Har hørt rykte fra en svensk offiserskandidat (er sersjant nå), at svenskene ser på utskiftning av sine AK5 (svensk versjon av FNC), og kandidaten er visstnok en LWRC variant (som allerede er i bruk av SOG og en annen enhet).
Sig Sauer har vunnet en kontrakt for å erstatte ACOG i den amerikanske hæren. Siktet skal kunne bytte mellom 1x og 6x forstørrelse, men bortsett fra det er det ikke bekreftet hvilken modell som er valgt.
De kjøpte disse tidlig i 417 prosjektet, tidlig nok til å ta de med til Helmand, tror de har kjørt seg noe over norm, ikke bare pipa.
Danmark har Colt Canada som karabin eller rifle til 9-8 så om man får noen få tusen DMR fra samme produsent så er det sikkert like greit.
At helle upperen er monolitisk er sikkert ikke det dummeste.
For så vidt forståelig å ha en enkelt produsent som leverandør -enhetsrifle, DMR osv. Jeg regner med at Colt Canada kommer rimeligere ut enn HK. Akkurat det hadde nok en rolle i forhold til Bundeswehr sitt valg av nytt automatgevær fra Heanel MK 556.
Dulce et decorum est pro patria mori, sed dulcius pro patria vivere, et dulcissimum pro patria bibere.
For så vidt forståelig å ha en enkelt produsent som leverandør -enhetsrifle, DMR osv. Jeg regner med at Colt Canada kommer rimeligere ut enn HK. Akkurat det hadde nok en rolle i forhold til Bundeswehr sitt valg av nytt automatgevær fra Heanel MK 556.
Nå har nettopp Haenel-kontrakten blitt terminert, kanskje ikke overaskende.
Tror ikke Colt Canada er det billigste man kan finne.
Derimot er de regnet som en av de aller beste våpenprodusentene i verden.
Ikke uten grunn at flere spesialstyrker bruker deres produkter.
Er det noen grunn til at Javelin (eller det som blir valgt i prosjektet som pågår) ikke skal integreres på våpenstasjonen til CV-90? Må jo være en enorm fordel å kunne engasjere pansrede mål, uten å eksponere annet enn våpenstasjonen.
Er det noen grunn til at Javelin (eller det som blir valgt i prosjektet som pågår) ikke skal integreres på våpenstasjonen til CV-90? Må jo være en enorm fordel å kunne engasjere pansrede mål, uten å eksponere annet enn våpenstasjonen.
<br/><br/>Når de har integrert ATGMs på CV90 ellers så har det helst skjedd i podder på siden av tårnet, som for tjekkerne. Og det kommer vel også an på konsept og doktrine - ser Norge på Javelin som et våpensystem for personell eller kjøretøy?
Det var standard. I henhold til 1978-KOP for infanteribataljonen besto en geværtropp av troppsstab (sjef, NK, troppsass, sambandsmann/ordonnans og sanitetsmann), 3 geværlag, hvert på 8 mann, og ett mitraljøselag med 1 sersjant, 6 menige og 2 Mitr-3 (MG-3 på stativ). I tillegg ville geværtroppen normalt være underlagt ett kanonlag (fra geværkompaniets støttetropp) med 1 korporal, 6 menige og to 84 mm RFK. Mitr-laget og kanonlaget var hvert oppsatt om vinteren med to pulker, og mitraljøsene sto normalt festet ferdig montert på pulkene om vinteren.
I henhold til KOP skulle hver av mitraljøsepulkene ha lastet en komplett mitr-3, reservepipe og 1000 skudd båndet ammunisjon (5 pakker). En av pulkene skulle i tillegg ha en spade og den andre pulken en øks. Jeg tror neppe jeg i førstegangstjenesten om vinteren så mitraljøselaget uten mitraljøsene på pulk.
Kanonlaget brukte pulk på samme vis, kanon 1er brukte pulken som støtte for kanonen. Hver kanon-pulk skulle i henhold til KOP være lastet med1 84mm RFK, 6 pansergranater, 4 røykgranater og 1 spade. I tillegg skulle lagfører bære to pansergranater.
At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.
<br/><br/>Når de har integrert ATGMs på CV90 ellers så har det helst skjedd i podder på siden av tårnet, som for tjekkerne. Og det kommer vel også an på konsept og doktrine - ser Norge på Javelin som et våpensystem for personell eller kjøretøy?
Det vises stadig Javelin på CROWS, på diverse messer.
Men i et land som Norge er det ikke sikkert at en god stilling for CV 90 er en god posisjon for Javelin er det samme.
I etterkant av stormingen av Capitol har det blitt lagt merke til at sivilkledde sikkerhetsstyker har en refleksstripe på pistolene sine. Det spekuleres i at det er for å minske risikoen for friendly fire i kaotiske situasjoner.
Mulige erstatninger for 5,56 er vel blitt diskutert her tidligere. Mulig det er gammelt nytt, men jeg var hvert fall ikke klar over at den amerikanske hæren faktisk driver utprøving av nye våpen i 6,8mm med mulig innfasing i 2022. Jeg kjenner heller ikke godt nok til anskaffelsesprosessene til å kunne mene noe om at dette betyr at de faktisk planlegger å erstatte M4/M16 og M249 med nye våpen i nytt kaliber, eller om det er mer et prosjekt på linje med ACR, XM29/XM8, osv, som like gjerne kan munne ut i ingenting. Så vidt jeg skjønner, glitrer også et par av de store produsentene med sitt fravær her, bla. Colt og FN. HK skal visstnok være/ha vært involvert gjennom samarbeid med AAI Textron. Men kan man kanskje tolke det at FN og Colt ikke er på banen, og at HK tydeligvis har noe begrenset delaktighet, dithen at man ikke helt har troen på at dette skal bli noe av? Har folket ellers noen tanker om dette? Jeg synes det virker litt merkelig hvis US Army beveger seg bort fra 5,56 alene, selv om verken NATO eller de amerikanske forsvarsgrenene er kjent for å hoppe over på nye plattformer i samlet flokk.
PS: Dette kan godt bli et utsagn som eldes dårlig, men jeg er rimelig sikker på at man hvert fall ikke kommer til å ende opp med en "bullpup" plattform.
Det er vel også noe av kritikken mot en mulig overgang til 6,8mm: Ytelsesmessig er det ikke tilstrekkelige fordeler kontra ulempene selve overgangen vil medføre. Det må med andre ord noe mer revolusjonerende til på ammunisjonsfronten (feks. hylseløs som fungerer) før en overgang kan forsvares.
Interessant wikipedia artikkel https://en.wikipedia.org/wiki/Heckler_%26_Koch_G11 som også dekker mye om hylseløs ammo. En rask lesing gir jo et par hovedkonklusjoner pr nå: Litt mye klikk. 3-skudd istedenfor ett for å få samme stopp-effekt kan fort bli praksis - dermed er jo vektgevinsten tapt for lengst.
Hvis jeg forstår ting riktig, er det 6,8mm kaliberet det er snakk om for NGSW-prosjektet noe som kan spores tilbake til G11. Men det er da ikke lenger snakk om hylseløs ammunisjon, men ammunisjon med plast(polymer)hylse. https://www.military.com/daily-news/...ad-weapon.html
Tillegg: Står noe om at leverandørene også stiller med ammunisjonen. Det er vel ikke helt uvanlig, men i dette tilfellet kan det jo da virke som om man også tester ammunisjonen fra de ulike leverandørene opp mot hverandre, selv om kaliberet tydeligvis er satt. Men ikke helt lett på å bli klok på i hvilken grad spesifikasjonene for ammunisjonen er fast eller om det er opp til hver enkelt produsent å levere noe som ikke nødvendigvis trenger å fungere på noe annet enn deres egen plattform.
Tillegg 2: Fått lest litt mer. Slik jeg forstår det, er det snakk om at hver enkelt produsent leverer ammunisjon som fungerer på deres plattform, slik at det her er like mye snakk om utprøving av nye ammunisjonsløsninger som nye våpen. SIG ser ut til å levere en plattform med en forholdsvis tradisjonell ammunisjonstype de selv produserer, General Dynamics sitt system bruker den polymerhylse-løsningen i linken over her fra True Velocity, mens AAI Textron ser ut til å også levere både våpen og ammunisjon selv. Sistnevnte har visst utviklet både "telescopic casing" (finnes det noe norsk ord for dette?) og hylseløs ammunisjon, og jeg klarer ikke finne ut av hvilken type det er snakk om for systemet de har levert til utprøving her.
Det som slår meg som litt underlig, tatt i betrakning hvor ulik ammunisjon det er snakk om på de ulike plattformene, er hvorfor kaliberet er satt? Har man gjennom testing i forkant landet på et bestemt prosjektil, og det er opp til leverandørene å utvikle et system som kan stå for "logistikken" av prosjektilet fra magasinet og til målet, trolig med føringer for bla. prosjektilets hastighet?
I fare for å spamme ned her med NGSW-prat (pirra nysgjerrigheten det her), men fant etter litt graving mer info som gjorde det litt klarere. Prosjektilet er tydeligvis noe som US Army selv har kommet frem til gjennom testing (Small Arms Ammunition Configuration Study i 2017) og skal ha bedre egenskaper (terminalballistikk, gjennomslagskraft, rekkevidde) enn 5,56. Så ser man på en mulighet for å erstatte M4/M16 og M249 med våpen som benytter dette prosjektilet, men mtp. at prosjektilet er nytt, har man da også åpnet for at leverandørene inkorporerer nye ammunisjonstyper i prosjektet. Alle produsentene sine plattformer bruker ammunisjonstyper som avviker fra den tradisjonelle messingtypen vi kjenner så godt, men i ulik grad:
- SIG sin er mest lik den tradisjonelle, men hylsa er todelt hvor den ene delen er i stål og den andre i messing, noe som visst skal spare vekt. Selve våpnene ser også ut til å følge et ganske tradisjonelt design/mekanikk.
- General Dynamics/True Velocity sin ammunisjon har hylser som visuelt er ganske like tradisjonelle messinghylser, men som er laget i polymer/plast. Videre er da våpnene av typen "bullpup" som jo representerer et greit steg bort fra AR-plattformen, men "bullpup" er jo allikevel ikke fryktelig nytt i seg selv og mekanisk ser de ut til å bygge på relativt velkjent teknologi. Men totalt sett noe mer radikalt fra GD/TV altså.
- AAI Textron sin ammunisjon er, så vidt jeg kan forstå, av typen "telescopic casing", og den som definitivt skiller seg mest ut (og der er vel her man kan spore noen tråder tilbake til G11 og HK har hatt fingrene med i spillet). Det innebærer også at våpenplattformens virkemåte avviker betydelig fra AR-plattformen, og representerer det mest radikale teknologiske steget (uten å mene noe om i hvilken retning).
Også er jeg tydeligvis ikke alene om skepsisen til at prosjektet faktisk munner ut i en ny våpenplattform i nytt kaliber, men det er da også vitterlig flere som virker ganske overbeviste om at dette faktisk blir noe av.
Tror det blir for mye på en gang.
Skal man få våpensystemer som funker så må man løse ammunisjonen først og få den til å fungere perfekt, og gi signifikante fordeler i forhold til hva man allerede har.
Deretter må man få våpensystemer som fungerer signifikant bedre enn dagens.
Det lille jeg har giddet å følge med på dette virker for komplisert, noe det blir når man skal løse varmeproblemet etter polymer eller hylseløs ammunisjon.
Og det å gå opp en størrelse på ammunisjonen fører til tyngre våpen, er det så lurt når lyddempere, termiske sikter og annet tungt er på vei til alle soldater innen noen år.
På samme tid som soldaten må drasse på enda mer vekt siden kjøretøyene ikke kan bli med inn i byene og vannkanten hvor fremtidens krig sannsynligvis kommer.
Det vises stadig Javelin på CROWS, på diverse messer.
Men i et land som Norge er det ikke sikkert at en god stilling for CV 90 er en god posisjon for Javelin er det samme.
Det er sannsynligvis en del av begrunnelsen - men på den annen side så blir vogna mer allsidig med begge deler (kanon og javelin).
Jeg mistenker at hovedårsaken ganske enkelt er at det koster penger, og/eller at trening av mannskapene i å bruke Javelin effektivt kan gå på bekostning av det som anses som hovedoppgaven?
Hæren skal prøve ut elektronisk erstatning for rødfis, såkalt e-blanks melder Fosvarets forum: "Kort forklart fungerer E-blanks på denne måten: Sluttstykket på våpenet tas ut og erstattes av en elektronisk variant. Magasinet inneholder en høyttaler og kan lades med 30 elektroniske skudd. Det gjøres med to knapper og et display som viser antallet patroner. Når man trykker på avtrekkeren kommer skarpe smell fra en innebygd høyttaler. En rekylmodul og et lysglimt fra munningen av våpenet skal gjøre opplevelsen så realistisk som mulig."
Endelig er det noen som får øynene opp for problemene rundt den forhatte rødfisen. Blir dette en trussel mot eksistensen av bakelittfabrikken på Aurskog?
Kommentér