Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Ordet fritt - generell pisspreik - Veteraner

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  #61
  Du kunne jo latt denne hvile i to dager til, så det hadde blitt et helt år....hehe
  "saaatan din lille heltjævel, du berga dæ faen mæ den hær gangen å!"

  Kommentér


  • #62
   Tjenestegjorde i XXI og XXII som sjåfør i trentroppen, på DownTown. Det som beskrives her har jeg IKKE opplevd eller har det aller minste minne av. Finner dette lite sansynlig.......

   Kommentér


   • #63
    Sv: Ordet fritt - generell pisspreik - veteraner

    Denne bumpes også opp igjen slik at den får dagens lys her i Veteran-hjørnet!

    Kommentér


    • #64
     Sv: Ordet fritt - generell pisspreik - Veteraner

     Jeg er usikker på om denne har blitt postet før på Milforum, men jeg syntes den var interessant: Vietnam, Iraq & Afghanistan: Different or the Same?.

     Forfatteren, Bing West, er en kjent militærhistoriker og har også vært på høyt nivå i det amerikanske forsvarsdepartementet (assisterende forsvarsminister for internasjonale sikkerhetsspørsmål under Reagan). Han tjenestegjorde selv i US Marines i Vietnamkrigen og har hatt over 30 opphold hos amerikanske styrker både i Irak og Afghanistan.

     I artikkelen sammenligner han erfaringen fra Vietnam 1965-1972 med Irak og Afghanistan 2001-2014 og finner en del likheter og en del store forskjeller. Når det gjelder selve soldatlivet (NB for amerikanske soldater) fant han en del vesentlige forskjeller mellom Vietnam og Afghanistan/Irak. Det er særlig to jeg syntes var svært interessante, og ligner sikkert på norske erfaringer (dvs. Norge hadde ikke krigserfaringer 1965-1972):

     I Vietnam var soldatene isolert fra det som skjedde hjemme. Kontakt med familien og venner skjedde via forholdsvis sporadiske brev. Dette skapte en psykologisk og følelsesmessig barriere slik at soldatene var helt og fullt i Vietnam mentalt. I Afghanistan og Irak hadde man straks man kom tilbake til basen fra en operasjon kontakt med hjemmet med mobiltelefon, epost og Skype, slik at soldatene på mange måter levde i to verdener samtidig. De kunne bekymre seg mer over f.eks. barnas karakterer på skolen, problemer ektefelle hadde etc.

     Toleransen for egne soldaters død var mye større i Vietnam enn i Irak/Afghanistan. De amerikanske tapene i Vietnam var omtrent 10 ganger så store som i Irak og Afghanistan til sammen, 58.000 drepte mot ca. 6.000. I Vietnam var det i en kampavdeling som et geværkompani regnet som normalt at noen døde ganske jevnlig, uten at man fikk anledning til å reagere så veldig over det. Hver avdeling tilbragte vanligvis mange år i Vietnam, den enkelte soldat var der i 12 måneder. Det vil si at etter et par år i felt for avdelingen var det svært få som hadde tjenestegjort sammen tidligere, de fleste kom inn i avdelingen mer eller mindre enkeltvis som tapserstatning etter at avdelingen hadde hatt drepte og sårede eller for å erstatte soldater som hadde tjenestegjort ut sin 365 dagers periode. Soldater falt eller ble såret og likene eller de sårede ble evakuert uten spesiell seremoni, de falne og sårede ble erstattet av nye soldater i avdelingen og operasjonene fortsatte samme eller neste dag uten at man fikk tid og anledning til å reflektere over det. I Irak og Afghanistan ble hele avdelinger rullert inn og ut til gjennomsnittlig 7 måneders tjeneste, avdelinger som hadde blitt samøvd og følelsesmessig bundet sammen over lang tid hjemme. Når noen ble drept var det et større psykologisk slag som også ble markert med større seremonier i avdelingen, ved utfyvning av kister etc.
     At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

     Kommentér


     • #65
      Sv: Ordet fritt - generell pisspreik - Veteraner

      Vet ikke helt om dette blir riktig tråd å poste denne i, men det kan vel moderator evt fikse på, en god artikkel er det uansett:
      http://www.nrk.no/norge/xl/skjebnena...non-1.12844439

      "En dramatisk natt i 1980 knyttet fire unge soldater sammen for alltid. Men når de fire skal møtes, må det skje bak murene."

      Hendelsen kjenner de gamle traverene på forumet godt til, men jeg personlig ante ikke at Gjermund Hagesæther var involvert, selv om jeg visste at han har bakgrunn fra forsvaret.

      Kommentér

      Donasjoner

      Collapse
      Working...
      X