Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

FØRSTE VERDENSKRIG 100 ÅR ETTER

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • #61
  Filler
  Beidh a lá leo

  Kommentér


  • #62
   Langs vestfronten raser fortsatt det første slaget om Champagne (se innlegg # 52). Dette slaget er et resultat av en fransk offensiv lansert i desember, som har som mål å oppnå et gjennombrudd av de tyske linjene. Angrep foregår langs store deler av fronten, fra kanalkysten til Verdun.

   Angrepene har så langt ikke gått bra. Tyskerne er godt befestet, og de allierte styrkene har så langt kun tatt minimale/ubetydelige landområder. Mot slutten av desember iverksetter tyskerne også egne motangrep, som driver franskmennene ut av en del av områdene de har tatt. Den 13. januar innstiller franskmennene igjen offensiven - om enn midlertidig.   Skyttergraver ved Champagne

   Beidh a lá leo

   Kommentér


   • #63
    Idag, den 13. januar, bestemmer det britiske krigsråd seg for en britisk ekspedisjon med marinestyrker mot Dardanellene i Tyrkia. Ekspedisjonen skal etter planen finne sted i februar. Dette følger opp tanken den russiske tsaren tok opp for noen uker siden, og som også har blitt luftet tidligere i vestallierte kretser.
    Beidh a lá leo

    Kommentér


    • #64
     Tidligere i tråden har vi hørt om tyske luftskip som angriper byer på kontinentet, og også at disse var observert over den engelske kanal. Den 19. januar kommer det første raidet på England. To Zeppelinere bomber østkysten av England. 9 mennesker på bakken blir drept.


     Zeppelin

     ---------------

     Den 24. januar møtes tyske og britiske skip ved Doggerbanken. Tidligere har en tysk marinestyrke i desember raidetenglandskysten, og bombarderte flere havnebyer med betydelige tap på engelsk side. De tyske skipene lykkes den gang i å returnere uskadd.


     Tyske slagkryssere på tokt

     Oppmuntret av dette iverksetter tyskerne nå nok et raid, denne gangen rettet mot fiskeriflåten på Doggerbanken. Bakgrunnen for målvalget er antagelser om at denne bistår med informasjonsinnhenting for britiske styrker om tyske marinestyrkers bevegelser. Denne gangen klarer imidlertid britene å snappe opp radiomeldinger, og får nyss i tyskernes planer. En marinestyrke på fem britiske slagkryssere (+ mindre skip) blir sendt ut for å stoppe de fire tyske skipene - en krysser og tre slagkryssere (+ mindre skip).

     Idet tyskerne oppdager de britiske skipene, snur de og forsøker å komme seg unna. De britiske skipene er imidlertid raskere, og tar etterhvert igjen de tyske. Britene åpner etterhvert ild, på meget langt hold - faktisk det lengste holdet noensinne så langt i et sjøslag, 18.000 m.

     De tyske skipene har kortere rekkevidde enn de britiske, og må derfor finne seg i å være på den mottagende enden en stund. Dette går særlig ut over krysseren Blücher, som tidlig tar flere treffere.

     Britene har tallmessig overtak, og bør sånn sett klare å holde alle tyske skipene engasjert. Misforståelser på britisk side fører imidlertid til dubleringer, og dermed til at ett tysk skip - SMS Moltke - ikke blir engasjert i den innledende fasen. Moltke utnytter dette til å beskyte det britiske skipet Lion.

     Etterhvert tar også den tyske slagkrysseren Seydlitz alvorlige treffere som starter brann i ammunisjonen, men rask tenking ombord på skipet forhindrer en magasineksplosjon. Noe senere treffes også det britiske flaggskipet, slagkrysseren Lion, som også opplever brann i ammunisjonen. Også på Lion lykkes man i å forhindre at denne forårsaker katastrofe. Skadene på Lion er imidlertid betydelige, skipet har slagside mot babord, og er snart slått ut av kampen.

     Tyskerne har på sin side innsett at skadene på Blücher er for alvorlige til at skipet kan berges, og med den lave hastigheten skipet nå holder truer det resten av de tyske skipene dersom de skal vente på Blücher. Tyskerne oppgir derfor Blücher. Dette er i seg selv ikke tilstrekkelig - de britiske skipene har fortsatt mulighet til å ta igjen resten av styrken. Beatty, den britiske øverstkommanderende, mener imidlertid å observere et ubåtperiskop, og beordrer en skarp 90-graderssving, idh å unngå det som fremstår som et ubåtangrep.

     Denne manøveren viser seg å forårsake en misforståelse når den gamle kursen skal gjenopptas - Beatty beordrer sine styrker til å angripe de bakre tyske skipene, og deretter en kursendring mot nordøst. Hensikten er å fokusere mot de unnslippende tyske skipene, som også er de mest moderne og slagkraftige av den tyske styrken. Hans egne styrker misforstår imidlertid dette dithen at de skal konsentrere seg om å sette Blücher, som er det nærmeste, svakeste (og uansett fortapte) tyske skipet, og som befinner seg i nordøstlig retning, ut av spill. De avbryter derfor jakten på de mer slagkraftige tyske slagkrysserne, og konsentrerer seg om Blücher.

     Dette er nøyaktig det motsatte av hva Beatty ønsker å oppnå. Han forsøker å korrigere misforståelsen, men ettersom kommunikasjonen er basert på flaggkombinasjoner, støter han på problemer når man ikke klarer å finne passende ordre i signalboka. Innen den mest passende ordren er funnet ("keep nearer to the enemy"), er det for sent

     Dette fører til at slagets avslutning står mellom Blücher og de britiske skipene, mens de øvrige tyske skipene unnslipper. Til tross for sine betydelige skader, biter Blücher fortsatt fra seg. I tillegg til treff på to av britenes slagkryssere, setter Blücher også en britisk destroyer ut av spill. Til slutt blir imidlertid overmakten for stor, og Blücher senkes.
     Blücher synker

     Når slaget er over har tyskerne mistet en krysser (Blücher), mens en slagkrysser (Seydlitz) har betydelige skader. 954 mann er drept, og ca 250 stk er enten såret eller tatt til fange.
     Britene har på sin side ikke fått senket noen skip, men slagkrysseren Lion ble i løpet av slaget så kraftig skadet at den i praksis er blitt inoperativ. Etter slaget må Lion taues hjem i havn, og krever fire måneders reparasjon. Også en destroyer er slått ut. Tap av mannskap er imidlertid betydelig lavere, mye takket være at alle skip holdt seg flytende - 15 er falne, og 32 er såret.

     Hjemme i Tyskland er Kaiser Wilhelm lite fornøyd. Han beordrer en slutt på all unødvendig risiko for overflateskipene.


     ------------------------------

     Ting skjer også på sydligere breddegrader: Den 26. januar starter Det Ottomanske Riket sine operasjoner mot Egypt, som innledes med en fremrykning gjennom Sinai. Mål: Suez-kanalen, britenes nøkkel til India.
     Last edited by Bestefar; DTG 272328A Jan 15, .
     Beidh a lá leo

     Kommentér


     • #65
      Den 28. januar 1915 følger britiske myndigheter opp beslutningen fra krigsrådet den 13. januar, og dermed er saken bestemt: Den britiske marinen skal gjennomføre et angrep mot Dardanellene i Tyrkia. Dette skal fortrinnsvis skje i februar, og man skal bruke eldre (pre-dreadnought) slagskip.
      Beidh a lá leo

      Kommentér


      • #66
       Den tyske ubåtkampanjen mot England fortsetter, og engelske handelsskip senkes jevnlig. Dette leder britiske myndigheter til den 30. januar å advare handelsskip mot å flagge engelsk i nærheten av Storbritannia - skipene oppfordres til enten å bruke nøytrale flagg, eller ingen i det hele tatt.


       Illustrasjonsbilde

       Tyskerne svarer den 4. februar ved å erklære Nordsjøen som krigssone:

       Opprinnelig skrevet av Deutsche Reichsanzeiger
       (1) The waters around Great Britain and Ireland, including the whole of the English Channel, are hereby declared to be a War Zone. From February 18 onwards every enemy merchant vessel encountered in this zone will be destroyed, nor will it always be possible to avert the danger thereby threatened to the crew and passengers.
       (2) Neutral vessels also will run a risk in the War Zone, because in view of the hazards of sea warfare and the British authorization of January 31 of the misuse of neutral flags, it may not always be possible to prevent attacks on enemy ships from harming neutral ships
       Last edited by Bestefar; DTG 311258A Jan 15, .
       Beidh a lá leo

       Kommentér


       • #67
        Østfronten: Bolimów

        På østfronten pågår i disse dager slaget ved Bolimów. Den tyske 9. arme under Mackensen har planlagt et angrep mot den russiske andre arme ved Bolimów, mellom Lodz og Warszawa. Dette er første storstilte forsøket tyskerne gjør med bruk av gass: Ca 18.000 granater med en form for tåregass avfyres mot russerne. Uheldig vindretning blåser imidlertid gassen tilbake mot tyske linjer. Der gjør den likevel liten skade - det kalde været eliminerer nesten fullstendig virkningen av gassen.

        De skuffende resultatene fra bruken av gassen får tyskerne til å avblåse angrepet. Russerne øyner en mulighet, og lanserer et motangrep med 11 divisjoner. Disse brytes imidlertid opp og stanses av tysk artilleri. Utfallet av slaget er tap på ca 20.000 på tysk side og ca 40.000 på russisk side, uten at operasjonene får nevneverdige territorielle konsekvenser.


        Østfronten, 1915
        Beidh a lá leo

        Kommentér


        • #68
         Suez-kanalen

         Som vi så for noen dager siden, har ottomanske styrker satt i marsj retning Suez, som naturlig nok er helt vital for britenes forbindelse til India. Angriperne har beveget seg langs tre akser, med hovedstyrken langs den midtre ruten og to mindre styrker langs de nordre og søndre, og den 2. februar ankommer styrkene selve Suez-kanaleni. Ferden er hele tiden blitt observert av britiske fly, som også ved enkelte anledninger angriper ottomanerne med bomber.


         Marsjrutene

         Ottomanske styrker i Sinai

         Den 3. februar begynner angrepene. Ottomanske styrker prøver å krysse kanalen ved Tussum (nord av Great Bitter Lake, se kart under) tidlig om morgenen, før dagslyset. De britiske (i stor grad indiske) forsvarerne er imidlertid godt forberedt på at fienden er på vei. Enkelte ottomanske styrker lykkes i å krysse kanalen, men klarer ikke å holde noe brohode. Ottomanerne retter deretter angrep mot britiske posisjoner ved Tussum øst for kanalen, og kampene raser utover dagen uten at ottomanerne lykkes i å ta området.

         Også angrep lenger nord, mot Ismailia ferjepost, mislykkes. Den 3. februar avsluttes med at ottomanske styrker trekker seg tilbake fra kanalområdet.

         Den 4. februar oppdager de britiske forsvarerne til sin overraskelse at området rundt kanalen så å si er tømt for ottomanere. En britisk fremrykning langs østkysten av kanalen møter den ottomanske baktroppen, og britene ender opp med å ta i underkant av 300 fanger, samt en del utstyr.

         Ytterligere ottomanske angrep mot Suez kommer ikke til å komme de neste dagene, Ottomanerne har lidd dramatisk høyere tap enn britene, og skjønner at det på det nåværende tidspunktet ikke nytter å forsøke å komme seg over. De oppretholder imidlertid nærværet sitt på Sinai-halvøya.


         Britiske styrker i Egypt
         Beidh a lá leo

         Kommentér


         • #69
          Den 3. februar henrettes også Danilo Ilić, Veljko Čubrilović og Mihaijlo Jovanović ved hengning, for deres delaktighet i snikmordet på Franz Ferdinand i Sarajevo den 28. juni i fjor.

          Selve attentatmannen, Gavrilo Princip, hadde man etter litt om og men funnet for ung til at han kunne idømmes dødsstraff
          Last edited by Bestefar; DTG 032206A Feb 15, .
          Beidh a lá leo

          Kommentér


          • #70
           Østfronten: Det andre slaget ved Masuia

           Området ved sjøene i Masuria var i fjor høst åsted for et knusende nederlag for russerne. I disse dager utkjempes nok et slag i det samme området.

           Det er denne gangen tyskerne som går på offensiven. Falkenhayn, sjefen for generalstaben, har lenge vært av den oppfatning at det er på vestfronten krigen vil vinnes. Hindenburg (øverstkommanderende østfronten) ønsker imidlertid en offensiv på østfronten, og lykkes også etterhvert i å overtale Falkenhayn til dette.


           Erich von Falkenhayn, sjef for den tyske generalstaben


           Paul von Hindenburg, tysk øverstkommanderende for østfronten

           Den 7. februar innledes offensiven ved at tyskernes 8. arme angriper russernes 10. arme. Været er dårlig - tyskerne angriper midt under en snøstorm. Angrepet ser imidlertid ut til å gå meget bra innledningsvis - russerne overraskes, og påføres betydelige tap. Tyskerne rykker raskt fram.

           Tyskernes mål er å krysse Wisla, og forhåpentligvis slå Russland ut av krigen. Styrkeforholdet er imidlertid fortsatt skjevt - ved offensivens begynnelse stiller tyskernes 8. og 10. arme med 100.000 soldater mot russernes 220.000, i 10. og 12. arme.


           Tyske soldater under vinterforhold på østfronten, 1915


           Tysk offensiv i Masuria

           http://en.wikipedia.org/wiki/Second_...Masurian_Lakes
           Beidh a lá leo

           Kommentér


           • #71
            Canadiske styrker i Frankrike

            I disse dager ankommer den canadiske 1. divisjon Frankrike. Avdelingen, som i likhet med BEF består av frivillige, ble opprettet i Canada allerede i august 1914, og ble deretter sendt til England for trening og forberedelser på høsten 1914. Forberedelsene er nå fullført, og avdelingen er klar for operativ tjeneste på vestfronten.


            Divisjonen forlater Canada i 1914
            Beidh a lá leo

            Kommentér


            • #72
             Østfronten: Tyskernes fremrykning fortsetter, og tar Eydtkuhnen, Wirballen og Serpets. De lykkes ikke i å ta Kosziowa. Russerne iverksetter imidlertid en tilbaketrekking.
             Beidh a lá leo

             Kommentér


             • #73
              Fortsatt kamper både på øst- og vestfronten.

              I vest fortsetter slaget om Champagne - de alliertes forsøk på å bryte gjennom de tyske linjene. Idag lykkes franskmennene i å ta et skogsområde i Souain i Champagne - men tyskerne tar området tilbake i et motangrep. Samtidig tar tyskerne landsbyen Norroy. Tyskerne angriper også i Alsace.

              På østfronten fortsetter den tyske fremrykningen, og tyskerne tar russiske stillinger ved Lyck (SØ Königsberg). Også i østerriskernes del av østfronten er det kamper, disse pågår nå mellom østerrikere og russere i Karpatene. Østerrikerne har i de siste dagene hatt noe suksess, og har rykket fram i Galicia.

              Lenger sør er det nye trefninger mellom briter og ottomanske styrker i området Suez. Britene overrasker tyrkiske styrker, dreper 60 og tar 102 fanger
              Beidh a lá leo

              Kommentér


              • #74
               Kampene langs vestfronten fortsetter, og preges fortsatt av at man ikke ser de helt store bevegelser. En del mindre bevegelser fram og tilbake er det imidlertid: den 14. februar tar tyskerne britiske skyttergraver nær St. Eloi. Disse lykkes imidlertid britene med å ta tilbake den 15.
               Den 14. klarer også franskmennene å ta tilbake noen av områdene de mistet ved Norroy.

               Den 15. tar også den belgiske kong Albert til luften, idet han blir med på et rekognoseringstokt over tyske skyttergraver. Flyet blir visstnok beskutt, men lander trygt.

               På østfronten er tyskerne fortsatt på frammarsj: I dag tar tyskerne selve Lyck, og russerne er dermed kastet ut av øst-Preussen.
               Litt lenger sør holder russerne stillingene sine i vest-Karpatene mot østerriske angrep, men østerrikerne lykkes i å ta Nadworna i øst-Galicia.

               Enda lenger øst, Singapore: Mytteri i det britiske/indiske 5. lette infanteriregiment , for tiden stasjonert i Singapore, idet regimentet forbereder sin forflytning til Hong Kong. Regimentet har sitt opphav i den bengalske hæren. Den 15. februar bryter ca 800 soldater ut fra brakkene sine, og dreper britiske ofifiserer og flere andre - totalt rundt 40 stk. Opprøret varer til 17./18. februar - en kombinasjon av briter, lokale frivillige, og russiske/japanske/franske skip og mannskap lykkes da med å bringe det til opphør. I etterkant henrettes 47 av opprørerne, flere andre får lange fengselsstraffer (opp til livstid)

               Årsakene til opprøret er forklart på noe ulike måter, men det hadde vært gnisninger i regimentet over tid før dette. Motstand mot britisk styre kan ha bidratt, i tillegg er det spredt rykter om at den forestående redeployeringen i realiteten innebærer at regimentet skal i kamp mot det ottomanske riket - som ikke falt i god jord hos den betydelige muslimske andelen soldater i regimentet.

               Beidh a lá leo

               Kommentér


               • #75
                Vestfronten: Nytt fransk angrep mot Norroy slås tilbake av tyskerne.

                Østfronten: Russerne trekker seg tilbake mot elven Nieman i møte med tyske angrep. Tyskerne lykkes imidlertid ikke ved Kosziowa.


                Nieman-elva

                Andre nyheter: I forlengelsen av den planlagte deployeringen av en større styrke eldre slagskip til Dardanellene, bestemmer britene seg idag for å deployere en infanteridivisjon til området - 29. divisjon.
                Beidh a lá leo

                Kommentér


                • #76
                 Østfronten: Tysk fremrykning fortsetter, og tyskerne går nå inn i Memel (Litauen). Også Østerrike har fremgang, og tar byen Czernowitz (idag Bukonvina i Romania).

                 Sjøen: I dag begynner tyskernes ubåtblokade av Storbritannia. Tyskerne har erklært hele området rundt de britiske øyer som krigssone, se innlegg 31.1.2015. Direkte er dette et svar på britenes anbefaling om bruk av nøytrale flagg i nærheten av de britiske øyer. Royal Navy har imidlertid også blokkert Tyskland siden 1914.

                 Beidh a lá leo

                 Kommentér


                 • #77
                  Dardanellene

                  Mens fronten er tilnærmet statisk på vestfronten, har den britiske marinestyrken som ble sendt ut i januar holdt stø kurs mot Tyrkia, og Dardanellene.


                  Dardanellene markert med gult


                  Dardanellene til høyre i bildet

                  Som kartet viser er stredet sentralt for forbindelsen mellom middelhavet og svartehavet - og dermed også for en stabil sjøveis forbindelse mellom de vestlige allierte og Russland. Dette er en av grunnene til at bla Churchill har ivret etter en operasjon for å åpne dette stredet. For å oppnå dette har de allierte samlet en flåte eldre slagskip. Disse anses som i eldste laget for å møte den tyske Hochseeflotte - men man forventer betraktelig mindre motstand fra tyrkerne, og det fornuftige anvendelsesområdet ser da ut til å være nettopp her.

                  Tyrkerne er selvsagt også klar over stredets betydning, og har derfor forberedt forsvarsverker. Selve stredet er beskyttet av minefelt, mens artilleri (inkl mobilt) er utplassert i åssidene rundt.


                  Tyrkiske forsvarsverk i Dardanellene

                  Britene har tidligere erfaring med disse stillingene - allerede i november 1914 bombarderte britiske skip tyrkiske stillinger ved Dardanellene. Hensikten var å skape et bilde av hvilken motstand disse stillingene kunne by på, og inntrykket britene satt igjen med etter det var at det neppe skulle by på uoverkommelige utfordringer å nedkjempe disse - ila et 20-minutters bombardement slo man den gang ut 10 kanoner og drepte 86 soldater. Det er derfor rom for optimisme mht denne operasjonen: Tyrkerne forventes ikke å yte mye motstand denne gangen heller.

                  Den 17. februar 1915 flyr et enslig sjøfly fra hangarskipet Ark Royal over Dardanellene. Oppdraget er rekognosering av Dardanellene, stredet som leder inn mot Konstantinopel og Bosporus-stredet.

                  To dager senere, kl 07:30 om morgenen den 19. februar, sendes to jagere inn mot stredet for å rekognosere. Tyrkerne beskyter disse, og etter litt er de ytre tyrkiske befestningene under britisk bombardement.
                  Hangarskipet (for sjøfly) Ark Royal


                  Den allierte flåten ved Dardanellene


                  Britisk slagskip beskyter tyrkiske stillinger

                  Beskytningen denne dagen oppnår imidlertid ikke de samme resultatene som bombardementet den forrige høsten hadde gjort. Dårlig vær bidrar også til å redusere effekten for britene - man hadde opprinnelig tenkt å bruke fly fra hangarskip for å spotte for slagskipene, men været er for dårlig til å tillate dette.
                  I tillegg har britene den utfordringen at det kun er de ytre tyrkiske befestningene som kan nås med letthet - for å kunne beskyte forsvarsverkene lenger inne effektivt, er de allierte avhengige av å komme seg inn i selve stredet. Dette betyr at man også må inn og rydde minefeltene tyrkerne har utplassert i stredet. Man har altså fortsatt en betydelig jobb foran seg.
                  Last edited by Bestefar; DTG 192017A Feb 15, .
                  Beidh a lá leo

                  Kommentér


                  • #78
                   Imens: Det norske skipet SS Belridge torpederes uten forvarsel av en tysk ubåt, men lykkes i å komme seg til havn. Tyskerne hevder angrepet skyldes en feiltagelse.
                   Beidh a lá leo

                   Kommentér


                   • #79
                    Dardanellene

                    Som vi så innledet gårsdagen operasjonen mot Dardanellene. De oppnådde resultatene fra det innledende bombardementet var imidlertid skuffende, og varsler om at det gjenstår en betydelig innsats før Dardanellene kan klareres for alliert trafikk.


                    Det innledende bombardementet

                    Som nevnt tidligere har man også avsatt bakkestyrker til denne operasjonen, nå sist 29. divisjon. Bakkestyrkene er hovedsakelig tiltenkt okkupasjonstjeneste etter at marinestyrken har åpnet stredet. Den 20. februar utvides tilgjengelige bakkestyrker ved at det blir bestemt at også korpset fra Australia og New Zealand (ANZAC, skjønt de kalles ikke det enda) skal brukes i dette området. ANZAC er for tiden i Egypt, hvor de driver opptrening for innsats på vestfronten - det er dermed forholdsvis praktisk å omdirigere disse til området. Dette er også praktisk av andre grunner; man ønsker i utgangspunktet å unngå å eksponere de australske troppene for vinterforholdene som råder i Europa pr nå (det er bla derfor treningen deres har foregått i Egypt). Disse går dermed inn som tilgjengelige bakkestyrker, i tillegg til den britiske 29. divisjon og Royal Navy Division (infanteri). I disse dager opprettes også til samme formål det franske orientalske ekspedisjonskorps, bestående av én fransk divisjon opprettet i nord-afrika, med en høy andel soldater fra koloniene.


                    Deler av det som skal utgjøre ANZAC, under opptrening i Egypt
                    Last edited by Bestefar; DTG 201759A Feb 15, .
                    Beidh a lá leo

                    Kommentér


                    • #80
                     Filler
                     Beidh a lá leo

                     Kommentér


                     • #81
                      Østfronten: De masuriske sjøer

                      Filler 1
                      Beidh a lá leo

                      Kommentér


                      • #82
                       På østfronten avsluttes nå det andre slaget ved de masuriske sjøer. Som vi har sett startet dette slaget med en tysk offensiv den 7. februar. Dette overrumplet russerne, og tyskerne rykket raskt fram - innen den første uka hadde de rykket fram 10 mil.                       Russerne klarer ikke å stanse det tyske angrepet, og styrkene har trukket seg tilbake i uorden. Russernes 20. korps omringes etterhvert i Augustow-skogen. Den 21. februar overgir hele korpset seg til tyskerne.


                       Tilfangetatte russiske soldater

                       Mens 20. korps ble omringet, har imidlertid de øvrige russiske styrkene rukket å reorganisere seg. Den 22. februar iverksetter de et motangrep mot tyskerne. Dette stanser endelig den tyske fremrykningen, og slaget er dermed over.


                       Det andre slaget om de masuriske sjøer - nord på kartet. I søndre del kan sees de østerriske angrepene, samt Przemysl (beleiret)

                       Tyskernes mål for operasjonen var å avgjøre krigen på østfronten ved å utflankere de russiske avdelingene i Polen, ved et tysk angrep i nord og et østerrisk angrep i sør. Operasjonene i sør hadde også som mål å nå Przemysl, festningene som har vært under russisk beleiring siden høsten 1914.

                       Ved at offensiven nå stanses, lykkes det ikke å oppnå dette målet. Tyskerne har imidlertid påført russerne betydelige tap, og har lidd begrensede tap selv - til tross for at russerne hadde over dobbelt så mange soldater som tyskerne når slaget startet. Russiske tap (falne, tilfangetatte, sårede) er på ca 200.000 soldater, mens tyskernes tap er på 16.200.
                       De østerriske styrkene i Przemysl er fortsatt beleiret.

                       http://en.wikipedia.org/wiki/Second_...Masurian_Lakes
                       Beidh a lá leo

                       Kommentér


                       • #83
                        Vestfronten: Fortsatt kamper langs store deler av fronten i forbindelse med den allierte offensiven, men svært begrensede territorielle resultater. Britisk observatør i den franske hæren kommenterer at situasjonen i praksis virker fastlåst.

                        Hjemme i Storbritannia nedsettes i februar 1915 The Landships Committee. Komiteen, som er tilknyttet marinen, er nedsatt av First Lord of the Admiralty Winston Churchill, og skal utvikle "landskip" som skal kunne brukes på vestfronten. Det man i utgangspunktet ser for seg er store, hjulgående landskip, estimert til å veie ca 300 tonn.

                        Komiteens eksistens hemmeligholdes, ikke bare for fienden, men også for egen forsvarsminister/War Office, fordi man forutser problemer med å oppnå støtte derfra.
                        Beidh a lá leo

                        Kommentér


                        • #84
                         Dardanellene

                         Den 23. februar går britiske Royal Marines i land på Lemnos. Lemnos er en liten, gresk øy like vest for Dardanellene, hvor man for tiden forsøker å bekjempe tyrkiske forsvarsverk med bombardement fra sjøen. Hensikten med å gå i land på Lemnos er å etablere en base nærmere operasjonsområdet, bla ved å ha en midlertidig garnison for styrkene som etterhvert skal okkupere Konstantinopel når man har lykkes i å bekjempe de tyrkiske forsvarsverkene fra sjøen.
                         Man har imidlertid ikke bedt grekerne om tillatelse før man tar øya i bruk

                         http://maps.google.com/maps?ll=39.91...hl=en&t=m&z=12

                         Lemnos er den hvitfargede øya rett vest av inngangen til Dardanellene, ved grenseangivelsen


                         Allierte styrker på Lemnos - dette er fra en senere landsetting av franske soldater


                         Deler av garnisonen som etableres på Lemnos. Vintønnene i forgrunnen er fra den franske kontigenten
                         Last edited by Bestefar; DTG 232247A Feb 15, .
                         Beidh a lá leo

                         Kommentér


                         • #85
                          Filler
                          Beidh a lá leo

                          Kommentér


                          • #86
                           Dardanellene

                           I Dardanellene tar den britiske marinestyrken igjen opp angrepet på de tyrkiske fortene ved Dardanellene, etter en pause på et par dager grunnet dårlig vær.

                           Beskytningen av de ytre fortene ved inngangen til stredet starter like etter kl 10. Etter kort tid treffes det britiske slagskipet HMS Agamemnon. Dette fører til 3 falne ombord på skipet, men skipet er fortsatt operativt, og skadene er ikke verre enn at de kan repareres over de neste dagene.                           Som en følge av bombardementet evakuerer tyrkerne etterhvert de ytre fortene. Rundt kl 1500 er det stille nok til at minesveipere begynner å trekke nærmere stredet. Utover kvelden søker disse etter miner ved inngangen til stredet, men finner ingen. Veien inn i stredet er dermed klar.

                           Etterhvert raider også Royal Marines de ytre fortene Sedd el Bahr og Kum Kale, uten å møte nevneverdig tyrkisk motstand.

                           Beidh a lá leo

                           Kommentér


                           • #87
                            Vestfronten/Dardanellene

                            Kampene langs vestfronten fortsetter. Franskmennene lykkes i å ta tyske skyttergraver ved Mesnil. Ved Verdun tar tyskerne flammekastere i bruk for første gang under krigen, i et vellykket angrep mot franske skyttergraver                            ------------------------------

                            I Dardanellene fortsetter den fransk-britiske marinestyrken sine angrep. Tre britiske slagskip tar seg inn i stredet og beskyter de midtre tyrkiske fortene. De har imidlertid store problemer med å håndtere det tyrkiske mobile artilleriet, som konstant skifter posisjon. Ett av slagskipene blir truffet, og tar inn vann. Rundt kl 1600 trekker slagskipene seg ut igjen.
                            Beidh a lá leo

                            Kommentér


                            • #88
                             Luftkrigen i første verdenskrig

                             Ved krigens begynnelse var militær bruk av fly fortsatt i sin spede barndom. Alle de største deltagerne i krigen hadde militære fly ved krigsutbruddet, men som regel i et meget begrenset antall. Man hadde imidlertid også et betydelig antall ballonger, som man brukte til rekognosering og spotting av artilleriild. Ballonger var typisk festet til bakken, og kunne nå så høyt som 1,5 km. De var imidlertid ustabile og utsatt for vind - og var også temmelig lette å skyte ned. Heldigvis for observatørene var disse utstyrt med fallskjerm. Denne fordelen har man fortsatt ikke for fly - fallskjermene i ballonger er forholdsvis store, og er fastmontert i ballongen. Man har fremdeles ikke fallskjermer som er små/lette nok til at det er praktisk å bruke dem i fly.


                             Fransk observatør i ballong - 1918

                             I tillegg til ballonger som var festet i bakken, hadde man også luftskip, som gjerne var ansett som den beste rekognoseringsplattformen tilgjengelig - spesielt for maritimt bruk. De tyske Zeppelinerne er kanskje de mest kjente luftskipene.
                             Selv om man allerede før første verdenskrig hadde sett eksempler på enkel bombing fra fly, var innstillingen i 1914 fortsatt at det primært var til rekognosering fly var egnet. Og også i den forbindelse ble de nye flyene sett på med skepsis, da særlig fra kavaleriet, som var hovedkonkurrenten i den rollen. Fly viser seg imidlertid å overgå forventningene når krigen først bryter ut, spesielt i manøverkampene som preget de første krigsmånedene - og da i så stor grad at observatørene til tider opplever å bli møtt med skepsis når de melder observasjonene sine. Som vi så var dette tilfellet før det første slaget ved Ypres, når John French nektet å tro rapportene om tysk styrkekonsentrasjon i området hvor de alliertes angrep var planlagt. Som det skulle vise seg kort tid etter var imidlertid observasjonene riktige.

                             Som et ledd i rekognoseringsvirksomheten har flyene nylig fått et nytt verktøy: vertikalmonterte kameraer som kan ta bilde av områdene under. Dette vil vise seg å ha en uvurderlig verdi i planarbeidet. Tyskerne har her et særlig forsprang, i form av overlegen optikk fra Zeiss.

                             Fly brukes imidlertid også til spotting av artilleri, men her har man særlige utfordringer knyttet til kommunikasjon. For at artilleriobservasjon skal ha noen reell verdi, må informasjonen fra spotteren nå artilleriet relativt raskt. Fly har imidlertid ikke radioer installert. Man eksperimenterer derfor med ulike metoder for å formidle informasjonen. En metode er å skrive ned informasjonen og kaste meldingen ned på bakken. Man bruker imidlertid også signalbluss, og fly kan også formidle informasjon ved spesielle manøvre.                             Tyske fly: Taube og Albatros


                             Britisk B.E.2


                             Fransk Farman

                             Til tross for at fly først og fremst er tiltenkt rekognosering, har man allerede sett kamphandlinger mellom fly, og selv om den største trusselen mot fly fortsatt er luftvern har man allerede sett de første eksemplene på fly som blir skutt ned av andre fly.
                             Ved krigens utbrudd hadde man imidlertid fortsatt ikke egne, dedikerte jagerfly i mengder, men behovet begynner nå tydelig å melde seg. Man har fortsatt betydelige problem med bevæpningen - den beste bevæpningen mot andre fly er åpenbart maskingevær, men å montere disse på en måte som gjør dem effektive og treffsikre uten at flyet blir for stort og uhåndterbart viser seg å være en utfordring. Problemet er at den monteringen som synes mest effektiv pr nå ikke er praktisk mulig - det enkleste for piloten er åpenbart å ha maskingeværene rett foran seg, slik at han kan sikte og skyte selv (og utbedre evt klikk). Dette fører imidlertid til at kulene flyr gjennom propellradiusen, som innebærer at ildgivning vil føre til at piloten skyter av sin egen propell. Dette vil man helst unngå.

                             Man har fortsatt ikke funnet en effektiv måte å løse dette problemet på. Noen fly har montert maskingevær som skyter i andre retninger (bakover/oppover), mens britene har en egen løsning i sin Vickers F.B.5: Ved å montere propellen bak flyet ("pusher"-konfigurasjon) kan maskingeværene skyte uhindret forover.Det er da det første masseproduserte flyet i verden som er dedikert til luft-til-luft kamp, og kan dermed kalles det første jagerflyet.Pusher-konfigurasjonen er imidlertid ikke ubetinget positiv - den er mer kompleks enn propell foran, og reduserer også flyets ytelsesevne


                             Vickers F.B 5


                             Forsøk med maskingevær som skyter over propellen

                             På grunn av ulempene til pusher-løsningen er problemet med effektiv montering av maskingevær dermed fortsatt ikke løst. Ulike andre løsninger er imidlertid foreslått, og utviklingen vil gå raskt over de neste par månedene.

                             http://en.wikipedia.org/wiki/Aviation_in_World_War_I
                             Beidh a lá leo

                             Kommentér


                             • #89
                              På vestfronten fortsetter den allierte offensiven som ble innledet i desember 1914. Franskmennene oppnår en viss fremgang ved Perthes, men fronten er fremdeles relativt statisk.
                              Samtidig advarer fransk hærledelse sine soldater om at soldater som overgir seg for raskt risikerer krigsrett ved senere retur
                              Beidh a lá leo

                              Kommentér


                              • #90
                               Dardanellene

                               Ved Dardanellene fortsetter den fransk-britiske styrken sine operasjoner mot tyrkiske fort. Etterhvert som man får nøytralisert fort ytterst i stredet, beveger man seg inn for å engasjere midlere og indre fort. Imens trekker minesveipere frem for å rydde minefelt. På denne måten jobber marinestyrkene seg gradvis fremover i stredet.
                               Samtidig landsetter man mindre enheter som raider fort for å ødelegge kanoner.                               Til tross for at man har beveget seg innover, har man fortsatt ikke den fremgangen man hadde håpet på. Flere forhold bidrar til dette. Allerede fra starten av har man hatt problemer med dårlig vær, som har gjort operasjonene vanskeligere. Tyrkisk artilleri har også vært vanskeligere å håndtere enn antatt. En betydelig forskjell siden 1914 er at tyrkiske styrker nå rådgis og støttes av tyske offiserer. Problemet man har støtt på nå er at man ikke bare møter statiske befestninger, men mobilt artilleri som flytter forholdsvis hurtig. Dette gjør at de allierte skipene har store problemer med å slå dem ut. Dette forsterker igjen et annet problem: Mannskapene på minesveiperne er i utgangspunktet sivile som trives dårlig med å jobbe under ild. Man har dermed betydelige problemer med at minesveipere snur så snart de blir beskutt. Dermed er fremdriften betydelig lavere enn antatt.
                               Også Royal Marines begynner å møte motstand: Den 4. mars møtes et av raidene mot de ytre fortene betydelig motstand, og britene mister 23 falne.                               Gammelt skipsartilleri i tjeneste som kystartilleri ved Dardanellene

                               Hjemme er imidlertid First Lord of the Admiralty Winston Churchill - som har lagt betydelige mengder prestisje i operasjonen - begynt å bli utålmodig, og etterspør økt innsats fra styrkene. Den 4. mars får han endelig gode nyheter: skvadronssjefen Sackville Carden har lagt nye planer, og kan melde om at man nå forventer å være i Konstantinopel innen 14 dager.
                               Last edited by Bestefar; DTG 042242A Mar 15, .
                               Beidh a lá leo

                               Kommentér

                               Donasjoner

                               Collapse
                               Working...
                               X