Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Fokus: Masseødeleggelsesvåpen

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Fokus: Masseødeleggelsesvåpen

  Fra FOKUS 2019 - Etterretningstjenestens vurdering av aktuelle sikkerhetsutfordringer:

  - Russland svarer på framveksten av et globalt missilforsvar med nye, offensive systemer. Flere av systemene blir både konvensjonelle og kjernefysiske, og dette øker faren for misforståelser. Kjernevåpen forblir en sentral komponent i den russiske militærmakten, og nye typer skal sørge for å opprettholde den kjernefysiske balansen med USA.

  - Kina utvikler en rekke avanserte regionale og interkontinentale missiler med både konvensjonelle og kjernefysiske stridshoder som får større rekkevidde og bedre presisjon. Landet fortsetter å fase inn nye strategiske ubåter, og utvikler hypersoniske glidefarkoster og manøvrerbare stridshoder som motsvar til missilforsvar.

  - Nord-Korea er å regne som en kjernevåpenmakt, og har gjort framskritt innen utvikling av interkontinentale ballistiske missiler (ICBM). Landet har avstått fra testing av missiler i 2018, og tilsynelatende stengt ned det kjernefysiske testfeltet. Regimet kommer trolig til å beholde kapasitetene og programmene likevel.

  - Det er usikkert om Iran vil holde seg til atomavtalen etter at USA har trukket seg og gjeninnført sanksjoner. Teheran har så langt overholdt forpliktelsene i avtalen, men har også signalisert at de raskt kan gjenoppta sensitive deler av atomprogrammet. Missilprogrammene vil fortsette, og dersom Iran trekker seg fra atomavtalen, for- ventes det at landet legger ytterligere innsats i missilprogrammene som pågår.

  - Utenlandske aktører blir mer kreative i de fordekte forsøkene på å anskaffe sensitiv teknologi og kunnskap. Én trend er å anskaffe kapasitet til å framstille egne, listeførte varer. Kontroll med eksporten blir mer komplisert på grunn av uklarhet om hvem som er den reelle sluttbrukeren, og av etterspørsel etter materiell som ikke er underlagt eksportkontroll, men som like fullt øker kapasiteten.

  - Bruk av ny teknologi driver fram nye offensive og defensive våpenkategorier der skillelinjer og roller blir mer uklare. Flere land vil på sikt få tilgang til avanserte våpensystemer, og de vil også tilegne seg evnen til å framstille slike systemer selv. I et langtidsperspektiv vil dette utfordre den tradisjonelle sikkerhetspolitiske tenkningen, og gjøre det vanskeligere å lage avtaler om rustningskontroll.
  Lignende tråder
Working...
X
Besøksstatistikk