Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Jurist - Vernepliktig akademiker (VA)

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Thread Author

  Jurist - Vernepliktig akademiker (VA)

  Jurist – vernepliktig akademisk befal (VAB),

  Jeg er utdannet sosionom (bachelor), og avslutter våren 2014 femårig juristutdanning ved UiO.

  Jeg har lest om VAB ordningen for jurister og ønsker gjerne å søke på denne, men har noen spørsmål og kanskje noen av dere har gjennomgått dette eller kjenner til ordningen?

  Har for øvrig også sendt mail til forsvaret, men er litt ivrig og kanskje sitter dere på nyttig erfaring som jeg ikke vil få svar på av forsvaret i en mail?

  På siden til forsvaret om vab ordningen for jurister leser jeg at at kravene blant annet er ”oppfylle de medisinske kravene” og ”være i rimelig god fysisk form”. Hva ligger i disse kravene?

  Jeg syns jeg er i ”rimelig god fysisk form”. Trener regelmessig, hovedsakelig styrke og er mye ute i skogen. Bruker imidlertid kontaktlinser til daglig. Har brukket foten en gang for et par år siden, men ellers er alle ben hele og velfungerende

  Er det andre fysiske krav jeg skal forholde meg til? Og eventuelt noen opptakskrav som jeg bør trene spesielt mot?
  Nå er det litt under et år til jeg sier meg ferdig med studiene, så har litt tid på å trene meg opp om det er noen spesielle krav som jeg må klare.

  Og om du eller noen dere kjenner har vært vab jurist hva slags faglige oppgaver er vanlig å ha for en vab jurist?
  Leste i en tidligere tråd her at man fikk stor ansvar, og det syns jeg lover godt!

  Videre har jeg samboer og om jeg blir utplassert et annet sted enn hvor vi bor, ønsker vi begge å flytte på oss. Jeg leste at man kan ønske seg visse plasser, utfra hvor det er behov, noen som har erfaring med i hvor stor grad slike ønsker blir tatt hensyn til? Samboer er sivil ingeniør, så kan få jobb de fleste steder, men noen steder er vel enklere enn andre.

  Ellers kan jeg vel nevne at jeg er kvinne og født før 1992, så må søke spesielt.

  Tusen takk for alle svar!
  Last edited by Rittmester; DTG 111637A Jun 20, . Begrunnelse: Trådtittel

 • #2
  Hei - vi er flere VAB-interesserte jurister og jusstudenter (for min del ligger jeg an til opptak V14 - og burde egentlig komme igang med mer trening snart). Du vil relativt raskt etter at du har kontaktet VPV bli satt i kontakt med en veldig kunnskapsrik fyr som vet "alt" om VAB. Jeg kan gjengi litt av det jeg har blitt fortalt i løpet av de siste ni månedenes kontakt med VPV.

  VAB-opptaket for jurister er vanligvis to ganger i året (august og februar/mars). "Medisinske krav" er ikke særlig å snakke om. Regner med at du har lest trygderett. Spørsmålet er om du er "arbeidsufør" sett opp mot militære krav til stabsoffiserer. Har du ingen sykdommer, skader, eller lyter bør dette være problemfritt. Linsene dine kan være et problem avhengig av hvor dårlig synet ditt er.

  Det er ingen fysiske opptakskrav for VAB-jurister, men det er testplikt på hangups, pushups, situps, og 3000-meter.

  VAB-jurister kan få faglig varierte arbeidsoppgaver. Noen jobber med militær strafferett, noen med IHL, noen med offentlige anskaffelser og arbeidsrett. Forvaltningsrett er alltid mulig å få. Forsvaret er en stor organisasjon. Du blir plassert der Forsvaret har behov for deg, så hvis du vil ha noe spesielt bør du passe på å ta spesialfag rettet inn mot det.

  Hvis du må flytte kan Forsvaret hjelpe til med bolig og flytteutgifter. Ønsker blir tatt hensyn til, men er ikke styrende.


  Jeg kjenner ikke til hvor lang tid Forsvaret bruker for å få innkalt og gjennomført sesjon for frivillige kvinner (født før 1992), men dersom du sikter på inntaket H14 bør du vel være gjennom sesjon i januar-februar.
  Would you, Quintus? Would I?

  Kommentér

  • Thread Author

   #3
   Tusen takk for så godt og utfyllende svar! Og så fint vi er fler

   Veldig betryggende å vite at jeg vil bli satt i kontakt med en kunnskapsrik fyr. Håper jeg snart får svar på mailen og blir satt i kontakt med denne mannen.

   Jeg fant disse fysiske kravene, og kan kanskje bruke de som en pekepinn for hvor jeg bør ligge?

   Når det gjelder synet har jeg vel brukt for mange år på å titte ned i bøkene, og nå ligger synet på minus 4. Det høres jo fryktelig ille ut, men jeg er langt fra blind. Brukt kontaktlinser siden ungdomsskolen og hatt lite problemer med det. Etter hva du skriver så skal jeg jo være innenfor, så lenge det går med synet.
   Ser ut som det ikke er så strenge krav for synet lenger, så håper at jeg kan komme med og krysser fingrene!

   Nå droppes strenge krav til synet

   Vet du noe om hvor mange vab jurister det pleier å være? Jeg leste om det i stud.jur eller lignende en gang for et års tid siden, men har aldri snakket med noen som faktisk har valgt denne veien.
   Last edited by Han; DTG 091544A Sep 13, .

   Kommentér


   • #4
    FOS-kravene er mer enn godt nok for VAB-rekrutten, vil jeg anta...

    Antallet VAB-jurister er ikke mange - en liten håndfull i året.
    Would you, Quintus? Would I?

    Kommentér

    • Thread Author

     #5
     tusen takk for svar Krikkert!

     Ringte forsvaret her om dagen - siden jeg ikke har fått noe svar på mail, og fikk beskjed om at de vil ta kontakt i løpet av uka med info. Blir spennende!

     Kommentér


     • #6
      Sv: Jurist – vernepliktig akademisk befal (VAB)

      Jeg tjenestegjorde som jurist under førstegangstjenesten, men med korporalsgrad. Det var litt "corny" fra tid til annen!

      Kommentér


      • #7
       Sv: Jurist – vernepliktig akademisk befal (VAB)

       Opprinnelig skrevet av Viking80 Vis post
       Jeg tjenestegjorde som jurist under førstegangstjenesten, men med korporalsgrad. Det var litt "corny" fra tid til annen!
       Dette var vel en glipp/feil? Det vil si graden.


       Sent from my iPhone using Tapatalk
       Minsk, det nye Utopia

       Kommentér


       • #8
        Sv: Jurist – vernepliktig akademisk befal (VAB)

        Nei, fram til 2013 (?) så hadde jurister i førstegangstjeneste som jurist ingen spesiell grad; vi var ikke inn under VAB-ordningen da. Heldigvis har det endret seg!

        Men jeg fikk fatt i et tjenestefeltmerke (militærjurist) som jeg plasserte på jakkeslagene på M98-uniformen:

        http://www.webstaff.no/100000%20army...ons/050301.htm

        Vet ikke om dette var helt "i henhold". Men jeg fikk nå bruke det.

        Kommentér


        • #9
         Hei! Forsøker meg på denne tråden, selv om den er noen år gammel. Jeg skal være VA-jurist til høsten. Hvordan foregår de 10 ukene med offiserskurs? Har ikke fått så mye informasjon enda, så jeg lurer på hvordan jeg kan forberede meg. Vil man gjennomgå rekrutten f eks?

         Kommentér


         • #10
          Hei, og velkommen

          Du vil gjennomføre en grunnleggende soldatutdanning som del av VAB-utdanningen, om dette er tilsvarende til GSU 1 (populært kalt rekruttutdanning) skal jeg ikke kaste meg ut akkurat nå. Det er sikkert andre på forumet som kan någet mer om det enn hva jeg kan på stående fot.

          Det jeg dog vet er at deler av kurset foregår ved forsvarets høgskole.
          Det er faan meg på tide å BITRE... Bitre, bitre. bitre

          Kommentér


          • #11
           Takk for svar! Ja, de ti første ukene er på Sessvollmoen, etterfulgt av tre uker fagopplæring ved høgskolen. Har lest en del på Forsvarets sider om førstegangstjeneste, men er usikker på hvor mye av det som gjelder oss VA-er.

           Kommentér


           • #12
            Jeg kjente litt til opplegget for leger (gjennom venner) for svært mange år siden (40+), men jeg forstår at opplegget er fullstendig endret nå. Den gangen ble rekruttskole avholdt for medisinstudenter (og jeg regner med også tannlege-, farmasi-, veterinær-, teologi- og psykologistudenter) i sommerferien mens de var studenter (normalt første sommer etter begynt studie), og så begynte de rett på sanitetsoffiserskurset straks de var ferdige med medisinstudiet og turnustjenesten.
            At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

            Kommentér


            • #13
             Det er normalt felles rekruttskole for de som skal inn til VAB-tjeneste (Heter det VA nå?)
             Dette omhandler samtlige kategorier, som hvlt nevner. Så både tannleger, prester og jurister har samme rekrutt.

             Som "trådåpner" sier, blir tjenesten gjennomført på Sessvollmoen, med grunnleggende soldatutdanning som orientering, skyting, sanitet og så videre.
             (Normalt gjennomfører de fra medisinstudie et annet sanitetskurs en de andre, grunnet at de ofte får andre roller i sin tjenesete)

             At noe utdanning foregår ved høyskolen er bra, tidligere har det også vært foredragsholdere fra Krigsskolen eller Høyskolen som har holdt leksjoner i Krigens folkerett og andre tyngre fag; for å få det på et høyt akademisk nivå.


             Så får man se hvor mye rekrutt og hvor mye offiserskur det er. Som regel er man fenrik etter en dag, og løytnant etter ti uker.
             Det er morro, dyktige instruktører, nye vennskap og man får kjent litt på hvordan det er å være soldat.
             Your signature cannot be longer than 70 characters long.

             Kommentér


             • #14
              Teksten under er hentet fra en stillingsannonse som ikke er gyldig nå, men gir en oversikt:


              En jobb i Forsvaret er noe mer enn en jobb. Forsvarets viktigste oppgave er å forsvare landet vårt. Uansett hvilken stilling du har, er du med på å ivareta landets og fellesskapets interesser.

              Les mer om Forsvaret

              Stillingsbeskrivelse


              Forsvaret tilbyr hvert halvår ca. 8-15 nyutdannede jurister og jurister med noen års erfaring muligheten til å tjenestegjøre som vernepliktig akademiker jurist i en avdeling i Forsvaret. Tjenestetiden er normalt 12 måneder.

              For innrykket høsten 2020 (først i september) trenger Forsvaret jurister til følgende steder:
              • Forsvarets høgskole (Oslo)
              • Forsvarets operative hovedkvarter (Bodø)
              • Luftforsvarsstaben (Rygge)
              • Forsvarets logistikk organisasjon (Kjeller)
              • Cyberforsvaret (Lillehammer)
              • Forsvarets sikkerhetsavdeling (Oslo)
              • Hærstaben (Bardufoss)
              • Forsvarsmateriell (Oslo)

              Året starter med 10 ukers grunnleggende soldat- og befalsopplæring, herunder opplæring i felt ferdigheter og lederskapsutdanning på Sessvollmoen militærleir ved Gardermoen. Etter kurset gjennomgår du en militærjuridisk fagopplæring ved Forsvarets høgskole på Akershus festningi 3 uker. Fagopplæringen gir forståelse for krigens folkerett, operasjonell rett, Forsvarets organisasjon, prosesser og oppgaver, samt rettslige spørsmål i stabstjenesten. Når fagopplæringen er ferdig, blir du utplassert i den avdelingen du skal tjenestegjøre i.

              Høres dette spennende ut! Da bør du søke!

              Arbeidsoppgaver
              • Krigens folkerett
              • Operasjonell rett
              • Statsrett
              • Kontraktsrett (alminnelig kontrakstrett, kontrakstforhanlinger og offentlige anskaffelser)
              • Erstatningsrett
              • Arbeidsrett
              • Forvaltningsrett
              • Militær disiplinær- og strafferett
              Kvalifikasjoner

              Fullført mastergrad i rettsvitenskap innen oppmøte

              Norsk statsborgerskap

              Kunne sikkerhetsklareres til nivå "Hemmelig"

              Bestått sesjon (medisinsk og fysiske krav). Denne gjennomføres etter at søknaden er levert for de som ikke har tatt denne fra før.

              Ikke gjennomført førstegansgtjeneste tidligere

              Vi tilbyr

              Du mottar full lønn under hele tjenesten (lønnstrinn 51). I tillegg kan du etter søknad om pendlerstatus få rett til gratis bolig på tjenestestedet og et bestemt antall hjemreiser, eller tilbud om rimelig bolig gjennom Forsvarsbygg.

              Tjenesten byr på mange utfordringer, mulighet til å arbeide med varierte juridiske arbeidsoppgaver og gode treningsmuligheter. Tjenesten som vernepliktig jurist blir godkjent som avtjent førstegangstjeneste, og etter endt tjeneste er det muligheter for å søke videre ansettelse som sivil eller militær jurist i Forsvaret.              Adresse: Akershus festning, Glacisgata 1,0150 Oslo
              Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

              Kommentér


              • #15
               Tusen takk for svar, hvlt , Hulkinator og Rittmester ! Jeg gleder meg masse - spesielt til grunnleggende soldatutdanning Har hatt et langt og tørt studie, så blir morsomt å gjøre noe litt annerledes.

               Edit: Er det forresten noen av dere som kort kan forklare forskjellen på FLO og FMA?

               Kommentér


               • #16
                Fra Forsvarets forum:
                "FMA ble opprettet i 2016. I dag har etaten ansvar for å kvalitetssjekke materiellet som kjøpes inn til Forsvaret og godkjenne det for bruk, samt å inngå avtaler på helt nytt materiell. Når avtalen skal fornyes og lagrene skal fylles opp, tar FLO over.

                Kort sagt: FMA investerer, og FLO forsyner."
                All animals are equal, but some animals are more equal than others.

                Kommentér


                • #17
                 Opprinnelig skrevet av candjur Vis post
                 Tusen takk for svar, hvlt , Hulkinator og Rittmester ! Jeg gleder meg masse - spesielt til grunnleggende soldatutdanning Har hatt et langt og tørt studie, så blir morsomt å gjøre noe litt annerledes.

                 Edit: Er det forresten noen av dere som kort kan forklare forskjellen på FLO og FMA?
                 Nå er du vel snart halvveis i den grunnleggende soldatutdanningen? Det hadde vært morsomt å høre erfaringene dine så langt, og om det svarer til forventningene.
                 Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                 Kommentér


                 • #18
                  FMA står for innkjøp av artikler, FLO sørger for distribueringen.

                  https://no.wikipedia.org/wiki/Forsva...kkorganisasjon

                  https://no.wikipedia.org/wiki/Forsvarsmateriell
                  Odd objects attract fire. You are odd.

                  Kommentér

                  Donasjoner

                  Collapse
                  Working...
                  X