Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Generalløytnant Wilhelm Mohr er død

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Generalløytnant Wilhelm Mohr er død

  Medlemmer av familien bekrefter at generalløytnant Wilhelm Mohr døde i går kveld, 99 år gammel.

  Click image for larger version

Name:	Mohr.PNG
Views:	1
Size:	300,3 KB
ID:	873186
  Portrettet er malt av Natalie Dadina Holland, og tilhører Oslo Militære Samfund.

  Generalløytnant Mohr var innehaver av Krigskorset med Sverd og en rekke andre norske og utenlandske ordener, herunder Distinguished Flying Cross.

  Oslo Militære Samfund skriver om Mohr:

  Opprinnelig skrevet av OMS
  Generalløytnant Wilhelm Mohr var født i 1917. Som ung gymnasiast tilbrakte han sommerferiene på Skjold ved Bergen som vaske- og smøregutt hos Widerøe, og interessen for teknologi og flygning ble vakt. Etter eksamen artium, fulgte Hærens Flygeskole (1936 – 37) og Krigsskolen (1937 – 39). Høsten 1939 ble han tatt opp ved Massachusetts Institute of Technology for å studere til flyingeniør, men den annen verdenskrig satte en stopper for planen.

  I april 1940 tjenestegjorde den 22 år gamle Mohr som flyger og nestkommanderende ved speidervingen av Trøndelag flygeavdeling på Værnes. Under det tyske overfallet på Norge hadde den norske vingen på Værnes 9 Fokker – fly av 1924 modell, lite å stille opp mot det teknisk overlegne Luftwaffe. Vingen ble forflyttet sørover med tanke på å gi støtte til norske bakkestyrker. Mohr ble utnevnt til sjef for vingen. Etter kort tids kamp mot en overlegen fiende, tok Mohr seg til Molde og derfra videre over til Shetland og England. Høsten 1940 gikk ferden til Canada, der han deltok i oppbyggingen av leiren Little Norway i Toronto og var hovedlærer for nye flygere.
  Sommeren 1941 vendte Mohr tilbake til Storbritannia for opptrening i RAF. I mai 1942 ble han sjef for den norske 332-skvadronen som opererte over den engelske kanal og Kontinentet. Skvadronen markerte seg med solide resultater, men led også store tap. Mohr ble såret to ganger. I 1944 deltok skvadronen under invasjonen i Normandie og påfølgende fremrykking gjennom Belgia og Nederland til Tyskland.

  Etter krigen tjenestegjorde Mohr i en rekke stabsstillinger. I 1946 – 49 var han adjutant for Hans Majestet. Kongen og i 1954 gjenomgikk han NATO Defence College. I 1955 ble han utnevnt til stabssjef i Forsvarsstaben, og sekretær for den sentrale sjefsnemnd. I 1957 ble han beordret til NATO Standing Group i Washington som sekretær for formannen i NATOs militærkommando. I 1960 ble han kalt hjem til tjeneste som stabssjef i Luftforsvarets overkommando og ble utnevnt til sjef for Luftforsvaret i 1963.

  I 1960 – årene engasjerte han seg sterkt i å utbedre flysikkerheten i Luftforsvaret. Dette hadde gjenomgående vært en hjertesak for ham og ble blant annet aktualisert ved flere ulykker med jagerflyet F86F Sabre. I 1969 gikk Mohr til NATOs Nordkommando på Kolsås som nestkommanderende og sjef for NATOs flystyrker i Nord – Europa. Hans siste tjenestestilling var som Direktør ved Forsvarets høgskole.

  Ved siden av sitt virke i Luftforsvaret i disse årene var han medlem av en rekke utvalg og komiteer, blant annet Flysikringsrådet og Småflyplassutvalget. Han var også president i Nordmanns – Forbundet og i Norsk Aero-Klubb, samt formann i Luftforsvartes offisersforbund.

  Som pensjonist tok Mohr fatt på nye oppgaver. Først virket han som leder for Svanøystiftelsen ved Florø. Etter to år gikk hans Jonna bort og han flyttet tilbake til Oslo og tok fatt på et 12 år langt engasjement som formann i Havarikommisjonen for sivil luftfart. Etter at han i 1989 sa fra seg formannskapet i Flyhavarikommisjonen, har han vært aktiv som foredragsholder.

  For sin krigsinnsats mottok Wilhelm Mohr blant annet Krigskorset med Sverd, det britiske Distinguised Flying Cross og den amerikanske Legion og Merit. Han ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden i 1964, og er innehaver av storkors av Svärdorden foruten en rekke andre utenlandske ordener.

  Click image for larger version

Name:	Mohr2.PNG
Views:	2
Size:	72,8 KB
ID:	873187  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.
  Lignende tråder

 • #2
  Sv: Generalløytnant Wilhelm Mohr er død

  Takk for flott update, Rittmester. En av de store har forlatt oss. RIP.


  Sent from my iPhone using Tapatalk

  Kommentér


  • #3
   Sv: Generalløytnant Wilhelm Mohr er død

   Hvil i fred, det har du gjort deg fortjent til!
   "We like to believe that facts speak for themselves, but they most assuredly do not."

   Kommentér


   • #4
    Sv: Generalløytnant Wilhelm Mohr er død

    En av de virkelig store! Det er vemodig at det nå meget snart er slutt på de siste heltene fra 2. verdenskrig. De fleste var jo fra generasjonen født ca. 1915-1925, det som i USA er kjent som "The greatest generation". Takk, ikke bare til en av de virkelig store norske heltene, men også til en hel generasjon.
    At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

    Kommentér

    • Trådstarter

     #5
     Sv: Generalløytnant Wilhelm Mohr er død

     Missing wingman med F-16 over Oslo litt før 1400 i dag.
     Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

     Kommentér

     • Trådstarter

      #6
      Sv: Generalløytnant Wilhelm Mohr er død

      Fra bisettelsen: >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
      Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

      Kommentér

      Working...
      X
      Besøksstatistikk