Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Mest sannsynlig motivasjon for Kreml?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Mest sannsynlig motivasjon for Kreml?

  Først lyver Putin 10 ganger.
  Mulig motivasjon i Ukraina-konflikten er vanskelig å se ut fra det russerne påstår i media.

  Russernes atferd ble ikke mindre merkelig av dette: Lavrov sier russerne selv kan løse Ukraina-konflikt.

  Vil russerne nøye seg med Krim og hvorfor? Hva motiverer egentlig Kreml i konflikten med Russland?

 • #2
  Han henviste også til Kosovo, en del av det tidligere Jugoslavia der NATO intervenerte i en konflikt som raste i 1998-99. Lavrov sa at hvis verdenssamfunnet så på Kosovo som et «særtilfelle», må Krim-konflikten betraktes på samme vis.
  Når det gjelder de diplomatiske utspillene så har dette hele tiden vært en veldig tydelig parodi på Kosovo-krisa. At de er sure for hva skjedde med Kosovo skjønner jeg godt, og er tildels enig med dem, selv om jeg kjenner Kosovo-albanere. Russland vet at vi vet at de lyver om Krim; de er ikke ment å være overbevisende utspill, men noe måtte de jo si.

  Som jeg sa før, tror jeg Russland hadde standard-planer for hvordan anektere land (ref. tråden om Finnmark) - men de ble overrasket av at Yanukovic rømte Ukraina og de hadde derfor ikke tid til å iscenesette overgrep i Ukraina før de rykket inn med tropper. Planen passet ikke med den faktiske situasjonen, og man hadde ikke tid til å tilpasse den. På grunn av at ting skjedde så fort måtte Russland gi opp kampen om verdensopinionen før den hadde begynt.

  Jeg tror ikke Russland har noen gode geopolitiske grunner for å okkupere Krim; deres flåtebase der var ikke truet ved Yanukovic sin avgang, og Ukraina ønsket fortsatt å ha et godt forhold til Russland. Svartehavsflåten og tilgangen til Middelhavet står heller svakere nå enn før innmarsjen på Krim.

  Jeg tror det handler mer om innenrikspolitkk.

  Russland hadde også en serie med store demonstrasjoner etter forrige valg, og de vil ikke ha noen "Maidan" eller "Tahrirplass" i Moskva. Demoniseringen av Maidan var en del av å unngå slike demokratiopprør i Russland. Inne i Russland er det et element av at bordet fanger - Russisk propaganda har jobbet i høygir for å demonisere Ukraina og andre naboland i flere måneder og år, og med den ensrettingen og konflikthausingen de har drevet med, kan ikke bare Putin la være å gjøre noe uten å se svak ut i egen opinion.

  Ved å anektere Krim kan Putin både videreføre sitt narrativ om Maidan-opprøret som noe farlig som man må slåss mot, og vinne popularitet blant de høyreekstreme i egen opinion ved å være handlekraftig. Men konsekvensene kan svekke Russland på sikt.

  Kommentér

  Donasjoner

  Collapse
  Working...
  X