Globalt toppbanner

Collapse

Milforum Google-søk

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Fokus: Russland - Politikk og strategi

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

  Fortsetter han å si det lenge nok, vil han jo til slutt få rett

  Som sagt, artikkelen er mest interessant for svakhetene den påpeker:

  -Økende "personalisering": Makt og viktige beslutninger er ikke fordelt på politisk/bråkratisk (i den gode betydningen av ordet) vis, men går på bekjentskaper. Om toppen av pyramiden forsvinner finnes ikke institusjoner/prosedyrer for å videreføre styret, og maktkampen kan føre til kaos

  -Mangel på et reelt alternativ til Putin (Petrov nevner Sjojgu), om gubben skulle daue

  -Ledelsen har malt seg inn i et anti-vestlig hjørne og kan neppe slakke av på den tiltagende autoritære styreformen eller la Donbass feile og falle tilbake til Ukraina uten å tape ansikt

  -Små, raske, ublodige (for Russland) kriger er mirakelmedisin for populariteten til regimet

  -Gallopperende militærutgifter sammen med fallende inntekter og sanksjoner ødelegger kjøpekraft og levestandard
  "De känner döden, de vet at den som slutar vandra dör, och att en knivskada, ett benbrott, en plötslig hosta kan vara avskedstecknet."

  Kommentér


  • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

   Skal vi være snille mot Petrov så kan vi lese ham som at Ukraina reddet Putin videre i 2014 (som var Petrovs tidligere prognose), men at redning økte problemene (den skjønner jeg ikke helt, men det må være konklusjonen).

   Så legger han inn en Brasklapp (svensk), med at "i Russland kan alt være uforandret etter 100 år, eller alt forandret på 5 år".
   Minsk, det nye Utopia

   Kommentér


   • Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

    Russians choose Chinese explorers for Arctic oil

    A Chinese seismic vessel will spend the whole summer in the Russian part of the Barents Sea mapping Arctic resources.

    >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

    >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
    Odd objects attract fire. You are odd.

    Kommentér


    • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

     Join NATO – and we will act. Russian Foreign Minister Sergei Lavrov in exclusive interview with Dagens Nyheter.

     • If Sweden joins NATO , Russia will act. It will be up to the military to decide how.
     • The Baltic states have shown no gratitude to Russia, for letting them go without violence.
     • Sweden is to blame for the worsening of relations with Russia.
     >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

     Russerne lever i sin egen virkelighet!

     Jeg kan forøvrig sterkt anbefale følgende bok: "Russland er sitt eget sted" av Peter Normann Waage. Jeg føler jeg "forstår" Russland litt bedre etter å ha lest boka.

     Kommentér


     • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

      Uten vold???? Russiske militære drepte 14 sivile litauere 13. januar 1991 ved TV-tårnet i Vilnius da Litauen erklærte selvstendighet:

      At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

      Kommentér


      • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

       For mange i de baltiske landene varte 2.verdenskrig til 1991, så hvlt har et poeng her.
       "Gjør Ret, Frygt Intet"

       Kommentér


       • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

        Se f.eks. Okkupasjonsmuseet i Tallinn, om de tre forferdelige okkupasjonene Estland var utsatt for, av Sovjetunionen 1940-1941, av Tyskland 1941-1944 og av Sovjetunionen igjen 1944-1991 (og akkurat det samme gjaldt Latvia og Litauen).... Spesielt i Estland og enda mer i Latvia ble det under den siste okkupasjonen flyttet inn et meget stort antall etniske russere (og ukrainere og hviterussere) som endret landenes demografi fullstendig (de fikk bl.a. fortrinnsrett til boliger). I 1935 var 75% av Latvias befolkning etniske latviere, i 1989 50,7%. I 1934 var 88% av Estlands befolkning etniske estere, i 1989 61,5% (og tallene før annen verdenskrig inkluderer den store gruppen baltisk-tyskere som i henhold til Molotov-Ribbentrop pakten ble tvunget til å emigrere fra de baltiske statene i 1940, de hadde utgjort 4% av Latvias befolkning og 2% av Estlands).
        At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

        Kommentér


        • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

         Johan Wiktorin (svensk forsvarsanalytiker, redaktør av Kungliga Krigsvetenskapsakademiens blogg Försvars och Säkerhet) har i en serie med blogg-innlegg sett på tanker og metoder utviklet av den russiske general Valerij Gerasimov for å analysere konflikt og krig på 2000-tallet.

         Et diagram brukes som verktøy til å visualisere "status"; se linken nedenfor.

         Det første blogg-innlegget kom i september 2014:

         >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]


         Åtgärder på informationsarenan har framskridit långt. Förutom desinformation och propaganda när det gäller Ukraina, så har vi sett riktade attacker på Sverige – inte minst mot utrikesminister Carl Bildt.

         Om vi kliver över till de militära medlen, så ser vi bland annat övertagandet av Krim som en stor åtgärd för att skaffa sig strategisk kontroll över Svarta havet. Baser i Arktis börjar byggas ut och utprovning av avancerade robotsystem ökar takten. I nästa månad sker exempelvis skjutning med Bulavarobot från en fullastad Boreyubåt i de kalla vattnen norr om oss.

         Strategisk deployering sker bland annat genom trupprörelser i samband med de stora övniningarna som Vostok-14 som nu pågår i Östra militärdistriktet. Det ryska strategiska flyget har uppträtt längre ut och mer frekvent än tidigare i år. Elva gånger har man varit ute i sina avfyringsområden för kryssningsrobotar i Stilla havet med sina Tu-95. I Östersjön har man vid flera tillfällen övat med Tu-22, senast i söndags enligt dagens SvD.

         När det gäller förverkligandet av ren militär kamp har vi inte ännu sett några öppna stridshandlingar. Däremot har ett signifikant trendbrott skett i och med kidnappningen av den estniske kontraspionageofficeren Eston Kohver på estniskt territorium.

         Kommentér


         • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

          Utdrag fra Wiktorin's andre blogg-innlegg juni 2015:

          Den strategiska avskräckningens skärpning är synlig på bägge sidor. Nato har börjat rotera förband till de baltiska staterna och andra öststater som Polen och Tjeckien. Övningsverksamheten har intentifierats främst i väst. I höstas hölls den nationella övningen Anakonda i Polen och sedan genomfördes Bold Alligator med amerikansk ledning. Igår startade dessutom Baltops, som även om den bygger på ett FN-mandat som svårligen skulle komma i den här regionen, så är det en maktprojicering. Inte minst övningsmomentet med amerikanska B-52 med simulerad minfällning utanför Ravlunda och sedan övningsfällning utanför Bornholm är exepel på just strategisk avskräckning.

          Strategiska förflyttningar har märkts i beslutet att reversera tillbakadragandet av amerikanska stridsvagnar från Europa. Nu har motsvarande en pansarbrigad börjat flytta tillbaka till Tyskland och möjligen med delar till Polen eller någon av de baltiska staterna. I december flög Ryssland med Tu-95 i Östersjön för första gången sedan kalla kriget. Detta strategiska bombflygplan har inget behov att flyga så långt fram för att kunna skjuta långräckviddiga kryssningsmissiler, utan det var mera en maktdemonstration. Tydligt är dock att Ryssland börjat flytta fram ytterligare resurser till Kaliningrad, särskilt som man förra året började trilskas med Open Skies-flygningar över exklaven. En kraftig uppbyggnad pågår också på Krimhalvön, där man annonserat en stationering av både Tu-22 och Iskandersystem, något som implicerar framflyttandet av taktiska kärnvapen.

          Genomförande av stridsoperationer har vi inte sett några än, men väl förberedelser för detta förutom ren övningsverksamhet. Sorgligt nog riktas en del av detta mot Sverige. Vi hade i mitten av oktober en konstaterad undervattensarkränkning med så tydliga bevis att samtliga partiledare intygade att så var fallet.

          I samband med den ryska alarmövningen i december, så gjorde den polske försvarsministern Siemoniak dessutom ett sensationellt uttalande, då han hävdade i polsk TV att övningen i första hand var riktad mot Sverige. Säpo har för andra året i rad i sin årsbok poängterat att Ryssland bedriver krigsförberedelser mot Sverige, och generaldirektören Anders Tornberg framträdde nyligen på en utbildning i Folk och Försvars regi med mycket tydliga budskap i den riktningen. Av förklarliga skäl kan inte Säpo demonstrera vad man vet, men min erfarenhet säger mig att man inte kan vara så tydlig och övertygad utan grundliga bevis för detta.
          >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

          Kommentér


          • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

           Utdrag fra Wiktorin's tredje blogg-innlegg i serien, datert oktober 2015:

           På temat politiskt och diplomatiskt tryck ser vi dels trycket från Gazprom mot Ankara när det gäller planerna på Turkish Stream som ska föra rysk (kontrollerad) energi förbi Ukraina till Europa. Minst två utspel har gjorts om förseningar eller halverade volymer.

           Den nya talespersonen hos det ryska UD, Maria Zakharova, klargjorde förra månaden att ett svenskt medlemskap i Nato skulle innebära ryska svarsåtgärder på det militär-diplomatiska området.

           I mitten av juni fryste fransk polis ryska nyhetsbyrån Rossiya Segodnya’s tillgångar liksom kontona hos ett dotterbolag till ryska banken VTB som en del i den juridiska kampen kring Yukos, där ryska staten i två olika domstolsutslag dömts att betala skadestånd till de tidigare aktieägarna. Ryssland har hela tiden bestridit domarna och tänker inte betala.

           Det tydligaste trycket mot varandra var presidenterna Obamas och Putins tal inför FN:s Generalförsamling i slutet av september. Illa dold kritik framfördes från olika perspektiv mot varandra. Direkt efter dessa tal åkte Vladimir Putin hem och startade interventionen i Syrien för att sätta kraft bakom orden.

           I slutet av juli utvidgade USA de ekonomiska sanktionerna något mot ett antal personer och företag. Mindre bolag inom branscher som energi, banker och försvarsmaterielindustrin var måltavlor. För en månad sedan införde Ukraina också en mängd sanktioner riktade mot olika ryska aktörer.

           Ryssland svarade också i juni på EU:s förlängda sanktioner med en förlängning av sina livsmedelssanktioner mot Europa och USA. För att understryka allvaret lät man dessutom iscensätta en dramatisk och publik matförstörelse som med de 60 miljoner som riskerar svält söder om Sahara framstår som djupt oetiskt.

           De diplomatiska relationerna har också förvärrats sedan sist. Sverige har utvisat en rysk diplomat som besvarades omedelbart. Ryssland har också vägrat utfärda visa för den nye tyska militärattachén till Moskva samtidigt som den ryska utrikesförvaltningen klagat på brittiska begränsningar av rysk ambassadpersonal. Fortfarande träffas man dock på högsta nivå utan hinder som vid Minskförhandlingarna, Iranavtalet och under FN:s Generalförsamling.

           När det gäller organiserandet av politiskt motstånd hos opponenterna har Ryssland sannerligen inte varit overksamma den senaste tiden. Nyligen anordnades en internationell konferens för separatister i Sankt Petersburg, där dock inga ryska separatister framträdde.

           Sina egna potentiella motståndare stryper man sakta genom att minska informationstillgångarna som exempelvis möjligheterna för ryska medborgare att nå Internet Archive. I september tog man också över den amerikanska ambassadens kulturcenter i Statsbiblioteket för utländsk litteratur.

           Ryssland finansierar också numera den högerextrema skapelsen Nordiska motståndsrörelsen via den Ryska Imperiska Rörelsen, som rustningsminister och biträdande premiärminister Rogozin har nära band till. Samme Rogozin som i fredags flyttade fram sina positioner genom att bli utnämnd av ryska regeringen att vara ansvarig för de bilaterala kommittéerna som svarar för kontakterna med länder som Kina, Indien, Iran och Syrien för att nämna några av de viktigaste.

           Som ett brev på posten så uppmanade också Al Qaidas ledare al-Zawahiri också sina sympatisörer till attacker mot USA och Europa. Detta är särskilt intressant, eftersom denne enligt den mördade Alexander Litvinenko, blev tränad av FSB i Dagestan 1996-1997 efter att ha arresterats av ryska myndigheter. Steget till mindre väpnade aktioner mot väst ligger nu sannolikt inte långt borta. Igår hade vi den förfärliga bombattacken i Ankara som exempel, även om just den med stor sannolikhet inte har rysk anstiftan. Däremot har vi sett attacker mot flyktingförläggningar i Tyskland, där en del är genomförda av högerextremister som troligen har ryska pengar i ryggen. Denna operationslinje kan snabbt gå åt höger.

           När det gäller olika typer av informationsoperationer, så kan vi notera bilderna på bomber med texten ”Mot Berlin” när det den ryska Östersjömarinen övade i Kaliningrad i augusti. Stor uppståndelse i Tyskland följde givetvis.

           Veckans Nato-möte innebar ett beslut om en fördubbling av Nato Response Force till 40 000 soldater och sjömän som budskap till omvärlden. Storbritannien annonserade att man avser rotera 100 soldater till de baltiska staterna.

           I Sverige hade vi ett par kortlivade nyheter, där någon skapade en Twitterprofil i försvarsministerns namn och förfalskade ett brev från chefsåklagare Tora Holst till justiteministern om att inte fullfölja en utredning mot svenska krigsförbrytare i Ukraina.
           På den militära sidan när det gäller strategisk avskräckning är det framförallt en intensiv övningsverksamhet som varit märkbar. Under sommaren genomfördes landstigningsövningar i Östersjön av både Nato och Ryssland. Amerikanska B-52 understödde amfibieoperation mot svensk kust med sjöminering utanför Bornholm.

           Under hösten har sedan övningsverksamheten intensifierats. Ryssland och Vitryssland har genomfört Union Shield – 15 tillsammans. Ryssland har också genomfört storövningen Tsentr-15, där det centrala militärdistriktet övades. Ryssland har också organiserat två nya arméer och nya flygformationer i västra militärdistriktet.

           I skrivande stund genom för Ryssland en stor beredskapsövning och utbildningskontroll över hela landet som varar månaden ut och inte innehåller de redan övade förbanden i Tsentr-15 utom enstaka undantag. Samtidigt genomför Nato sin största övning sen kalla kriget, Trident Juncture 15, som omfattar 36 000 män och kvinnor utspridda från Norska havet till Medelhavet. Sverige deltar med stridsflygplan och bordningsstyrka.

           Under sommaren har Finland dessutom genomfört den nationella övningen Wirhu med 10000 övade. Kort sagt övningsverksamheten är intensivare eller kanske rättare sagt än mer komplex än tidigare. Övningsmönstret med främst ryskt strategiskt bombflyg är nu befäst som ny normalbild med Tu-22 i Östersjön och Tu-95 mot Norge och de brittiska öarna.

           När det gäller strategisk deployering kan vi främst märka de temporära framflyttandena av B-2 i juni till Storbritannien och F-22 Raptor till Polen och Estland nyligen som signaler till Ryssland. Den ryska generalstaben ville naturligtvis inte vara sämre och markerade med Mig-31 före midsommar.

           Det är dock på kärnvapensidan som det har hänt mest de senaste månaderna. FOI:s analytiker bedömer att det är troligt att Iskander med kärnvapenförmåga finns i Kaliningrad och USA har börjat uppgradera sin förmåga med de nya B 61-12-bomberna för flygplan på baser i Tyskland, Italien och Turkiet.

           Storbritannien har också framfört önskemål i alliansen att öva kärnvapeneskalation, det vill säga övergången från konventionella medel till hög beredskap för kärnvapeninsats. Sammantaget så drar sig alltså denna operationslinje också österut.

           Längs linjen stridsoperationer har det ännu inte blivit stridshandlingar som tur är, men det kryper allt närmare. Den ryska interventionen i Syrien ökar inte bara konfliktnivån i landet utan för också de olika stridskrafterna närmare varandra.

           Ryssland har kränkt Nato-landet Turkiets luftrum minst två gånger och enligt turkiska försvaret genomfört radarlåsning på stridsflygplan, även om det är lite oklart om det verkligen var ryska plan som i så fall utförde detta.
           >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

           Kommentér


           • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

            Wiktorin's fjerde blogg-innlegg i serien, kom kort tid seinere (desember 2015):

            Det är dags för del fyra i serien. Hittills har jag redovisat var sjätte månad ungefär, men det händer så mycket att det fick bli redan efter två och en halv månad sedan jag skrev den tredje delen den elfte oktober.
            >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

            Kommentér


            • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

             Femte og foreløpig siste blogg-innlegg, fra Wiktorin, datert 17 april 2016:

             >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

             Kommentér


             • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

              Hva ville vi gjøre hvis Sverige gikk inn i en militær allianse med Russland? Ingenting, eller tilpassing av disponeringer i forsvaret. Det var noe analogt med det som Lavrov svarte på.
              Minsk, det nye Utopia

              Kommentér


              • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

               Kan Sveriges situasjon sammenlignes med Norges situasjon før og i starten av ww2? De ønsker å være nøytral men må velge side.
               Trenger bare litt flaks, så går det godt

               Kommentér


               • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                Opprinnelig skrevet av lukman Vis post
                Hva ville vi gjøre hvis Sverige gikk inn i en militær allianse med Russland? Ingenting, eller tilpassing av disponeringer i forsvaret. Det var noe analogt med det som Lavrov svarte på.
                Det er utenkelig at Sverige inngår en militær allianse med Russland sålenge Sverige er fritt og demokratisk og så lenge Russland er autoritært, og med aggressiv anti-vestlig oppførsel.


                Jeg kan kun forestille meg 3 scenarioer hvor Sverige inngår militær allianse med Russland:

                1. Russland utvikler et solid demokrati med fungerende rettsstat og pressefrihet.

                2. Sverige utvikler seg til et autoritært anti-vestlig samfunn.

                3. Russland "annekterer" Sverige og innsetter en Quisling-regjering.

                I scenario 1 så vil vel tilpasningene i det norske forsvaret bestå i at man kutter i det norske forsvaret siden Russland ikke lenger vil være en trussel...

                I scenario 2 og 3, så vil Sverige og Norge sannsynligvis ha en svært forskjellig virkelighetsoppfatning (medmindre Norge også har bevegd seg i autoritær anti-demokratisk retning...!) og man vil måtte ta konsekvensen av det og styrke forsvarsverkene mot Sverige.

                Kommentér


                • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                 In a decree dated 4th April, Russian Prime Minister Dmitry Medvedev approves plans for the country’s expanded research engagement on the Norwegian Arctic archipelago. According to the document, a permanent research expedition department will be established as part of a new Russian research center, a government press release reads.

                 The expedition department will be permanently manned by 25 people. In parts of the year, the number of people will increase to 100.
                 >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                 Kommentér


                 • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                  Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
                  Uten vold???? Russiske militære drepte 14 sivile litauere 13. januar 1991 ved TV-tårnet i Vilnius da Litauen erklærte selvstendighet:

                  Litt kontrafaktisk historie:

                  Tenk om Sovjetunionen hadde beholdt sine grenser fra innen andre verdenskrig, etter kriget, og ikke tvunget på store deler av Europa kommunistiske diktaturer?

                  Da hadde vi ikke skrevet Vilnius, men Wilno, og byen hadde fortsatt vært polsk.

                  Dobbelmoral er alltid bra å ha. "Den sovjetiske okkupasjonen var slem og jævlig, og vi bygger vår selvstendighet på republikken fra mellomkrigstiden. Men vi skal selvfølgelig beholde territoriet som Sovjetrepublikken hadde, og ikke gi tilbake det som Sovjet tvang seg til fra Polen."

                  PS. Selvfølgelig viser historien fra både Warsawapaktens, og Sovjetunionens oppløsning, at Russland valgte å gi ifra seg sitt store Europeiske imperium uten å bruke makt for å beholde det. Var som nevnt noen mindre voldsepisoder, men løfter man blikket og ser på det store bildet, da er dette et udiskutabelt historisk fakta.
                  Minsk, det nye Utopia

                  Kommentér


                  • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                   Putin dismissed the Russian Ambassador to Norway

                   Vyacheslav Pavlovsky, who has been Ambassador to Norway for the last six years, has been dismissed from his post.

                   >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                   Odd objects attract fire. You are odd.

                   Kommentér


                   • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                    Russiske diplomater har foretatt systematiske undersøkelser av bruer sør i Estland, langs den sannsynlige aksen for en mulig russisk invasjon av landet. Det fremgår av hemmelige NATO-rapporter.

                    >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                    Odd objects attract fire. You are odd.

                    Kommentér


                    • Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                     Eh... De ville ikke ha gjort jobben sin om de IKKE hadde gjort det. Eller er det noen som tror at vestlige diplomater ikke foretar visse 'undersøkelser' der de er stasjonert?
                     Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                     Kommentér


                     • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                      Det som er mer interessant er at det spekuleres i at angrep er nært forestående.
                      Odd objects attract fire. You are odd.

                      Kommentér


                      • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                       "Vi" driver "etterretning", "de andre" driver "spionasje".


                       Sent from my iPhone using Tapatalk
                       TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

                       Kommentér


                       • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                        «Samme pilotstemme som de to forrige episodene. Sannsynligvis signaletterretningsflyvning»,
                        Denne var litt artig.
                        "De känner döden, de vet at den som slutar vandra dör, och att en knivskada, ett benbrott, en plötslig hosta kan vara avskedstecknet."

                        Kommentér


                        • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                         Opprinnelig skrevet av aquila Vis post
                         "Vi" driver "etterretning", "de andre" driver "spionasje".


                         Sent from my iPhone using Tapatalk
                         I utgangspunktet er spionasje innhenting av etterretning (egentlig informasjon) med metoder som er ulovlig der de utføres, så jeg er ikke enig i den oppdelingen. At Norge samler elint fra Russland fra et skip i internasjonalt farvann eller fra norsk territorium kan ikke på noen måte kalles spionasje, og det er bare tull å kalle f.eks. Marjata spionskip. Derimot ville det være spionasje å samle den samme etterretningen fra f.eks. skjulte mottakere i en fiskebåt som anløper russisk havn.
                         At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                         Kommentér


                         • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                          Det er riktig som hvlt: påpeker angående den juridiske definisjonen av ordene. På dagligtale og spesielt i propaganda er det annerledes.


                          Sent from my iPhone using Tapatalk
                          TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

                          Kommentér


                          • Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                           Går vel ut ifra at det ikke bare er kanapeer og sinfonietta som bedrives på Norske ambassader rundt i verden...


                           Sent from my iPhone using Tapatalk

                           Kommentér


                           • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                            Opprinnelig skrevet av Pinch Vis post
                            Går vel ut ifra at det ikke bare er kanapeer og sinfonietta som bedrives på Norske ambassader rundt i verden...


                            Sent from my iPhone using Tapatalk
                            Det skal også giftes par og konsumeres sprudlevann.
                            "Gjør Ret, Frygt Intet"

                            Kommentér


                            • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                             Opprinnelig skrevet av Znuddel Vis post
                             Det som er mer interessant er at det spekuleres i at angrep er nært forestående.
                             Poenget i artikkelen var at det IKKE var nært forestående.
                             Død ved Kølle!
                             Bla bla... Hybrid warfare is easy

                             Kommentér


                             • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                              Det har vært akseptert siden lang tid at spionasje er noe "alle" stater driver med i fredstid (USA argumenterte for dette i samband med U2 affæren), og at også diplomaters deltakelse i spionasje er en del av internasjonal sedvanerett. Spionasje i krig i noe annet, og reguleres til forskjell til fredstids spionasje i traktatretten.
                              Minsk, det nye Utopia

                              Kommentér


                              • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                               Opprinnelig skrevet av Kdo_Under Vis post
                               Poenget i artikkelen var at det IKKE var nært forestående.
                               Ja, du verden. I stand corrected.
                               Odd objects attract fire. You are odd.

                               Kommentér

                               Forsvarets historiske filmarkiv

                               Collapse

                               Working...
                               X
                               Besøksstatistikk