By OCHA, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/inde...curid=32296329
Utdrag fra https://www.fn.no/Land/Sri-Lanka :
Historie
Før portugiserne kom til Sri Lanka i 1505 var det to singalesiske og et tamilsk kongerike på øya. Til tross for hard motstand fra innbyggerne, koloniserte portugiserne øya raskt. På midten av 1600-tallet ble portugiserne fordrevet av nederlenderne, som igjen ble beseiret av britene mot slutten av 1700-tallet. Britene etablerte store te- og gummiplantasjer, de innførte pengeøkonomi og tvang innbyggerne til å betale skatt. Som en reaksjon på kolonimakten vokste det fram en frigjøringsbevegelse som krevde selvstendighet. Først i 1948 ble landet en selvstendig stat i Det britiske samveldet. Motsetningene mellom singaleserne og tamilene vokste. En del av årsakene var at den singalesiske delen av befolkningen fikk spesielle fordeler. I tillegg ble det bestemt at det offisielle språket skulle være singalesisk og deres religion, Buddhisme, ble offisiell statsreligion. En tamilsk radikal bevegelse, De tamilske tigerene (LTTE) vokste frem og krevde en selvstendig tamilsk stat. Fra 1983-2009 ble landet herjet av borgerkrig på grunn av konflikten mellom singaleserne og tamilene.
Samfunn og politikk
Sri Lanka er et demokratisk land med allmenne valg. Landets grunnlov ble vedtatt i 1978, og bygger på den franske modellen der presidenten har en sterk stilling. Presidenten og parlamentet velges hvert sjette år. Selv om Sri Lanka i utgangspunktet er et demokratisk land har det vært flere eksempler på maktmisbruk, korrupsjon, valgjuks og politisk undertrykking. Konflikten mellom landets regjering og Tamiltigrene (LTTE) har preget politikken. Etter flere fredsprosesser endte krigen i 2009, da regjeringsstyrkene slo Tamiltigrene militært. En politisk løsning på konflikten har uteblitt. Kriminaliteten er den høyeste i Sør-Asia og utføres ofte av deserterte soldater fra begge sider. Det internasjonale samfunnet har kritisert Sri Lanka for menneskerettighetsbrudd under borgerkrigen. I de siste tiårene har fattigdommen blitt redusert, men mange er fremdeles fattige. Sammenliknet med andre land i regionen har Sri Lanka et relativt godt velferdssystem. Flere helsetjenester er gratis, med mange sykehus. Kvinners posisjon i landet er svak og det er mye diskriminering i arbeidslivet og utdanningssystemet.
Økonomi og handel
Sri Lankas økonomi var tidligere basert på jordbruk og enkel industri. Mot slutten av 1960-tallet stod te, kokos og gummi for 90 prosent av eksportinntektene. I dag utgjør disse varene kun 20 prosent av inntektene. Tekstilindustrien, tjenestesektoren og byggebransjen har tatt over, og gir i dag store inntekter til landet. Turismen er også en viktig inntektskilde og freden har gitt turistnæringen en oppsving, dessuten jobber mange i utlandet og sender penger hjem til Sri Lanka. Freden i 2009 har også gjort utenlandske selskaper interesserte i å etablere seg i Sri Lanka. Landets eksportinntekter er ikke nok til å dekke importen. Dette har resultert i at landet har en stor utenlandsgjeld. Økonomien kontrolleres i stor grad av låneinstitusjoner som Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken. Disse har blant annet krevd at landet skal privatisere og skjære ned på offentlig sektor. Arbeidsledigheten i Sri Lanka har minsket i løpet av de siste årene, men arbeidsledighet blant ungdom utgjør fortsatt et problem.
Kart over religionene på Sri Lanka. Kilde: Wikipedia.
Kommentér