Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Nyhetssaker: Veteraner

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • 6502Microprocessor
  replied
  På > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] meldes det at Nasjonal veterankonferanse som skulle blitt arrangert i januar neste år er avlyst. Har hørt at det visstnok kom relativt bardust på alle involverte rett fra sjef FST.

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Helt enig med Sofakriger her. Så blir man ikke nødvendigvis populær i veteranmiljøer ved å påpeke at det i en periode var uttalt politikk å prioritere arbeidsledige som søkte seg til intops. Det finnes mange gode grunner til å være arbeidsledig, og alle skal ikke skjæres over en kam, men noen av disse hadde allerede problemer før de dro ut.

  Leave a comment:


 • Sofakriger
  replied
  Opprinnelig skrevet av Znuddel Vis post
  En kan jo begynne å lure på hva slags folk som jobber i SPK.

  Følger de interne regler/føringer når de avslår søknad etter søknad på tross av god dokumentasjon på skader, og/eller mangler de fullstendig moral?
  Hvis de er flinke i sin rolle følger de rettspraksis. Så en "overraskende" dom - som da endrer rettspraksis - bør medføre endret praksis i SPK. Mens dommer som setter høye krav til direkte sammenheng og dokumentasjon gjør at de avslår mer.

  Denne dommen vet jeg ingenting om. Jeg vil tro at en god del av utfordringen for SPK er at det finnes noen som er havnet utpå i livet, har hatt lite stabilitet, dårlige oppvekstvilkår og større utfordringer enn de fleste av oss som dessverre har blitt rekruttert til tjeneste. Dette var noe som det selvsagt var mer av når du går bakover i tid - når de aller aller fleste gjorde førstegangstjeneste (også de som kanskje ikke ville blitt tatt inn i dag), samt rekruttering og samtrening til misjon var mye svakere enn i dag. Jeg har møtt folk ute som aldri skulle vært sendt ut - og det har sikkert mange andre også som var ute før tusenårsskiftet. De har gjerne ikke fått rekap, men de ble ikke nødvendigvis sendt hjem heller.

  Min vurdering er at dette er skikkelig vanskelig. De fleste veteraner vokser på opplevelsen - og går ikke rundt i hverdagen og er "mest" veteran. Noen opplever ting som merker de for livet - fysisk eller psykisk - hvor andre som opplever det samme synes det ikke er noen "big deal". Folk er forskjellige.

  Så er det noen som er ute 6 måneder i løpet av et langt liv og den identiteten og den opplevelsen legger de alle sine bekymringer og motgang til. Det er nok veldig vanskelige saker for SPK.

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  En kan jo begynne å lure på hva slags folk som jobber i SPK.

  Følger de interne regler/føringer når de avslår søknad etter søknad på tross av god dokumentasjon på skader, og/eller mangler de fullstendig moral?

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Libanon-veteran saksøkte staten og vant i retten.

  Ole Vikre er tilkjent full kompensasjon som følge av psykiske skader etter tjenesten i Libanon.

  På tross av fire spesialisterklæringer som konkluderte årsakssammenheng med tjenesten, > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Nyheter fra Forsvarets forum


  MONUMENT: Hærens sjefssersjant Rune Wennerberg tror flere veteraner og pårørende vil reise til Veteranmonumentet på Akershus festning.
  Foto: Øyvind Førland Olsen/Forsvarets forum

  – Jeg tror og håper flere veteraner vil komme hit

  Rune Wenneberg mener det var på tide at Norge fikk et minnesmerke og samlingspunkt for veteraner.

  Øyvind Førland Olsen
  PUBLISERT Mandag 30. august 2021 - 14:45
  SIST OPPDATERT Mandag 30. august 2021 - 15:08

  – Jeg er bare fem meter unna en veteran fra Afghanistan til en hver tid. Vi prater om opplevelsene våre hele tiden. Jeg er mer bekymret for de som ikke har det samme nettverket.

  Det sier sersjantmajor Rune Wenneberg.

  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM], møter Forsvarets forum Rune Wenneberg. Han roser resultatet av arbeidet som nå foreligger; minnetavlen med 101 navn, «den evige flamme» og obelisken i Minnelunden på Akershus festning i Oslo.

  Veteran fra Afghanistan

  Wenneberg som har flere kontingenter bak seg i Afghanistan, blant annet som kompanisjef i Telemark bataljon, mener det var på høy tid at Norge fikk et minnesmerke og samlingspunkt for veteraner på Akershus festning.

  – Jeg har brukt i overkant av to år av livet mitt i Afghanistan, sier 52-åringen.

  –Jeg tror og håper at dette stedet kommer til å bli brukt av veteraner og deres familie. Her kan de sitte i rolige omgivelser og reflektere rundt det de har vært med på.

  Stolt av soldatene

  Wenneberg forteller at han blir trist av å se utviklingen i Afghanistan etter Natos uttrekning og Talibans maktovertagelse. Selv om landet står overfor en uviss framtid, mener han at ikke det kaster skygger over innsatsen til norske soldater.

  – Jeg har blitt glad i Afghanistan og afghanerne og jeg unner dem ikke noe annet enn fred og håp. Vi møtte dem på deres vilkår og med respekt. Det er jeg stolt av.

  – Når du spør meg om jeg synes det var verdt å delta i krigen, svarer jeg ja. Som soldat kan du ikke gå inn i et oppdrag med en forutsetning om at det alltid skal gå bra. Alle veteraner bør ta med seg videre at vi soldater lykkes med vår del av oppdraget, og at vi prøvde, sier Wenneberg.

  Leave a comment:


 • Feltposten
  replied
  Nytt felles nasjonalt veteranmonument avduket

  Fredag 27. august avduket H.M. Kongen det nye nasjonale veteranmonumentet på Akershus festning. Samme dag ble det også gjennomført en medaljeseremoni, der en rekke høyt rangerte medaljer ble overrakt.  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  Last edited by Rittmester; DTG 281114 Aug 21, .

  Leave a comment:


 • Feltposten
  replied
  Presseinvitasjon: Avduking av nytt felles nasjonalt veteranmonument og medaljeseremoni

  27. august avdukes nytt nasjonalt veteranmonument på Akershus festning. H.M. Kongen vil avduke monumentet. Stortingspresident Tone Trøen, statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Eriksen Søreide, forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og forsvarssjef Eirik Kristoffersen vil også være tilstede.

  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Intervju med en av krigsseilerne:

  Oscar Traumer Anderson ble 100 år for to dager siden. I dag hedres krigsseileren av kong Harald. – Jeg møtte ham første gang i 1942. Da var han fem år, sier 100-åringen til VG.

  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Leder i VG:

  Den store uretten som ble begått mot krigsseilerne i årene og tiårene etter krigen, er langt på vei uopprettelig.

  I et dikt av en anonym krigsseiler, opprinnelig publisert i New York, gjenfunnet og fremført av Per Vollestad under gårsdagens markering, sammenfattes deres skjebne:

  «Hver eneste sjøgutt var norsk soldat / i kamp for vår frihets sak. / Da krigen raste med svik og hat / sto han ensom med døden som skipskamerat / og sank under Norges flagg».

  Så ensom ble den norske krigsseileren stående også etter krigen. Det er en nasjonal skam ingen oppreisning kan kompensere for.

  Norges forståelse kom altfor sent. Men takknemligheten nå er dypfølt. Vi skylder krigsseilerne alt.

  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen takket krigsveteraner og tidsvitner for innsatsen de la ned for Norge under andre verdenskrig. – På vegne av Kongefamilien og hele det norske folk vil jeg si takk.

  Kronprinsen deltok på regjeringens frigjøringslunsj i anledning 75-årsdagen for frigjøringen sammen med Hans Majestet Kongen og Prinsesse Astrid, fru Ferner.

  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • Kdo_Under
  replied
  Opprinnelig skrevet av Lille Arne Vis post
  Men var Hafrsfjord Intops? Siden Norge ikke var samlet før slaget var over så stod det i ikke-Norge, og var dermed en internasjonal op?
  Og finnes det en trønder som etter 15 halvlitere ymter frempå om at: -Æ had førstkontigenten dær æ.

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Men var Hafrsfjord Intops? Siden Norge ikke var samlet før slaget var over så stod det i ikke-Norge, og var dermed en internasjonal op?

  Leave a comment:


 • hvlt
  replied
  Det er bare de som deltok i slaget i Hafrsfjorden som er virkelige veteraner. Forresten, de som var i kongshæren i slaget på Stiklestad kan til nød få lov til å kalle seg ungveteraner.

  Leave a comment:


 • Beverfjes
  replied
  Veteransaken og veteranbegrepet er et minefelt. Jeg har ikke spesielt sterke følelser rundt saken selv, men noterer meg at det er stor variasjon i hvordan miljøer oppfatter begrepet veteran, og hvilket forhold til de har til det.

  Som påpekt over er det forskjeller mellom de ulike forsvarsgrenene, der Sjø muligens skiller seg mest ut siden de merker liten forskjell på å seile for Norge, NATO stående styrker eller i en intops. Det er også store forskjeller på generasjoner. Det er et ganske tydelig skille mellom de som var i Libanon/ tidlig Balkan, og de som etter hvert kom inn i Kosovo og ikke minst Afghanistan. Blant den eldre gruppen er det en god del folk som bruker all sin tid på å dyrke veteransaken, noen miljøer ligger nærmest også i krig med hverandre av ulike årsaker. Blant folk som hovedsakelig har tjenestegjort etter 2000 er det mitt inntrykk at disse har et ganske distansert eller avslappet forhold til veteranbegrepet. Jeg tror også veldig mange yngre sliter med å identifisere seg med den eldre generasjonen. Det er vel en grunn til at snittalderen blant medlemmene i NVIO er tett oppunder 60 og at de sliter med rekrutteringen av yngre folk.

  Det blir interessant å se hvor dette nye sporet etter hvert fører.

  Leave a comment:


 • Feltposten
  replied
  Veterandebatten: – Jeg kommer ikke til å mene noe før veteranorganisasjonene er enige

  Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen hadde innlegget på trykk i Forsvarets Forum 4. juni 2021.

  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • magskor
  replied
  Generalsekretæren i NVIO har eit innlegg om dette. > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • magskor
  replied
  Har registrert noko av det same som Rittmester og SanSjø sa det og når marinen skulle til Unifil. Omtrent ordrett sa han noko slikt som dette "intops er noko nytt som har komme dei siste åra når hæren såg seg tjent med oppdrag i utlandet, sjøforsvaret har hatt oppdrag i utlandet i alle år sidan den dansk norsk marinen var med på å sloss mot piratar i Tripoli. Er ein mindre på eit internasjonalt oppdrag når ein rydder miner i Østersjøen enn når ein sitter på eit kontor i Afghanistan?"
  Så ja eg meinar at alle som har tjenestegjort for Norge bør kunne kalle seg veteran.

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Opprinnelig skrevet av magskor Vis post
  Forsvarsjefen vil inkludere alle som har tenestegjort i forsvaret i veteranbegrepet.
  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Jeg har opp gjennom årene observert tilnærmet krigstilstand i enkelte grupper på nett når det gjelder hvem som skal få lov til å kalle seg veteran. Dette har forbauset og skuffet meg, men sannsynligvis har det sammenheng med at enkelte legger mer i sin identitet som veteran enn det jeg gjør. Jeg støtter helhjertet forsvarssjefens initiativ. Du er veteran når du har tjenestegjort. Ferdig. Så kan selvsagt de som ønsker å kalle seg 'brigadeveteran', 'intopsveteran', 'afghanistanveteran' eller noe annet snevre inn definisjonen til sitt eget bruk, og det er helt OK.

  Jeg funderer på om dette primært er et hærproblem, og da først og fremst blant folk som nå er reservister og ikke stadig tjenestegjørende. Luftforsvaret og Sjøforsvaret har også hatt folk i Mali, Libanon, Adenbukta og andre steder, men i forhold til de operative oppgavene de stadig utfører i hjemlige farvann er dette i begrenset omfang. For Hærens del har spesielt Afghanistan vært med på å definere en generasjon soldater. Deltakelse der eller Syria/Irak/Mali er sterkt meritterende for en videre karriere. Og for å kalle seg veteran, ser det ut som.

  Jeg ser absolutt nytten av å ha vært ute og båret skarpladd våpen hver dag, men jeg tror nytteverdien for militær kompetanse er avhengig av hvem du er og hvilken tjenestestilling du har. For en fotsoldat på enkeltmannsnivå, i lagsforband og troppsforband - svært relevant. 'Fotsoldat' ikke bare qua infanterist, men også stormer, stormingeniør, sanitetssoldat, skarpskytter eller andre på dette nivået. Absolutt også for ledere på disse nivåene.

  For ledere på høyere nivå er overføringsverdien når det gjelder ledelse og å ha ansvar for livene til egne soldater stor. Nytten av samarbeid med andre nasjoner er også betydelig og har overføringsverdi for ledere og stabsoffiserer. Men ikke så stor når det gjelder føring av avdelinger på kompaninivå og over, både fordi disse har vært annerledes organisert enn avdelingene hjemme, og fordi stridens natur har gjort at man ikke får manøvrert og utøvd taktikk i en brigaderamme, som må være det dimensjonerende for en krig.

  Vi har også hatt artillerister og stridsvognmannskaper i Afghanistan, og de har helt sikkert blitt bedre fotsoldater av det, men de har ikke fått utført sine primære oppgaver. Listen kan økes.

  Grunnen til at jeg ramser opp disse er at hun som har jobbet 30 år i MPA og overvåket Norskehavet og Barentshavet, eller han som har vært på ubåt i de samme områdene i denne tiden, hver eneste dag har gjort sitt skarpe oppdrag, eller det som i krig ville vært et skarpt oppdrag med et minimum av justeringer av ROE og våpenlast. Overføringsverdi fra fred til krig er nær 100%. Det gjelder ikke stridsvognskytteren som har vært 6 måneder som koassistent i PRT Mey, selv om det er han som kan kalle seg 'veteran' ut fra en snever definisjon av begrepet.

  Leave a comment:


 • magskor
  replied
  Forsvarsjefen vil inkludere alle som har tenestegjort i forsvaret i veteranbegrepet.
  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  ​​​​​​​

  Leave a comment:


 • 93A
  replied
  Finalistene til veteranprisen 2020 er:

  Bjørn Arne Benjaminsen
  Geir Olav Stamnes
  Jan-Edgar Nilsen
  NAV Elverum ved kompetansemiljøet for veteransaker

  Fra forsvaret.no
  Bjørn Arne Benjaminsen er veteran fra Libanon og Bosnia. Benjaminsen var først aktiv i Trøndelag, for han tok med seg sine erfaringer og engasjement til Lofoten. Der var han med på initiativet som førte til opprettelsen av Lofoten House of Veterans. Bjørn Arne Benjaminsen har utmerket seg som primus motor og særlig sentral i arbeidet med å bringe veteraner sammen. På kort tid har han bidratt til å skape et engasjement, entusiasme og positivt fokus for veteraner og deres familier i regionen.
  I innstillingene av Benjaminsen trekkes særlig fram hans store engasjement og evne til å gjennomføre det han sette seg fore. Bjørn Arne Benjaminsen har stått for en inkluderende og positiv profilering av veteranene i samfunnet, og vært initiativtaker og primus motor for en aktiv veteranforening i regionen.

  Geir Olav Stamnes er veteran fra Gulfkrigen og operasjoner i Somalia og det tidligere Jugoslavia. Han har drevet aktivt med veteran- og familiearbeid helt siden 1997. Stamnes var også med på oppstarten av Veteranforbundet SIOPS (Skadde i internasjonale operasjoner), hvor han satt som styremedlem og fungerte som en helserådgiver, for å hjelpe veteraner og familier med fysiske, psykiske eller økonomiske vansker. Senere arbeidet Stamnes gjennom NVIO – Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner, hvor han var tidlig ute med å fortelle om egne opplevelser. På denne måten har Stamnes bidratt til uvurderlig kunnskapsheving i det sivile hjelpeapparatet.
  I innstillingene av Stamnes pekes det på at han siden 1997 og fram til dags dato har vist et enestående engasjement, og gitt støtte til veteraner og deres familier.
Geir Olav Stamnes har bidratt personlig både økonomisk, fysisk og psykisk for å bedre levekårene for veteraner. Han har vært tilstede for de som har hatt behov for det, og hjulpet både veteraner og familier med behov for det inn i hjelpeapparatet.

  Jan-Edgar Nilsen er veteran fra Libanon og Balkan. Fra 2015 har han engasjert seg i Veteranforbundet SIOPS (Skadde i internasjonale operasjoner), for at skadde veteraner skal føle stolthet, og at de skal få anerkjennelse, behandling, utvikling og vekst. Til tross for sine egne helseplager er Nilsens innsats preget av positiv tenkning og uselvisk innsats, for å støtte andre veterankolleger. For ham har det vært viktig å være åpen om plagene og viktigheten av å søke hjelp tidlig. Under mottoet «opp av stolen og ut i naturen sammen med andre» har Jan-Edgar Nilsen engasjert seg for å skape aktiviteter for veteraner. Siden 2016 har han vært prosjektleder og ildsjel for Veteranseilasen, som er SIOPS’ største mestringsprosjekt for skadde veteraner. I tillegg til Veteranseilasen har Nilsen utviklet mange andre mestringsaktiviteter for skadde veteraner.
  I innstillingene av Jan-Edgar Nilsen pekes det særlig på hans brennende og lidenskapelige engasjement for veteransaken – og særlig for å bedre levekårene for skadde veteraner. «Alltid positiv, alltid lyttende, alltid søkende etter å skape forandring for skadde veteraner» er gjennomgangstonen i beskrivelsene av Jan-Edgar Nilsen.

  I 2011 opprettet NAV et eget kompetansemiljø for veteransaker, lokalisert til NAV Elverum. Kompetansemiljøet bestod i starten av Gunn Strand og Guri Hammervold Johansen, og de to ble i løpet av kort tid bedre kjent som «2G» i veteranmiljøene. Siden oppstarten har Guri Hammervold Johansen dessverre gått bort, og kompetansemiljøet består i dag av Gunn Strand, Mette Seland Pettersen og Carl Bergsvik.Kompetansemiljøet for veteransaker kan brukes av alle sakbehandlere i NAV, og veteraner kan også ta direkte kontakt. Miljøet har spesialkompetanse i å veilede veteraner som har behov for det i NAV-systemet. Med sin kompetanse og personlige engasjement har de bidratt til at veteraner som kontakter NAV får den hjelp og bistand som de har behov for.
  I innstillingene av NAVs kompetansemiljø for veteransaker trekkes det fram at veteraner med behov for NAVs tjeneste opplever at de både blir hørt og sett – og får gode råd og kyndig veiledning. Det pekes også på at de ikke bare bidrar med støtte direkte til enkeltveteraner, men også på tvers av fagmiljøer både innenfor og utenfor forvaltningen. I møte med veteraner har de har ikke bare utført en jobb som saksbehandlere, de har vært medmennesker.
  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • 93A
  replied
  Da er det bare å sette av 23 oktober fra 11:30–12:00 i kalenderen.

  Utdeling av Forsvarets veteranpris 2020
  Click image for larger version

Name:	121586748_3391137197632599_5079633408321517190_o.jpg
Views:	275
Size:	169,0 KB
ID:	1038355


  Forsvarets veteranpris har blitt utdelt årlig siden 2013. Vanligvis deles den ut som en del av den årlige veterankonferansen. På grunn av koronasituasjonen i år er konferansen foreløpig utsatt til våren. Veteranprisen blir likevel delt ut i høst.

  Vi inviterer derfor til digital prisutdeling!
  Følg hele sendingen direkte fredag 23. oktober kl. 11:30.
  Sendingen varer i ca. 30 minutter. Et opptak av sendingen blir liggende tilgjengelig på Facebook-siden i etterkant.
  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Et samlet stortingsflertall vil gjøre om på reglene for foreldelse og bruk av spesialisterklæringer for veteraner som søker om erstatning.

  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • Sofakriger
  replied
  Opprinnelig skrevet av leserbrukernavn Vis post
  Vet ikke om dette er rette fora, men jeg har jobba med flere veteraner. Og husker godt det som var sagt på pauserommet den gangen jeg startet som ung og lovende vekter for snart 20 år siden; "Velkommen til oss, men her blir du ikke ansett som fullverdig vekter før du kan vise til at du har tatt en slask på fersk gjerning".

  En skulle altså være tøff og uredd. Om det er menneskene som fikk jobben eller systemet det er noe feil med veit ikke jeg, men jeg mistenker sistnevnte. Selv har jeg kjørt bil for fort, og vet godt hvordan det føles når staten ikke liker deg, men hvordan en veteran opplever det håper og tror jeg at jeg slipper å oppleve. For det er garantert verre å være veteran med mye mer å tenke på, enn å ha kjørt for fort og måtte forholde seg til utredning om straff, møte i tingretten, forklare ungene om fotlenke etc. Men jeg ser paraleller som jeg ikke liker.

  Det må være langt tyngre for folk som har vært sendt ut av staten å føle på sviket de kjenner på som følge det de har opplevd ikke blir forstått av "systemet", som det at det samme "systemet" skal straffe meg for å ha kjørt for fort.

  "Staten" er ikke en person, men en sammensetting av mange politiske meninger.
  Det er dette jeg er bekymret for. Denne sykeliggjøringen av det å være veteran. Noen får PTSD, de aller fleste har lært om seg selv og verden - og fått gode venner.

  Leave a comment:


 • leserbrukernavn
  replied
  Vet ikke om dette er rette fora, men jeg har jobba med flere veteraner. Og husker godt det som var sagt på pauserommet den gangen jeg startet som ung og lovende vekter for snart 20 år siden; "Velkommen til oss, men her blir du ikke ansett som fullverdig vekter før du kan vise til at du har tatt en slask på fersk gjerning".

  En skulle altså være tøff og uredd. Om det er menneskene som fikk jobben eller systemet det er noe feil med veit ikke jeg, men jeg mistenker sistnevnte. Selv har jeg kjørt bil for fort, og vet godt hvordan det føles når staten ikke liker deg, men hvordan en veteran opplever det håper og tror jeg at jeg slipper å oppleve. For det er garantert verre å være veteran med mye mer å tenke på, enn å ha kjørt for fort og måtte forholde seg til utredning om straff, møte i tingretten, forklare ungene om fotlenke etc. Men jeg ser paraleller som jeg ikke liker.

  Det må være langt tyngre for folk som har vært sendt ut av staten å føle på sviket de kjenner på som følge det de har opplevd ikke blir forstått av "systemet", som det at det samme "systemet" skal straffe meg for å ha kjørt for fort.

  "Staten" er ikke en person, men en sammensetting av mange politiske meninger.

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Moxnes med innlegg om veteransaken:

  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Artikkel om en veteran som kjemper mot SPK:

  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • Hulkinator
  replied
  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  Veterandebatten: – Et skille mellom oss og dem

  Da jeg begynte min karriere i Forsvaret i 2011 var miljøet allerede tydelig preget av Norges bidrag i Afghanistan, skriver Jon Henrik Landsrød.


  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Skadd under øvelse: – Vi trenger et sted å høre til

  Tittelen veteran er ikke det viktigste, men det gir åpning for fellesskap, skriver André Wilhelm Auke.

  Leave a comment:


 • Grasklyppertraktor
  replied
  Forsvarets Forum har den siste tida publisert debattinnlegg vedrørande veteran-omgrepet og kven det skal dekke:

  – Vi er Forsvarets veteraner

  Er det meningen at det bare er vi som har tjenestegjort i utlandet for Forsvaret som skal eie veteranbegrepet?, spør Freddy Bolle.


  «Med veteran menes alle norske statsborgere som har deltatt eller deltar i fredsbevarende, fredsopprettende eller statsbyggende innsats i andre land, fra utenriks-, justis- og forsvarssektoren».

  Men blir det riktig? Hva med alle de som har gjennomført førstegangstjenesten, de som har jobbet i Forsvaret i mange år uten å ha vært ute i internasjonal tjeneste. De er også veteraner i mine øyne. De har bidratt til Forsvaret av Norge.

  Fortjener ikke de også en anerkjennelse ved å bli inkludert på veterandagen?

  [...]

  Tenk på familiene og medsoldater etter de som omkom etter Vassdal-ulykken, familie og venner av alle pilotene fra Luftforsvaret som har mistet livet i tjeneste opp igjennom årene.
  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]  Veterandebatten: - Vi må fjerne skillet

  Veteranbegrepet må utvides og gjelde alle som har tjenestegjort for Norge med det norske flagget på uniformen, skriver Jørn Kildedal.


  Det var med stor interesse jeg leste Freddy Bolle sitt innlegg i Forsvarets forum, mandag 18. mai, dagen etter grunnlovsdagen. Etter min tid i Forsvaret, fra Forsvarets Gymnas, Befalsskole og Krigsskole, samt tjeneste i brigaden i Nord-Norge og diverse stillinger rundt i Kongeriket, har jeg ofte undret meg over hva den enkelte legger i begrepet «veteran» og hvorfor en veteran må ha tjenestegjort utenfor landets grenser?

  [...]

  I Kristiansand Militære Samfunn er vi flere forsvarsforeninger samlet, hvor blant annet Norges veteranforbund for internasjonale operasjoner (NVIO) er en del av foreningen. Jeg har flere ganger prøvd å få til noe felles på deres arena, slik som veteranloftet hvor de ofte samles, men der ønsker de kun å slippe inn «ekte veteraner»?
  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]  Veterandebatten: – Alle soldater er like mye verdt

  Men det betyr ikke at alle bør omtales som veteraner, skriver Bjørn Erik Solli.


  [...]

  For meg er veteranbegrepet noe jeg benytter for å vise respekt og anerkjennelse til personer som både har gjort noe ekstra og i tillegg har godt av det. Utover å passe inn i definisjonen Bolle refererer til er det flere av dem som trenger og fortjener en ekstra anerkjennelse.
  Det betyr ikke at de er verdt mer enn andre soldater, men at de har gjort noe mer enn hva som kreves av fredsdrift i Norge.
  Så krevende at det kan ha satt permanente spor i ens identitet og helse.

  [...]

  Hvorfor ønsker soldater som ikke har tjenestegjort i utlandet å bli inkludert som veteraner? Det kan selvsagt være mange årsaker til det, men min hypotese er at veteranbegrepet oppleves som å gi status, anerkjennelse og eksklusivitet. Noe som paradoksalt vil svekkes om det skal gjelde alle soldater fra rekrutt til fire stjernes flaggoffiser som noen gang har tjenestegjort. Det virker som det ikke er godt nok å være soldat lenger.

  Et annet eksempel på det ser vi i «operatørsyken». Det er visst ikke «kult» nok lenger å være fjernoppklaringssoldat, eksplosivrydder eller droneflyger for å nevne noe. De skal visst omtales som feltoperatør, EOD-operatør og UAV-operatør. Jeg antar at dette kommer fra spesialstyrkenes bruk av spesialoperatørbegrepet og den tilhørende statusen deres. Jeg vil derfor påstå at det er viktigere å jobbe for å knytte soldatbegrepet mot en velfortjent anerkjennelse enn å vanne ut veteranbegrepet.

  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  Last edited by Znuddel; DTG 222118 May 20, . Begrunnelse: Fikset litt på fontfarge og størrelse.

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Veteraner sikrer adgang til sykehus med koronatesting.

  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:

Heimevernet - historisk filmarkiv

Collapse

Working...
X