Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Morgendagens verneplikt

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • #31
  Jeg kommer stadig tilbake til dette:
  Hvem vil ansatte noen som forsvinner til HV 3 måneder i året?
  Det kan kanskje funke for sesongarbeidere, men 3 måneder sammenhengende fravær vil bli vanskelig å håndtere i mange jobber. Det er ikke alle jobber man bare kan leie inn vikar til sånn uten videre - kunnskapsbaserte for eksempel, der vi har bare et par personer som virkelig kjenner gitte systemer og kunder inngående. Og hva hvis et prosjekt går over tiden og prosjektlederen min og en fjerdedel av teamet må møte til operativ militærtjeneste neste uke? Greit nok at andre kommer tilbake samtidig, men de må bli "up to speed" noe som kan ta en stund. Nordsjøturnus blir umulig. Å drive jordbruk blir vanskelig.

  Så kan man si at når "alle" uansett må gjøre dette så vil samfunnet tilpasse seg, og det kan være sant til en viss grad når man blir vant til at man i realiteten må ansette fem personer for å fylle fire stillinger - men dette avhenger jo av at alle yrkesføre faktisk må gjøre en slags militær-/samfunns-tjeneste så det blir likt for alle. Per i dag er førstegangstjensten for de umotiverte et dårlig betalt friår - hvis de i tillegg skal være mindre verdt som arbeidstaker i mange år etterpå kan det bli sosialt uakseptabelt.

  Er det ikke bedre å titte nærmere på hvordan nasjonalgarden funker i USA? Hvis man blir deployert må man ta permisjon fra jobben, men den årlige trening, øving og tjeneste kan godt kombineres med en vanlig jobb.

  Kommentér


  • #32
   Tja, det trenger kanskje ikke nødvendigvis være 3 mnd sammenhengende. Fordeles det på to-tre perioder blir det forhåpentligvis lettere å kombinere med sivil jobb (men fortsatt ganske begrensende) pluss at kompetansen fornyes hyppigere. Da begynner det kanskje å nærme seg realistisk for for eksempel jordbrukere og nordsjøarbeidere? Det vil gå med litt mer tid til oppsetting av nytt skift, men mye av poenget med denne strukturen er at kaderavdelingene skal kunne settes opp ganske kjapt. Uansett er 3 mnd årlig tjeneste for utskrevne mye, det er jeg helt enig i.

   Også enig i at den amerikanske nasjonalgarden er verdt en nærmere titt. For HV (som i den foreslåtte strukturen har 1 mnd årlig trening) ser jeg i hvert fall for meg at mye kan gjøres likt. Men er dette treningsnivået høyt nok til at størstedelen av en mekanisert brigade kan mobiliseres hurtig nok til å være slagkraftig før det er for sent? Det er jo grunner til at FFI legger opp til 3 mnd årlig trening for denne, uten at de nødvendigvis har rett i alt. For amerikanerne vil jeg tro denne utfordringen er mye mindre, da de i tillegg til NG har store stående styrker, og ligger mye fjernere fra Havland og dets nære allierte. Kanskje vi óg burde se hvordan israelerne gjør ting? De må jo ha gjort noe riktig.

   Hvis vi ikke klarer å ha utskrevne mekaniserte styrker på høy nok beredskap kan vi vurdere å overlate "mekanikken" helt til de profesjonelle og heller bruke verneplikten til å sette opp flere lette styrker. Kan evt i tillegg ha noen mobiliserbare mek.avdelinger for å øke utholdenheten til mek.hæren. I sin stridssimulasjon (merknad: modellen for denne var ikke så god på mikrolende) fant FFI at lettere styrker også kunne forsvare mot en typisk motstander, men da med høyere tap. Hvis vi kan ha et slikt forsvar som er godt nok til å avskrekke trenger vi ikke ta disse tapene og den jevne borger trenger ikke tjenestegjøre mer enn 1 mnd årlig for å bidra. Det høres bra ut. Så klart synd å miste flere enn nødvendig i tilfelle det faktisk blir et angrep, men det er jo i alle tilfeller noe vi gjerne vil unngå.

   Oppsummert: Ja, 3 mnd tvungen tjeneste er kjipt. Hvis det ikke lar seg gjennomføre og en mek.hær ikke kan bemannes med mindre, kan vi la utskrevne bemanne flere men lettere avdelinger. Kanskje ikke så ulikt i organisasjon og konsept det gamle mob.forsvaret? Mindre i volum, men betydelig hyppigere trening og fokus på høy beredskap.
   Last edited by Herr Mann; DTG 051614A Dec 14, . Begrunnelse: Ja.

   Kommentér


   • #33
    Hvis man har en stående kadre og styrkene bor i nærheten av avdelingene sine så trenger ikke reaksjonstiden være så lang selv om man gjør det etter nasjonalgarde-mønster. Da står stridsvognene og CV90'ene i en kontinuerlig bevoktet og daglig bemannet leir, og trenger bare å ryke ut i Alfa og så plukke opp resten av sitt personell ute i teig når sivilforsvarets sirener lyder og mobiltelefonene piper. Med litt lengre varslingstid kan man sette seg opp i leir. Dette minner egentlig mer om et deltidsbrannvesen enn gammeldags mob-hær. Man utfører effektiv trening annenhver helg, og har også noen lengre feltøvelser i løpet av året. Ventetjeneste utgår i størst mulig grad siden kadren i samarbeid med reservebefalet har spikret dagsedler i størst mulig grad, og adm. og fors. er fort unnagjort siden man er godt vant.

    Akkurat det med å reise ut av teigen krever fordeling - hvis det er OL i Sverige et år får ikke alle mann reise over og se femmila samtidig - da må tre fjerdedeler ta til takke med å få med seg en annen del av OL. For å ta høyde for at folk kan bli syke, forretningsreiser, osv. har man til enhver tid kontroll på hvem som er tilgjengelige for tjeneste i tillegg til å ha litt redundans på mannskap.

    Man kan kalle dette en hæravdeling, for det er det den er. HV leverer etteretning, objektsikring og ytterligere styrkebeskyttelse, mens denne hæravdelingen både kan levere bekjempelse for HV og inngå i felthæren i Norge og utlandet - den sendes dog ikke på oppdrag i utlandet unntatt i krise eller krig.
    Last edited by Tusseladd; DTG 060004A Dec 14, .

    Kommentér


    • #34
     Mulig innføre skattelette for folk som tjenestegjør i en fremtidig MOB hær som Tusseladden snakker om. Minner da litt om historiske leidangen.

     Kommentér


     • #35
      Man kan kanskje gi litt kompensasjon for den uleiligheten det er å stå på beredskap, men ellers tenker jeg at man bruker vanlig tjenestetillegg og lønn for de planlagte samlingshelger og lengre øvelser. Man står heller ikke lenge på denne beredskapen hvis man ikke vil - de ufrivillige vernepliktige står et par år på slik høy beredskap og blir så overført til HVs områdestruktur hvis de har noe tjenesteplikt til overs.

      Kommentér


      • #36
       Det som også burde bli vurdert er å gjenoppta regiment strukturen. Døpe omeråder om til Kompani. Mulig binde HV enheter og hær enheter sammen som regiment.

       Kommentér


       • #37
        Som sagt ville jeg ikke permanent knytte disse manøveravdelingene til HV - de underlegges HV eller en høyere hæravdeling etter behov. Hvis Ru...fienden kommer gjennom Finnmark og Sverige, eller det behøves forsterkninger av et annet NATO-land, blir kanskje avdelingen en del av en hærbrigade/divisjon og sendt av gårde. Hvis man trenger beredskap for bekjempelse av fallskjermstyrker i egen teig underlegges de HV-distriktet som en slags UTR på steroider. HV kan godt fortsatt ha det territorielle ansvaret, kontakten med det sivile samfunn og objekteiere osv.

        Avdelingen må selvsagt øve på begge deler - å inngå i en hærbrigade og å være underlagt HV-distriktet.

        Kommentér


        • #38
         Opprinnelig skrevet av Tusseladd Vis post
         Hvis man har en stående kadre og styrkene bor i nærheten av avdelingene sine...
         Hm, ja, det høres ganske bra ut dette. Vil bare påpeke at det blir fortsatt ganske mye årlig tjeneste i forhold til for eksempel dagens HV, både F og I. Jeg får at annenhver helg resulterer i ~52 treningsdøgn i året. Legg til ei uke eller to for feltøvelser og vi er oppe i to måneder eller mer. På den annen side hjelper det vel at det fordeles ganske jevnt utover året, kontra mitt forslag. Har du sett for deg hvordan disse avdelingene kunne dimensjoneres og plasseres?

         Kommentér

         Working...
         X
         Besøksstatistikk