Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Fokus: USA - Politikk

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Opprinnelig skrevet av Gnist Vis post
  Som god skandinav skulle jeg jo ønske at Sanders hadde større appell, men det er kanskje urealistisk sånn som vesentlige deler av kulturen og velgermassen i USA er. Skal dog ikke se bort i fra at flere hadde fått bedre forståelse for deler av hans politikk dersom mediedekningen hadde vært bedre. Det kunne ihvertfall åpnet for en mer informert diskusjon, noe jeg tror mange amerikanere sårt trenger. Han gjorde en relativt god figur på Rogan, med tid til å gå mer i dybden enn det korte nyhetsklipp tillater.
  Det er en etablert sannhet at selverklærte sosialister ikke er valgbare i USA, men det var også nesten helt frem til valget i 2016 en etablert sannhet at Trump ikke kom til å vinne valget (ETTER valget manglet det riktignok ikke på folk som påstod å ha forutsett seieren på forhånd, men sånn er det jo alltid med slike ting). Og det var selv før man visste at fyren faktisk kom til å forsøke seg på statskupp. Han anses FORTSATT som en meget het kandidat til 2024, selv etter at han er fersket i å ha forsøkt å presse Georgia til å forfalske valgresultatene.

  Er USAs befolkning virkelig der at en avslørt kuppmaker anses mer valgbar enn en sosialist? Man kan jo lure, men jeg er ikke så sikker. Etablerte sannheter har jo vist seg å være feil før...

  Beidh a lá leo

  Kommentér


  • Jeg er selv begeistret for Sanders - siden han skryter av oss. Men litt mer reflekterende tror jeg ikke USA er moden for vår modell. Sosialdemokrati forutsetter at tilliten i samfunnskontrakten er på plass. At vi alle gjør så godt vi kan for andre med unntak av noen duster det store flertall fordømmer, at vi stoler på at myndigheter gjør så godt de kan etc. Den går som annen tillit fort å bryte ned og tar lang tid å bygge opp.

   Det betyr ikke at de ikke bør og kanskje kan lykkes med å innføre et helsevesen som er drevet av behov fremfor betalingsevne. Men jeg tror det er mye hindringer i veien og i overskuelig tid vil være debatt i USA om ting vi anser som helt opplagte (som feks tilrettelegge for sosial mobilitet gjennom enkel tilgang på utdanning).
   "Gjør Ret, Frygt Intet"

   Kommentér


   • Vanskelig for meg å si, men jeg tror heller ikke at vesentlige deler av USA er modne for / ønsker en mer sosialdemokratisk modell, og som norsk sosialdemokrat (mer eller mindre) kan jeg respektere det. Mine verdier er ikke gyldige for alle, uansett hvor gode og fornuftige jeg liker å tro at de er. Det amerikanske samfunnet er nokså mangfoldig, og det finnes forskning (ref. Sir Paul Collier) som bl.a. tyder på at opplevd distanse mellom ulike grupper i samme land kan medføre lavere skattevilje. Men - amerikanerne har jo til en viss grad greid å bygge en felles identitet (noe jeg tror er ekstra viktig ved høy innvandring over tid), og det finnes vel betydelige grupper som ønsker bedre offentlige tilbud.

    Kommentér


    • Opprinnelig skrevet av Gnist Vis post
     og det finnes vel betydelige grupper som ønsker bedre offentlige tilbud.
     Men ikke betydelige penger. Og merkelig nok er fattige amerikanere tydeligvis ikke opptatt nok av å få pengene ut av politikken.

     "Gjør Ret, Frygt Intet"

     Kommentér


     • Spørs om mange nok forstår hvordan et velferdssystem kan organiseres og at skatt i stor grad skal være en investering i egen og andres trygghet og muligheter. En svekket fagbevegelse er heller ikke bra, men det finnes unntak - bl.a. trafikkflygerne i U.S. ALPA som har bidratt til viktig innstramming av regelverk. Men igjen, det kan godt være at en del amerikanere er noenlunde innsatt i dette med velferd og likevel foretrekker minst mulig stat. Uansett er det trist og skummelt med en sånn grad av ulikhet og vansker med å utbedre.

      Kommentér


      • Dette er jo fiffig. FTE mener å se utslag av redusert valgdeltakelse hos republikanske velgere, en tendens som blir tydeligere jo sterkere støtten til Trump er. Dette setter de i sammenheng med den svekkede tilliten til valgsystemet disse gjerne får som følge av løgnhistoriene om valgfusk. (Se innlegg kl 12:53 6. jan i lenken under)

       https://fivethirtyeight.com/live-blo...ction-results/

       Som en konsekvens av dette er demokratene nå i ferd med å vinne de to valgene i Georgia, og dermed få de facto flertall i senatet. Dette kan jo bli en potensiell hodepine for GOP også på sikt - det er vel opplest og vedtatt at Trump fremdeles kommer til å ha et sterkt grep om sin fanbase også etter at han er tvunget ut av det hvite hus, og han ser ikke ut til å være i stand til å fokusere på noe annet enn valgfusk om dagen. Det er vel lite trolig at hans besettelse om dette temaet kommer til å avta særlig mye med tiden. I så fall er det vel ikke helt usannsynlig at republikanerne kan komme til å oppleve tilsvarende problemer også ved fremtidige valg, i praksis en slags «karma-effekt» om man vil. Jo mer de fortsetter å fronte løgnhistorier om valgfusk, jo vanskeligere blir det å mobilisere egen base ved fremtidige valg.
       Beidh a lá leo

       Kommentér


       • Opprinnelig skrevet av Bestefar Vis post
        Dette er jo fiffig.
        Ikke noen uventet utvikling, jeg så at ca 25% av exit-poll fra valglokalene ikke stolte på prosessen. Det er veldig høyt. At det også da er mange som avstår fra å stemme er da naturlig.

        Så spørs det om miljøer som Proud Boys klarer å motivere disse til ikke-demokratiske virkemidler.
        "Gjør Ret, Frygt Intet"

        Kommentér


        • Opprinnelig skrevet av Sofakriger Vis post
         Men ikke betydelige penger. Og merkelig nok er fattige amerikanere tydeligvis ikke opptatt nok av å få pengene ut av politikken.
         Har du noe tall på dette?
         Død ved Kølle!
         Bla bla... Hybrid warfare is easy

         Kommentér


         • Opprinnelig skrevet av Kdo_Under Vis post

          Har du noe tall på dette?
          Vet ikke om jeg misforstår deg, men tall på hvor mye penger de vil ha ut av politikken ??? Eller hvor mye penger som brukes på lobbyarbeid og bestikkelser av senatorer og kongressrepresentanter som sørger for at money talks?
          "Gjør Ret, Frygt Intet"

          Kommentér


          • Må bare si at det vi ser i USA sin hovedstad nå er mildt sagt bekymringsverdig ...

           Kommentér


           • Opprinnelig skrevet av Pinch Vis post
            Må bare si at det vi ser i USA sin hovedstad nå er mildt sagt bekymringsverdig ...
            Trump-tilhengere har tatt seg inn i Capitol: https://edition.cnn.com/politics/liv...5c3a2f858d12ec
            Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

            Kommentér


            • Nå er det litt live news ja, men jeg kan ærlig talt ikke se noe annet utkomme enn at demokratiet trumfer. Men selvsagt storyen Trump-tilhengerne kan fortelle hverandre i lang tid blir selvsagt enda bedre. Dette blir vel i deres historiefortelling deres Boston Tea-party.
             "Gjør Ret, Frygt Intet"

             Kommentér


             • Ja, dette kommer ikke til å endre noe men på den globale scenen så er jo nå USA på linje med hva en har sett i mellom-Amerikanske bananrepublikker fra en svunnen tid og gamle Soviet stater etter murens fall; ikke noe en forventet av «the shining city on the hill»...

              Kommentér


              • Nå bekreftet at det er skutt inne i kongressbygningen og en kvinne kritisk skadet.
               At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

               Kommentér


               • Det er helt surrealistisk å se på scenene fra USA. Snakk om å forgifte det demokratiske systemet.
                Svolten og tyst, samband fyst

                Kommentér


                • Opprinnelig skrevet av M72 Vis post
                 Mulig at USA har minnet litt om en bananrepublikk i det siste, men de er ikke helt der ennå.
                 Jeg tror jeg må moderere meg litt, USA passerte akkurat grensen til bananrepublikk.
                 All animals are equal, but some animals are more equal than others.

                 Kommentér


                 • Opprinnelig skrevet av Sofakriger Vis post
                  Nå er det litt live news ja, men jeg kan ærlig talt ikke se noe annet utkomme enn at demokratiet trumfer. Men selvsagt storyen Trump-tilhengerne kan fortelle hverandre i lang tid blir selvsagt enda bedre. Dette blir vel i deres historiefortelling deres Boston Tea-party.
                  Biden blir innsatt 20. januar, ja. Men hva skjer etter det? Trump forsvinner ikke, og det gjør ikke disse folkene heller. Selv om det er et meget lite mindretall som faktisk har deltatt i opptøyene, så er det en del tendenser i den amerikanske befolkningen som mildt sagt er foruroligende. Når store deler av den republikanske velgermassen ikke lenger anerkjenner utfall av demokratiske valg, og det i praksis er blitt "gangbar mynt" å lefle med statskupp og maktbruk for å ta makten, hvor stopper det da? På et eller annet tidspunkt kan en slik utvikling ende med å gli over i noe som minner om borgerkrig. Ikke a la den amerikanske borgerkrigen selvsagt, eller konflikter som Jugoslavia - men situasjoner a la den man hadde i Nord-Irland, med paramilitære grupperinger (mange eller få, store eller små) som gjennomfører systematiske angrep mot hverandre og sivile er ikke lenger så fremmed for tanken som det var for noen år siden. Vi er allerede kommet til et punkt ingen hadde trodd man skulle nå for bare noen år siden, hva er det som tilsier at det stopper nå? Hva skjer hvis Trump stiller i 2024, og taper? Vil basen da ha roet seg, og akseptere tapet? Eller får vi da enda mer voldsomme reaksjoner? osv.
                  Beidh a lá leo

                  Kommentér


                  • Wow.... Lenge siden jeg har hatt så mange faner oppe på en gang.
                   - Don't confuse enthusiasm with capability

                   Kommentér


                   • Opprinnelig skrevet av Sofakriger Vis post
                    Og merkelig nok er fattige amerikanere tydeligvis ikke opptatt nok av å få pengene ut av politikken.
                    Jeg skjønte ikke denne settningen, har du noen bakrunn for den påstanden.
                    At fattige ikke ønsker noe fra politikken?

                    Død ved Kølle!
                    Bla bla... Hybrid warfare is easy

                    Kommentér


                    • For å zoome litt ut: virker ikke sannsynlig nå at Trump og Pence kommer til å være veldig på talefot igjen skal en tolke Twitter fra de begge og sprikene syn på både prosessen i dag og stormingen av Kongressen.

                     Kommentér


                     • Nasjonalgarden godkjent for innsetting:

                      Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                      Kommentér


                      • Opprinnelig skrevet av Kdo_Under Vis post
                       Jeg skjønte ikke denne settningen, har du noen bakrunn for den påstanden.
                       At fattige ikke ønsker noe fra politikken?
                       Og merkelig nok er fattige amerikanere tydeligvis ikke opptatt nok av å få pengene ut av politikken.
                       At fattige ikke stemmer etter hvem som ønsker at politikk ikke kan kjøpes. Noe de burde gjort for at deres egen stemme og interesser faktisk skulle blitt hørt.

                       Det er rart med alle de republikanske velgerne som gjerne kunne fx tenkt seg et helsevesen, men samtidig stemmer på partier som er for at firma og rike skal kunne kjøpe politikere og lovgivning.
                       "Gjør Ret, Frygt Intet"

                       Kommentér


                       • Men det er ikke nødvendigvis slik at det er dumme fattige hvite som stemmer på republikanerne, selv om en del media elsker å late som.

                        Det er langt mer nyansert enn dette.
                        Død ved Kølle!
                        Bla bla... Hybrid warfare is easy

                        Kommentér


                        • Den gode nyheten for Biden er at demokratene nå har vunnet Senatet: https://edition.cnn.com/politics/liv...e4edec5274d8d0
                         Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                         Kommentér


                         • Og da setter vi over til valget i Thaila..., Rettelse, ny feil følger: vi setter over til valget i USA, hvor en væpnet mob har stormet kongressen.

                          det skal bli gøy å følge USA fremover.
                          Where is, repeat, where is Task Force Thirty Four? The world wonders.

                          Kommentér


                          • Opprinnelig skrevet av Kdo_Under Vis post
                           Men det er ikke nødvendigvis slik at det er dumme fattige hvite som stemmer på republikanerne, selv om en del media elsker å late som.

                           Det er langt mer nyansert enn dette.
                           Jeg er kjent med det.

                           Men det er gjort tallrike undersøkelser på at folk ønsker penger ut av politikken, ønsker et helsevesen og en god del fornuftige ting - men samtidig stemmer på et parti som synes det er ok at penger kjøper innflytelse. Da er det tydeligvis ting som er viktigere for de som stemmer. Det synes jeg er rart. Skal en oppnå politiske endringer (gjerne til egen fordel) må en først bruke sin stemme på å sørge for at det politiske systemet ikke kan kjøpes.

                           Eller så kan man selvsagt leve i et verdensbilde hvor det er ok at de med mest "suksess" (penger) bestemmer.
                           "Gjør Ret, Frygt Intet"

                           Kommentér


                           • Opprinnelig skrevet av Sofakriger Vis post

                            Jeg er kjent med det.

                            Men det er gjort tallrike undersøkelser på at folk ønsker penger ut av politikken, ønsker et helsevesen og en god del fornuftige ting - men samtidig stemmer på et parti som synes det er ok at penger kjøper innflytelse. Da er det tydeligvis ting som er viktigere for de som stemmer. Det synes jeg er rart. Skal en oppnå politiske endringer (gjerne til egen fordel) må en først bruke sin stemme på å sørge for at det politiske systemet ikke kan kjøpes.

                            Eller så kan man selvsagt leve i et verdensbilde hvor det er ok at de med mest "suksess" (penger) bestemmer.
                            I syv av de siste 8 presidentvalgene så har flertallet stemt på demokratene i absolutte tall, selv om demokratene har enormt med svin på skogen så har de generelt vært partiet som har gått til valg på "kannibalisme er dumt".
                            Død ved Kølle!
                            Bla bla... Hybrid warfare is easy

                            Kommentér


                            • Opprinnelig skrevet av Kdo_Under Vis post

                             I syv av de siste 8 presidentvalgene så har flertallet stemt på demokratene i absolutte tall, selv om demokratene har enormt med svin på skogen så har de generelt vært partiet som har gått til valg på "kannibalisme er dumt".
                             Enig - det er også mange demokrater som ikke har veldig mye energi eller vilje på å få redusert kampanjebidrag og lobbyvirksomhet i ymse utgaver. Så å stemme demokratisk er ikke en rett frem fiks på å få pengene ut av politikken.

                             Det som igjen forundrer meg er hvor mange velgere som er ikke blant de aller rikeste som tydeligvis ikke synes dette er et svært viktig tema.
                             "Gjør Ret, Frygt Intet"

                             Kommentér


                             • Opprinnelig skrevet av Sofakriger Vis post

                              Jeg er kjent med det.

                              Men det er gjort tallrike undersøkelser på at folk ønsker penger ut av politikken, ønsker et helsevesen og en god del fornuftige ting - men samtidig stemmer på et parti som synes det er ok at penger kjøper innflytelse. Da er det tydeligvis ting som er viktigere for de som stemmer. Det synes jeg er rart. Skal en oppnå politiske endringer (gjerne til egen fordel) må en først bruke sin stemme på å sørge for at det politiske systemet ikke kan kjøpes.

                              Eller så kan man selvsagt leve i et verdensbilde hvor det er ok at de med mest "suksess" (penger) bestemmer.
                              Jeg har slekt i USA som under valget i 1984 i det store og det hele var enig med Mondale og ikke kunne fordra Reagans politikk, men som likevel stemte på sistnevnte fordi "han så mer troverdig ut"
                              "Whoever reads history with a mind free from prejudice cannot fail to arrive at a conviction that of all military virtues, energy in the conduct of operations has always contributed the most to the glory and success of arms"

                              Kommentér


                              • Opprinnelig skrevet av Sofakriger Vis post                               Det som igjen forundrer meg er hvor mange velgere som er ikke blant de aller rikeste som tydeligvis ikke synes dette er et svært viktig tema.
                               USA er ikke Nord-Europa.
                               Vi blir forvirret av at vi forstår språket og har sett på amerikanske medieproduksjoner.

                               Vi kan jo stadig lure på hvorfor Italienere stemte femstjerne og Lega, men vi er ikke den og har ikke deres verdier. Akkurat som vi ikke er fra USA.
                               Død ved Kølle!
                               Bla bla... Hybrid warfare is easy

                               Kommentér

                               Working...
                               X