Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Tradisjon for å hedre våre falne og sårede kamerater

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Tradisjon for å hedre våre falne og sårede kamerater

  I forbindelse med litt mer formelle middager og tilstelninger, så er det enkelte ganger blitt gjennomført en skål for å hedre våre falne og sårede kamerater (ikke helt sikker på om det er nøyaktig slik det er sagt, men noe i den duren).
  Jeg sier enkelte ganger fordi jeg har inntrykk av at man i Luftforsvaret har hatt mer tradisjon for dette enn f eks i Hæren.

  Synes at dette er god tradisjon og noe som er verdt å skåle for uten at det i seg selv skal legge noen demper på festen.

  Uansett så lurer jeg litt på hva som egentlig er det korrekte opphavet og hva man egentlig hedrer?
  Flisespikkeri sier noen kanskje, men tradisjonen er jo ålreit å ta vare på og da er det også greit at den ikke vannes for mye ut.

  Kommentarer/meninger/kjennskap??
  "Initial success or total failure"
  Lignende tråder

 • #2
  Tror du kan ha rett i dette med at det er vanligere i luftforsvaret enn i hæren. En mulig forklaring kan være at (i alle fall for noen år tilbake) så hadde de aller fleste offiserer i luftforsvaret tjenestegjort sammen med noen som ble skadet/drept i flystyrter osv.

  Disse ulykkene har ikke i samme grad som hærulykker (har blitt påvist) vært resultat av brudd på sikkerhetsreglementer eller menneskelig svikt, og har derfor ikke vært noe man har dysset ned.

  I hæren, som dessverre har det mest stabile svinnet (1-2 i året i ulykker), har dette vært et mer vanskelig tema.

  Ville anta at om vi begynte å miste folk jevnlig i strid ville det komme tilbake i hæren.

  Ellers er jo bautaen på Rena i alle fall et utgangspunkt.
  Semper Non Paratus

  Kommentér


  • #3
   Meget bra tema !

   Det lille jeg har av kjennskap til hedring av slikt, er følgende

   -ved middag mellom kolleger i kjellern av T10 utbrakte en utenlands kollega en takk til norske styrker som hjalp hans nasjon under en tidligere krig. Jeg ble meget overasket og deretter rørt, for den krigen er det ingen av oss som levde under.

   -en tidligere avdeling hedret en offiser som omkom under øvelse ved å henge opp et pent bilde av vedkommende i galla i "kafferommet" på spisemessa. Det ble foretatt samling av alt befal og bildet ble avdekket.

   Ironisk nok utelot man ved siste sted da andre som under tjenestens gang har omkommet ved samme avdeling - noe jeg rent personlig synes er smålig, men informasjon rundt slikt er ikke alltid like greit å nå tak i og det kan være derfor andre innen samme avdeling ble oversett.

   -Rene falne, ut over først nevnte heder, har jeg ikke deltatt på men jeg veit jo av bautaen oppe på Rena. >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

   Finner det rett og rimelig man gjør årlige markeringer for sine falne, selv om slikt gjerne har blitt slått sammen med Veterandagen og ikke anvendt på noen egen dato.

   I de titalls avdelinger man har vært i, skjer det desverre at folk også omkommer under ulykker - ingen innen egne tropper men nabotropp er nært nok. Ved denne siste episoden hadde ikke verken Forsvar eller avdelinger noen egen "rutine" på å lage markeringer ut over minnestund relativt kort tid etter. Det kan godt hende avdelingene jeg kjenner til omkomne, har utbedret og forbedret sin filosofi om "Avdelingsfølelse" til også å dekke begrepet Egne Falne.

   Det er sikkert mange av oss som enten var i tjeneste eller som husker bilder fra Dagsrevyen både fanevakter og bårer i hangaren.
   Her har enkeltpersoner innad systemet tatt grep og gjort det berømmelige "noe" som ikke alle får til - det har kommet i stand bl.a minnebauta over de som den gang omkom.

   -Mye er sagt om Vassdalen, jeg "ser det jeg vet" om den hendelsen - den er hjemlig. Link til Forsvarsnett - >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] eller >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

   Å falle i tjenesten eller omkomme mens man er utenlands i Forsvarets regi, er også noe som Norge ikke er for godt vandt med å sette igang heder for, i ettertid.

   FV-veteranene tar seg av markeringer for de som omkom under tjeneste gjennom sine websider og i lokale tiltak som iverksettes av kolleger av den omkomne.

   Men ut over det ?

   Ut over det er jeg redd det alt skal skrives ned i Glemmeboka og legges til side. Jeg håper jeg tar feil både mht egen avdeling og andre i dagens Kgl. Norske Forsvar og/eller respektive veteranorganisasjon utenom FNVLF/tilsv.

   Før i tiden fantes Norges Militære Kammeratforbund - jeg aner ikke om de er still going strong men de hadde sin logo på en av dørene inne på Festninga så sent som for 18 mnd siden. Kan hende medlemmene er "for gamle" til at de kan regnes med i slikt virke som å hedre de som ikke er her.

   OK, det var mine ord.
   Shaking the ground with the force of a thousand guns

   Kommentér


   • #4
    Opprinnelig skrevet av 1.4papa
    Ville anta at om vi begynte å miste folk jevnlig i strid ville det komme tilbake i hæren.
    Jeg har et klart inntrykk av at det er på vei tilbake i hæren. Det har blitt gjennomført ved alle tilstelninger jeg har vært med på i regi av hæravdelinger i det siste, og jeg har definitivt sett det oftere nå enn for et par år siden
    Beidh a lá leo

    Kommentér


    • #5
     Min tidligere kullsjef, som var luftoffiser, fortalte oss om denne skikken. I luftforsvaret skal det være tradisjon å gjennomføre falne kameraters skål, på lik linje med kongens skål. Talen skal holdes av yngste luftbefal, og etterfølges av noen minutters stillhet. (Jeg tror det var tre).

     Jeg husker dessverre ikke den ordrette formuleringen, men talen var temmelig kort.

     Kommentér


     • #6
      Opprinnelig skrevet av Pariah
      Min tidligere kullsjef, som var luftoffiser, fortalte oss om denne skikken. I luftforsvaret skal det være tradisjon å gjennomføre falne kameraters skål, på lik linje med kongens skål. Talen skal holdes av yngste luftbefal, og etterfølges av noen minutters stillhet. (Jeg tror det var tre).

      Jeg husker dessverre ikke den ordrette formuleringen, men talen var temmelig kort.
      Kan noen dra rett takt og tone her ? Rekkefølge skåler, hvem som skal utbringe, hvordan de lyder etc. Er litt rusten .....

      Og evnt meninger om revisjoner !
      "Gjør Ret, Frygt Intet"

      Kommentér


      • #7
       De gangene jeg har vært med på dette har det vært presentert som en tradisjon fra luft. Skålen utbringes rett etter konges skål og det er yngste offiser fra luft som utbringer skålen:

       -(Luftoffiser)"I luftforsvaret har vi en tradisjon på å utbringe en skål for våre falne kamerater. Jeg vil be alle reise seg"
       (Alle reiser seg med glasset i hånden)
       -(Luftoffiser): "For våre falne kamerater"
       -(Alle): "For våre falne kamerater"
       (Skålen utbringes på militært vis)

       Kommentér


       • #8
        Jeg har også vært med på dette, og fått det presentert som en lufttradisjon. Skålen var da ikke bare for falne og sårede i strid/ulykker, men også for de fra "familien" som var gått bort av naturlige årsaker siden sist. Toastmasteren gav ordet til yngste tilstedeværende (befalselev - faktisk), som holdt en kort tale, med henvisning til en begravelse som hadde vært helt nylig.

        Deretter skålte vi på militært vis, med ett minutts stillhet etterpå. En fin tradisjon.
        "We like to believe that facts speak for themselves, but they most assuredly do not."

        Kommentér

        • Trådstarter

         #9
         Mener også å ha hørt at skål for våre falne kamerater opprinnelig har utgangspunkt i engelsk tradisjon, der man i tillegg har en ledig stol ved bordet til ære for de som ikke er tilstede. Men er ikke helt sikker på dette.
         "Initial success or total failure"

         Kommentér

         • Trådstarter

          #10
          Kanskje en dag som britenes Remembrance Day kunne vært noe også her i landet?
          En mer offisiell merkedag for falne i kriger opp gjennom.
          Kan jo også tilpasses sårede og de som faktisk er på oppdrag ute i den store verden.

          Litt info om Remembrance Day:
          >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

          >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

          En fin måte å markere dette på.
          "Initial success or total failure"

          Kommentér


          • #11
           Litt relatert: Det britiske forsvarsdepartementet vedlikeholder >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] over falne briter i Afghanistan. Det kan virke som en litt annen og mer ærlig kultur enn vi har? Og >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] tilsvarende fra Canada.
           At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

           Kommentér


           • #12
            Luftforsvarets falne-skål

            Denne har jeg faktisk forsket en del på, da jeg skulle holde denne skålen for min hæravdeling i en middag for et år tilbake. Kildene er på generalsnivå i LF, så jeg håper at de er gode nok.

            Skålen het opprinnelig "Våre falne kamerater" men har i LF blitt endret til "Våre kamerater", da det er vel lenge siden LF mistet noen i kamp, samt at uttrykket "falne" ekskluderer på en måte de som har mistet livet i eksempelvis trening, verkstedarbeid og annet. Jeg har vært tilstede tre ganger på hærmiddager hvor denne skålen er holdt, (hvor den ene holdt av meg selv) og ordlyden har da vært "våre falne kamerater", i motsetning til LFs nye rutine.

            Bakgrunn: Skikken kom fra England, og stammer fra 2.VK, i LFs barndom. Skikken var at yngste tilstedeværende pilot skulle holde skålen, hvor symbolikken er enkel som god; yngste pilot var kommet inn i avdelingen fordi en annen hadde falt i strid.

            Skålrekkefølge; Etter Kongens skål. Som for øvrig passer fint sammen; Eldste tilstedeværende befalingsmann holder Kongens skål, mens yngste tilstedeværende holder falne-skålen.

            Annet: ledig stol, og x minutters stillhet er opp til arrangøren. Det er eksempelvis unaturlig å stå stille og stirre i gulvet i minutter, hvis avdelingen aldri har mistet noen i tjenesten.

            Korrigeringer mottas med takk.

            Kommentér


            • #13
             Re: Tradisjon for å hedre våre falne og sårede kamerater

             Minner om at i dag er Remembrance Day, også kalt Armistice Day, Veterans' Day, Armed Forces Day eller Poppy Day.             Opprinnelig skrevet av John McCrae, 1915
             In Flanders Fields the poppies blow
             Between the crosses, row on row
             That mark our place; and in the sky
             The larks, still bravely singing, fly
             Scarce heard amid the guns below.

             We are the Dead. Short days ago
             We lived, felt dawn, saw sunset glow,
             Loved and were loved, and now we lie,
             In Flanders Fields.

             Take up our quarrel with the foe
             To you from failing hands we throw
             The torch; be yours to hold it high.
             If ye break faith with us who die
             We shall not sleep, though poppies grow
             In Flanders Fields.
             Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

             Kommentér


             • #14
              Re: Tradisjon for å hedre våre falne og sårede kamerater

              Wear you poppy with pride, som de sier i UK. Dessverre selges de ikke her.
              At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

              Kommentér


              • #15
               Re: Tradisjon for å hedre våre falne og sårede kamerater

               Savner også denne holdnigen i Norge. En holdning som godt kan illustreres i dette diktet:

               When you go home. Tell the of us and say.
               For your tomorrow. We gave our today!

               Vil forresten anta at slike poppyer kan kjøpes over nett? Har ikke gjort det selv riktignok.

               Kommentér


               • #16
                Re: Tradisjon for å hedre våre falne og sårede kamerater

                Mer om Forsvarets minnedag:

                >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                Kommentér


                • #17
                 Re: Tradisjon for å hedre våre falne og sårede kamerater

                 Opprinnelig skrevet av jarhead
                 Vil forresten anta at slike poppyer kan kjøpes over nett? Har ikke gjort det selv riktignok.
                 Blir historisk ganske feil av oss å bruke disse. Dette kommer etter 1 verdenskrig - og da sto vi som kjent på sidelinjen og cashet inn det vi kunne av penger fra alle som ville betale.

                 Bra med en minnedag for falne, men "poppies" tror jeg vi skal la være å satse på.
                 "Gjør Ret, Frygt Intet"

                 Kommentér


                 • #18
                  Re: Tradisjon for å hedre våre falne og sårede kamerater

                  Er det noen som er kjent med bruk av sørgebånd for fallende soldater, bruk på uniform og utseende?

                  Kommentér


                  • #19
                   Re: Tradisjon for å hedre våre falne og sårede kamerater

                   Er kjent med bruken for å hedre de fallne.

                   Den delen av TFF 12-3 anerkjenner jeg, selv om siste utgave er fra 1993.
                   Shaking the ground with the force of a thousand guns

                   Kommentér


                   • #20
                    Re: Tradisjon for å hedre våre falne og sårede kamerater

                    Jeg har sans for den systematiske måten britene bruker når de annonserer sine >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM].

                    For hver fallen soldat står det først en notis omkring hvordan han falt, så personalia, så en omtale skrevet av familien, så en skrevet av bataljonssjefen, så en skrevet av kompanisjefen, deretter (ikke alltid) troppssjefen, så noen ord om den falne skrevet av en eller flere soldater i troppen, så til slutt noen personlige ord fra forsvarsministeren. Dette synes jeg virker veldig fint, savner noe tilsvarende her til lands (nå har dessverre britene mye erfaring, så langt er 251 briter døde i Afghanistan, hvorav 218 har falt i strid).
                    At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                    Kommentér


                    • #21
                     Re: Tradisjon for å hedre våre falne og sårede kamerater

                     "Nye" TFF 12-3 om sørgebånd :

                     >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                     Jeg slo opp i TJ 1-1-3 og fant ut at det aller meste der er kun av historisk interesse, og null praktisk relevans i dagens "firma" hva dødsfall angår.

                     Ulempen både på web og internt i Forsvaret er at retningslinjene er håpløst foreldet.
                     Det ble forsøkt "gi" Staff noen inputs via bl.a medaljeråd og andre, men etter kort tid tapte relevansen seg og tidligere gitt info ble ikke lenger gyldig.

                     Tor Bjørn Staff har ikke oppdatert sidene sine mye, og har i all hovedsak linket siste dato for iverksettelse på hver del av det han har lagt ut på web. Stjerne i boka for jobben han har gjort, men spark til både medaljeråd og andre for å "tilbakeholde" informasjonen ansatte spør etter.

                     Håpløst å skulle jobbe når man ikke finner fram i retningslinjer som det henvises til eller retningslinjene ikke lengre er gyldige.
                     Shaking the ground with the force of a thousand guns

                     Kommentér


                     • #22
                      De fleste har vel fått med seg at det hvert øyeblikk er 11/11/11 11:11:11 , men det er også viktigere saker med denne minnedagen for de falne. Jeg var utenlands i går og så en rekke britiske offiserer og andre som gikk rundt med røde poppies på jakkeslaget.
                      Opprinnelig skrevet av Rittmester Vis post
                      Minner om at i dag er Remembrance Day, også kalt Armistice Day, Veterans' Day, Armed Forces Day eller Poppy Day.

                      Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                      Kommentér


                      • #23
                       Opprinnelig skrevet av Gehenna Vis post
                       Før i tiden fantes Norges Militære Kammeratforbund - jeg aner ikke om de er still going strong men de hadde sin logo på en av dørene inne på Festninga så sent som for 18 mnd siden. Kan hende medlemmene er "for gamle" til at de kan regnes med i slikt virke som å hedre de som ikke er her.
                       Til info er NMK faktisk i gang enda. De har kun samlinger hvert 5 år og da sammen med resten av skandinavia. Sist samling ble gjennomført i juni i år på Sessvollmoen. Fikk mange god historier servert ila de 4 dagene. Og man merker fort forskjellen i respekt for de fallende blandt den eldre garde og dagens militære ungdom.
                       Heavy is good, heavy is reliable. If it doesn't work... you can always hit them with it.

                       Kommentér


                       • #24
                        Har jeg forstått dette riktig:

                        Remembrance Day, 11. november, markeres først og fremst i Samveldelandene.
                        I USA heter dagen Veteran Day og har noenlunde samme innhold.
                        Memorial Day markeres i USA siste mandag i mai.

                        ...

                        De tilsvarende offisielle dagene våre blir da Minnedag for de falne på Allehelgensdag (første søndag i november) og Veterandagen 8. mai.
                        I'm inclined to think that a military background wouldn't hurt anyone

                        Kommentér


                        • #25
                         Ser korrekt ut.

                         11 november er det endel som mener skal markeres her, men det mener jeg ikke er riktig. Den har fått et utvidet innhold, men er egentlig minnedagen over de falne i 1.verdenskrig - og da holdt vi oss nøytrale, snudde kappen etter vinden og skuffet inn penger. Ikke noe å være stolte av som krigere, selv om det er tragisk med alle sjøfolkene som døde.
                         "Gjør Ret, Frygt Intet"

                         Kommentér


                         • #26
                          Rememberance day i dag.

                          >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                          Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                          Kommentér


                          • #27
                           Fra den britiske ambassaden i Oslo:

                           Poppies are now available at the Guardhouse of the British Embassy in Oslo Monday to Friday 09.00 -16.00. All donations go directly to The Royal British Legion Poppy Appeal which funds welfare work with British Armed Forces servicemen and their families.

                           About the Poppy Appeal

                           In the year that marks the centenary of the start of one of the costliest conflicts in our history, The Royal British Legion is encouraging everyone to support the Poppy Appeal for the memory of the fallen and the future of the living.

                           The Legion created the Poppy Appeal to help those returning from the First World War. A century on from the start of that conflict, we‘re still helping today’s Armed Forces families in much the same way, whether coping with bereavement, living with disability, or finding employment.

                           The poppy is a powerful symbol. It is worn to commemorate the sacrifices of our Armed Forces and to show support to those still serving today and their loved ones.

                           Money raised through the Poppy Appeal goes directly to the Legion’s welfare work providing through life care to anyone who is currently serving in the British Armed Forces, who has previously served, and their families.

                           When you donate to the Poppy Appeal you help:
                           o bereaved families to Live On
                           o wounded Service men and women to Live On
                           o younger veterans seeking employment and housing to Live On
                           o older veterans needing age-related care to Live On

                           This vital welfare work is entirely dependent on the public's generous support – so please give generously and wear your poppy with pride, knowing that you are helping the Armed Forces community to Live On.

                           Live On – to the memory of the fallen and the future of the living.

                           More information can be found on the Royal British Legion’s website >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                           At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                           Kommentér


                           • #28
                            Sv: Tradisjon for å hedre våre falne og sårede kamerater                            Opprinnelig skrevet av John McCrae
                            In Flanders fields the poppies blow
                            Between the crosses, row on row,
                            That mark our place, and in the sky,
                            The larks, still bravely singing, fly,
                            Scarce heard amid the guns below.
                            >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                            Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                            Kommentér


                            • #29
                             Opprinnelig skrevet av berthe Vis post
                             Har jeg forstått dette riktig:
                             Remembrance Day, 11. november, markeres først og fremst i Samveldelandene.
                             I USA heter dagen Veteran Day og har noenlunde samme innhold.
                             Memorial Day markeres i USA siste mandag i mai.


                             ...

                             De tilsvarende offisielle dagene våre blir da Minnedag for de falne på Allehelgensdag (første søndag i november) og Veterandagen 8. mai.
                             Click image for larger version

Name:	remembrance-day-640x514.jpg
Views:	376
Size:	42,2 KB
ID:	1021294
                             Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                             Kommentér


                             • #30
                              Her i Singapore deltar jeg hvert år på Remembrance Day. Alltid en stilfull og verdig affære.

                              Kommentér

                              Working...
                              X
                              Besøksstatistikk