskelige å legge merke til hadde det ikke ved hvert av dem vært satt opp et skilt med "Fotografering forbudt i henhold til lov...".

               Personlig er jeg interessert i forsvarsplanene for Østlandet, spesielt mot invasjon i Vestfold (da jeg var mob-oppsatt i 3. brigade som hadde som hovedoppgave å forsvare mot nettopp det, en del av planene kan forstås av de øvelser som ble holdt på 1980-tallet, men det skulle vært artig å se planene mer i detalj), men det er en annen sak.
               At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

               Kommentér


               • #16
                Her bør vi tenke litt over hva som fremdeles er gradert.
                To viktige punkter:

                Hva som er gradert er ikke min eller din vurdering.

                Gamle anlegg kan ved kjapp opprusting innta gammel rolle - og dermed er deres gamle rolle etteretningsmessig interessant.
                "Gjør Ret, Frygt Intet"

                Kommentér


                • #17
                 Det hadde forøvrig vært kjempeartig om en av TVkanalene produserte noen programmer om militær beredskap etter 2.verdenskrig i Norge. Tenk deg pensjonerte sersjanter som står på feks Lyngen linjen og forteller om dengang da ... eller pensjonerte amerikanere som forteller om sine øvelser i Norge ...

                 Så kan skattebetalerne se hva pengene har gått til og kanskje folk hadde våknet litt til hvilken strategisk rolle nordområdene har ...
                 "Gjør Ret, Frygt Intet"

                 Kommentér


                 • #18
                  Opprinnelig skrevet av Sofakriger
                  Det hadde forøvrig vært kjempeartig om en av TVkanalene produserte noen programmer om militær beredskap etter 2.verdenskrig i Norge. Tenk deg pensjonerte sersjanter som står på feks Lyngen linjen og forteller om dengang da ... eller pensjonerte amerikanere som forteller om sine øvelser i Norge ...

                  Så kan skattebetalerne se hva pengene har gått til og kanskje folk hadde våknet litt til hvilken strategisk rolle nordområdene har ...
                  Støtter denne!

                  Var det forresten i dette området at NATO hadde planar om å plassere "atomminer" (atomladningar), som skulle settast av ifm sovjetisk invasjon? Leste ein artikkel om dette for ein del år tilbake.

                  Kommentér


                  • #19
                   Jeg har hørt om atomminer som skulle settes ut i Tyskland, men det ble droppet delvis fordi man ikke ville grave ned en mine stilt inn på å gå av etter f.eks. 3 dager, deretter uventet oppnå avtale om våpenhvile, og plutselig smeller det atombomber inne på russiskokkupert område. Russerne kunne kanskje bli litt irriterte av slikt.
                   meh

                   Kommentér

                   • Trådstarter

                    #20
                    Jeg har ikke hørt om at kjernefysiske miner skulle brukes i Skibotn. Derimot har jeg hørt om at det var en aktualitet i Finnmark, langs aksene det var ventet at de motoriserte infanteridivisjonene ville gå langs der.

                    Kommentér


                    • #21
                     Opprinnelig skrevet av Gwandihir
                     Man kjørte runder og sjekket at låsene på dørene inn til sprengladninger var OK.
                     Var dette vanlig? Vil tro at det er enklere med et regime hvor man graver en kulvert under veien som man kan fylle med sprengstoff ved behov for demolering.

                     Interessant tråd, finnes det noe særlig info om faste forsvarsstillinger i Norge ( ikke kystartilleri ) fra den kalde krigen?
                     Har såvidt lest om Lyngen-linjen i en hovedfagsoppgave ved UiO:>>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                     Kommentér


                     • #22
                      Opprinnelig skrevet av hotelpapa
                      Opprinnelig skrevet av Gwandihir
                      Man kjørte runder og sjekket at låsene på dørene inn til sprengladninger var OK.
                      Var dette vanlig? Vil tro at det er enklere med et regime hvor man graver en kulvert under veien som man kan fylle med sprengstoff ved behov for demolering.
                      Tja.., vil vel si at det enkleste og raskeste er en kulvert under veien som allerede er fyllt med sprengstoff, der det bare er å låse opp døren og koble ledningene.

                      Kommentér


                      • #23
                       Opprinnelig skrevet av hotelpapa
                       Opprinnelig skrevet av Gwandihir
                       Man kjørte runder og sjekket at låsene på dørene inn til sprengladninger var OK.
                       Var dette vanlig? Vil tro at det er enklere med et regime hvor man graver en kulvert under veien som man kan fylle med sprengstoff ved behov for demolering.
                       Svenskane har jo dette materiellet til slik bruk:                       Från vänster: vägtrumladdning, slangladdning och vägbanksladdning.
                       Ser forholdsvis praktisk ut, spesielt den typen lengst til venstre, som er ein slags Bangalore-torpedo.

                       Meir info her:

                       >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                       Kommentér


                       • #24
                        Du finner en god del i UD 9-13-5 som jeg ser er lagt ut på nett av
                        >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]. Se KOMØD.
                        At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                        Kommentér


                        • #25
                         Før troppen vår dro opp og øvde i det området høsten/vinteren 85, måtte vi skrive under en taushetserklæring der de refererte til paragraf 91 og 92 hvis jeg ikke husker feil. Er vel fremdeles bundet av den så jeg vet ikke hvor mye jeg får si/fortelle om de sinnsyke, artige og meget anstrengende øvelsene vi hadde der (sic).

                         Kommentér


                         • #26
                          Opprinnelig skrevet av hvlt
                          Du finner en god del i UD 9-13-5 som jeg ser er lagt ut på nett av
                          >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]. Se KOMØD.
                          Den har eg allerede, men takk for link uansett! KOMØD er forøvrig eit interessant tema.

                          Kommentér


                          • #27
                           De som har lagt plastelina og treklosser under broer før kan jo stoppe ved enhver større bro i Nord og se om de legger merke til... pussige trekk ved konstruksjonen. Det gikk sport i det for et par av oss i IngBn som var mer enn middels interessert i å herpe infrastruktur. "Hvordan skulle vi sprengt denne?" "Hm.. tricky, fagverk er noe dritt."

                           Kommentér


                           • #28
                            Opprinnelig skrevet av Halling
                            ... pussige trekk ved konstruksjonen.
                            Tilliks med tunneller som også har borhull i vifteform i vegger og tak. Har ikke sett noen enda, men ved de er der....

                            Kommentér


                            • #29
                             >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] Kristent Befals Samfunn arangerte "historisk KOMØD-vandring" i Skibotn-dalen i påsken 2003!
                             At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                             Kommentér

                             • Trådstarter

                              #30
                              KBS...Hjelp!! Ante ikke at det eksisterte noe slikt..

                              Kommentér

                              Working...
                              X
                              Besøksstatistikk