Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Case-"Den rare patruljeføreren"

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • #31
  Jeg ville spurt avdelingens lege om råd over samband. Samtidig ville jeg (hvis jeg var NK) tatt en prat på tomannshånd med PF, og fortalt at jeg tror det er best for oppdragsløsningen om jeg midlertidig overtar inntil han er blitt bedre. (Dersom han nekter, og situasjonen forverrer seg, går det an å ta det med høyere enhet).
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

  Kommentér


  • #32
   Re: Case-"Den rare patruljeføreren"

   Får vi en oppdatering snart?
   Odd objects attract fire. You are odd.

   Kommentér


   • #33
    Re: Case-"Den rare patruljeføreren"

    Bump

    Sent from my LT25i using Tapatalk 2
    Odd objects attract fire. You are odd.

    Kommentér

    • Trådstarter

     #34
     Case-"Den rare patruljeføreren"

     Kommer. Snart hjemme fra bryllupsreise, og skal ha litt bedre fokus.
     Minsk, det nye Utopia

     Kommentér


     • #35
      At jeg ikke har lest denne tråden tidligere...

      Nå har det seg slik (her bare fyrer jeg av noen svar til det som er blitt sagt i tråden sålangt)

      - trenger vel ikke å gjenta at å trekke en tann gjør veldig vondt uten bedøvelse

      - visdomstann i overkjeven er antagelig en av de enkleste tennene å trekke med rette instrumenter (selv om visdomstannen kanskje ikke er problemet i denne case)

      - leatherman på jeksler ville jeg aldri prøvd, da man må få spissene på en evt tang så langt ned langs tannen på begge sider som mulig for ikke å knekke tannen i to når man skal fjerne den.
      - Leatherman er gull på alle andre tenner da man bare klemmer sammen og drar/vrir ut samtidig. På jeksler risikerer man altså å knekke av krona slik at røttene står igjen, ettersom de har flere røtter og ikke kan 'vris ut' 360 grader. De må vippes frem og tilbake mellom kinn og tunge/gane helt til de løsner. Hvis tannen er tidligere behandlet og dermed svakere enn en helt frisk tann er faren også større for at den knekker eller rett og slett bare knaser sammen og man står igjen med røttene.

      - er det betennelse i beinet under tannen (den vanligste årsaken for tannverk), noe som tyder på at nerven er skadet/død (se helt nederst i innlegget) bør man skylle såret med saltvann etter fjerning av tannen. Vanligvis legger man i Norge en liten bandasje med noe antibiotika på i såret også (kalt veke) samt et par sting for å holde den på plass, for å hindre at betennelsen setter seg i beinet (MEGET smertefullt, verre enn tannverk). Veke og sting fjernes da etter noen dager.

      - har man utstyr for tannbehandling tilgjengelig (jeg vet TMBN iallfall har ett sett med ekstraksjonstenger liggende) og dette er rent/spritet av (og man vet akkurat hvilken tann problemet kommer fra og hva man driver med) så kan tannen fjernes uten stor fare for mer infeksjon. Kombineres gjerne med penicillin for sikkerhets skyld og gjerne skylle med saltvannssprøyte som nevnt over etterpå. Så lenge man bare bruker en godt rengjort tang på selve tannen og ikke pirker nedi såret med noe skittent så går det bra.

      - å la en person gå med en betent tann i ukesvis uten behandling er ikke lurt, da betennelsen kan spre seg og faktisk få stygge konsekvenser (Ludwig's angina med kvelning - fra spredning av betennelse fra tenner i underkjeven, blindhet i et eller begge øyne - fra tenner i overkjeven). Og dette er ikke bare noe som skjer i Afrika men er ganske vanlige å se på sykehus i vestlige land.

      - betennelsen kan holdes i sjakk med en penicillinkur, samt ibux eller kombinert ibux og paracet som smertestillende, men dette fjerner ikke problemet og langvarig medikamentbruk er ikke å anbefale (spesielt ibux med faren for magesår mm)

      - leger har, med noen unntak, ikke så god peiling på tenner eller munnhulen generelt - siden de også skal kunne det meste om resten av kroppen. Er det noen i andre enden av radioen som kan linke samtalen opp til en (militær) tannlege så sparer man mye tid og kjerringråd på dette.

      Andre ting å se etter hos PF/pasienten -- diagnose:
      - dunking med f.eks noe metall på biteflaten av tennene vil gi deg raskt svar på hvilken tann som er problemet - pasienten vil kjenne det godt når du treffer den tannen, pga oppbygging av trykk i beinet under tannen (se igjen nederst i innlegget). Viktig å sammenligne med andre tenner ved siden av for å være sikker på hvilken tann det er.

      - noen ganger vil det komme puss ut av tannkjøttet rundt problemtannen eller lengre oppe i overgangen mellom lepper/kinn og kjeve. Oftest i betennelser som har vært kroniske lenge og plutselig blusser opp

      - gamle fyllinger som er tydelig ødelagt, store brunaktige (ofte MYKE) områder på tannen (karies, hull) er gode indikasjoner på dårlig tann

      Behandlingen av pasienten i case:
      1. PF insisterer på å bli på post
      - penicillinkur med smertestillende frem til han kan bli avløst/patruljen returnerer
      - hvis ingen bedring så må han behandles, for det kan bli nokså mye verre (som nevnt over)

      2. PF overtales av (tannlege i samråd med) lege i samråd med PF's overordnede at han skal avløses og behandles
      - behandling tar da maks en time for å fjerne smerten helt enten ved trekking eller begynne rotfylling, PF kan da returnere til post ASAP og behandles helt ferdig (rotfylling når han er ferdig).

      ---
      Klassisk tannverk skyldes betennelse i nerven på en tann pga bakterier som kommer seg inn gjennom hull/gamle eller dårlige fyllinger. Dette forårsaker ofte nekrose i nerven og spredning av betennelsen ut i beinet som tannen sitter i.
      Betennelsen i nerven (og videre i beinet) fører som all betennelse med seg økning i blodtrykket /gjennomstrømning i det området for å få mest mulig immunceller inn for å bekjempe bakteriene. Tenner har meget følsomme trykksensorer rundt roten og dermed er smerten et faktum.
      Det vil ikke gå over av seg selv vanligvis med mindre tannen blir fjernet eller behandlet, ettersom bakterier bare vil fortsette å strømme på gjennom tannen og nerven

      Behandlingen går altså utpå å 'lette på trykket', enten ved rotfylling (borre inn i tannen og nerven for å rense ut betennelse, samt fylle igjen en stund etterpå) eller trekking (problemet i sin helhet fjernes og beinet får grodd igjen).

      Beklager evt skrivefeil - skrevet på tlf.
      Last edited by PF; DTG 191425A Sep 13, .
      As you wish.

      Kommentér


      • #36
       Bettenelsessmerter er helvete hvor enn det sitter når du sier tannkjøttet er rødligt eller infeksiøst virker det som om noe ligger og jævler seg til. Paracett og ibux er genial kombo. Spør sjefen om han har trukket alle sine visdomstenner. Disse kan gjøre pokkers så vondt. Ellers kan slike smerter gjøren en villig til å tilstå alle uopklarte saker ifra 1990 til dags dato. Hvis det er virker "modent" kan en forsøke og stikke et hull på dette . Hvis det tyter ute gul eller rød brun guffe så få så muliget mest mulig ut smertene vil avta i det trykket slipper.

       Kommentér


       • #37
        Sv: Case-"Den rare patruljeføreren"

        Artig case. Tar sjansen på å trekke opp denne tråden igjen, selv den er litt nekrotisert.

        Hvordan gikk det med den stakkars patruljeføreren?

        Kommentér

        Donasjoner

        Collapse
        Working...
        X