Globalt toppbanner

Collapse

Milforum Google-søk

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Den store PI-tråden

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • #91
  Som det fremgår i "bruksanvisningen" var både Tallboy og Grand Slam i utgangspunktet ikke laget for å treffe målet det skulle ødelegge, men for å (med forsinkelsesbrannrør) gå langt ned i bakken i nærhetenav målet før den eksploderte, og da lage en sjokkbølge i bakken som ville ødelegge målet, først og fremst dypt begravde bunkere. Bruken av Tallboy mot Tirpitz var derfor noe annet enn hva våpenet egentlig var konstruert for.
  LVGRP99 and 93A like this.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

  Kommentér

  • Trådstarter

   #92
   Jeg tenkte det var på tide å skrive litt om store eksplosjoner (100+ kg eksplosjoner). Hvis noen synes dette er litt forenklet så er det meningen, ja. Dette er tross alt et familievennlig forum.
   Når en sprengladning går av så skjer ting veldig fort. I løpet av 1/10.000 sekund så dannes det varme gasser som utvider seg kraftig. Selve eksplosjonen varer 2-3 millisekunder. Disse gassene danner et trykk på opptil 1400000 psi (dette er et veldig stort trykk) i et begrenset område rundt eksplosjonsstedet og vil så bevege seg vekk fra eksplosjonsstedet med hastigheter på opptil 20.000 km/t.
   Denne trykkbølgen beveger seg utover et sirkulært mønster og fortsetter til den gradvis svekkes og forsvinner.
   Denne trykkbølgen går igjennom 2 forskjellige faser «en positiv trykkfase» og en «negativ trykkfase».

   Positiv trykkfase.
   Når sprengladningen går av så blir atmosfæren rundt eksplosjonen komprimert. Dette komprimerte trykklaget kan noen ganger observeres. Hvis du googler noen filmer fra eksplosjonen i Beirut tidligere i år eller noen av de russiske ammunisjonsdepotene som har eksplodert i det siste så kan du se på noen av dem en tynn hvit sirkel som raskt utvider seg. Dette er den såkalte sjokkfronten. Når sjokkfronten, efterfulgt av den positive trykkbølgen beveger seg forover i stor hastighet vil den ha en ødeleggende virkning på alt som kommer i veien for den. En av de tingene som gjør en stor eksplosjon så ødeleggende er at trykkbølgen ofte dekker et stort område av f.eks en bygning som står i veien og når bygningen blir utsatt for et trykk over en stor flate så skal det ikke så mye til før den kollapser.

   Trykkbølger og bygninger.


   Før eksplosjonen

   Den positive fasen

   Negativ trykkfase
   I det øyeblikket sprengladningen går av så vil den positive trykkbølgen presse luften vekk fra eksplosjonsstedet. Dette skaper et midlertidig vakuum og når trykkbølgen har forsvunnet så vil luften trekke tilbake mot eksplosjonsstedet for å fylle igjen dette vakuumet. Dette negative trykket er mye svakere enn det positive trykket. Det blir gjerne sammenlignet med en stiv kuling mot en orkan. De av dere som husker ABC-tjenesten fra Forsvaret, så ble det sagt at den negative trykkfasen efter en kjernefysisk eksplosjon kunne komme et par sekunder efter den positive trykkfasen. Dette gjelder ikke i en konvensjonell eksplosjon. Den negative trykkfasen kommer noen millisekunder senere. En annen effekt man kan se under den negative fasen ved store eksplosjoner (og når du ser den effekten så vet du at eksplosjonen er meget kraftig) er at det dannes en hvit kondenssky som beveger seg som en halvkule oppover. Denne effekten varer kun et par sekunder og er veldig synlig i de videoene som viser eksplosjonen i havnen i Beirut.


   Negativ trykkfase

   Efter eksplosjonen

   Reflektering
   Selv om en trykkbølge har en begrenset rekkevidde så kan nå lenger hvis den treffer f.eks en stenbygning og så hopper lenger ned. Litt vanskelig å forklare, men forhåpentligvis så forklarer illustrasjonen under prinsippet. Denne trykkbølgen er ikke på langt nær så kraftig som den opprinnelige trykkbølgen, men den kan være mer enn tilstrekkelig til å plukke opp objekter på bakken eller knuse vinduer og forårsake splintskader.   Splinter
   En eksplosjon vil slenge av gårde alt som er lett nok til å bli slengt av gårde. Tunge gjenstander vil ha en relativt kort rekkevidde mens lettere gjenstander vil ha lenger rekkevidde, opptil flere kilometer.
   LVGRP99, Eisenhower and 8 others like this.
   There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

   Kommentér


   • #93
    Noen her husker kanskje eksplosjonsulykken på Ammerud i Oslo i 1982? I et steinbrudd ovenfor bebyggelsen var det i et dårlig sikret skur lagret 1500 kg dynamitt, samt fenghetter, tennapparater og alt utstyr som skulle til. Noen ungdommer brøt seg inn om natten, fikk rigget til og sprengte hele dynamittlageret mens de lå bak en liten haug nede i steinbruddet noen titalls meter unna (merkelig nok overlevde de). Fordi steinbruddet var åpent mot bebyggelsen, ble sjokkbølgene reflektert og fokusert mot bebyggelsen og det ble store skader på bygninger. Mange ble skadet av glass som ble kastet inn på soverommene.
    Last edited by hvlt; DTG 131123 Dec 20, .
    LVGRP99, gringo and 93A like this.
    At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

    Kommentér


    • #94
     pioff hvor var du akkurat den natten???
     LVGRP99 and Eisenhower like this.
     When in doubt,empty your magazine.

     Kommentér


     • #95
      For å utdype litt når jeg nå sitter på PC og ikke skal taste på telefonen: Det var egentlig ikke helt åpent fra steinbruddet mot bebyggelsen, det var formet som et dypt krater, og det tror jeg man trodde gjorde det sikkert for bebyggelsen rundt, og ville føre til at sjokkbølgen ført og fremst ville gå rett opp i luften. Men "kraterveggen" på nordsiden var vesentlig høyere enn den på sydsiden, og det gjorde at den reflekterte sjokkbølgen gikk over kanten mot bebyggelsen og traff bebyggelsen.

      En venn av meg bodde i en av de store blokkene på Ammerud og hadde soverommet mot steinbruddet. Sjokkbølgen i bakken gikk raskere enn sjokkbølgen i luft, noe som gjorde at han våknet av rystelsen noen 1/10 sekunder eller så FØR trykkbølgen knuste vinduet. Han hadde akkurat rukket å sette seg opp i sengen da soveromsvinduet kom mot ham samtidig med et enormt smell. Han fikk heldigvis ikke alvorlige skader.

      Få sekunder senere ringte telefonen der jeg hadde sovende vakt, og en forvirret person lurte på om en meteor hadde truffet Oslo.
      Niko likes this.
      At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

      Kommentér

      • Trådstarter

       #96
       Opprinnelig skrevet av mailman Vis post
       pioff hvor var du akkurat den natten???
       Da var jeg i en militærleir et sted nord for Oslo. Dagen efter var en fredag og jeg husker vi diskuterte hendelsen i bilen da vi kjørte ut av leiren for å nyte en velfortjent helgepermisjon.
       There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

       Kommentér


       • #97
        Noen i Donbass i Ukraina har ikke gjort jobben sin skikkelig. I dag ble en bataljonssjef i "Folkerepublikken Donetsks folkemilits" IEDet i bilen sin (en Mitsubishi pick-up), bomba som var plassert under setet og knøvlet opp gulvet skal ha påført ham splintskader og et beinbrudd, men han er ikke livstruende skadd.

        Jeg poster denne her og ikke i Ukraina-tråden, da jeg tenker det har mest teknisk interesse. Intern IED-ing er nærmest for normal omgangstone å regne i DNR/LNR, selv om de rutinemessig legger ansvaret på ukrainske spesielle tjenester.

        >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
        "De känner döden, de vet at den som slutar vandra dör, och att en knivskada, ett benbrott, en plötslig hosta kan vara avskedstecknet."

        Kommentér

        • Trådstarter

         #98
         Det ser ut til at ladningen ikke var særlig stor (maks 200 gram, gjetter jeg på). Det ser heller ikke ut til at ladningen har vært modifisert på noen måte for å skape en rettet virkning selv om det ser ut som om ladningen er plassert rett under førersetet. Så attentatmannen plasserte i det minste ladningen på rett sted. Men hadde han brukt en 400 grams TNT-kloss så hadde han nok lyktes.
         93A and Lille Arne like this.
         There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

         Kommentér

         • Trådstarter

          #99
          Detonasjonen av en SC-1000-bombe fikk meg til å skrive dette lille innlegget. Når du ser eksplosjonen i videoen så ser det ganske spektakulært ut når ca. 500 kg sprengstoff går av under 400 tonn med sand. Det hadde sett veldig mye mer spektakulært ut uten sanden som dempet svært mye av sprengvirkningen. Dessverre fikk vi ikke se bygningene rundt efter eksplosjonen, men jeg er ganske overbevist om at skadene er minimale.
          Minenbombe SC-1000 (Sprengbombe Cylindrisch), «Hermann» (oppkalt efter sjefen for Luftwaffe, hvis kroppsfasong minnet om bomben).

          Dette var en standard bombe tilsvarende allierte GP (General Purpose) bomber i samme vektklasse. Bomben kunne slippes fra alle tyske bombefly.
          Bomben kom i tre varianter SC-1000 C og L og L2. Vekten var som nummeret tilsier på ca 1000 kg hvorav ca halvparten var sprengstoff. C og L bestod av mellom 530 og 590 kg amatol (40% ammoniumnitrat og 60% TNT). Disse var beregnet på upansrede mål på land. Som andre GP-bomber hvis halve vekt består av sprengstoff er denne også konstruert for å skape mest mulig splintvirkning i tillegg til skadene selve eksplosjonen påfører omgivelsene. Den var altså laget for overflatesprengning, den skulle ikke trenge ned i bakken. På bildet over så ser dere en såkalt "Kopfring" helt til venstre som skulle hindre bomben i å trenge ned i bakken. L2 var beregnet på sjømål og hadde en båtsilhuett malt på halen. I tillegg var de tydelig merket med «kun for handelsskip». Disse bombene var fylt med Trialen 105 (tyskernes svar på Torpex, som jeg har snakket om tidligere i denne tråden), bestående av 70% TNT, 15% RDX og 15% aluminiumspulver. Et langt dyrere sprengstoff å produsere enn amatol og i likhet med Torpex forbeholdt spesielle ladninger. Aluminiumspulveret gjør at det dannes store mengder gasser i vannet som er effektivt mot upansrede skip om bomben ikke skulle treffe skipet men i stedet detonere under vann i nærheten av det.
          Crowbar, LVGRP99 and 10 others like this.
          There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

          Kommentér

          • Trådstarter

           Kopfringer og anti-rikosjettplater.
           Jeg fikk en forespørsel om jeg ikke kunne utdype dette med «Kopfringer» jeg nevnte i innlegget over, og det skal jeg selvfølgelig gjøre.
           Men først en digresjon. Hvorfor het SC-1000-bomben over «Minenbombe»? Tyskerne kaller store flybomber for «Minenbombe» eller «Luftmine». Det er med andre ord Luftwaffes versjon av landminer og sjøminer.
           Flybomber er som oftest aerodynamisk utformet og relativt solide. De vil derfor kunne trenge ned i bakken om det ikke er noe som bremser dem opp. For å forsikre seg om at bomben eksploderer på overflaten og forårsaker mest mulig skade på bygninger, materiell og personell så er det noen måter å gjøre dette på.
           1. Sveise på en «Kopfring» (eller nesering/snutering om du vil) rundt bomben for å hindre den i å trenge for langt ned i bakken før den detonerer eller å hindre den i å sprette over havoverflaten under angrep på sjømål.

           SC-1000-bomber med «Kopfringer».           2. Anti-rikosjettplater som kunne festes på nesen for å hindre bomben i å rikosjettere, men utformingen vil også ha samme effekt som en «Kopfring».

           3. Bomben kan fabrikkproduseres med en slik utforming i stedet for å montere noe i felten som f.eks den russiske FAB-500.

           4. Bomben kan ha et brannrør i nesen som detonerer ved anslag. Kan også kombineres med en «Kopfring» for å være dobbelt så sikker.

           5. Bomben kan ha forlenger foran slik at bomben detonerer over bakken. Tyskerne brukte her noe som kaltes Dinortstaver.

           SD-50 (Spreng Dickenwand -tykkvegget) bomber med dinortstaver på en JU 87 Stuka.           Et annet eksempel på dette er den amerikanske mammutbomben GBU-43/B MOAB (Massive Ordnance Air Blast), bedre kjent som «Mother of All Bombs». Denne detonerer ca en meter over bakken og mye av sprengvirkningen vil da gå ned og ut til siden. Hadde den detonert direkte mot bakken så ville bakken fungert som en fordemming og dirigert mye av eksplosjonen oppover. Her er det montert 2 lange brannrør i nesen for å være på den sikre siden.

           Last edited by pioff; DTG 040752 Mar 21, .
           Niko, LVGRP99 and 5 others like this.
           There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

           Kommentér


           • Siden du er i siget; hva er funksjonen til "vingene og ringen" i bakkant på disse bombene?

            Kommentér

            • Trådstarter

             Halefinnene stabiliserer bombene, noe som igjen gjør dem mer treffsikre og dermed lettere for han som slipper bomben å treffe det han sikter på. I tillegg så hindrer de bombene i å rotere og sørger for at den treffer målet med nesen først. Enkelte bomber har også en armeringsmekanisme med liten propell montert i nesen eller i halen (eller begge deler) på bomben som må rotere et visst antall ganger før bomben er armert. Roterer bomben så er det ikke sikkert bomben blir armert før den treffer bakken. Endrer du vinklene på halefinnene kan du også gi bomben visse aerodynamiske egenskaper, men dette er langt utenfor mitt felt (med andre ord, jeg har ikke peiling).
             Jeg har ikke tenkt på den ringen før du nevner det, men jeg gjetter på at det er for å beskytte halefinnene og hindre at de aerodynamiske egenskapene til bomben blir endret (gjør det vanskeligere å treffe målet fordi bomben da ikke vil oppføre seg slik du tror) om bakkemannskapene skulle komme til å dunke borti dem.
             LVGRP99, Niko and 2 others like this.
             There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

             Kommentér


             • De filmet eksplosjonen nevnt over fra drone også. Ikke vet jeg hvilke skader som kom på husene, men det kan vel ikke ha vært så mange vindusruter som overlevde.


              Znuddel likes this.
              Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

              Kommentér


              • Litt historie om hvordan metaldetektoren ble oppfunnet av Polen og førte bokstavelig talt til et gjennombrudd i mineproblemet under andre verdenskrig.
               Det er interessant å høre hvordan tyskerne tilpasset seg bruken av metaldetektorer til å begynne å lage miner av f.eks. tre, keramikk og glass.

               The Polish Invention That Changed WW2
               Grasklyppertraktor, LVGRP99 and 2 others like this.

               Kommentér

               • Trådstarter

                I dag er temaet "bunkerknusere" eller "Bunker Busters"

                Det ser ut til at israelerne har benyttet GBU-31 bomber mot flere bygninger på Gaza. Nå er dette, enkelt fortalt, kun en BLU-109-bombe med GPS-styring. JDAM og andre avanserte styringsmekanismer har jeg lite peiling på så her kommer vi kun inn på virkningen av de forskjellige våpnene. Med bunkerknusere menes som oftest bomber som er i stand til å trenge langt ned i bakken før de detonerer.

                Tyskerne var vel først ute her med "Röchling-granaten" efter oppfinneren Hermann Röchling. En pileformet artillerigranat beregnet på bunkere og kanonstillinger. De ble bl.a brukt under beleiringen av Sevastopol.                Men de var også ute med flybomber med stor gjennomtrengningskraft. Fritz X, en 1400 kg panserbrytende bombe (PC 1400) med styrefinner og radiostyring.                Bomben var beregnet på større båter og kunne komme opp i svært stor hastigheter (nesten 350 meter i sekundet). En ulempe med bomben var at gjennomtrengningsevnen kunne være for stor. EN Fritz X traff den lette krysseren HMS Uganda, gikk gjennom 7 etasjer før den gikk gjennom bunnen og detonerte på undersiden av båten. Jeg ser for meg at den bomben kunne vært effektiv mot f.eks ubåtbunkre.

                Britene hadde også sine bunkerknusere; "Tallboy" og "Grand Slam", jordskjelvbomber som virkelig leverer rå makt selv om de ikke trengte like langt ned i bakken som en ekte bunkerknuser. Men disse har jeg nevnt tidligere i denne tråden og går derfor ikke nærmere inn på dem. Men i tillegg hadde også britene den såkalte "Disney-bomben". En 2000 kg bombe beregnet på ubåtbunkere og godt armerte mål. En rakettmotor ga denne bomben en ganske vanvittig hastighet på over 400 meter i sekundet. Bomben kunne visstnok trenge gjennom 5 meter med armert betong før den detonerte.

                Våre russiske venner har naturlig nok også slike våpen. Her representert med KAB-L1500LG-Pr-E. En lasertyrt bombe beregnet på godt beskyttede mål som underjordiske bunkre.

                Så er vi kommet til BLU-109 (BLU - Bomb Live Unit). Under påmontert styreanordninger.

                Her er selve stridshodet.

                Bomben inneholder litt i underkant va 250 kg. tritonal (TNT og aluminiumspulver 80/20). Noe som gir mer varme, mer gassutvikling og, ikke minst, en lengre impuls (eksplosjonens varighet). Noe som vil foråraske en god det mer skade på bygninger. Selv om det er snakk om kanskje et millisekund så er det nok til å øke skadeomfanget betydelig. Bomben skal kunne treng gjennom ca. 1.5 meter armert betong. Så den har ingen problemer med å trenge dypt ned i kjelleren på en boligblokk på Gaza, ødelegge fundamentet og få bygningen til å rase sammen.

                Det finnes også en lillebror til denne. "GBU-39, Small Diameter Bomb". Denne inneholder imidlertid ikke mer enn ca. 16 kg. sprengstoff og er ikke ment til å rive bygninger.                Men i likhet med GBU-31 er den uhyggelig treffsikker.
                Last edited by pioff; DTG 151509 May 21, .
                Intendanten, Signal_m and 4 others like this.
                There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

                Kommentér


                • Tallboy og Grand Slam var jo ment, selv om den også ble brukt slik, å IKKE treffe direkte på bunkere, men å gå dypt ned i bakken ved siden av bunkeren før den eksploderte, for å lage et så kraftig "jordskjelv" at bunkeren (eller hva den ellers skulle ødelegge) ble ødelagt av rystelsen.
                 At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                 Kommentér


                 • Estland har anskaffet seg finske sjøminer. Sannsynligvis av typen Blocker:

                  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                  The mine in question has a strong claim on the title as the world’s most advanced ground influence mine, and is the result of decades of Finnish (>>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]) research into influence mines.

                  Corporal Frisk med en analyse av Estlands marine og minevåpen.

                  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                  Grasklyppertraktor, hvlt and pioff like this.
                  Odd objects attract fire. You are odd.

                  Kommentér

                  • Trådstarter

                   Spennende!
                   Corporal Frisk er ikke helt sikker, men gjetter på at det er Blocker-minen (også kalt PM16) fra Forcit det er snakk om. En meget avansert mine med magnetisk, akustisk og trykktenner (en tre-i-ett mine).

                   En konkurrent og et mulig alternativ til denne er MM30 (MM - Merimiina) fra DA-Group. Et firma som er ledende innenfor undervannselektronikk. Denne minen ble lansert i fjor og er om mulig enda mer avansert enn Blockern.

                   Hemmeligheten bak denne minen er en sensor kalt Turso TDS (Target Detection System) som kan konfigureres på praktisk talt alle tenkelige måter. Minen er dessuten konstruert på en måte som gjør det enkelt for produsenten å tilpasse minen til den enkelte kundes behov. F.eks en bunnmine som kjenner igjen egne båter og som bare går av hvis en fiendtlig båt over en viss størrelse passerer over den. Begge minene kan for øvrig legges ut med det finsk-utviklede SUMICO-systemet.

                   Men uansett hva estlenderne velger så får de et formidabelt våpen jeg gjerne skulle sett i hendene på Sjøforsvaret.
                   Lille Arne, Grasklyppertraktor and 7 others like this.
                   There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

                   Kommentér


                   • Hvordan legger man ut et minefelt i praksis?

                    Er minene utstyrt med et lodd eller anker som holder dem på plass på en viss dybde?
                    Odd objects attract fire. You are odd.

                    Kommentér

                    • Trådstarter

                     Opprinnelig skrevet av Znuddel Vis post
                     Hvordan legger man ut et minefelt i praksis?

                     Er minene utstyrt med et lodd eller anker som holder dem på plass på en viss dybde?
                     Skal skrive en liten sak om det. Men jeg får ikke gjort det før i morgen.
                     Znuddel and MWD like this.
                     There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

                     Kommentér


                     • Du kan se litt om den amerikanske minen Mark 6 her: >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] Norge fikk store mengder av den under den amerikanske våpenhjelpen på 1950- og 1960-tallet og den forble den viktigste uavhengige minen i Sjøforsvaret til etter den kalde krigen (da stort sett alle sjøminer ble destruert på grunn av den evige freds komme).

                      Edit: Se også denne figuren:Click image for larger version

Name:	image10-7.jpg
Views:	325
Size:	250,6 KB
ID:	1054350
                      93A, MWD and 2 others like this.
                      At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                      Kommentér

                      • Trådstarter

                       Det er mange måter å legge ut miner. Både konvensjonelle og ukonvensjonelle. Men først en liten oversikt over de forskjellige typene sjøminer der ute, hentet fra noe kursmateriell fra US Navys EOD-skole.

                       Den vanligste måten er å rulle dem ut fra en båt type minelegger. Her ruller man bare minene ut i vannet med et visst intervall mellom hver mine. Under har vi en finsk minelegger siden vi er inne på Finland. Dette er miner som funksjonerer akkurat slik som vist i illustrasjonen til hvlt

                       Eller man kan montere en kontainer på dekket på en båt som SUMICO-systemet som vist i innlegget mitt over. Virkemåten er identisk. Minene rulles bare ut i vannet.

                       Men, om du titter nærmere på de finske minene over så er ikke lavettene under minene særlig store i forhold til de på bildet ovenfor. Dette innebærer at minen ikke skal ankres fast til bunnen med en kabel. Med andre ord, bunnminer. Miner som ligger på bunnen og bare venter på at noe skal kjøre over dem. Slike miner kan være stasjonære, dvs. at de ligger stille helt til de går av. Eller de kan ha luftkamre som fylles med luft når de merker at noe fiendtlig nærmer seg for så å stige opp til en mer optimal dybde, eller den kan styres av en motor. Motoriserte miner kan også bli til en torpedo. Men er det grunt nok så ligger den bra på bunnen. Bare sånn for ordens skyld; drivminer er forbudt i henhold til internasjonale konvensjoner og har vært forbudt siden første verdenskrig da alle parter innså at miner som drev rundt på havet til de hadde rustet opp var rett og slett for farlig for alle parter. Men det hender at en mine kan slite seg fra ankeret og bli en drivmine og det er meget skummelt for all slags skipsfart.

                       Illustrasjon fra reklamebrosjyren til «Blockern» nevnt i forrige innlegg.


                       Båtene trenger ikke å være så store heller. Her er iransk småbåt konvertert til minelegger. Litt tidligere i denne tråden så har jeg for øvrig et innlegg om hvordan Iran bygger om tilsynelatende sivile båter til mineleggere og bl.a kamuflerer minene i oljefat.

                       Eller de kan droppes fra fly. Ulempen er at et fly ikke kan legge ut like mange miner eller like nøyaktig som en båt. Men til gjengjeld kan de raskt transporteres over lange avstander. Legg merke til at minen har påmontert halefinne og er til forveksling lik en vanlig flybombe. Slike miner har gjerne en fallskjerm bak slik at de ikke når havoverflaten med for stor hastighet.

                       Eller de kan legges ut fra ubåter. Illustrasjonen er hentet fra H. I. Suttons fantastiske ubåtside. >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                       En annen mulighet er å benytte marinejegere. Fordelen er at de kan legge minen nøyaktig hvor de vil ha den, men en ulempe er at det er begrenset hvor stor mine de kan ta med seg. Uansett så vil de nok måtte benytte miniubåter/SDVer for å transportere minen til målet. (Marinjegere fra SDV Team-1). Slike farkoster kan frakte ikke altfor tunge miner (evt. kjernefysiske miner) over langt større avstander enn noen er i stand til å svømme.
                       There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

                       Kommentér


                       • Er det noen generelle strategier når det kommer til hvor miner/minefelt legges? Ved inngang til strategiske innseilinger f.eks?
                        Odd objects attract fire. You are odd.

                        Kommentér


                        • Jeg har et eksempel her. Dette var den såkalte sentralsperringen som skulle stenge ytre Oslofjord under den kalde krigen. De blå feltene viser kontrollerbare minefelt som var utlagt i fredstid. De måtte altså avfyres med kommando fra land, og var alltid bemannet under den kalde krigen. Den røde linjen viser det planlagte uavhengige minefeltet som skulle legges ut på et visst beredskapstrinn. Det besto av ca. 500 uavhengige miner som lå klare i fjelldepot på Vestre Bolæren og var forberedt å legges ut med bruk av Bastø-fergene som var forhåndsrekvirert og forberedt på å bli KNM mineleggere. Etter at sperringen var lagt ut, ville all vennlig skipstrafikk dirigeres over de kontrollerbare minefeltene (de blå feltene)

                         Click image for larger version

Name:	Sentralsperringen.JPG
Views:	324
Size:	843,8 KB
ID:	1054363
                         At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                         Kommentér

                         • Trådstarter

                          Overordnet minestrategi er dessverre langt over mitt gradsnivå. Jeg er mer en "small unit tactics" mann. Men et beskyttende minefelt som vist på kartet over kombinert med f.eks anti-skipsmissiler på land vil kunne gjøre et invasjonsforsøk fra sjøen til et mareritt for angriperen. De kan også brukes til å sperre inngangen til havner (amerikanerne minela f.eks Haiphong-havnen i Nord Vietnam, noe som kostet nordvietnameserne enorme summer) eller smale passasjer som Suez- og Panamakanalen for å hindre troppetransporter eller annet krigsviktige ting i å nå frem i tide. Så jeg vil tro at i likhet med minefelt på land så er hensikten å hindre fienden i å rykke frem og å tvinge ham til å ta en omvei eller sørge for at han havner på et sted ha virkelig ikke ønsket å havne.
                          There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

                          Kommentér


                          • Her kommer en gammel klassiker fra 1970: Den strandede hvalen som ble fjernet/spredd med en anselig mengde sprengstoff:

                           My response to the request for today’s column was, “what precisely do you mean when you say ‘exploding whales’”?

                           Today’s Moment of Science… precisely that, exploding whales.

                           For most critters great and small, some rather smelly chemistry commences not long after we expire. In the process of putrefaction, tissue that used to be quadriceps and gall bladders and buttholes is rendered into protein-rich meals for bacteria. Those wee beasties proceed to inflate a carcass with noxious farts composed of methane, hydrogen, hydrogen sulfide, and carbon dioxide.

                           It’s rather unpleasant, but nothing to be concerned about for a decomposing critter that doesn't require construction equipment to move.

                           When a large-ish animal dies, like a whale, the gaseous accumulation can be a problem if it washes ashore. That pressure is going to build up and, even with a controlled release by puncturing it, the smell of that gas and an imperial fucktonne of putrefied whale goo are gonna spew into the world with gusto.

                           There are several videos online of beached whales undergoing assisted eruptions. Which is the nicest possible way to say ‘did you know dead whales pop?’ A video from 2013 in the Faroe Islands shows a researcher barely avoiding being hit by tons of exploding whale innards while attempting to perform a careful incision.

                           And then there are the times whales are blown up. With explosives.

                           It’s, admittedly, an upsetting mental image. Truly though, how in fuck’s name are you supposed to move a dead animal with a dick that weighs more than you and one literal killer fart creeping up? Typically though they’re hauled to sea first, and the explosion is responsibly used to relieve gaseous build up and sink the remains. A whale carcass can nourish a complex ecosystem on the seafloor for up to a century. So rest assured, this is blowing shit up for the environment.

                           So, that whale explosion in Oregon.

                           Back in 1970, when things like the conservation of matter and gravity didn’t exist apparently, a 16,000lb deceased sperm whale was beached on the shore of Florence, Oregon. The explanation that’s come up over and over again is that a whale hadn’t beached there in a while, and shucks, they just forgot what to do because it had been so long.

                           I know that this was before you could google shit, but I’ve seen these memes about how y’all got to space with a slide rule and an abacus. Nobody could drop a dime or two for a whale removal expert?

                           George Thornton, as an engineer working for the Oregon Highway Division, had been tasked with whale removal. He figured half a ton of dynamite should do it. When an explosives expert was like “uuuh dude you maybe need ten pounds of dynamite, max” he was like “A HALF TON OR THIS WHALE EXPLODES ITSELF!”

                           (That’s at least how I like to imagine it went down.)

                           They didn’t merely want to make whale removal manageable by cleaving it into smaller parts, no. They wanted to ‘disintegrate’ it into pieces no larger than seagull feed. Far be it for me to stand in the way of some good clean fun with a half ton of dynamite and a rotting sperm whale.

                           For a brief moment after the explosion, surely the crowd marveled at the spectacle.

                           But then, the fumes.

                           Blood and giant pieces of goddamn sperm whale rained down upon them, the full weight of this decision hitting them in heavy, malodorous chunks. Even if some of the whale had been successfully blown to seagull-friendly sized bits, the utter cacophony of the blast scared the birds away. A three foot chunk of whale smashed a nearby car. Paul Linnman, an anchor for local KATU-TV, famously had the cameras rolling for the explosion when they had to cut filming to find cover from tons of rotted flying cetacean.

                           The Oregon State Park Department's official policy is now to bury whale carcasses rather than apply high explosives to them.

                           George Thornton recorded the venture as a success, and was reportedly promoted six months later.

                           This has been your daily Moment of Science, minding the crosswinds for flying blubber.                           >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                           Odd objects attract fire. You are odd.

                           Kommentér

                           • Trådstarter

                            russerne puttet sektorminer i dyrekadavere i Afghanistan. Ikke bare for å kamuflere minen men også for at den råtnende dyreskrotten skulle forurense sårene sektorminen skapte, mest mulig.
                            There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

                            Kommentér


                            • Var det under Vietnamkrigen de lagde kamuflerte fallgroper med spisse kjepper stikkende opp, innsmurt med ekskrementer?
                             Odd objects attract fire. You are odd.

                             Kommentér


                             • De lagde ganske mange forskjellige feller som involverte spisse ting.Har vært på ett par krigsmuseer i Vietnam,samt en tur ut til Gu-Chi tunellene.
                              Du har ikke lyst til å gå i noen av disse fellene.
                              Her er bilder av noen av de:
                              >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                              Skriv Gu-Chi tunnels traps i google feltet,så ser du en grei samling av de.
                              When in doubt,empty your magazine.

                              Kommentér

                              • Trådstarter

                               Opprinnelig skrevet av Znuddel Vis post
                               Var det under Vietnamkrigen de lagde kamuflerte fallgroper med spisse kjepper stikkende opp, innsmurt med ekskrementer?
                               Ja. Det var veldig mange varianter av de fallgropene. Amerikanerne gravde groper med pungi-staker (som de het i Vietnam) foran egne stillinger. Vietcong lagde gjerne feller og alle parter smurte gjørme og avføring på dem.
                               Click image for larger version

Name:	vc spike.jpg
Views:	257
Size:	121,2 KB
ID:	1054515
                               There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

                               Kommentér

                               For alt vi har. Og alt vi er.

                               Collapse

                               Working...
                               X
                               Besøksstatistikk