Globalt toppbanner

Collapse

Milforum Google-søk

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Frontkjemper

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Sofakriger
  replied
  At landssvikere og deres forsvarere fremdeles prøver å rettferdiggjøre sine valg er vel kjent. Vikarierende argumenter er jo også kjent taktikk..

  Tyskland invaderte Norge. Ingen var vel i tvil om at vi var okkupert. De gikk i tysk tjeneste. Ferdig.

  Leave a comment:


 • twominds
  replied
  Hadde du argumentert i forhold til de som hadde anti-kommunistiske holdninger og hadde en overbevisning i forhold til å stoppe "bjørnen i fra øst", så kunne jeg vært med på diskusjonen. Men en kommer uansett ikke utenom det faktum at tyskerne innvaderte landet vårt og dermed gikk i ledetog med fiender av landet, folket og kongen. Drar en diskusjonen ut fra eksemplet så blir det raskt i samme gaten som den ene manns terrorist er den annens frihetskjemper. Hadde Tyskland vunnet krigen så hadde nok gutta på skauen blitt dømt for landsforrederi av en "fritt valgt" regjering hvis de ble tatt de også. Men da uten støtte i folket får en håpe. For å hive inn enda et kjent uttrykk for å høre smart ut, så er det seierherrene som skriver historien.. Noe vi har sett i Norge i form av at overgrep mot egne landsmenn i etterkant av krigen har blitt skjult og holdt ute av våre historiebøker for ikke å skjemme vår egen historie.

  Leave a comment:


 • Lasan
  replied
  Ja de var landssvikere. De kjempet for Tyskland, og dermed indirekte mot Norge.

  At de hadde det tøft i oppveksten veier ikke opp for det at de faktisk vervet seg til tjeneste for landet som hadde okkupert Norge med makt. Legger også merke til at han ble medlem av NS etter at Norge ble okkupert, noe som trekker i negativ retning etter min mening.

  Leave a comment:


 • Rainmaker
  replied
  ikke langt unna det Major svein blindheim fra kompani linge sa om frontkjemperene. : Grunnholdningen til forntkjemperene må ha vært like patriotiske som de "rett troende" som tjenestegjorde frivillig i kompani linge

  Leave a comment:


 • pwrframe
  replied
  Sånn rent formelt hadde jo Norge kapitulert, og de var ikke landssvikere. De deltok jo heller ikke i kamper mot det norske folk. Etterpåklokskapen vil jo si at de var svikere som ikke kjempet mot tyskerne, siden de tapte, men i 1940-41 var jo virkelig Hitler på vei til å vinne. Dessuten var meninger som lå nært det Hitler forkynte utvilsomt mer utbredt på 1930-tallet enn det er idag.
  Noen frontkjempere var jo svin, som i alle andre hærer, og de havnet utvilsomt på feil side. Men de første som meldte seg var enten nazister, eventyrere eller folk som hatet England.
  Jeg synes egentlig ikke at de var landssvikere, de kjempet for noe de trodde på (de meldte seg ihvertfall til å kjempe for noe de trodde på), og det gjorde Milorg og Linge også. Hvem som tok feil er jo åpenbart, men forskjellen er likevel ikke så stor mellom soldatene på "riktig" og "gal" side.

  Leave a comment:


 • Rainmaker
  started a topic Frontkjemper

  Frontkjemper

  Jeg har nå lest boka frontkjemper, er sikkert noen andre her på forumet som også har lest den.
  Det jeg sitter igjen som spørsmål er, var virkelig de mennene som reiste til tyskland og kjempet mot russerene under 2Vk virkelige landsvikere ?
  Før jeg leste boka var jeg ikke i tivl igrunnen om at de var. men nå er jeg det.

  Innledningen:
  Per R Johansen var 19 år gammel da krigen kom til landet. han var vokst opp i et samfunn der arbeidsløsheten var skyhøy og mulighetene for å skaffe seg utdanning litne. Moren var enke.
  Høsten 1940 ble johansen medlem av NS, og allerede på nyåret 1941 meldte han seg til tjeneste i Waffen SS for å kjempe for det han mente var Norges sak, mot den brutale kapitalismen England stod for. Sommeren 1941 befant johansen seg i fremste linje blant de tyske styrkene som trengte aller dypest inn i sovietsamveldet. Året etter ble han kraftig såret.
  Etter rekonvalesensen ble johansen stabsordonnans og var ved den tyske kapitulasjonen rykket opp til løytnant gra. Han ble tatt til fange av amerikanerne, og ved hjemkomsten ble han dømt til 8 års straffarbeid, for å ha gjort det han mente var hans plikt
  Johansen ble benådet i 1950 og fulførte da sin håndverkerutdannesle. ved hardt arbeid lyktes det ham å bygge opp en solid forretning. han er idag pensjonist..


  Noen synspunkter ? Var de landsvikere ?

Forsvarets historiske filmarkiv

Collapse

Working...
X
Besøksstatistikk