Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Voldtekter og seksuelle overgrep i Forsvaret

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  #91
  Innlegg fra Sjef FPVS i forsvarets forum.

  På tide med språkvask i Forsvaret

  Bidrar ordbruken din til mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret? Spør Gunn Elisabeth Håbjørg.
  Gunn Elisabeth Håbjørg brigader og sjef for forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS)
  Click image for larger version

Name:	140279.jpg?imageId=140279&x=21.08345534407&y=29.384429824561&cropw=49.194729136164&croph=53.947368421053&width=336&height=247.jpg
Views:	185
Size:	33,6 KB
ID:	1045922

  «Håbjørg, du har baller!»

  Denne kommentaren har jeg fått noen ganger. Den er egentlig ment hyggelig. Det er en tilbakemelding til meg på at jeg i en eller annen situasjon har vært tøff eller vist det motet som trengs.
  Intensjonen er nok god, men jeg har altså ikke «baller».

  Mobbing og trakassering

  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]Den viser at vi i Forsvaret fortsatt har mye å slite med hva gjelder disse temaene, dessverre.

  Språket vårt sier noe om kulturen vi har, og kulturen vi har kan påvirke hvordan vi snakker til hverandre.

  Mobbing og seksuelle trakassering kan være mye forskjellig, men språk og måten vi uttrykker oss på er unektelig en del av det. Utifra erfaring vet jeg at det også er tilfelle i Forsvaret.
  Språk og kultur henger nøye sammen. Språket vårt sier noe om kulturen vi har, og kulturen vi har kan påvirke hvordan vi snakker til hverandre.

  Uten «baller»
  Jeg føler meg verken mobbet eller trakassert av at noen mener jeg har «baller».
  Dette uttrykket er så vanlig at jeg forstår hva som egentlig menes. Samtidig er det et eksempel på at det i enkelte organisasjoner og på noen arbeidsplasser er et seksualisert språk. Et språk som kan virke nedsettende og i ytterste konsekvens mobbende og trakasserende.

  «Jævla homo» er et utrykk det slettes ikke var uvanlig å høre tidligere. Det er et nedsettende uttrykk. Fikk du det slengt etter deg var det sjelden godt ment. Det var ikke noe godt uttrykk tidligere og er det slettes ikke i dag. Det tror jeg de fleste homofile vil være enige med meg i. Likevel er det fortsatt noen som kan utbryte «jævla homo». Neppe fordi de ønsker å snakke nedsettende om homofile, men fordi de ikke tenker på hva dette egentlig betyr. De skal bare få ut litt frustrasjon eller sinne. Slik ubevisst bruk av språk treffer nok mange av oss fra tid til annen. Ord eller uttrykk som vi bare sier, uten å tenke. Ord og uttrykk som ryr ut av munnen – nærmest på autopilot.

  Ta det på alvor
  En ting er ord, uttrykk, banning og sverting som en del av språket. En annen ting er vitser og historier som kanskje er ment humoristisk, men som strengt tatt er nedsettende om andre.
  I mannsdominerte miljøer har dette en tendens til å gå ut over kvinner. Det går fint an for både menn og kvinner å trekke på skuldrene av seksualisert, mobbende, umoden eller rett og slett litt teit humor.
  Men det går også an å bli støtt av det, spesielt hvis det pågår over tid.

  MOST er for alvorlig til å reduseres til sjargong og sleivete kommentarer. Samtidig er jeg helt overbevist om at språk og måten vi snakker til og med hverandre på, er en helt sentral del av de utfordringene Forsvaret står oppe i.
  Og det kan være et greit sted å begynne, nemlig med seg selv. Ta en språkvask!

  Her er noen enkle tips for å bli mer bevisst på språket ditt i hverdagen:
  • «Tenk-trykk-tal»: Vær litt ekstra oppmerksom på de ordene som kommer ut av munnen din. Kan det sies på en annen måte?
  • Vær nysgjerrig på hvordan mottakeren oppfatter det du sier. Er smilet hos én litt skjevt kan det tyde på at vedkommende kanskje ikke synes det du sa var så morsomt.
  • Dropp alle uttrykk som omtaler kjønnsorganer - kvinnelige som mannlige.
  • Kutt ut vandrehistorier og vitser med seksuelle eller mobbende undertoner.
  • Snakk til kollegene dine som du ville snakket med din nærmeste familie.
  • Ikke snakk nedsettende om andre. Det er sjelden konstruktivt.
  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] CXSLEZho1ktk-BFCBykITlnrY7WiBSE75YIuCxWw
  Svolten og tyst, samband fyst

  Kommentér


  • #92
   PACE er blitt brukt ja.

   Kommentér


   • #93
    Opprinnelig skrevet av 93A Vis post
    Innlegg fra Sjef FPVS i forsvarets forum.
    Når det gjelder seksualisert språkbruk tenker jeg vi bør komme dithen at alle som føler seg støtt (eller bare mener "generell" språkbruk er ugrei) tør å ta det opp (mer konkret enn det skjeve smilet nevnt over) med den som sier det, der og da, og hvis vedkommende ber om unnskyldning og/eller tar det inn over seg at det der ikke var helt greit, så tenker jeg saken bør stoppe der, uten videre seremoni. Hvis vedkommende IKKE evner å ta det innover seg, så får man vurdere å gjøre som med han instruktøren som ble nevnt i innlegg #26. Jo flere som sier tydelig i fra, jo flere skjerper forhåpentligvis språkbruken.

    Når det gjelder berøring/tafsing og lignende (eller grovere muntlig trakassering/mobbing av et bestemt offer, i motsetning til bare grov språkbruk, eksempelvis sjampo-eksemplet tidligere i tråden), så blir det jo noe annet. I milde tilfeller kan det kanskje også da være godt nok å få en oppriktig unnskyldning; snakker vi voldtekt eller noe i nærheten bør det naturligvis være like uakseptabelt å la vedkommende slippe unna bare med å be om unnskyldning.
    Last edited by LVGRP99; DTG 251942 Feb 21, .

    Kommentér

    • Trådstarter

     #94
     FMIN og FSJ innfører nye tiltak mot diskriminering, mobbing eller seksuell trakassering.

     Tiltakene er blant annet:
     • Sjefer skal sitte lengre i stillingene sine for å sikre kontinuitet i oppfølgingen av sitt personell.
     • Det skal gjøres en risikovurdering av MOST ved alle avdelinger i Forsvaret.
     • MOST skal diskuteres på alle nivåer med nødvendig lederforankring
     • Alle avdelinger skal etablere regler for akseptert oppførsel og omgangsform. Språk og omgangsform settes tydelig på agendaen, seksualisert språk skal ikke forekomme i forsvarssektoren.
     • MOST skal inkluderes i tiltredelses-, midtveis- og sluttsamtaler for vernepliktige samt i medarbeidersamtaler for ansatte.
     • Kommunikasjonen med vernepliktige som kalles inn til sesjon og førstegangstjeneste, blir gjennomgått og oppdatert. Forhold relatert til MOST og varsling omtales i denne kommunikasjonen med våre aller yngste.
     • De øverste lederne i Forsvaret har gjennomført Likestillings- og diskrimineringsombudets opplæringsmodul om forebygging av MOST
     • Forsvarsstaben utarbeider rutiner for avdelingenes rapportering på MOST
     • Nytt e-læringskurs
     • Enklere og tryggere å varsle
     • Kartlegging og evaluering annet hvert år
     • Videreføre alle tiltakene fra 2018.
     >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

     Svolten og tyst, samband fyst

     Kommentér


     • #95
      Kristoffersen har hatt et ganske tungt fokus på dette siden han tok over i fjor, må si det er imponerende og et klart tydeligere grep enn det man har sett tidligere. Virker jo som om det er en del å jobbe med fortsatt. Må si jeg ble overrasket over å lese om utfordringene blant vernepliktige for eksempel, men det var kanskje naivt å tro at alle blant den yngre garde kunne oppføre seg.

      Av egne erfaringer har jeg jobbet i et par ulike miljøer de siste 15'ish årene. Det ene dominert av folk rundt 50 og oppover, det andre folk mellom 30-40. I den yngste gruppen så jeg kun en gang det jeg vil beskrive som uheldig oppførsel. Det var en spesifikk rimelig creepy type som var kilde til dette i blant en ganske stor gruppe.

      Blant de på 50+ er det min erfaring at det er mye større utfordringer. Det gjelder en håndfull jeg har jobbet med. Må understreke at dette er en minoritet. Hovedsakelig gjelder det grunnholdningen til kampanjer som metoo og hva som ikke lenger regnes som akseptert oppførsel, ikke minst også kampanjene som har foregått de siste årene i Forsvaret. Enkeltindivider vil jeg påstå er direkte kvinnefiendtlige. Jeg mener det er helt klart snakk om folk som ikke tar inn over seg at atferd og holdninger som var stureine 20-40 år tilbake ikke lenger er ok, også tviholder de fortsatt på en holdning om at folk må tåle den slags. Denne samme spesifikke gruppen har også klart større utfordringer med rasistiske holdninger. Noen få har ingen problemer med å dele sine synspunkter med allmenheten. Jeg vil si det kanskje er mer utbredte enn seksuell trakassering, men det er en annen diskusjon som kanskje ikke hører hjemme i denne tråden. Uansett, jeg oppfatter disse individene som fortapte folk som neppe vil la seg påvirke noe særlig hva gjelder holdninger, men jeg tror faktisk kampanjene har hatt en viss moderende effekt. Heldigvis er de aller fleste bra reflekterte folk, men på den andre siden er det litt for mange som ikke følger med i timen.

      Kommentér


      • #96
       Opprinnelig skrevet av Beverfjes Vis post
       Enkeltindivider vil jeg påstå er direkte kvinnefiendtlige. Jeg mener det er helt klart snakk om folk som ikke tar inn over seg at atferd og holdninger som var stureine 20-40 år tilbake ikke lenger er ok, også tviholder de fortsatt på en holdning om at folk må tåle den slags. Denne samme spesifikke gruppen har også klart større utfordringer med rasistiske holdninger. Noen få har ingen problemer med å dele sine synspunkter med allmenheten.
       Gode refleksjoner. Å finne disse enkeltindividene og la de stå krigsrett på oppførsel med eventuelle konsekvenser for arbeidsforhold tror jeg er viktig. Det er nok varierende hvor smittsomme de er,men disse hjelper ikke holdningskampanjer på. Og de kan forårsake stor skade for enkeltpersoner.

       "Gjør Ret, Frygt Intet"

       Kommentér

       Working...
       X
       Besøksstatistikk