Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Anskaffelse av nye 12,7mm mitraljøser.

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • #61
  Sv: Anskaffelse av nye 12,7mm mitraljøser.

  Ja, cook-off er og blir en utfordring, i større eller mindre grad, med alle våpen som skyter fra lukket bolt. På en rifle som HK416 eller P80 (begge lukket bolt) skal det jo veldig godt gjøres å varmskyte et våpen såpass mye at cook-off blir en reell problemstilling, men på maskingeværer stiller ting seg straks ganske annerledes. Ny ammo (som er sikrere enn eldre ammo) og ny 12.7 MITR til tross - man må ta risiko for cook-off med i beregningen også på denne. MG3 er jo sånn sett et eksempel på våpen som er ganske utsatt for cook-off, selv om denne også er åpen-bolt (skytteren har avgitt ild, og av forskjellige årsaker, f.eks. klikk ved at patronen går i kammer men ikke omsettes, så har skytteren vært litt for treg med å sikre utkast før patronen har omsatt seg selv).

  I "gamle dager" med 12.7 MITR var det ladegrep - underforstått å få patronen ut av kammeret - som gjaldt ved ildavbrudd, og det blir nok sannsynligvis de gamle ildhåndgrepene som nå gjeninnføres når nytt våpen nå innføres; man trenger ikke gjøre ting vanskeligere enn dem trenger å være. Dette er vel sånn sett også allerede SOP hos de avdelinger i Forsvaret som stadig har eldre M2HB-våpen, og som bruker disse istedenfor 12.7 Åpen Bolt.

  En annen problemstilling i tillegg til kammerspreng som nevnt tidligere, er jo det at stål - eller de legeringer piper er laget av - blir bløtere og bløtere jo varmere dem blir, fram til smeltepunkt på rundt 900-1200 grader celsius. En patron som omsettes skaper et momentantrykk på rundt 900BAR (atmosfæren har for alle praktiske formål 1BAR ved havnivå, til sammenligning) i kammeret i skuddøyeblikket. Er da pipen tilstrekkelig varm er det da en mulighet for at dette overtrykket blir mer enn hva denne varme (bløte) pipen klarer å motstå, og man vil kunne få utbulinger i pipen, eller at kontinuerlig automatild (900BAR per avfyring X skuddtakt på våpenet) i aller verste fall kan få pipen til å gi fullstendig etter og knuses ("eksplodere", i anførselstegn) katastrofalt.

  Normal brukstemperatur på maskingeværpiper ligger vel på rundt 400-600 grader celsius ved hurtig ild over en kortere mengde tid. Dette er godt innenfor toleransegrensen for en pipe som er innenfor levetiden sin, men fortsetter man da å skyte så vil jo temperaturen da naturligvis øke forbi dette, og netto slitasje på pipen per avfyrte skudd øker da også drastisk i takt med økt temperatur - da fordi, som sagt, metallet blir bløtt, deretter begynner riflingen å slites mer og mer, til man kommer til det punkt der skuddbuler og etter hvert knusning blir en reell problemstilling.

  Som en anekdote her, så kjenner jeg en som stod topcover i Afgh da dem havnet i bakhold. Vedkommende avfyrte rundt 1000 skudd med 12.7 MITR i løpet av bakholdets innledende 10-15 minutter fram til dem overtok initiativet, uten at han fikk mulighet for å bytte pipe underveis (hvert 100 skudd er norm i Forsvaret, for 12.7 MITR). Den pipen var KASS da dem kom tilbake til camp, hadde nesten ingen rifling igjen, og man kunne omtrent slippe et 12.7 prosjektil ned igjennom pipen uten motstand - så rævkjørt var riflingen, samt ekspansjonen av pipen etter dette.
  Elite Som En Trensoldat

  Kommentér


  • #62
   Fra rettslig krig med Forsvaret til lukrativ mitraljøse-kontrakt   >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
   Ytringsfrihet, informasjonsfrihet og trykkefrihet er grunnelementer i et demokrati. En fri, uavhengig presse er blant de viktigste institusjoner i demokratiske samfunn.

   Kommentér

   • Trådstarter

    #63
    Forsvarsmateriell har signert en rammeavtale med Rheinmetall Norway om leveranse av «softmount». Overlavetten HGM-M, ofte omtalt som «softmount», og skal sammen med M2A2N erstatte dagens 12,7mm MITRALJØSE med tilhørende overlavett. HMG-M tar opp rekylkrefter fra våpenet slik at det blir lettere for skytteren å kontrollere våpen, og siktebildet stabiliseres under bruk.

    Kontraktens ramme er på inntil 1093 stykk HMG-M inklusive opplæring, reservedeler, tilbehør og dokumentasjon i systemets forventede levetid.

    >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
    Odd objects attract fire. You are odd.

    Kommentér

    Working...
    X
    Besøksstatistikk