
Aldrimer.no
Samtidig som russiske og andre lands cyberangrep mot Norge stadig øker i omfang, vil Cyberforsvaret etter alt å dømme bli foreslått lagt ned i fagmilitært råd (FMR).
Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no
Det fremgår av beslutningsdokumentet for FMR som ble sluttbehandlet på forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssens ledergruppemøte (LGM) mandag og tirsdag i forrige uke.
Dokumentet, datert 12. juni i år, bærer overskriften «Førstelinjeforsvaret: Saksgrunnlag til FSJ LGM 22-23 juni 2015».
Kort liv
Cyberforsvaret ble opprettet 18. september 2012 og har dermed eksistert i mindre enn tre år. Opprettelsen skjedde etter at regjeringen i langtidsplanen for Forsvaret foreslo at Forsvarets informasjonsinfrastruktur skulle endre navn til Cyberforsvaret og få status som egen forsvarsgren. Men nå er det etter alt å dømme livet slutt for den nye forsvarsgrenen.
I stedet vil det bli opprettet en ny avdeling med navnet Forsvarets samband (FSMB), mens en rekke fellesoppgaver blir fordelt mellom de gjenværende forsvarsgrenene og Forsvarsstaben i Oslo. Etterretningstjenesten tar også over en del av oppgavene som Cyberforsvaret har i dag.
– Strategisk styring
«Cyberforsvaret endres for å styrke den strategiske styringen av INI/IKT (Forsvarets informasjonsstruktur/informasjons- og kommunikasjonsteknologi, red. anm), styrke de organiske IKT-kapasitetene i forsvarsgrenene, styrke drift og opprettholdelse av felles INI/IKT-kapasiteter og unngå overlappende aktiviteter med den nye materielletaten (der Forsvarsdepartementet overtar ansvaret for materiellanskaffelser fra FLO, red.anm)», heter det i beslutningsdokumentet.
«Den strategiske styringsfunksjonen vil bli etablert i FST (Forsvarsstaben, red.anm), og drift og opprettholdelse av felles INI/IKT-kapasitet vil samles under avdelingsbetegnelsen Forsvarets samband (FSMB) – med ledelse på Jørstadmoen. Funksjonsområdet CND (computer network defense, red.anm) overføres til ETJ (Etterretningstjenesten, red.anm), mens det opprettholdes en BKI-/CERT-funksjon i FSMB (BKI: Beskyttelse av kritisk infrastruktur. CERT: Computer Emergency Response Team). I tillegg til ansvar for drift og opprettholdelse av fellessystemene vil Sjef FSMB (Forsvarets samband, red.anm) ha fagansvar for sambandsutdanning i Forsvaret. NOBLE (Norwegian Battle Lab and experimentation, red. anm) vurderes p.t. nedlagt i Førstelinjeforsvaret», skriver Forsvarsstaben i dokumentet.
Nedbygging
De første antydningene om den planlagte nedbyggingen av Cyberforsvaret kom allerede i februar 2015, da Aftenposten skrev at investeringsbudsjettene for Cyberforsvaret skulle halveres i 2015 og kuttes med 70 prosent i de påfølgende årene. Nå kommer etter alt å dømme neste omdreining.
I dokumentet som ligger til grunn for beslutningen, fremgår det at det er svært viktig for Forsvarets ledelse å styrke den nasjonale sambandskapasiteten. Denne er svært sårbar i dag, noe aldrimer.no tidligere har omtalt.
Les mer: Advarte mot å svekke nasjonal beredskap
«Forsvaret vil utvikle en tilstrekkelig robust sambandsinfrastruktur for å gi nødvendig evne til ledelse og samvirke i et fellesoperativt perspektiv. (…) Styrkingen av ISR-funksjonen (Intelligence, surveillance, reconnaissance, red. anm) vil understøttes av en styrking av evne til bredbåndssamband i interesseområdene. Tilgjengelighet på kommunikasjonsplattformer i form av satellitt og andre eleverte plattformer som bærere av FKI vil bli prioritert», heter det i beslutningsnotatet.
En nasjonal støttekommando (NSK) skal etableres i Østlandsregionen for ledelse av de operative støttefunksjonene innen logistikk og sanitet. Sjef Forsvarets samband skal rapportere direkte til sjef for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).
Les hele artikkelen, inkludert FLO=FLOG og om Sykestuene, her.
Kommentér