Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Skvadron, en utgått betegnelse i sjøforsvaret?

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Skvadron, en utgått betegnelse i sjøforsvaret?

  Som følge av ubåtjakten borti Sverige begynte jeg å lese litt om det norske sjøforsvaret. Som kjent er sjøforsvaret delt inn i to "hovedkategorier"; kystvakten og kysteskadren. Kysteskadren så delt inn i et antall våpen, type fregattvåpenet, minevåpenet, ubåtvåpenet m.m. + det jeg forstår er en slags divisjonskommando; Norwegian Task Group.

  Hvorfor brukes ikke betegnelsen skvadron lenger? Er våpen bare et nytt og mer fancy ord for skvadron, eller er en skvadron en underavdeling av et våpen?
  Last edited by Grasklyppertraktor; DTG 172225 Oct 14, .
  Ubique quo fas et gloria ducunt
  Lignende tråder

 • #2
  Vi har jo Taktisk båtskvadron i Marinens jegervåpen. De andre våpnene har så få fartøy at det vel ikke er noe poeng å dele dem opp i skvadroner?

  Kommentér


  • #3
   Marinejegerkommandoen er delt opp i forskjellige skvadroner.
   Elite Som En Trensoldat

   Kommentér


   • #4
    Enkelte fellesavdelinger er også delt opp i skvadrpner. I CYFOR er det f.eks Sjøoperativ Skvadron, Landoperativ skvadron etc...
    “If you find yourself in a fair fight, your tactics suck.”
    ― John Steinbeck

    Kommentér


    • #5
     ØHF har baseforsvarsskvadron

     Kommentér


     • #6
      Skvadron er nok fortsatt ei benevning i sjøforsvaret, men som Tussladd skriv så er det så få fartøy at det er ikkje noko poeng å dele dei opp i skvadron. Mtb våpenet er eit våpen som har brukt skvadron tidlegare, då var MTB våpenent stort med mange fartøy og var delt opp i fleire skvadronar.
      I SHV brukar ein og skvadron, i eit typisk I-Styrke har du Bordingstropp, Kyptropp, Dykkartropp, Fartøyskvadron osv.

      Kommentér


      • #7
       En skvadron i Marinen var vel gjerne 4-6 fartøyer, mens en divisjon var mindre, gjerne to fartøyer. Fregatter opererte gjerne i hvert fall før med divisjon, to fregatter som opererte sammen med divisjonssjef på den ene av dem. En MTB-skvadron kunne vel også operere delt i to divisjoner?
       At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

       Kommentér


       • #8
        Kystvakten opererer enda med skvadron. Kystvaktskvadron Nord og Kystvaktskvadron Sør. Selv om Kystvakten på papiret nå er samlet på Sortland, så er det fortsatt et praktisk skille der.

        Kommentér


        • #9
         Vi har fortsatt skvadroner i Marinen, der Taktisk Båtskvadron og 1. Mineryddingskvadron er de mest åpenbare kandidatene. Vi har og 1. Korvettskvadron og Undervannsbåtskvadronen, samt at Marinejegerkommandoen er delt inn i flere skvadroner, samt ymse skvadroner i SHV og landorganisasjonen, men skvadronsbetegnelsen er nå et administrativt heller enn et taktisk forband. De eneste fartøyene som fremdeles opererer i skvadronsforband per nå er til en viss grad stridsbåtene (TBS) og minerydderene (1.MR), og til en viss grad korvettene.


         Sett veldig overordnet har man Kysteskadren, som er den overordnede paraplyorganisasjonen. Under denne har man våpnene som består av en gitt fartøystype med tilhørende stab og treningssenter (eksempel: Fregattvåpenet som består av 5 stk FRIDTJOF NANSEN-klasse fregatter, Fregattvåpenets Treningssenter, samt Våpenstab). Som del av disse våpnene kan man finne skvadronen som er staben for den sjøgående biten, med treningssentre og tekniske virksomheter i tillegg til skvadronen, med fartøyene administrativt underlagt skvadronen. Skvadronstaben består som regel av en skvadronssjef, personellseksjon, plan og øvingsseksjon, og teknisk seksjon m.m..


         En sjømilitær styrke settes nå til dags sammen av de nødvendige/tilgjengelige komponenter fra alle våpen/skvadroner til en såkalt Task Group, som ledes av et ledelseselement fra NORTG (som står for Norwegian Task Group og er en stående sjøgående stab som kan embarkere en fregatt/kystvaktfartøy/logistikkfartøy/annet ved behov). Denne TG'en kan deles inn i mindre Task Units (TU) som skreddersys til å løse gitte oppdrag, f.eks. TU 1.1 har anti-ubåtoppdrag og består av to fregatter, TU 1.2 har overvåkningsoppdrag og består av to-tre korvetter og to kystvaktfartøyer, og TU 1.3 har minerydding til oppdrag og består av to-tre mineryddere. Dette gir en langt mer fleksibel og effektiv organisering for å løse oppdragene som gis enn å være avhengig av å bruke hele skvadronen når en ikke trenger mer enn

         Kommentér

         • Trådstarter

          #10
          Takk for gode svar! Jeg leste på forsvaret sine sider, og fikk et inntrykk av at man hadde kuttet ut bruken av skvadron, da det kun var listet opp ulike våpen.

          Oppfølgingsspørsmål; hvorfor heter det idag Kysteskadren, og ikke Marinen?
          Ubique quo fas et gloria ducunt

          Kommentér


          • #11
           Er betegnelsen divisjon (som ville passet på f.eks. TU 1.1) også gått helt ut av bruk, det ville tidligere vært f.eks. Fregattdivisjon nr. 1 f.eks.?
           At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

           Kommentér


           • #12
            @Grasklyppertraktor : Fordi man i "gode" gamle dager (les: den kalde krigen) hadde et Sjøforsvar som besto av Kystvakten (KV), Kystartilleriet (KA), og Marinen (KNM). Marinen igjen besto av Kyststridseskadren (MTBer, landgangsfartøy, mineleggere og mineryddere) og Overflateeskadren (tror det var dette den het, besto iallefall av fregatter og korvetter samt støttefartøy) samt Undervannsbåtflotiljen som hadde ubåtene. I 2002 ble KA lagt ned og KNM sine forskjellige eskadrer rasjonalisert inn i én eskadre, som fikk navnet Kysteskadren (KE) samtidig som en del av fartøystypene (landgangsfartøyene, mineleggerne, korvettene og en del støttefartøyer) gradvis ble fjernet fra organisasjonen ila 1990- og 2000-tallet.

            For ordens skyld: På dagligtale heter KE fortsatt "Marinen" den dag i dag, og menige gaster går fremdeles med "Kgl. Norske Marine" på luebåndene sine.

            @hvlt : For så vidt ja, divisjonsbegrepet kunne passet til dette, men da Sjøforsvaret er tett knyttet opp mot NATO og dennes organisasjon, så derfor bruker vi konsekvent Task Force (TF), Task Group (TG), Task Unit (TU) og Task Element (TE) istedet for Styrke, Flotilje, Eskadre, Skvadron, Divisjon, et cetera. Dette fordi vi prøver å følge konseptet "train as you fight", herunder som del av en alliert styrke, så derfor er f.eks. engelsk kommandospråk på samband, og NATOsk organisasjon følges istedet for norske oversettelser.

            Jeg er ikke en fregattmann (heldigvis) så er litt usikker på dette, men har hørt fra en kamerat som tjenestegjør på FF at administrativt sett er fremdeles 1. fregattdivisjon og 2. fregattdivisjon i bruk, der 1. div består av de fregattene som er operative under kommando med eldste skipssjef som divisjonssjef, og 2. div består av fregattene som ikke er under kommando eller inne til tungt vedlikehold (type vedlikeholdsbesetningen på SHH). Hvorvidt dette fremdeles er gjeldende er uvisst.

            Kommentér


            • #13
             Opprinnelig skrevet av permac Vis post
             ØHF har baseforsvarsskvadron
             Det skulle nesten bare mangle at luft har skvadroner

             Kommentér

             Working...
             X
             Besøksstatistikk