Forsvarets personell- og vernepliktssenter vil ikke kalle inn noen til sesjon før tidligst etter påske. Dette som følge av høynet beredskap for å hindre koronasmitte.
Ny forsvarssjef på trappene: Vil ha deler av forsvarsledelsen nordover
Han vil ha lojale soldater - ikke lydige, bruke mindre på administrasjon, gjerne bidra mer i FN-oppdrag og gi fagmilitær vurdering hvert år. Eirik Kristoffersen varsler endringer når han skal lede Forsvaret.
NTB -Bibiana Piene
NYHETSBYRÅ
PUBLISERT Fredag 14. august 2020 - 06:36
SIST OPPDATERT Fredag 14. august 2020 - 09:01
Det er ikke småtterier den nye forsvarssjefen vil ta tak i når han mandag dobler antall stjerner på skjorteklaffen, fra to til fire, et heller uvant stjernehopp i Forsvaret.
Men så er den 51 år gamle nordlendingen fra Bjerkvik utenfor Narvik også blant de yngste som noen gang har fått toppstillingen. Fra nå er det den høyt dekorerte spesialjegeren og hærsjefen som skal forvalte statens samlede militærmakt og være garantisten for at Norge makter å stå imot trusler utenfra.
Har du tips eller innspill til denne saken? Send oss en e-post på tips@fofo.no
Overrasket
På selveste frigjøringsdagen 8. mai fikk han beskjed fra Forsvarsdepartementet om at jobben som forsvarssjef var hans.
– Jeg ble skikkelig overrasket. Det var så mange andre gode kandidater, sier han med nordlandsk beskjedenhet, men med sjarmørglimt i blikket.
Muligens var det hans tanker om hvordan Forsvaret bør bygges om for å bli mest mulig effektivt, som overbeviste. Selv tror han det er evnen til å se de store linjene og få raske resultater.
– Vi skal ha kortere reaksjonstid og bedre grunnberedskap. Vi skal være likt organisert i både fred, krise og krig. Når noe skjer, skal vi reagere sånn, sier Kristoffersen og knipser med fingrene.
Det innebærer blant annet at deler av forsvarsledelsen, som i dag holder til i Sør-Norge, må forberede seg på å flytte nordover til de militærstrategisk viktigste delene av Norge. Den skal også omorganiseres til å lede og ikke styre Forsvaret, for å låne Kristoffersens begrepsbruk, med plan- og økonomistyring i vanntette skott.
Han vil også bruke mindre på administrasjon og mer på det operative, og han vil gjerne at Norge deltar i flere FN-oppdrag i utlandet.
– Vi skal ha flere føtter på bakken i den spisse enden, slår han fast.
– Du har sagt at du kommer til å skuffe mange. Hvem gruer du deg mest til å skuffe?
– Det er mange som har høye forventninger til meg, svarer Kristoffersen diplomatisk. Selv drar han til Andøya flystasjon, som skal legges ned, på sin første arbeidsdag.
Det å måtte lystre en ordre han ikke forsto vitsen med, minnes han som noe av det vanskeligste han har opplevd.
– Det er viktig å forklare hensikten med det vi driver med. Jeg vil ha lojale soldater, ikke lydige, fastslår han.
Påtroppende forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Foto: Fredrik Hagen, NTB scanpix
Politikk og penger
Kristoffersens forgjenger Haakon Bruun-Hanssen kjempet en seig kamp for å få mer penger til Forsvaret – og lyktes delvis. Men i dagens situasjon med stupende BNP og massive koronautgifter bør ikke Kristoffersen ha den minste illusjon om økte bevilgninger, mener forsvarsanalytikere NTB har snakket med.
Selv frykter han mest at politikerne skal vedta et høyere ambisjonsnivå enn de er villige til å betale for.
– Hvilken taktikk vil du bruke for å overbevise dem om at det trengs mer penger?
– Det vanskeligste blir nok å gi så gode fagmilitære råd at de ser fornuften i helheten og velger å satse, sier Kristoffersen, som varsler at han vil bruke Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til å gi en årlig fagmilitær vurdering i stedet for forsvarssjefens eget råd hvert fjerde år.
Utfordrende verden
Også internasjonalt står utfordringene i kø. Et Nato der ulike interesser krysser hverandre, og et USA som bedriver stadig mer alenegang, er utfordrende for Norge, som er helt avhengig av at disse alliansene fungerer.
I tillegg kommer et Kina med økende markeringsbehov, samt faren for cyberangrep og terrortrusler.
– Verdensordenen er utfordrende. Det er mindre lover og regler, og mer makt som gjelder. Det er kjempeskummelt, mener Kristoffersen.
Samtidig er Russland fortsatt Norges største sikkerhetspolitiske utfordring, påpeker han.
– Dessverre er det slik at krig fortsatt er en mulighet. Det er trist. Vi burde vært forbi dette for lenge siden.
Kristoffersen kan i prinsippet sitte i ni år, fram til han er 60. Etter jobben som forsvarssjef er det kun én vei karrieremessig.
– Det er jobben som formann i militærkomiteen i Nato, sier han.
Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.
Parade, gjester fra forsvarsgrenene, honnøravdeling og korps. På mandag markerer Forsvaret at det får ny øverste sjef.
Andrea RognstrandJOURNALIST
PUBLISERT Søndag 16. august 2020 - 11:43 SIST OPPDATERT Mandag 17. august 2020 - 08:31
Dersom programmet går etter planen vil forsvarssjef, admiral Haakon Bruun-Hanssen ta over kommandoen på Festningsplassen i Akershus festning for siste gang rundt klokken 12 mandag 17. august.
– Dette er jo en viktig markering for Forsvaret, at vi bytter sjef. Da er det viktig at tradisjonene opprettholdes og at honnørene gjennomføres med en militær parade ved et sånt skifte, sier Rune Wiik, sjefssersjant i Forsvarets fellestjenester til Forsvarets forum. Han har jobbet med planleggingen.
Etter en inspeksjon av paradestyrken, skal Bruun-Hanssen holde tale. Deretter skal statsminister Erna Solberg si noen ord, så forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, før påtroppende forsvarssjef Eirik Kristoffersen overtar kommandoen.
Forsvarssjefens kommandoflagg avbildet på hans kontor. Foto: Forsvaret
– Det som er nytt ved dette skiftet er at forsvarssjefens kommandoflagg fysisk skal overleveres som en del av kommandobyttet. Det blir en symboltung sak. Det er sjefssersjanten til forsvarssjefen som bærer flagget under seremonien, sier Wiik.
Etter at Kristoffersen har tatt over skal Forsvarets stabsmusikkorps spille Fedrelandssalmen.
Som ved andre spesielle anledninger, vil det skytes salutt fra Akershus festning. Det skal skytes 17 skudd, som seg hør og bør ved sjefsbytte på dette nivået.
Deretter skal den ferske forsvarssjefen, Eirik Kristoffersen, holde tale, før arrangementet rundes av.
Ved festligheten stiller Forsvaret en såkalt paradestyrke, som består av personell fra Forsvarsstaben, en honnøravdeling med personell fra Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret, Heimevernet og musikkorps. Det skal være 72 mannskaper i en slik honnørstyrke når man bytter forsvarssjef.
Under paraden stiller Forsvarsstaben, Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Heimevernet med seremoniflagg. Disse skal føres av en sjefssersjant.
Bruken av forsvarsgrenenes seremoniflagg er også nytt under dette sjefsbyttet, opplyser Wiik.
Offiserer og befal skal ha på seg tjenesteuniform 1, mens mannskaper som ikke har tjenesteuniform skal stille i sin beste M-04 eller M-17-arbeidsuniform.
På grunn av koronaviruset vil det bare være åpent for inviterte gjester.
Rettelse:I en tidligere versjon av denne saken stod det i ingressen at det ville være deltakere fra våpengrenene. Det korrekte er at det er deltakere fra forsvarsgrenene. Feilen ble rettet 17.08.2020, kl. 8.20.
Han omtaler seg som en inkluderende og utålmodig leder. I dag tar general Eirik Kristoffersen (51) over som forsvarssjef. Det vil merkes.
PUBLISERT 17. AUGUST 2020 11:31.
Tekst:Anders Fjellestad
|
Foto:Torgeir Haugaard
– Det er viktig for meg at jeg ikke blir en flaskehals. At ikke folkene rundt meg må vente på at jeg skal ta en avgjørelse, sier general Eirik Kristoffersen.
Det er det nok liten fare for. Selv omtaler Kristoffersen seg som en inkluderende, ekstrovert og utålmodig leder. I dag tar den tidligere spesialsoldaten, heimevernssjefen og hærsjefen over som forsvarssjef. Og han varsler høyere tempo i Forsvaret.
FÅ DET VI HAR, TIL Å VIRKE
Inne på sitt midlertidige kontor på Akershus festning i Oslo sitter 51-åringen fra Bjerkvik parat. De siste ukene har avtroppende forsvarssjef, Haakon Bruun-Hanssen, holdt et intensivt «Forsvarssjef 101»-kurs for Kristoffersen. Det har blitt mange besøksrunder, briefer og oppdateringer. Og Kristoffersen har blitt imponert over alle de flinke folkene i Forsvaret og ellers i forsvarssektoren.
General Eirik Kristoffersen.– Det er folk som virkelig ønsker at vi skal dra i samme retning, og bidra til et bedre forsvar, sier Kristoffersen og fortsetter:
– Det som har slått meg, er at vi aldri må slutte å fokusere på å få det vi har, til å virke. Det er fortsatt utfordringer som jeg mener vi i Forsvaret kan løse selv, og som på en måte er uavhengig av bevilgninger. Vi må fortsette den jobben som Bruun-Hanssen startet på. Det blir viktig for meg i starten.
MER UTÅLMODIG
Den nye forsvarssjefen er full av lovord om forgjengeren. Særlig er Kristoffersen imponert over Bruun-Hanssens tålmodighet og langsiktige tenkning. Og at han ga avdelingssjefene så mye ansvar. Den nye forsvarssjefen understreker at de store linjene i de fagmilitære rådene fra 2015 og 2019 skal videreføres.
– Jeg håper at jeg klarer å gjøre ting raskere enn det har vært gjort i Forsvaret til nå. Bruun-Hanssen har satt retningen, nå gjelder det få maksimal forsvarsevne ut av det vi har, så fort som mulig.
FANTASTISK MULIGHET
Det er en stund siden 19 år gamle Eirik Kristoffersen troppet opp på Hvalsmoen i 1988, som aspirant på befalsskolen for Ingeniørvåpenet. Etter to år startet han på sivilingeniørstudiet ved NTNU i Trondheim, men et par måneder inn i studiene kom savnet etter Forsvaret.
– Så da ringte jeg til en gammel kollega og lurte på om det var mulig få en jobb. Og det var det. I januar 1991 var Kristoffersen tilbake, og siden har Forsvaret vært arbeidsplassen. Der har karrieren gått i samme høye tempo som arbeidsinnsatsen hans. Først i ulike avdelinger i Hæren, så til topps i Forsvarets spesialkommando, der han ble sjef i 2010. Han tok over som sjef for Heimevernet i 2017, Hæren i 2019 – og nå, hele Forsvaret.
– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle havne her. Men det er helt fantastisk å få denne muligheten.
FØLER IKKE PRESSET
At han er glad for å få jobben, er han ikke alene om. Da det ble kjent at han skulle ta over som forsvarssjef i mai, strømmet gratulasjonene og rosen inn fra alle kanter. Det er ingen hemmelighet at mange har høye forventinger til den nye sjefen. Men selv kjenner han ikke på noe forventningspress.
– Jeg har vært tydelig på at jeg nok kommer til å skuffe folk som har særdeles høye forventninger til meg. For jeg kommer ikke til å klare å innfri alle forventninger – i alle fall ikke på kort sikt. Det er alltid en balanse. Noen prioriteringer klarer du å lande, så er det noen du må jobbe lenger med.
Kristoffersens viktigste prioriteringer i tiden fremover:
Prioritet 1 – Verdibasert forsvar
Vi skal etterleve verdiene våre: respekt, ansvar og mot. Vi må bestandig ha et verdibasert forsvar, der vi ikke tar verdiene våre for gitt.
Prioritet 2 – Beredskap
Vi må styrke vår evne til å være klar med det vi har. Beredskapen skal være så høy som mulig, og klartiden så kort som mulig, innenfor de rammene vi har.
Prioritet 3 – Evne til samvirke
F-35 er en veldig tydelig materiellinvestering som viser viktigheten av samvirke. Alle må kunne samvirke med F-35, og vi må kunne samvirke med totalforsvaret, våre allierte, frivillige organisasjoner og alle andre deler av totalforsvaret i Norge.
Prioritet 4 – Utvikling
Forsvaret skal være fremst i Norge på innføring og bruk av ny teknologi, og vi må være fremst på lederskap i krise og krig. Vi må derfor utvikle organisasjonen, materiellet og folkene våre, så vi ikke blir statiske.
Rundt klokken 12.30 mandag overtar han kommandoen over det norske forsvaret. Og det blir – selvfølgelig – full fres fra start.
– Det er ikke noe hvileskjær i denne jobben her, så det betyr at jeg må virke fra første minutt. Det første jeg kommer til å gjøre, er å reise opp til Andøya og Evenes i morgen. Det gjør jeg fordi utbyggingen på Evenes er veldig viktig for meg, og Ofoten er et strategisk viktig område for Forsvaret, sier Kristoffersen.
Folk blir litt overrasket over at jeg ikke bare går ut i skogen, og blir der.
LIKER KOMFORT
Siden går det slag i slag. Han skal bo i forsvarssjefsboligen på Akershus festning, men beholder huset på Jeløya. Det passer bra siden forloveden Linn-Therece jobber i Forsvaret på Rygge. De daglige joggeturene beholder han også.
– Men det blir veldig tidlig, da. Mellom halv seks og kvart på seks. Nå har vi i ledergruppen avtalt å møtes 07 hver morgen, så det blir mange tidlige joggeturer fremover.
– Er du et A-menneske?
– Nei, egentlig ikke. Jeg er et B-menneske som har lært meg å bli et A-menneske.
Feltlivet og telt er han også ganske forsynt med – kanskje til manges overraskelse.
– Jeg elsker å være ute i skog og mark, men jeg liker også komforten med å kunne komme inn i en hytte på kveldstid, ta en dusj, og slappe av. Når jeg blir invitert med på jaktturer og sånt, så blir folk litt overrasket over at jeg ikke bare går ut i skogen og blir der, ler han.
Kristoffersen om seg selv som leder:
– Jeg er en veldig inkluderende leder, og opptatt av at folk skal komme med gode innspill. Jeg liker motstand – at folk sier det de egentlig mener, og ikke bare snakker med sjefen. Jeg er helt avhengig av at det er motstand og gode diskusjoner. Men når en beslutning er tatt, må vi raskest mulig implementere den.
Jeg tenker høyt, og da kan det være vanskelig å skille mellom hva som er tanker, og hva som er beslutninger. Så det jeg må jobbe med, er å være tydelig på hva som er besluttet, og hva som er diskusjoner. Jeg frykter at folk rundt meg skal si «forsvarssjefen har sagt …». Vi må skille mellom det forsvarssjefen har sagt, og det forsvarssjefen har besluttet. Det er to forskjellige ting.
Jeg er også vant med at det er rom for å feile. Gjør du en feil, kan du gå tilbake og endre eller justere. Det er viktig at det ikke går prestisje i ting.
Kommentér