
KASHGAR/TASHKORGAN (Aftenposten): Den nye silkeveien fra Kina til Europa skal bestå av høyhastighetsjernbane, motorveier, energiforsyning og fiberoptiske nettverk.
Foto: Aftenposten
Silk Road Economic Belt
- Silkeveien
Lager egen #fokustråd om dette ekstreme prosjektet kineserne er i full gang med. Et prosjekt som allerede påvirker og endrer en rekke nasjoners strategier og utenrikspolitikk. Et prosjekt som vil kunne gi oss mange svar på fremtidige hendelser og disponeringer, særlig militært disponeringer, sågar allerede i nåtid. Kina knytter altså til seg Afrika og Europa til Asia med store infrastruktur- og energiprosjekter. Men noen hindre har de på veien, som litt småkriger i Midt-Østen og et par tre stater som kanskje må kjøpes til enighet for at de ulike rutene i Silkeveien skal bli en realitet. Og ikke minst spennende hvordan stormakter som India og Pakistan vil forholde seg til Silkeveien sett i forhold til relasjon til USA.
Omfanget av prosjektet, både i kroner og øre som i potensielle endringer i en rekke fattige og hardt utsatte land hva gjelder krig og konflikt langs de ulike rutene kineserne planlegger, er så stort og vil utvilsomt utgjøre en stor strategisk nøtt for stormaktene. Særlig mener mange at USA fra administrasjonens strategers ståsted, anser prosjektet som en stor trussel mot USAs fremtidige vekst og stormaktstatus. Jeg tror denne strategiske "nøtten" kineserne har hivd på bordet er langt større for Obama-administrasjonen enn hva vi får inntrykk av i media, og kan, hvis de lykkes, endre hele det geopolitiske bildet dramatisk, til kinesernes fordel.
Sputnik Media (red.mrk: Russisk statsmediakanal) skrev en artikkel om hva de mente Silkeveien betyr for deres bestekompis, USA i april i år:
Den største utfordringen for den asiatiske delen av prosjektet som går til lands er å trygge geopolitiske forhold for å gjennomføre det. Det pågår jo en krig i Irak og Syria, Afghanistan er eksplosjonsfarlig. Men selve fremming av Den nye silkeveien blir en viktig måte å tvinge til freden på.
Over 60 land har allerede vist sin interesse for prosjektet. Er USA interessert? Washington snakker om at Den nye silkeveien er nyttig, men i virkeligheten er det klar hva dens gjennomføring vil føre til – nemlig nedgangstid for USA. Derfor vil det hisse til krigen i den islamske verden. Men dette kan ikke avverge handels-og politiske forbindelser mellom Kina og Europa til lands – fordi de er forbundet med Russland.
Les mer: http://no.sputniknews.com/norwegian....lkeveien-1173/
Over 60 land har allerede vist sin interesse for prosjektet. Er USA interessert? Washington snakker om at Den nye silkeveien er nyttig, men i virkeligheten er det klar hva dens gjennomføring vil føre til – nemlig nedgangstid for USA. Derfor vil det hisse til krigen i den islamske verden. Men dette kan ikke avverge handels-og politiske forbindelser mellom Kina og Europa til lands – fordi de er forbundet med Russland.
Les mer: http://no.sputniknews.com/norwegian....lkeveien-1173/

Kilde
For når det gjelder sjøkorridorene, så innebærer prosjektet store endringer i seilingsmønstere for handelsskip mellom Europa og Asia, hvor det i nord, med issmelting og påfølgende åpning av seilingskorridorer langs/forbi Russlands kyst (NSR - North Sea Route - opp mot 24 % avstandsbesparelse) vil endre seilingsrutene og seilingstid dramatisk. Her spiller Russlands en vesentlig rolle strategisk overfor kineserne. Som implikasjoner for Pakistan/India/Iran/Midt-Østen etc vs sjøveien og vs forholdet med amerikanerne.
Silkeveien betyr kort og godt enorme økonomiske muligheter for en rekke land. Anerkjente Politico skrev i mai om Kinas mulige reddende arm inn i det kaotiske Hellas. Ungarn er første land ut i Europa til å finne frem spaden og delta i prosjektet:
Hungary hopes to closely cooperate with China and push on with the Hungarian-Serbia railway and other major construction projects, Hungary's President Janos Ader was quoted as saying by the Chinese foreign ministry.
China is helping fund and build a railway connecting Hungary and Serbia.
China is helping fund and build a railway connecting Hungary and Serbia.
Russernes Yamal-project
Russiske Jamal-prosjektet
Investeringer av interesse er som for eksempel den selskapet gjorde sist torsdag hvor det kjøpte 9,9 % av det store russiske prosjektet Yamal fra Russlands nest største LNG-enerigselskap Novatek (her er Novateks pressemelding om transaksjonen), noe vi også rapporterte om her på Milforum. Jeg finner det litt interessant at NRKs journalist ikke nevner Kina og Silkeveien i sin nyhetssak om at "Røkke lukter på Murmansk" hos Novatek, som @znuddel først meldte om i Energitråden. Det ligger potensielle svært store kontrakter å vinne i fremtiden for norsk industri som følge av dette konglomeratet av prosjekter både i selve Jamal-prosjektet som nettopp i det større bildet med #Silkeveien. Behovet for teknologi og faktiske leveranser innen energisektoren hvor vi har flere norske ingeniør/teknologi/energiselskaper som kan levere unik kompetanse og produkter. Enten ikke nevnt som følge av uvitenhet fra journalisten sin side om Silkeveien og proporsjonene og strukturen i prosjektet, eller antatt uvesentlig for ham og andre bortsett fra meg? Det politiske storspillet Vesten mot Russland etter Ukrainakrigen og dels mot Kina hovedsakelig ledet an av amerikanerne, vs økonomiske sanksjoner (flere mener USA driver målrettet operasjon for å fremtvinge regimeskifte i Russland igjennom knele landet økonomisk med kunstig lave oljepriser, som også rammer allierte land som i Norge og de ekstreme konsekvenser vi nå ser i oljesektor m.m, kilde, kilde, kilde kilde) og boikotter, synes å måtte vike litt når norske bedrifter likevel blir tildelt store kontrakter i disse megaprosjektene. Her besitter norsk teknologisektor etterspurt erfaring og kunnskap, og det er ikke uten grunn at spionasjenyhetene rundt olje/gass/teknologisektoren i Norge har vært mange de senere årene. Interessant å merke seg knytningene Kina gjør til Russland gjennom at det som her at Silkeveien blir partner i Jamal-prosjektet til russerne (se forøvrig Jamalprosjektets egen hjemmeside).
Posisjoneringen er i full gang på alle kanter, og det blir uhyre spennende å følge hvem som leker med hvem og hvor store leker man hiver inn i lekegrinden i prosjektet. Og ikke minst USA sin posisjonering i forhold til Silkeveien og hvordan landet reagerer i Midt-Østen, Asia og Stillehavet fremover. Ønsker du å lese mer om Silkeruten vil Google gi deg utallige valgmuligheter...
Med dette som kort bakteppe, kjører vi igang tråden om #Silkeruten. Veien blir til mens vi går!
Se også subforum for Kina & Øst-Asia samt den dedikerte nyhetstråden for Kina
Kommentér