Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Voldtekter og seksuelle overgrep i Forsvaret

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  #91
  Innlegg fra Sjef FPVS i forsvarets forum.

  På tide med språkvask i Forsvaret

  Bidrar ordbruken din til mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret? Spør Gunn Elisabeth Håbjørg.
  Gunn Elisabeth Håbjørg brigader og sjef for forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS)
  Click image for larger version

Name:	140279.jpg?imageId=140279&x=21.08345534407&y=29.384429824561&cropw=49.194729136164&croph=53.947368421053&width=336&height=247.jpg
Views:	75
Size:	33,6 KB
ID:	1045922

  «Håbjørg, du har baller!»

  Denne kommentaren har jeg fått noen ganger. Den er egentlig ment hyggelig. Det er en tilbakemelding til meg på at jeg i en eller annen situasjon har vært tøff eller vist det motet som trengs.
  Intensjonen er nok god, men jeg har altså ikke «baller».

  Mobbing og trakassering

  Denne uka ble den andre undersøkelsen om mobbing og seksuelle trakassering i Forsvaret (MOST) lagt frem. Den viser at vi i Forsvaret fortsatt har mye å slite med hva gjelder disse temaene, dessverre.

  Språket vårt sier noe om kulturen vi har, og kulturen vi har kan påvirke hvordan vi snakker til hverandre.

  Mobbing og seksuelle trakassering kan være mye forskjellig, men språk og måten vi uttrykker oss på er unektelig en del av det. Utifra erfaring vet jeg at det også er tilfelle i Forsvaret.
  Språk og kultur henger nøye sammen. Språket vårt sier noe om kulturen vi har, og kulturen vi har kan påvirke hvordan vi snakker til hverandre.

  Uten «baller»
  Jeg føler meg verken mobbet eller trakassert av at noen mener jeg har «baller».
  Dette uttrykket er så vanlig at jeg forstår hva som egentlig menes. Samtidig er det et eksempel på at det i enkelte organisasjoner og på noen arbeidsplasser er et seksualisert språk. Et språk som kan virke nedsettende og i ytterste konsekvens mobbende og trakasserende.

  «Jævla homo» er et utrykk det slettes ikke var uvanlig å høre tidligere. Det er et nedsettende uttrykk. Fikk du det slengt etter deg var det sjelden godt ment. Det var ikke noe godt uttrykk tidligere og er det slettes ikke i dag. Det tror jeg de fleste homofile vil være enige med meg i. Likevel er det fortsatt noen som kan utbryte «jævla homo». Neppe fordi de ønsker å snakke nedsettende om homofile, men fordi de ikke tenker på hva dette egentlig betyr. De skal bare få ut litt frustrasjon eller sinne. Slik ubevisst bruk av språk treffer nok mange av oss fra tid til annen. Ord eller uttrykk som vi bare sier, uten å tenke. Ord og uttrykk som ryr ut av munnen – nærmest på autopilot.

  Ta det på alvor
  En ting er ord, uttrykk, banning og sverting som en del av språket. En annen ting er vitser og historier som kanskje er ment humoristisk, men som strengt tatt er nedsettende om andre.
  I mannsdominerte miljøer har dette en tendens til å gå ut over kvinner. Det går fint an for både menn og kvinner å trekke på skuldrene av seksualisert, mobbende, umoden eller rett og slett litt teit humor.
  Men det går også an å bli støtt av det, spesielt hvis det pågår over tid.

  MOST er for alvorlig til å reduseres til sjargong og sleivete kommentarer. Samtidig er jeg helt overbevist om at språk og måten vi snakker til og med hverandre på, er en helt sentral del av de utfordringene Forsvaret står oppe i.
  Og det kan være et greit sted å begynne, nemlig med seg selv. Ta en språkvask!

  Her er noen enkle tips for å bli mer bevisst på språket ditt i hverdagen:
  • «Tenk-trykk-tal»: Vær litt ekstra oppmerksom på de ordene som kommer ut av munnen din. Kan det sies på en annen måte?
  • Vær nysgjerrig på hvordan mottakeren oppfatter det du sier. Er smilet hos én litt skjevt kan det tyde på at vedkommende kanskje ikke synes det du sa var så morsomt.
  • Dropp alle uttrykk som omtaler kjønnsorganer - kvinnelige som mannlige.
  • Kutt ut vandrehistorier og vitser med seksuelle eller mobbende undertoner.
  • Snakk til kollegene dine som du ville snakket med din nærmeste familie.
  • Ikke snakk nedsettende om andre. Det er sjelden konstruktivt.
  https://forsvaretsforum.no/likestill...GerqXH7tk5dinS CXSLEZho1ktk-BFCBykITlnrY7WiBSE75YIuCxWw
  Svolten og tyst, samband fyst

  Kommentér


  • #92
   PACE er blitt brukt ja.

   Kommentér


   • #93
    Opprinnelig skrevet av 93A Vis post
    Innlegg fra Sjef FPVS i forsvarets forum.
    Når det gjelder seksualisert språkbruk tenker jeg vi bør komme dithen at alle som føler seg støtt (eller bare mener "generell" språkbruk er ugrei) tør å ta det opp (mer konkret enn det skjeve smilet nevnt over) med den som sier det, der og da, og hvis vedkommende ber om unnskyldning og/eller tar det inn over seg at det der ikke var helt greit, så tenker jeg saken bør stoppe der, uten videre seremoni. Hvis vedkommende IKKE evner å ta det innover seg, så får man vurdere å gjøre som med han instruktøren som ble nevnt i innlegg #26. Jo flere som sier tydelig i fra, jo flere skjerper forhåpentligvis språkbruken.

    Når det gjelder berøring/tafsing og lignende (eller grovere muntlig trakassering/mobbing av et bestemt offer, i motsetning til bare grov språkbruk, eksempelvis sjampo-eksemplet tidligere i tråden), så blir det jo noe annet. I milde tilfeller kan det kanskje også da være godt nok å få en oppriktig unnskyldning; snakker vi voldtekt eller noe i nærheten bør det naturligvis være like uakseptabelt å la vedkommende slippe unna bare med å be om unnskyldning.
    Last edited by LVGRP99; DTG 251942 Feb 21, .

    Kommentér

    Working...
    X
    Besøksstatistikk