Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

  Mange ubehagelige diskusjoner om okkupasjonen 1940-1945 handler om alle de som fortsatte å gjøre jobbene sine, holdt hjulene i gang, dukket hodet og fokuserte på familie, inntekt og best mulig jobbsikkerhet.

  Når vi snakker om Totalforsvaret er det andre beredskapsetater, bruk av sivile logistikkressurser etc.

  De av oss som har vært i utenlandstjeneste vet hvor stor forskjell det er på å være i et område med en vennligsinnet, nøytral og opphisset/sint befolkning. Det er utrolig mye mer krevende å operere når folk ønsker å sabotere alt du gjør og har, kaster stein, stenger butikken, bygger veisperringer og demonstrerer.

  Og hvor utrolig mye enklere det er å forflytte seg når kolonnen kan stoppe ved en kiosk og kjøpe cola, låne toalettet og snakke litt med folk. Og kiosken har strøm fra nettet som er drift etc.

  Hva er egentlig forventningen til de som er helt sivile hvis fienden kommer rullende? Det er jo denne situasjonen vi bygger forsvar for, og det er lett å tenke scenarier hvor deler av Norge vil være besatt en periode. Skal sivil infratruktur som også fienden har nytte av saboteres av alle som har mulighet? Skal alle nekte å gå på jobb så minst mulig virker og fienden må bruke opp ressursene sine på alt fra helsestell til ordensvakt? Skal barn kaste stein på enhver fremmed soldat?

  Geneve-konvensjonen setter krav til militære styrker og deres opptreden og ivaretagelse av sivilbefolkning, men hva forventer vi av eget folk? Er det greit å dukke nakken og åpne butikken?
  "Gjør Ret, Frygt Intet"

 • #2
  Sv: Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

  Eit knakande godt spørsmål. Ideelt sett burde alle legge ned jobben under ein okkupasjon. Samtidig vil det medføre eit samfunn i kaos, og er det ein fordel? Ein kan argumentere med at ja, for det vil medføre at okkupasjonsmakta får jobben med å organisere samfunnet. Noko som vil medføre at ein binder opp store ressursar, viss okkupasjonsmakta er interessert i å oppretthalde eit organisert samfunn.

  Kommentér


  • #3
   Sv: Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

   https://www.businessinsider.com/oss-...r=US&IR=T&IR=T
   Organizations and Conferences
   • Insist on doing everything through "channels." Never permit short-cuts to be taken in order to expedite decisions.
   • Make "speeches." Talk as frequently as possible and at great length. Illustrate your "points" by long anecdotes and accounts of personal experiences.
   • When possible, refer all matters to committees, for "further study and consideration." Attempt to make the committee as large as possible — never less than five.
   • Bring up irrelevant issues as frequently as possible.
   • Haggle over precise wordings of communications, minutes, resolutions.
   • Refer back to matters decided upon at the last meeting and attempt to re-open the question of the advisability of that decision.
   • Advocate "caution." Be "reasonable" and urge your fellow-conferees to be "reasonable"and avoid haste which might result in embarrassments or difficulties later on.
   Denne bruker jeg når det er møter, man kan lage bingo-ark og krysse av om folk klarer alt dette i løpet av ett møte.

   Orginalen
   https://www.cia.gov/news-information...-sabotage.html

   Dette passer om man er okkupert av en typisk politistat.
   Om man må håndtere mer åpne stater så kan mer synlige virkemidler gjøre jobben.

   Det viktigste burde kanskje være å unngå ting som ser ut som Værnes 1940, eller den isbre-saken NRK skrev om.
   Død ved Kølle!
   Bla bla... Hybrid warfare is easy

   Kommentér


   • #4
    Sv: Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

    Værnes 1940 synes jeg er et godt eksempel på at folk enten ikke helt visste hva de gjorde, eller ikke hadde den nødvendige mentale beredskap for å tenke at det de gjorde kunne hjelpe fienden i en pågående konflikt. Jeg er slettes ikke sikker på at den mentale beredskapen er noe som helst bedre i dag, så det er et betimelig spørsmål Sofakriger: stiller.

    Hva Politiet angår, så gjorde de et bevisst valg i å samarbeide med okkupasjonsmakten, begrunnet i å unngå kaos og lovløse tilstander. Noe som også medførte et betydelig medansvar for jødeutryddelsen her til lands. Både Politi og andre samfunnsinstitusjoner bør ha en plan for hvordan de skal forholde seg i tilfelle en okkupasjon - fullt samarbeid, "samarbeid" som Kdo_Under: skisserer over, sabotasje eller nekt? Jeg håper jo at slike planer finnes, men er ikke så sikker.
    Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

    Kommentér


    • #5
     Sv: Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

     Jeg og håper virkelig det ligger noen slike planer fra perioden 1960-1990 og støver ned i et arkivskap...

     Kommentér


     • #6
      Sv: Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

      Jeg fikk noe materiell på slutten av 80-tallet av hovedsakelig sveitsisk opprinnelse, så det finnes nok noe nedstøvet et sted.
      There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

      Kommentér


      • #7
       Sv: Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

       For å nyansere litt politiets deltakelse: https://www.politiforum.no/artikler/...nnsiden/386745

       78 prosent av de politiansatte ved krigens slutt var kommet til under okkupasjonen, fordi bra folk ble erstattet av NS-folk. I artikkelen over nevnes det blant annet politiet i Ålesund, der det store flertallet politifolk hadde tilknytning til Milorg, og Kristiansand, der hele politikorpset gikk til kollektiv oppsigelse i desember 1940.

       Det bodde en jødisk familie i Ålesund, alle ble drept i Auschwitz, men før det kom dithen hadde blant annet politimannen Sigurd Refsnæs (tilknyttet Milorg) forsøkt å redde dem. Det ble satt i gang et apparat som dessverre ikke holdt til at familien ble reddet, men det er bare ett eksempel på at mange forsøkte å gjøre noe.
       Ihr trugt die Schande nicht. Ihr wehrtet Euch.

       Kommentér

       • Trådstarter

        #8
        Sv: Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

        Nedstøvete planer nytter jo ikke. Dette er jo info som må gå ut til sivilbefolkning i normalt beredskapsarbeid, og forsterkes i krisetid. Sto ingenting om dette i brosjyren om mat og kopp for tre dager som nylig gikk ut.....

        Så hva bør vi forvente av folk flest?
        "Gjør Ret, Frygt Intet"

        Kommentér


        • #9
         Sv: Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

         Etter beredskapslovens §6 kan politiet settes under militær kommando, og politiet kan innlemmes i de militære styrker på krigsskueplass, hva nå enn det er:

         "På krigsskueplassen kan de militære myndigheter overta den øverste ledelse av politiet og kan i så fall om nødvendig midlertidig sette politiets embets- og tjenestemenn ut av virksomhet. Kongen kan bestemme at alt politi, enkelte politikorps eller politiet i visse distrikter skal innlemmes i de militære styrker. I den utstrekning det anses nødvendig for å fremme og trygge militære tiltak kan de militære myndigheter overta ledelsen også av andre sivile forvaltningsgrener. Sivile tjenestemenn og ombudsmenn i stat og kommune skal gi de militære myndigheter den hjelp som forlanges.
         Kongen gir nærmere regler om hvilke områder skal regnes for krigsskueplass."
         Si vis pacem, para bellum

         Kommentér


         • #10
          Sv: Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

          Opprinnelig skrevet av Sofakriger Vis post
          Så hva bør vi forvente av folk flest?
          Ingenting, dessverre. Under krigen forekom det en eneste arbeidskonflikt her hjemme. Den såkalte melkestreiken. Viggo Hansteen og Rolf Wickstrøm ble summarisk myrdet av SS og efter det forekom det ikke en eneste arbeidskonflikt så lenge okkupasjonen varte.
          I tilfelle en russisk okkupasjon så vil det helt sikkert forekomme spredte tilfeller av aktiv motstand, men russerne trenger sannsynligvis bare å drepe et par stykker og så kringkaste hva og hvorfor så er det problemet for det meste løst. Selvfølgelig finnes det patrioter som er villige til å gjøre noe men disse vil være i et forsvinnende lite mindretall. Jeg har dessverre ingen tro på at den gjennomsnittlige nordmann/kvinne er villige til å risikere noe som helst.
          There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

          Kommentér


          • #11
           Sv: Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

           Og så må vi ikke glemme Lov om forbod mot samkvem med personar som har tilhald på fiendeområde o.a. Den svarer vel direkte opp trådstarters spørmål.

           Litt fra lovens §2:
           "Det er forbode å ha samkvem med rettssubjekt som nemnt i § 1(altså fi, min kommentar) eller fara fram på ein måte som er eigna til å skaffe slikt rettssubjekt føremon.
           Det er soleis m.a. forbode:

           a) Å gjere avtale med eller til føremon for slikt rettssubjekt.
           b) Å ta på seg skyldnad andsynes eller til føremon for slikt rettssubjekt.
           c) Å yta teneste, levera gods eller verdepapir, betala pengar, skipa eller overføra rettar av kva slag det så er til slikt rettssubjekt eller til føremon for slikt rettssubjekt.
           d) Å ta mot teneste, gods, verdepapir eller anna yting frå slikt rettssubjekt.
           e) På kva måte det så er beinveges eller ved mellommann å senda melding av kva slag det måtte vera til slikt rettssubjekt."

           Resten kan leses her:
           https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1950-12-15-3
           Si vis pacem, para bellum

           Kommentér


           • #12
            Sv: Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

            Altså, Norge var vel det eneste landet under tysk okkupasjon hvor tyskerne så seg nødt til å henge opp en lapp hvor de skrev at hvis det var ledig plass, så måtte folk sitte. Selv om det var ved siden av en tysker.

            I Frankrike ville vel samme trikk ha gått i lufta.

            Det var vel Hallo i Uken som kjørte en sekvens under en av de store humordebattene mens Kjell Mange var statsminister, og tilfeldigvis ble Norge invadert. Det endte opp med at invasjonsstyrken, eller å ha måtte debattert om humor langt og lenge, ble lei av at folk ikke brydde seg om invasjonen og invaderte Sverige i stedet.

            Når jeg ser hva som går av debatter nå, tenker jeg at mye av det samme kommer til å skje.


            Neida, fra spøk til revolver, livet går vel videre som vanlig. I et scenario hvor hele eller deler av nasjonen er okkupert, har vel mesteparten nok med å overleve.
            Just when you'd think they were more malignant than ever Hell could be, they could occasionally show more grace than Heaven ever dreamed of. Often the same individual was involved. It was this freewill thing, of course. It was a bugger.

            Kommentér


            • #13
             Sv: Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

             Under okkupasjonen var det to yrkesgrupper der det store flertallet sto spesielt fram med motstand mot NS, lærerne og prestene. Det de nektet var nettopp det som kanskje på svært lang sikt hadde vært farligst, å gjennomføre politisk indoktrinering av barn og ungdom for NS. Se http://dokkeveien.uib.no/digitalskol...nd/lererne.htm og http://dokkeveien.uib.no/digitalskol...d/foreldre.htm og (for prestene): http://dokkeveien.uib.no/digitalskol...and/kirken.htm
             At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

             Kommentér


             • #14
              Sv: Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

              Opprinnelig skrevet av magskor Vis post
              Eit knakande godt spørsmål. Ideelt sett burde alle legge ned jobben under ein okkupasjon. Samtidig vil det medføre eit samfunn i kaos, og er det ein fordel? Ein kan argumentere med at ja, for det vil medføre at okkupasjonsmakta får jobben med å organisere samfunnet. Noko som vil medføre at ein binder opp store ressursar, viss okkupasjonsmakta er interessert i å oppretthalde eit organisert samfunn.
              Hvis okkupasjonsmakten er rå nok er det ingenting folk kan gjøre, fordi represaliene vil bli grusomme.
              I Jugoslavia under 2. Verdenskrig ble tusenvis av uskyldige mennesker henretta av tyskerne og kroatene for å statuere eksempel hvis folk ikke oppførte seg. Det er mulig at de verste grusomhetene kom som hevn når noen hadde gjort aktiv motstand ved f.eks sabotasje eller drap på tyskere. Men å lese litt om tyskernes oppførsel på Balkan under krigen kan være lærerikt for de som vil satse på geriljaforsvar i stedet for et skikkellg invasjonsforsvar.

              Det finns faktisk folk som kun vil ha lettbevæpnede geriljagrupper som landets forsvar. Det er ubehagelig å svelge et piggsvin argumenterer de.
              Død over ulven!

              Kommentér


              • #15
               Sv: Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

               Opprinnelig skrevet av tiurleik Vis post
               Hvis okkupasjonsmakten er rå nok er det ingenting folk kan gjøre, fordi represaliene vil bli grusomme.
               I Jugoslavia under 2. Verdenskrig ble tusenvis av uskyldige mennesker henretta av tyskerne og kroatene for å statuere eksempel hvis folk ikke oppførte seg. Det er mulig at de verste grusomhetene kom som hevn når noen hadde gjort aktiv motstand ved f.eks sabotasje eller drap på tyskere. Men å lese litt om tyskernes oppførsel på Balkan under krigen kan være lærerikt for de som vil satse på geriljaforsvar i stedet for et skikkellg invasjonsforsvar.

               Det finns faktisk folk som kun vil ha lettbevæpnede geriljagrupper som landets forsvar. Det er ubehagelig å svelge et piggsvin argumenterer de.
               Dette er gode poenger inn i diskusjonen. Så vil mange si at en moderne motstander ikke vil tåle det negative bildet man får i verdensopinionen av å gjøre noe slikt. Men til det er det vel mulig å svare at man ikke kommer så godt ut av det om man allerede har okkupert hele eller deler av Norge. Forøvrig har vel verdenssamfunnet vist at det ikke alltid er like viktig med slike prinsipper. Hvis man ser på hvordan IS gikk frem så ser man at terrorvelde fortsatt er aktuelt.
               TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

               Kommentér


               • #16
                Sv: Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

                Opprinnelig skrevet av tiurleik Vis post
                Det finns faktisk folk som kun vil ha lettbevæpnede geriljagrupper som landets forsvar. Det er ubehagelig å svelge et piggsvin argumenterer de.
                Et geriljaforsvar var populært blant venstreradikale på slutten 70-tallet og begynnelsen 80-tallet. Hovedårsaken var nok at de var geriljaromantikere som drømte om «frigjøringsbevegelser» i Afrika og Latin Amerika. Så de var nok vel så opptatte av at geriljahæren skulle brukes til samfunnsomveltning og «væpna revvolusjon» som til okkupasjonsforsvar.
                There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

                Kommentér


                • #17
                 Sv: Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

                 Mens de mykere salongradikale på venstresiden mente ikkevoldsforsvar var greia, og pekte på Gandhi som en suksess. Til det kan man jo spørre hvor lenge Gandhi og hans følgere hadde overlevd dersom motmakten ikke var en forholdsvis sivilisert stat som Storbritannia, men f eks Sovjetunionen eller nazi-Tyskland.

                 Fun fact: Da jeg en gang for lenge siden tok ex phil, skrev jeg en oppgave hvor jeg sammenlignet konvensjonelt forsvar, geriljaforsvar og ikkevoldsforsvar. Det fantes argumenter for alle, men lurer på om jeg ikke endte opp på konvensjonelt, gitt.
                 Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                 Kommentér


                 • #18
                  Sv: Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

                  Jeg deltok som opponent på et møte i "Fremtiden i våre hender" (dvs. alle mot meg) på slutten av 80-tallet en gang. Temaet var alternative forsvarsformer (gerilja og ikke-vold). Jeg husker godt at selve trumfkortet deres var Tsjekkoslovakia i 1968. Her viste tsjekkerne virkelig russerne hvor skapet skulle stå. Bl.a var de veldig opptatte av hvor effektivt det var å ta ned veiskilt for å forvirre fienden. (jeg påpekte at det samme ble gjort under andre verdenskrig uten at tyskerne trakk seg ut av den grunn). Da jeg spurte om det førte til frihet for det tsjekkiske folk så fikk jeg liksom ikke noe klart svar på det.
                  There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

                  Kommentér


                  • #19
                   Sv: Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

                   Mens i dag er det de høyreradikale som snakker om geriljastyrker og borgerkrig. Rart hvordan pendelen svinger.
                   Just when you'd think they were more malignant than ever Hell could be, they could occasionally show more grace than Heaven ever dreamed of. Often the same individual was involved. It was this freewill thing, of course. It was a bugger.

                   Kommentér


                   • #20
                    Sv: Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

                    Fra aquila:
                    Dette er gode poenger inn i diskusjonen. Så vil mange si at en moderne motstander ikke vil tåle det negative bildet man får i verdensopinionen av å gjøre noe slikt. Men til det er det vel mulig å svare at man ikke kommer så godt ut av det om man allerede har okkupert hele eller deler av Norge. Forøvrig har vel verdenssamfunnet vist at det ikke alltid er like viktig med slike prinsipper. Hvis man ser på hvordan IS gikk frem så ser man at terrorvelde fortsatt er aktuelt.
                    En høyst relevant sammenligning er Syria og tildels Yemen.
                    Der Russland og Saudi-Arabia konsekvent double-taper sykehus og ambulanser for å bryte ned sivilbefolkningens motstandsevne.

                    USA, vår allierte, leverte inntil nylig logistikkstøtte til Saudi-Arabia over Yemen

                    Russland er vår eneste nabo med kapasitet til å skade oss.
                    Død ved Kølle!
                    Bla bla... Hybrid warfare is easy

                    Kommentér


                    • #21
                     Sv: Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

                     Når det gjelder Gahndi så var hans bruk av ikkevold ett resultat av at man ikke oppnådde en dritt med væpnet kamp mot okkupanten.

                     Valget av ikkevold var fordi de hadde nok folk til å tåle tap lenger en UK hadde evne til å sende soldater.

                     Vi har ikke nok folk.
                     Død ved Kølle!
                     Bla bla... Hybrid warfare is easy

                     Kommentér


                     • #22
                      Sv: Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

                      Men skulle vi i dag laget en plan for å forsvare oss mot en form for okkupasjon så måtte det grunnlaget legges nå i fredstid.

                      Politiet måtte ha laget gode oversikter over kriminelle nettverk som man kan presse til å kanalisere store mengder narkotika inn i okkupert sone, på samme tid som man må ha sivilsamfunn som ikke knekker for dette, og at dopet da havner i okkupasjonssoldatene hender.
                      Dette kan føre til mer vold og overgrep, men det er effektivt for å demoralisere okkupanten ganske raskt etter noen overdoser.

                      Videre er det også lurt å ha velfylte vinmonopol som fremrykkende fiendtlige soldater stopper ved å drikker seg heroindrita ved. Det fungerte tildels i 1918 da tyske avdelinger stoppet sin fremrykking for å spise og drikke erobret mat.

                      En annen ting er også bruk av sosiale medier, at overfall og okkupasjon blir dokumentert ned til siste løpehjul.
                      I Libya 2011 ble det initiert luftstøtte etter twitterposter.
                      Død ved Kølle!
                      Bla bla... Hybrid warfare is easy

                      Kommentér


                      • #23
                       Sv: Sivile uten rolle i beredskap sin rolle ved invasjon

                       Det skal nå lages film om læreraksjonen, den største og mest vellykkede sivile aksjonene under krigen. Den var ikke rettet direkte mot okkupasjonen, men mot NS og NS’ forsøk på å nazifisere skolen, noe som mislyktes fullstendig: https://www.utdanningsnytt.no/utdann...-under-krigen/
                       At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                       Kommentér

                       Donasjoner

                       Collapse
                       Working...
                       X