Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Trening på orientering

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Trening på orientering

  Heisann. Når det gjelder kompass og orientering i forsvaret, hva regnes det som å være god på kart og kompass? Er det kun dette med å kunne sette en kurs fra A til B?
  Lignende tråder

 • #2
  Sv: Trening på orientering

  Orientering må trenes på. Mange orienteringsklubber har poster liggende ute hele sesongen, og det er mulig å kjøpe kartpakker til disse som det går an å øve på. Hør med den lokale sportsbutikken. I orienteringssporten er det viktig å kunne lese kartet på en slik måte at du tar deg fram i lendet på en mest mulig effektiv måte. Det er her den praktiske erfaringen kommer inn. Orienteringskart er imidlertid ofte mye mer detaljerte enn militære kart (tilsvarende hovedkartserien 1:50 000). I militær sammenheng er det også viktig å kunne tilbakeskjæring og rutetilvisning.
  Si vis pacem, para bellum

  Kommentér

  • Trådstarter

   #3
   Sv: Trening på orientering

   Det jeg kan av kart er å sette kurs, krysspeile, finne 6- siffer referanser. Dette kan jeg da ganske greit, uten å måtte tenke meg noe om. Vil du da regne det som at jeg er god med kart og kompass?

   Kommentér


   • #4
    Sv: Trening på orientering

    Det er nok bare de som driver aktivt med orientering som vil kunne defineres som gode på kart og kompass. Som gringo: skriver så er dette noe som det må trenes mye på. Men gjør du som han foreslår og kjøper en kartpakke med turløyper fra en orienteringsklubb og forsøker å finne alle postene, så vil du bli veldig mye bedre. Når du føler deg litt mere sikker på deg selv så se om du klarer å finne postene uten å bruke kompass. Og når du føler deg ekstra trygg så forsøk å finne postene i mørke (ta gjerne med en kamerat av sikkerhetsmessige hensyn).
    There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

    Kommentér


    • #5
     Sv: Trening på orientering

     Du kan sjekke om det er lagt ut turorientering i nærheten på >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker, Trykk her for å bli medlem av Milforum <<<<<

     Det er noen vesensforskjeller mellom landnavigasjon på 1:50K kart og O-kart. O-kart er alltid orientert mot magnetisk nord, mens 1:50K er mot geografisk nord. Derfor så vil det ta en nøyaktig kompasskurs på et 1:50K kart også kreve at du tar hensyn til misvisningen som er trykt på kartet.
     "Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away." Philipp K. Dick

     Kommentér


     • #6
      Sv: Trening på orientering

      Mange av turkartene som selges er 1:50.000. Det er et godt supplement til turorientering å øve på å gå etter dem. Egentlig, alltid når du skal gå tur, ta med kart og kompas. Så følger du med på hvor du er, øver på skrittelling, øver på krysspeiling, rett og slett lærer hvordan kart og terreng henger sammen.

      I mørke kan man også ha telefon med GPS i lommen som backup. Men to er lurt med hensyn på skader. Det er vanskelig å se hvor foten settes ned i mørket, det krever også trenging å plassere føttene riktig i terrenget. Disse mikroveivalgene er også viktige. Selv om du tar rett hovedretning, så har det å velge nøyaktig trasé i skogen mye å si for hvor mye krefter du bruker og hvor lang tid det går.

      Gode o-løpere ser terrenget i 3D når de ser på et kart. De ser umiddelbart for seg terrenget. Det krever mengdetrening på sammenhengen kart og terreng.

      Undertegnede var kretsmester i orientering, men klarte likevel gå i sirkel med laget på første øvelse. Viste seg at Ag3 påvirket kompasset nok når man holdt det inntil kroppen.
      TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

      Kommentér

      Working...
      X
      Besøksstatistikk