Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Innføring av OR- og OF-grader i HV og reserven

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Thread Author

  Da har altså HV ombestemt seg siden sist. Kan du skissere reglene/systemet for opprykk?
  “Tell me what you know. Tell me what you don’t know. Tell me what you think. Always distinguish which is which.” - Colin Powell

  Kommentér


  • Jeg har kanskje gjort det tidligere? Vi snakker hvertfall om at "HV følger Hæren" hos oss fortsatt/på nytt. Kurs er krav for grad, og jeg mener at Grunnleggende er alt som kreves av utdanning for å kunne være 2-4, mens Vidregående er for 5 og 5+. Nå husker jeg ikke fartstiden i hodet, men OR4 er 10 år (etter kvalifiserende kurs), fordi i min P3 er datoen jeg blir OR4 allerede var satt inn.
   - Don't confuse enthusiasm with capability

   Kommentér

   • Thread Author

    Jeg ser ikke at du har gjort det i denne tråden i hvert fall. Følge Hæren høres jo veldig riktig og fornuftig ut. Er det ikke krav til disponering i stilling i tillegg til kurs, eller gjelder det først fra OR-5 og opp? Gir plassering i stilling som lagfører opprykk til OR-4 før det er gått ti år, eller har alle lagførere videregående og er OR-5/OR-5+?
    “Tell me what you know. Tell me what you don’t know. Tell me what you think. Always distinguish which is which.” - Colin Powell

    Kommentér


    • Åja, trodde jeg hadde det. Kanskje en annen tråd.
     Graden er styrkestrukturgrad, så en må ha stilling for å ha grad. En må også ha (riktige) kurs for å ha grad. Hos oss er samtlige LFer OR5-5+, så jeg tror en med Grunnleggende og Videregående (eller BS tilsv.) i en LF stilling automatisk blir OR5 uansett tidligere grad og fartstid (dette er hacken en kan gjøre, altså ta ~20 dager med kurs for å få høyest mulig grad), og deretter blir OR5+ etter nok tid i LF stillingen.

     Hæren bruker vel OR4 som LF? Eller hva er spennet der?
     - Don't confuse enthusiasm with capability

     Kommentér

     • Thread Author

      Hæren bruker OR-4 som lagfører så vidt jeg vet, og om du går lagførerskole og får stilling blir du fast-tracked til OR-4, altså får du graden før normalopprykk. Mulig det er noen mer spesialiserte lag som fortsatt bruker OR-5 osv som lagfører, det må nesten noen stadig tjenestegjørende i Hæren svare på.

      Hvilke stillinger er det som hjemler OR-2-4 da?
      “Tell me what you know. Tell me what you don’t know. Tell me what you think. Always distinguish which is which.” - Colin Powell

      Kommentér


      • Takk for svar og god info, essal.

       I vår i-styrke praktiseres også LF rett i OR5. OR5+ kommer trolig etter 10 år som du sier, men har inntrykk av at de gir dette til noen som tidligere har vært TrSj, har BS, KS, o.l. Kan skyldes manglende retningslinjer, men dette er min private oppfatning.

       LF i OR5 er for så vidt iflg. kursrekkeoversikten jeg viste til i min tidligere post. Men, i samme oversikt står det f.eks. korporal på NLF. Det er derfor jeg er nysgjerrig på argumentene eller føringene i de tilfellene der man blir plassert i OR2 eller OR3.

       Kommentér


       • Vi har ikke konvertert de OR1-4+ enda. Vi har heller ikke gjort noe utav OR5+. Foreløpig hatt mer enn nok med å sortere fenriker og oversersjanter. I praksis har vi foreløpig ikke konvertert noen fra OF til OR, på årene som har gått siden dette startet så har alle som var OF i OR-stilling rykket opp i stillinger som er OF i nytt system også. Med et par unntak og det er typisk stillinger som man har vinglet på om skal være OF eller OR. Adm.bef, p-bef og sb-bef har alle også blitt benevnt som Adm.off, p-off og sb-off.

        Lønnsmessig så får de "gamle" korporalene OR1+ lønn, det tilsvarer det de fikk tidligere. Jeg kan ikke helt se at det tilfører HV spesielt mye annet enn arbeid for p-off å ha en sinnrikt system for OR1-OR4+. OR1 for vanlige mannskaper og OR1+ for de tidligere korporalene. Eventuelt OR2-OR4+ for de man ønsker å ha 9 tjenestedøgn for.
        TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

        Kommentér


        • Opprinnelig skrevet av Lille Arne Vis post
         Hvilke stillinger er det som hjemler OR-2-4 da?
         NLF, Trass og SBkorp i en normal Innsatstropp. Og ja, jeg har ikke tatt med Troppsmedic.
         Og det er vel grunnen til at det ikke er ferdigstilt, rett og slett fordi en mangler litt penger til å gi alle disse lønn (i forhold til et par kr ekstra) og et spesialist system hvor en Medic ikke er spesialist er eh.. håpløst.
         - Don't confuse enthusiasm with capability

         Kommentér


         • Opprinnelig skrevet av essal Vis post
          Jeg har kanskje gjort det tidligere? Vi snakker hvertfall om at "HV følger Hæren" hos oss fortsatt/på nytt. Kurs er krav for grad, og jeg mener at Grunnleggende er alt som kreves av utdanning for å kunne være 2-4, mens Vidregående er for 5 og 5+. Nå husker jeg ikke fartstiden i hodet, men OR4 er 10 år (etter kvalifiserende kurs), fordi i min P3 er datoen jeg blir OR4 allerede var satt inn.
          Etter å ha sovet litt på det.. 10 år er ganske lenge?! For i-styrke vil dette i praksis være snakk om tre kontrakter.. og 20 øvelser? Hm.. man får jo en svært erfaren OR4, men i min bok er dette veldig lang tid å vente på opprykk..

          Kommentér


          • Jeg vet ikke hvordan HV tenker, men i Hæren er OR4 normalopprykk, dvs alle blir det etter max 10 år, selv om de ikke har noen kvalifiserende/nivådannende kurs.

           De som plukkes ut til lagførerskolen, som i prinsippet kan skje umiddelbart etter førstegangstjenesten, men vanligvis tar noe lengre tid, blir OR4 etterpå, dersom de har en relevant stilling.
           Og de som får befalsutdanning blir OR5, noe som også kan skje i god tid før det har gått 10 år.
           Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

           Kommentér


           • Såvidt jeg kan se av taktisk liste opereres det med følgende gradsspenn:
            NLF VK - Korp.
            LF Sjt - Sjt1

            Videre får de som gjennomfører Grunnleggende kurs og har LF stilling Korporals grad, mens etter VG kurs får de Sjt's grad.
            Sjt1 blir de så etter x-antall år som Sjt. (Uvisst hvor mange)
            Jeg har også et par stykker som har tatt Grunnleggende kurs , har NLF stilling og noen år på baken, de står nå i ny liste fra Distriket som Visekorp 1.klasse.
            Den ene av disse gjennomførte Lagførerkurs i 2013. Den andre i 2014. Uten at jeg får all verdens data ut av det ifht opprykk, men da skjer det tydeligvis før 10år er gått...

            Kommentér


            • HV tenker nok at de må gjøre dette med OR grader på en sånn måte at det blir lavest mulig lønnsutgifter.

             Kommentér


             • Opprinnelig skrevet av mijag84 Vis post

              Etter å ha sovet litt på det.. 10 år er ganske lenge?! For i-styrke vil dette i praksis være snakk om tre kontrakter.. og 20 øvelser? Hm.. man får jo en svært erfaren OR4, men i min bok er dette veldig lang tid å vente på opprykk..
              Det er nettopp det som er poenget... Litt som å være en "senior" i en sivil jobb. Økonomisk er det snakk om småpenger mellom OR2, 3 og 4, så det er egentlig en ren status greie. Vi har f.eks. 1 eller 2 OR4 i avdelingen vår og de vokser rett og slett ikke på trær.
              - Don't confuse enthusiasm with capability

              Kommentér


              • Opprinnelig skrevet av Lille Arne Vis post
               Sv: Innføring av OR- og Of-grader i Heimevernet

               Som Rittmester kommenterte i den andre tråden kan det tolkes som at man aksepterer at troppssjefer kan være OR.

               Spørsmålet blir hvor områdesjefene skal hentes fra, det vil aldri være nok KS-utdannede offiserer til å fylle disse stillingene. Jeg har vanskelig for å se for meg at områdesjefene skal være OR.
               Jeg tenker at det vil være lenge før vi kan forvente å få mange OF'er etter ny modell. De som ble tatt opp til tre-årig løp på krigsskolene i 2017 er vel nettopp ferdig på skolen, så det er vel minimum 3 år til at de kan slutte i Forsvaret. Det blir jo spennende å se hvor mange som slutter i Forsvaret etter endt plikttjeneste på den nye modellen.

               Opprinnelig skrevet av Lille Arne Vis post
               Skal HV-Of bli et separate karriereløp, hvor man på et tidlig tidspunkt etter førstegangtjeneste/befalsskole+pliktår rekrutterer vernepliktige OR-1-5 med potensiale (gjerne som er i gang med sivile bachelor/masterløp?) og kjører dem gjennom kurs (kvalkurs light?) og tjenestestillinger (Troppssjef, Ass G-3/S-3/G-5/S-5), NK område) med mål om å ha målrettet utdannede, ferdige områdesjefer når de er i 30-åra? Troppssjefer vil da være en miks av OR og OF på "områdesjefs-sporet".

               Eller skal man bare ta erfarne OR6/7 med troppssjefs- og områdestabserfaring og kurse opp til kaptein?
               Her mener jeg det er viktig å beholde noe av Heimervernets egenart. Heimevernet bør kunne utdanne enhver med grunnleggende soldatutdanning til områdesjef med et kursopplegg lignende det vi har i dag. De som blir kurset bør velges ut fra egnethet og motivasjon og ikke sivilt utdanningsnivå. Jeg har i min tid møtt lite motiverte offiserer med befals-/Offisersutdanning og godt motiverte og dyktige soldater/HV-befal/HV-offiserer med kun grunnskole og førstegangstjeneste. Den siste er å foretrekke foran den første. Tror det vil bli vanskelig/umulig å få nok offiserer for Heimevernet hvis man skal låse seg til å kun benytte offiserer med krigsskole og det at man har en sivil Bachelor/Master sier lite om lederegenskapene til en person. Regner med at man i fremtiden vil ha en kombinasjon, noe som vil være en styrke for Heimevernet.

               Opprinnelig skrevet av Lille Arne Vis post
               Førstnevnte er vel mest i tråd med OR/OF-konseptet som jeg har forstått det. Sistnevnte er vel omtrent som det er i dag. Billig og enkel og bra nok?

               Fint om noen med erfaring fra områdestrukturen kan kommentere.
               Jeg tror det vil lønne seg for Heimervernet å beholde dagens kursmuligheter og komplimentere med ferdigutdannede gode offiserer fra forsvarsgrenene.

               Kommentér


               • Jeg lurer mer på selve konverteringsprosessen. Kanskje noen har sittet tett på en slik prosess i HV?
                Foregår den i områdene eller på distriktsnivå?
                Hvem innstiller og hvem beslutter?
                Finnes det retningslinjer? Er disse hugget i stein? Har eks. området påvirkning og kan avvike?
                Gjøres det en konkret vurdering av den enkelte soldat; eller fastsettes dette bare på organisasjons- og systemminå?
                HV har gjennom flere mannsaldre snakket varmt om sin egenart, og at sivil kompetanse skal få betydning for stilling, grad og nivå. Vurderes dette i prosessen?
                Hvem deltar i prosessen? Bare sjef/stabsserjant, p-off/G-1 eller også områdeutvalg? (I følge statuttene til råds- og utvalgsstrukturen til HV vil/burde disse ha en meget sentral rolle).

                Mange spørsmål. Få svar?
                Det er bedre å ta toget med NSB enn å fly med LSD.

                Kommentér


                • Opprinnelig skrevet av Simplex Vis post
                 Jeg lurer mer på selve konverteringsprosessen. Kanskje noen har sittet tett på en slik prosess i HV?
                 Foregår den i områdene eller på distriktsnivå?
                 Hvem innstiller og hvem beslutter?
                 Finnes det retningslinjer? Er disse hugget i stein? Har eks. området påvirkning og kan avvike?
                 Gjøres det en konkret vurdering av den enkelte soldat; eller fastsettes dette bare på organisasjons- og systemminå?
                 HV har gjennom flere mannsaldre snakket varmt om sin egenart, og at sivil kompetanse skal få betydning for stilling, grad og nivå. Vurderes dette i prosessen?
                 Hvem deltar i prosessen? Bare sjef/stabsserjant, p-off/G-1 eller også områdeutvalg? (I følge statuttene til råds- og utvalgsstrukturen til HV vil/burde disse ha en meget sentral rolle).

                 Mange spørsmål. Få svar?
                 Jeg tror svaret her er todelt.

                 Hvis vi ser på vernepliktige offiserer (vernepliktige fenriker, løytnanter ++) så kan jeg ikke se at disse skal konverteres (uansett om de har krigsskole eller ikke). Ordning for militært tilsatte retter seg slik jeg ser det kun mot dagens tilsatte, og jeg kan ikke huske at jeg har sett noe mandat for konvertering av vernepliktige offiserer (vennligst korriger meg hvis noen har annen informasjon om dette). Dette betyr at for disse gjelder forsvarslovens §29 andre ledd:

                 "Tjenestepliktige kan ikke mot sin vilje beordres til en stilling med lavere grad enn den de har, hvis ikke særlige forhold i krig gjør det nødvendig."

                 Dette gjelder jo da også for vernepliktige sersjanter som da for eksempel ikke kan settes inn i en korporal stilling.

                 For HV-befal og offiserer er gradene midlertidige og følger stilling. Disse kan derfor fritt endres eller konverteres. Dette er igjen gitt i forsvarslovens §29 første ledd:

                 "Tjenestepliktige skal motta høyere grad og gjennomgå den opplæringen som tjenesten krever. En tjenestepliktig kan fratas graden bare hvis graden er midlertidig eller gitt for et bestemt oppdrag, ...."

                 Dette gir sitt utslag i hvordan organiseringen i områdene er. På troppsnivå er det kun Troppssjef som er offiser. Tidligere NK tropp er fjernet og vi har fått en Troppssersjant. I områdestabene er det noen av stillingene som er endret fra "-offiser" til "-befal" (P, Sb, Adm), men disse stillingene har oppgitt grad både som befal og offiser (O-Sjt/Lt-Fenr).

                 Innplassering i stillingene i området er det Områdesjef som har ansvaret for (han må velge blant det personellet som er tildelt området). Dette betyr at det normalt er Områdesjefen som har ansvaret for "konverteringen" i området. Likevel, som nevnt ovenfor, kan ikke en vernepliktig fenrik som var NK tropp settes inn som Troppssersjant uten at han er enig i dette (min tolking av forsvarsloven ovenfor). Han må da enten flyttes til en annen offisersstilling eller settes som disponibel/reserve (Det siste er etter min erfaring lite sannsylig siden at det er mange stillinger som skal fylles). For HV-befal står egentlig områdesjefen fritt til å flytte disse (men det er vel også heller uvanlig at man har behov for å flytte en for eksempel velfungerende lagfører til en geværmann stilling).

                 Kommentér


                 • Opprinnelig skrevet av Simplex Vis post
                  Finnes det retningslinjer? Er disse hugget i stein? Har eks. området påvirkning og kan avvike?
                  Gjøres det en konkret vurdering av den enkelte soldat; eller fastsettes dette bare på organisasjons- og systemminå?
                  HV har gjennom flere mannsaldre snakket varmt om sin egenart, og at sivil kompetanse skal få betydning for stilling, grad og nivå. Vurderes dette i prosessen?
                  Hvem deltar i prosessen? Bare sjef/stabsserjant, p-off/G-1 eller også områdeutvalg? (I følge statuttene til råds- og utvalgsstrukturen til HV vil/burde disse ha en meget sentral rolle).

                  Mange spørsmål. Få svar?
                  Glemte vel å svare på de siste spørsmålene, men her tror jeg det finnes like mange svar som områdesjefer i HV. Noen veldig inkluderende og andre ikke.

                  Kommentér


                  • For HV-befal står egentlig områdesjefen fritt til å flytte disse (men det er vel også heller uvanlig at man har behov for å flytte en for eksempel velfungerende lagfører til en geværmann stilling).
                   Derimot er det innimellom behov for å flytte en ikke-fungerende vernepliktig offiser til et sted han gjør minimalt med skade og er minst mulig i veien...

                   Sjef HV's intensjon om å lukke kompetansegapet på lags og troppsnivå gir oss noen spennende utfordringer om dagen. Vi har mer eller mindre et komplett TrSj korps som forsåvidt fungerer noenlunde greit, 3/4 er vernepliktige fenriker, men de mangler jo da den påkrevde utdanningen for stillingen, og de mangler motivasjon/vilje til å ta kurs.
                   Til gjengjeld har vi 3 motiverte lagførere som i tur og orden tar TrSj kurs nå fremover. Dermed lukkes endel av kompetansegapet på Tr.nivå, men vi får også 3 Vpl Fenriker som vi egentlig ikke har noe sted å gjøre av. Såvidt jeg kan se er det pr nå ikke noen stilling i et HV område der man kan putte en Vpl Fenrik rett inn uten noen HV-kurs?
                   Correct me if I'm wrong, men dette kan jo potensielt bli en utfordring etterhvert... Det nærmeste man da kan komme er vel evt å konvertere de til Stj1 og sette de som lagfører.

                   Kommentér


                   • Om du tar deg en tur til Dombås i tiden 19-30 oktober, navara , får du sikkert mer info om disse tingene.

                    Jeg mener jeg har sett en forskrift om dette temaet en gang, men fant den ikke nå. Det jeg fant var kurskatalogen til HVSKS hvor det for noen av de videregående lagførerkursene står "Elevene må ha gjennomført grunnleggende lagførerkurs eller UB/befalsskoleutdannelse" og det for ett står "Eleven skal ha gjennomført og bestått Grunnleggende lagførerkurs. Relevant UB-/Befalsskoleutdannelse vil kunne være tilfredsstillende." For troppssersjantkurs og troppssjefskurs står det "Elevene må ha gjennomført grunnleggende- og videregående lagførerkurs eller UB-/befalsskoleutdannelse."

                    Jeg tolker det dithen at en vernepliktig fenrik som et minimum er kvalifisert for å være lagfører uten tilleggskurs.

                    Men så står det for taktisk offiserskurs, "Elevene skal ha gjennomført troppssjefskurs i regi av Heimevernet, eller inneha tilsvarende kompetanse fra forsvarsgrenene." Det springende punktet er vel hva denne 'tilsvarende kompetansen' skal være. Aksepterer man f eks at en med gammel BS og ett ekstra års engasjement som fenrik innehar en slik kompetanse? Eller en med BS og kun plikttjeneste? I så fall bør de fleste vernepliktige fenriker kanskje kunne brukes direkte som troppssjefer, uten kurs. Eller?
                    Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                    Kommentér


                    • Artig at du foreslår det Rittmester. Gjett hvorfor jeg oppdaget at det lå en ny Stridsteknikk for HV på forstudiesidene

                     Ja, det er nok slik det har vært praktisert hos oss, at Vernepliktige fenriker med et ekstra år har blitt satt som troppsjef. Og har du gått et år som NK Tropp i Hæren skulle jeg jo også tro man var kvalifisert til TrSj med Fenriks grad i det minste... Men det er jo dette med plan og beslutningsprosess, taktikk og troppsledelse da. En ting er å se på hvordan en troppsjef gjør ting, en annen ting er å få lært det på kurs, og kanskje ikke minst få lære HVORFOR man gjør det slik..

                     Men å sette en Fenrik til LF er strengt tatt utenfor gradsspennet for LF'er.. Og da er vi inne på spørsmålet om vi kan sette en fenrik som LF egentlig...
                     Vår plan er egentlig å prøve å få lurt de inn på en TrAss stilling, slik at de kan være tett på de nye Tr.Sjefene og utfylle deres ny kursede kunnskap med sin erfaring. Ref mentor-tråden som har vært her tidligere...

                     Kommentér


                     • Helt konkret er utfordringen at frem til en eller annen dato på 2000-tallet så ble sersjantene til fenrik etter 1 års plikttjeneste. Så f.eks. sersjantene i troppen min oppklaring ble Fenriker på dagen 1 år etter de sersjanter på slutten av befalsskolen. De hadde da et år på befalsskolen, der utdanningen stort sett var rettet mot rollen som lagfører. Deretter 1 år som lagfører i oppklaring. Når vedkommende da blir overført til HV, så er vedkommende vernepliktig fenrik. De har da grad for høy til å være lagfører, som strengt talt er det de er kvalifisert til. Men de "må" da plasseres inn som NK tropp eller troppssjef, eller en av få offiserstillinger i staben (NK tropp finnes ikke lengre, men nå er det ei stund siden sersjanter ble fenrik etter kun et år som sersjant). Med noen er dette helt uproblematisk, motivasjon og evner er på plass og de tar TrSj kurs. Mens andre, not so much.
                      TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

                      Kommentér


                      • Spot On.

                       Kommentér


                       • Ja, det er riktig som du skriver, i hvert fall i Kavaleriet var utdannelsen rettet mot å bli lagfører eller vognkommandør. For de som ikke fortsatte og ble yrkestilsatte var normen å ha samme stilling på første rep (og være mobdisponert tilsvarende) og bli NK tropp på andre rep. Kanskje ikke helt uproblematisk uten eget kurs for det, men den gangen kunne man oftest være sikker på at troppssjef var mer erfaren. De som var skikket og motivert fikk deretter troppssjefskurs, som kvalifiserte til løytnant dersom man fikk en relevant stilling, og hadde tilstrekkelig tjeneste (to repøvelser kunne erstattes av en kombinasjon av kontraktstjeneste eller utenlandstjeneste). Dette skulle gi nok grunnlag, og i den gamle mobhæren var de aller fleste troppssjefer utdannet på denne måten.

                        I Infanteriet, og sikkert andre steder, kunne også sersjanter være NK tropp. De burde i så fall hatt utdannelse til det på BS, men det tror jeg ikke de hadde. Eller er det noen som vil korrigere?
                        Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                        Kommentér


                        • I Infanteriet (mob-hæren), i hvert fall før ca. 1992, hadde befalsskolene følgende linjer: Gevær/jeger, bombekaster, panservern, pionér og samband (BSIT og BSIN hadde bare gevær/jeger før 1992 i hvert fall, BSIS hadde alle linjene). I hvert fall slik jeg kjenner det fra 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet, hadde alle linjene fram til mars felles undervisning, der man først og fremst bygget på de lag som man fant i et geværkompani, altså geværlag (først og fremst), mitraljøselag og kanonlag. De siste tre månedene var linjedelt.

                         Gevær/jeger var litt rettet mot lagfører i jegertropp, men først og fremst mot troppsnivået i geværtropp og støttetropp. Man skulle kunne fungere som troppssjef i en geværtropp. I den såkalte 1978-KOP for infanteribataljon hadde geværtroppen tre befal, troppssjef, NK og mitraljøselagfører. Lagfører i de tre geværlagene var vernepliktige korporaler. Troppssjef løytnant/fenrik, NK fenrik/sersjant og mitraljøselagfører sersjant. Troppen ville i alle stridsformer normalt ha underlagt et kanonlag fra kompaniets støttetropp. Lagfører på dette var også korporal. Etter pliktår som NK tropp ble en ganske stor andel mob-oppsatt som geværtropssjefer, de øvrige gjerne som NK tropp.

                         I Infanteriet ble mange flere utdannet gjennom USK enn gjennom ordinær befalsskole. Det jeg kjenner best er BK-tropp og TBK-tropp. Befalselevene på BK-linjen fikk i 3 måneder temmelig intensiv opplæring på de tre hoveddelene, våpentjeneste på 81 mm og 107 mm BK, OP-tjeneste og KO-tjeneste, men mindre på troppsnivået, dvs. overordnet taktisk bruk av BK og samvirke på bataljonsnivået. I pliktåret tjenestegjorde de som enten troppsfører (leder for våpendelen) eller KO-offiser (sjef i KO), stillinger som i mob-avdelinger var fenrik-stillinger. Et raskt overslag gir meg at minst 5 ganger så mange BK-befal ble utdannet ved BK-linje på USK-kurs enn på BK-linje på ordinær befalsskole. USK-kurs i infanteriet var i hvert fall i min tid delt 3-6-3, 3 måneder rekruttskole/aspirant, "geværlagbasert", 6 måneder spesialistutdannelse, og 3 måneder praksis i sersjantstilling, men med korporals grad, før man ble beskikket til utskrevet sersjant. BK-USKer hadde praksisperioden utelukkende som OP-befal (hver tropp hadde tre OP-lag, hvert på tre mann, et OP-befal (sersjant) og en OP-assistent (korporal). De tjenestegjorde normalt de to første rep-øvelser som OP-befal før de ble beordret på enten troppsførerkurs eller KO-off kurs (to uker på IKA, Infanteriets Kursavdeling på Heistadmoen), ble beskikket til utskrevet fenrik og tjenestegjorde som det. NK og troppssjef har jeg opplevd både med BS-bakgrunn og USK-bakgrunn, da med BK-troppssjefskurs på IKA.

                         Edit: En BK-tropp eller TBK-tropp hadde altså 7 befal, troppssjef, NK, KO-off, troppsfører og tre OP-befal. Troppssjef var del av bataljonens O-gruppe, og fulgte normalt tett den batterisjef (fra Artilleriet) som støttet bataljonen og var med i dens R-gruppe. Den direkte ledelse av det meste av troppen var det NK som hadde (tilsvarer vel BO i artilleriet).
                         At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                         Kommentér


                         • Heisann.

                          Har en hel stusselig vinkel av typen OR, av den typen du ser på siden her. Jeg har GLFK og VGLFK fra HVs kursrekke, samt to ekstra (OMR-SIK og E&S). Jeg har ogaa snart unnagjort en mastergrad. Jeg mener aa erindre fra en brief at sivil utdannelse kan(?) spille inn i hvilken grad man skal ha/kan faa. Jeg er tiltenkt stilling som E&S-befal paa sikt. Er det noen enkel maate aa "regne" sammen hva slags grad dette innebaerer? Ikke at det er noe krise, saa lenge jeg har innhold i stillingen som er spennende, men det virker som om det aa levere ut nye grader til de som skal ha de veldig ofte "henger" i lengre tid foer folk faktisk faar de.

                          EDIT: hvorfor forumet ikke forstaar æøå, ae, oe, aa, forstår jeg heller ikke.

                          Kommentér


                          • Opprinnelig skrevet av Telefonoperatør Vis post
                           Heisann.

                           Har en hel stusselig vinkel av typen OR, av den typen du ser på siden her. Jeg har GLFK og VGLFK fra HVs kursrekke, samt to ekstra (OMR-SIK og E&S). Jeg har ogaa snart unnagjort en mastergrad. Jeg mener aa erindre fra en brief at sivil utdannelse kan(?) spille inn i hvilken grad man skal ha/kan faa. Jeg er tiltenkt stilling som E&S-befal paa sikt. Er det noen enkel maate aa "regne" sammen hva slags grad dette innebaerer? Ikke at det er noe krise, saa lenge jeg har innhold i stillingen som er spennende, men det virker som om det aa levere ut nye grader til de som skal ha de veldig ofte "henger" i lengre tid foer folk faktisk faar de.

                           EDIT: hvorfor forumet ikke forstaar æøÃÂ¥, ae, oe, aa, forstÃÂ¥r jeg heller ikke.
                           Det er kombinasjonen kurs, stilling og år i grad som avgjør opprykk. Uten stilling med hjemmel til høyere grad kan du ikke få graden. Når du går inn i stillingen vil du bli sersjant, så kan du bli oversersjant etter noen år som sersjant.

                           Forøvrig, snakk med områdesjef om mulighet for å doble stillingen du skal inn i. Du burde få mulighet til overlapp med utgående. Områdesjef kan innenfor rammen av befals stillinger gjøre litt tilpasninger.
                           TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

                           Kommentér


                           • Med de kursene du beskriver, så vil jeg gjette på OR5 så snart du får E&S-befalsstillingen. Som nevnt, så er HV-grader midlertidige, og krever både stilling og de nødvendige kursene for den. Kurs uten stilling gir ikke høyere grad.

                            Kommentér


                            • Opprinnelig skrevet av Telefonoperatør Vis post
                             EDIT: hvorfor forumet ikke forstaar æøÃÂ¥, ae, oe, aa, forstÃÂ¥r jeg heller ikke.
                             Det er et kjent problem, dessverre:
                             https://milforum.net/node/1184/page33#post1043641
                             Odd objects attract fire. You are odd.

                             Kommentér

                             Donasjoner

                             Collapse
                             Working...
                             X