Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

TIPH

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  TIPH  TIPH (Temporary International Presence in the City of Hebron) var en sivil, internasjonal observatørgruppe i byen Hebron i Palestina, etablert i 1994, og satt inn på nytt i 1997, til mandatet utløp 31. januar 2019.

  TIPH ble til i kjølvannet av Oslo-avtalene, for å overvåke utviklingen i Hebron og å bidra til en normalisering av situasjonen der. Styrken var formelt invitert av partene i konflikten (Israel og Palestina), som hver sjette måned fornyet mandatet. I januar 2019 ønsket ikke Israel å forlenge dette, og styrken måtte trekkes ut. Den besto da av 64 observatører fra Italia, Norge, Sveits, Sverige og Tyrkia, og ledet av den norske polititjenestemannen Einar H. Aas. De bidragsytende land beklaget i en felles uttalelse Israels beslutning, og kalte den et brudd på Oslo-avtale 2.

  (Fra Store norske leksikon)

  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Organisasjonen er sivil, men det har også vært flere med bakgrunn fra Forsvaret som har deltatt.
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

 • #2
  Sv: TIPH

  TIPH ble til i kjølvannet av Oslo-avtalene, for å overvåke utviklingen i Hebron og å bidra til en normalisering av situasjonen der.
  Det store spørsmålet her er IMHO i hvor stor grad TIPH faktisk har bidratt til å løse del-2 av oppdraget sitt; "Bidra til en normalisering av situasjonen" - og eventuelt hvorfor ikke? De aller fleste klarer å sitte og se på noe skje (i dette henseende "Overvåke situasjonen"), men har dette seriøst vært en matnyttig styrke, eller rettere sagt observatørgruppe, som har hatt noe som helst målbar effekt i Hebron siden starten?

  Jeg var en tur innom Hebron i 2005, men ikke i noe offisielt ærend. Den gang som nå, og sikkert siden Oslo-avtalen også, var det "business as usual" der;
  - Den nest største helligdommen i den jødiske tro (etter Tempelhøyden) deler samme bygg som en svært sentral helligdom i Islam.
  - Byen er "omringet" av jødiske bosettinger - som i stor grad er befolket av nokså uforsonlige jøder som er såpass sikker på sin sak om at Judea og Samaria tilhører det jødiske folk.
  - Midt inni byen bor det - det eksakte tallet unnslipper hukommelsen min, men jeg mener det var noe slikt som 10 jødiske familier, som om mulig er ENDA MER sikker i sin sak om at Judea og Samaria tilhører det jødiske folk, enn dem som bor rundt byen.
  - IDF er pålagt å passe på israelske statsborgere. Og disse israelske statsborgerne, som disse israelske soldatene er satt til å passe på, hater disse israelske soldatene sikkert like mye som dem hater palestinere.
  - Disse soldatene blir ansett som quislinger som jobber for et illegitimt statsapparat - da som følge av èn av to grunner; 1) Den israelske stat gjør ikke nok for å "bli kvitt palestinerne som ulovlig oppholder seg i Judea og Samaria" (altså ikke Vestbredden, i dems øyne), eller 2) Det er kun Gud som kan gjenopprette Eretz Israel, og det var en menneskelig- og ikke en guddommelig handling som førte til opprettelsen av Staten Israel i 1948. Ergo finnes det per nå ikke noe som heter Israel, i dems øyne. Det er viktig å her skille mellom høyreekstreme jøder, og den aller mest konservative delen av ultraortodokse jøder.
  - Som følge får disse israelske soldatene vel så mye stein kastet mot seg fra den ene retningen, som den andre, og dem blir dritt lei både av å måtte forholde seg til utakknemlige høyreekstreme og ultraortodokse jøder, som all bullshit fra palestinerne.
  - Og ingenting skjer, sånn egentlig. Og TIPH står og ser på maling tørke.

  Og parallelt med dette blir det med TIPH litt sånn som det ble med UNIFIL vs. Israel etter ganske kort tid; Israel anser denne kreasjonen mer som et kobbel med ideologiske venstreaktivister som er mer interessert i å være skap-antisemitter ("vi har absolutt på tro og ære kors på halsen ti kniver i hjertet ingenting imot jøder, MEN DEN ISRAELSKE STAT ER EN APARTHEIDSTAT SOM ER VERRE ENN NAZISTENE!!1") og optimalt sett se Israel feile og feies bort fra historien, mens dem løper palestinernes ærend... enn å bidra til noe som helst løsning på noe som helst. Sannhetsgehalten i akkurat denne persepsjonen kan jo diskuteres, men det er like fullt et ganske rådende syn i Israel, langs hele det politiske spekteret der.

  Så hvorfor skal Israel da gidde å fornye mandatet til en slik styrke - som i dems øyne aldri har, og aldri kommer til å føre til noe som helst matnyttig?
  Elite Som En Trensoldat

  Kommentér

  Working...
  X
  Besøksstatistikk