Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Tips og triks for bedre samband

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • #31
  Re: Tips og triks for bedre samband

  https://www.nrrl.no/bli-radioamator

  Litt forskjellig lesestoff..

  Kommentér


  • #32
   Re: Tips og triks for bedre samband

   En ting man ofte kan gjøre noe med, selv for den menige:

   1. Topografi og vegetasjon
   Topografi og vegetasjon er to ting det er lurt å ta hensyn til.
   Avhengig av vegetasjon kan topografien være en fordel eller en ulempe.
   Vegetasjon spiser radiobølger. Jo mer vegetasjon, jo mindre signaler vil nå mottaker.
   Om topografien er kledd med vegetasjon, er det dårlig topografi.
   Er den derimot ren, som i fjellvegger, bergvegger og lignende steineldoradoer, så fungerer topografien som reflektor. Verdt å huske på, særlig i Troms!

   2. Antennen
   Hold antenna fri fra hindringer, og helst så langt unna metalledere som det lar seg gjøre.
   En knekk på antenna, skader på antenna og objekter i direkte kontakt med antenna vil virke dempende på signaleffekten, og større grad av signaler vil reflekteres tilbake inn i radioen.
   Store metallkonstruksjoner, og andre elementer som inneholder elektromagnetisk energi forstyrrer radiosignalene i form av tiltrekning, nærmest som en magnet. De fleste antenner stråler som regel 360 grader, og en magnet vil dermed begrense signalet ekstremt mye i andre sektorer enn magnetobjektet. En mobiltelefon for eksempel vil være katastrofalt innvirkende på signalene.
   Det er tidligere nevnt tilpasning av antenne i forhold til frekvens, eller tilpasning av frekvens til antenne om man vil, det er ingen vits i å repetere det.

   Det er ufattelig mange flere elementer å trekke inn i faget, men det er ikke hensiktsmessig for den allmenne mann i gata å lære det. I tillegg kan det være ting som er graderte jeg ikke tar uten å sjekke det opp først.

   Forøvrig: Morsomt å se at det er noe sambandsprat her, godt å se litt av sitt eget fagområde og egen våpengren, og ikke bare tænks og AMOS

   Angående LFR:

   Jording er ikke dumt, og det er fullt mulig å lage sine egne jordingskabler til denne. Finn en skrue som passer til "kaliberet" i hullet på toppen av radiosenderen, fest skruen til en kobberkabel av lengde tilsvarende antenna fullt utslått. Fest en laaaaang skrue til andre enden av kabelen, og stikk denne ned i jorda når du stopper opp under manøver. Sørg for å ha kabelen strukket ut under bevegelse, gjerne langs kroppen nedover beinet og festet i støvelen. Det kan forbedre rekkevidden med atskillig flere desibel enn det man skulle tro.

   Kommentér


   • #33
    Godt jordplan for vertikale antenner er nevnt. Hvis man har en horisontal antenne kan det hende at et autovern eller strømlinje kan fungere som signalreflektor og dermed gi sterkere signal i motsatt retning.
    Opprinnelig skrevet av AGR416 Vis post
    iNja....man får jordbølger når man jorder sambandet enten ved jordingsspett eller kråkefot. LOS samband (MRR/LFR etc) bruker direktebølger mellom sender og mottaker. Det vil være jordbølger uten jording også, da jordingen går direkte via chassis på sambandet, men i meget begrenset omfang.
    Noen kaller alt som ikke er via ionosfæren for jordbølge, altså at overflatebølge og direktebølge inkluderes i dette begrepet.

    Kommentér

    Donasjoner

    Collapse
    Working...
    X