Globalt toppbanner

Collapse

Milforum Google-søk

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Hvordan bekjempe dårlig motivasjon og kynisme ovenfor F-Styrke?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Hvordan bekjempe dårlig motivasjon og kynisme ovenfor F-Styrke?

  Hei,

  Har nå snart vært i HV i 10 år, derav 6 i innsats. Måtte avbryte innsats på andre kontrakt pga. tidsresurser (jobb og studie samtidig), og ble følelig straks overført til F-styrken. Der har jeg nå vært i 3 år, og har allerede rukket å være med på 3 øvelser.

  Fra 1 til 10 var min motivasjon i HV-I svingende rundt 6. Dvs. noen ganger 8, noen ganger 4, alt ettersom hva vi drev på med. Nå i F-styrken er nok min motivasjon på 1-2.

  Alt vi gjør tar for lang tid. Innholdet har stort sett vært de 2 første ukene av rekruttskolen om og om igjen, hvert bidige år. Betalingen er en tragedie. Det virker også som at jo mer høylytt du er om å mistrives/være umotivert for HV, des større sjanse er det for å bli tilbakekalt. Nesten som at HV vil "straffe" deg i håp om at du blir mer motivert for tjeneste?

  På et større nivå så føler jeg at typisk F-styrke blir sitting ducks i en reel krigssituasjon. Pyntesoldater, rett og slett. Har truffet folk på øvelse som ikke har vært i forsvaret siden slutten av 80-tallet/begynnelsen av 90-tallet, og uansett bare må være inne i maks 5 år før de blir "pensjonert". Vet ikke hvorfor jeg er så ofte inne, men normen ser ut til å være hvert 4-5 år for resten?

  Alt dette får meg til å se på hele opplegget som noe forbanna tull, skal jeg være helt ærlig. Det er ikke det at jeg ikke liker forsvaret, men blir bare mer og mer umotivert for hver øvelse jeg er på. Sliter forsåvidt med ting i kroppen som kan få meg dimma for godt fra HV, men har aldri kommet så langt, da jeg har valgt å gi HV the benefit of the doubt. Kanskje blir det bedre neste gang?

  Bare for diskusjon, så har jeg noen punkter som jeg tror ville dratt opp motivasjon.

  1) Betal soldatene. Betal dem likt i alle fall! I verste tilfellet får en soldat 167 kr dagen, men med tillegg kan det blir over 1000 kr. Penger motiverer folk, spesielt de som taper mye eller har lite.

  2) Øk delen av HV som er frivillig, gjør "tvunget" tjeneste mindre. Om HV hadde kuttet nedre 20%-30% av soldater, så hadde alle parter vært fornøyde. Ingen vil være med umotiverte folk, og umotiverte folk vil ikke være der til å begynne med. Du vil alltid ha en andel av soldater som er 100% umotiverte og vanskelige...hvorfor tviholde på disse?

  3) Hold oversikt over lag og øvelser. Hvem har vært inne når? Hva drev de på med? Har blitt satt på 3 forskjellige lag de 3 siste øvelsene. Ingen konsistens i struktur eller innhold.
  Lignende tråder

 • #2
  Sv: Hvordan bekjempe dårlig motivasjon og kynisme ovenfor F-Styrke?

  De eldste menige/korporaler/utskrevne sersjanter i HV hadde førstegangstjenesten i 1989. De blir 44 i år og har siste år med verneplikt i år. De eldste befal med befalsskole gikk befalsskolen i 1978. I noen distrikt (les: Finnmark etc) er det STOR mangel på kvalifiserte mannskaper, så der skrapes bunnen av kassen. Det har lenge vært en utfordring at soldatene blir stående i hærreserven i 3 år før de frigis til HV, dermed får man ikke den ønskelige kontinuiteten mellom førstegangstjeneste og HV-tjeneste. Det hentes uansett av alle årskull til HV, alt etter hvilke behov man har. Et år gikk det også ut melding om at man skulle kalle inn så godt som alle tilgjengelige kvinner til HV, med blandede resultater (det viser seg at kvinner får barn etter førstegangstjenesten).

  Ellers var det frem til nå ganske mange HV-områder som kun sporadisk ble øvet. Og noen år var det knapt øvelser i for noen HV-områder. Dette er nå endret, og det skal nå være midler til at alle HV-områder trener 2 år på rad og så et år med "kun" øving for befalet. I innføringen av dette blir det selvsagt noen som begynner med befalsøving, og noen som får befalsøving år 2. Kan også virke som distriktene prioriterer litt mellom områdene, for mitt område skal ha ordinær øvelse for 5. år på rad neste år.

  Ellers når det gjelder motivasjon så er antallet HV-soldater og andre mannskaper som må på repetisjonsøvelse en utfordring. De fleste jeg snakker med stiller gledelig opp for Norge i krig og krise, og kan gjerne øve på det. Men de har problemer med å forstå at belastningen legges på kun noen få. Den gang "alle" enten hadde en ukes årlig HV-øvelse eller en måneds repetisjonsøvelse hvert 4. år var belastningen lik for "alle". Nå oppleves det litt som "lotto" om man blir kalt inn eller ikke. Og da kommer vi over på ditt første punkt, pengene. Hadde Forsvaret betalt for seg, så hadde mange flere kunnet akseptert belastningen. Mitt forslag/krav er dekning av all tapt arbeidsfortjeneste, dekning av påløpte utgifter (f.eks. barnevakt etc) og noe ekstra fordi man tar hele døgnet ikke bare arbeidstiden. Jeg er også meddommer i tingretten, der dekkes tapt arbeidsfortjeneste uten noe tillegg. Som lokalpolitiker får jeg 1200 kr for et møte i kommunestyret, samt tapt arbeidsfortjeneste og dekning av barnevakt.

  Forøvrig snakker jeg ikke for "min egen syke mor". Min arbeidsgiver trekker meg ingenting når jeg er på øvelse, og jeg har fenrikslønn på toppen av vanlig lønn når jeg er på øvelse.

  Litt spennende at det er mulig å tape penger på å bli forfremmet til sersjant om man har mange nok unger og høy nok skattesats.

  Det vanskelige med å dimme dem som er umotivert er at det brått blir veldig mange umotiverte. Per i dag er det mange som har absolutt ingen interesse av å være i HV, men som tenker "når jeg først er her, så får vi gjøre det beste ut av det". På oppstilling med opplesning av refs og straff for dem som hadde unnlatt å møte på øvelsen var det tilløp til jubel til tross for at vi stod i rett.

  Helt enig at man bør forsøke å holde lag og tropper sammen. Og man bør tilstrebe at man har en tjenestestilling man har forutsetninger til å gjøre en god jobb i. Det er dog ikke lett, for det er veldig mange som får fritak/ikke møter på øvelsene. Da må man slå sammen lag. Man blir raskt kjent med gutta i teltet, så det er kjekt å møte dem igjen på neste øvelse. Dette er klart en motivasjonsfaktor for mange.

  En sentral motivasjonsfaktor er nok også at man har forståelse for hvorfor man trengs, og forståelse for at det man øver på er relevant. På årets øvelse var det en orientering fra E-offiseren og E-befalet som gikk gjennom trusselsituasjonen, tror mange opplevde å få større forståelse for behovet for HV. I tillegg hadde ledelsen gjort en god jobb med å gjøre øvelsen relevant. Det var også lagt inn hyggelige elementer som grilling i programmet, det er ikke et mål at soldatene skal lide mest mulig under øvelsen.

  Så er det ikke til å unngå at kule våpen/kule aktiviteter er god motivasjon. Bytte til nytt håndvåpen var en boost for moralen. Den gamle følelsen av at man var utstyrt for å delta i Vietnamkrigen forsvant litt når HK416 dukket opp. Godt utstyr fjerner litt av følelsen av å være kanonføde. At man får skyte med kanonen man drar på hjelper selvsagt også. Og selv om MG-3 er et utgammelt våpen, så er det fortsatt kult å sende snap av seg selv med MG til kompisene. Gode historier (selvsagt strippet for OPSEC info ) er kjekt å imponere med når man kommer hjem. "Vi øvet på SIBO! Stormet inn i huset og tok bad guys, akkurat som på TV."
  TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

  Kommentér


  • #3
   Sv: Hvordan bekjempe dårlig motivasjon og kynisme ovenfor F-Styrke?

   Jeg støtter det aquila skriver, hvertfall det angående å vite hvorfor man øver tror jeg for mange er en vesentlig del av motivasjonen.

   Jeg tror de aller fleste i HV, enten det er F eller I, er villige til å gjøre en innsats for landet den dagen det (gud forby) trengs. Men for å kunne yte denne innsatsen må det trenes.
   Nå kjenner jeg ikke til hvordan øvelser organiseres og gjennomføres i F-styrken, men i I-styrken jeg er i føles det som om man har lagt opp til at alt skal være så relevant som mulig og at det skal gjøres så mye ut av disponible dager som mulig. Det tror jeg gjør at hver enkelt soldat oppfatter hva hans eller hennes rolle i den store sammenhengen er, og med ett blir oppgaver som kan virke dørgende kjedelig litt mer spennende fordi man opplever at bidraget gjør en forskjell.

   Og når det gjelder F-styken, jeg hadde muligheten til å linke opp med ett par karer derfra under ett oppdrag på en øvelse, og selv om de kanskje ikke hadde den samme aggressive innstillingen som I-styrken (vi vil jo gjerne ut å jakte FI til enhver tid), så var inntrykket mitt at dette var karer som gjorde det beste ut av det og ville gjøre en forskjell. Det er derfor utrolig synd at det virker som om mye av tiden på øvelsene deres går med til venting..
   "Assumption is the mother of all fuck ups"

   Kommentér


   • #4
    Sv: Hvordan bekjempe dårlig motivasjon og kynisme ovenfor F-Styrke?

    Befalet i F-styrken trener omtrent like lite som soldatene, dermed må noe av tiden på øvelsene gå til å øve ordregang osv. Dette medfører dødtid mellom sekvensene. I utgangspunktet kan dette lett fylles med leksjoner ledet av lagfører/NK-tropp etc, men det krever at de forbereder leksjonene gratis før øvelsen. De har også begrenset med tilgang på utstyr/leksjonsmateriell til å forberede slike leksjoner. Det er en balansegang mellom å kjøre soldatene for hardt og for mye venting. Det er lett å sende soldatene ut på endeløse flankemarsjer, det fyller også tiden. MEN, det er mulig å få til en god balanse, det krever mer av befalet. Siste årlige trening var ganske vellykket på dette området, gode tilbakemeldinger fra soldatene.

    Min erfaring er at jo større øvelse man er del av, jo mer venting blir det. På siste øvelse foregikk nesten all trening på troppsnivå eller lagsnivå, da styrer lagførere og troppssjef tiden og kan enkelt tilpasse leksjoner og momenter. På større øvelser venter man på at "spillet" skal nå frem til en selv. Da kan det bli lenge mellom hver gang den enkelte soldat opplever "action", selv om det på hele øvelsen sånn sett foregår noe hele tiden. Og så stopper jo verden opp mellom 20 og 21 når er befalsmøte i KO.

    Gode befal på lags- og troppsnivå er grunnlaget for gode øvelser. De forbereder opplegg til ventetiden i "det store spillet". De ser også sine soldater og vet når det trengs mer aktivitet og når det trengs mer hvile. Dersom troppssjef bare avventer "det store spillet" blir det fort mye venting.
    TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

    Kommentér


    • #5
     Sv: Hvordan bekjempe dårlig motivasjon og kynisme ovenfor F-Styrke?

     Min erfaring fra både I og F er at kvaliteten på øvelsen gjenspeiles i motivasjon. Dårlig befal gir mye dårligere soldater, så hvis valget er mer befalstrening eller lønn til soldatene så tror jeg befalstrening gir høyest utbytte. Jeg har også tro på en økonomisk støtte ordning til soldater med særlig dårlig rå.

     Dessverre har vi vært så svakt bemidlet at mange øvelser blir strupet ned så mye at befalet ikke kan gjennomføre øvelsene på en god nok måte, ta bare ammo som et eksempel. Skyte bane tjenesten er noe som ofte skaper en del venting når du har 100 soldater som skal skyte og 20 skiver tilgjengelig, men mye kan løses med god planlegging. En av mine supre fantastiske forslag er å ta et og et lag inn på skyting i løpet av året en kveld. Da kan de få grundig og rett opplæring der soldaten får mer oppmerksomhet siden det er en liten gruppe. Dette tiltaket ville redusere tiden på skytebanen under øvelsen og vi kan trene å øve mer.

     En annen ting er å ikke legge øvelsen til jakta da halvparten av områdene hær i høgget består av jægere.
     Trenger bare litt flaks, så går det godt

     Kommentér


     • #6
      Sv: Hvordan bekjempe dårlig motivasjon og kynisme ovenfor F-Styrke?

      Man får det man betaler for, og helt enig i trådstarters forslag.
      1) Betal soldatene. Alle som har fullført førstegangstjenesten, og går inn i reserven, uansett om det er HV eller ikke, bør få lønn etter grad, uansett hvor man er i OR- eller OF-hierarkiet. Så får man heller strupe inn på noen av tilleggene. Det viktigste er at det oppleves som rettferdig, og at man får kompensert for noe av ulempen og bortfallet av arbeidsinntekt i perioden.
      2) Større grad av frivillighet vil i hvert fall delvis bli avhjulpet om man følger rådet fra FMR og går ned til en styrke på 30 000. Enig i at frivillighet er bedre enn tvang, men tvang vil også oppleves bedre om man får rimelig betalt (se punkt 1) og tjenesten er meningsfull (se punkt 3).
      3) Ja, hold sammen lagene så mye som mulig over tid, og sørg for at tjenesten gir mening og har god progresjon. Her har troppsbefalet et spesielt ansvar, men det fordrer også at de gis muligheten til i hvert fall noen dagers betalt tjeneste før hver øvelse, for å få oversikt og sette opp gode utdanningsprogram.

      Mye bra i de andre innleggene her også; jeg vil spesielt dra frem Aquilas poeng med overgang fra hærreserven til HV. Det burde være mulig å kalle inn folk til oppkledningsøvelse allerede samme år som de dimitterer fra førstegangstjenesten, slik at de får brukt ferske kunnskaper i sin tjeneste som HV-soldat. Så får man heller øremerke noen til hærreserven hvis denne blir kalt ut. Det bør være en fordel for Hæren også å få mannskaper som har vedlikeholdt sine ferdigheter etter førstegangstjenesten. Argumentet som har vært brukt andre steder om at alle studerer og er så vanskelig å kalle ut, kjøper jeg ikke. Alle har tid til 4-5 dagers avbrekk i løpet av året.
      Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

      Kommentér

      Forsvarets historiske filmarkiv

      Collapse

      Working...
      X
      Besøksstatistikk